Јеси ли на претходним изборима знала имена кандидата на листама? Јеси ли унапред, пре избора, знала имена на листи своје странке?
Da, znala sam.
Svaka politička stranka ima svoje Opštinske odbore. Oni predlažu kandidate za opštinske odbornike, kandidate za gradske odbore i za poslanike.
Vrh stranke takođe predlaže svoje kandidate ( uglavnom za narodne poslanike ). Posle toga kreće kampanja za te kandidate.
Uoči izbora postoje predizborne konvencije na kojima se članovi i simpatizeri upoznaju sa kandidatima.
Inače, Narodna stranka, njen predsednik, funkcioneri i članovi nisu dali nijednu negativnu izjavu o studentima. Članovi iz Novog Sada su aktivni na svim protestima studenata i građana, ali se ne ističu u prvi plan, radi nekog slikanja.
To važi i za članove iz Beograda i ostalih mesta.
Meni nisu vazna imena, vecinu imena svejedno i ne znam, ali mi je cudno kako se u Srbiji nikada ne odlucuju ljudi da glasaju za program na izborima vec iskljucivo za imena. Zasto je vazno ko se kako zove ako obeca da ce nesto dobro za drustvo uraditi?
Studenti salju solidnu poruku, oni zele da ociste drzavu od korupcije i oportunisticki nastrojenih partijasa, a bog zna da nam je upravo to potrebno.
Nije u pitanju samo blanko podrška. Mislim da samo studenti, pro-EU opozicija i opozicija desnog centra mogu da pobede ovaj režim. Zajedničkim snagama.
Da bi se napravila Vlada, potrebno je imati većinu u parlamentu.
Nisam za saradnju opozicije i studenata u smislu da proteste preuzme opozicija ili da ona bude u ekspertskoj Vladi.
Ali, ta Vlada mora da ima većinu poslanika kako bi se formirala.
Nerealno je očekivati da će na izborima biti samo dve liste, SNS i Studentska lista. Političke stranke postoje kako bi učestvovale na izborima.
Takođe, bilo je i biće potrebno ispuniti sve predloge ODHIR-a kako bi se obezbedeli malo bolji izborni uslovi.
I na kraju, zaista mislim da su studenti učinili veliku stvar. Probudili su, iz mrtvila celu Srbiju.
Nisam levičar i nemam lepo mišljenje o ZLF-u. Nimalo mi se ne dopadaju napadi na studente koji dolaze iz ZLF-a.