TORTE: recepti, saveti, ideje...

Mini doboš. Takoreći, mali doboš, doboščić. :)

289cya1.jpg

Mmmmmmmmmm....ZD sta mi radis!! Da si mi blize sad bih prekrsila dijetu!! Ima li negde recept po kome ti pravis dobosicu? I ja sam inace ljubitelj ekstra tankih korica za torte, pa sve nesto gledam tvoje mere u receptima...:zper:

Ima na temi recept za doboš, postavila ga Jaca023, a ja sam ga posle napisala bar još 3x.

A ovo za kore: konačno, posle puno isprobavanja raznih recepata i načina pečenja, shvatila sam da je fora u broju belanaca za određenu veličinu pleha. Pošto ja sve korice pečem u plehovima 23x33cm, zaključila sam da mi, ako su kore od celih jaja u pitanju ide 2 belanca + ostali sastojci po plehu, a ako su samo belanca, šećer i orasi, onda 3. I sada, slično kao što je pisala daca_011, uopšte ne obraćam pažnju koliko u receptu piše kora, nego znam koliko jaja treba da mutim, ako hoću tortu određene težine.Ono što je mana mojim tortama je to što su teške, a nisu velike. Moja torta od 3kg je vizuelno manja nego nečija od 2kg.

I pošto ne pravim okrugle torte, a hoću, i hoću da naručim plitke plehove, koji prečnik da uzmem. Ja sam mislila 25cm, pa bih onda za tortu od 3kg pekla 6 - 7 korica, i imale bi dobru visinu, i srce koje staje u R=26cm. Šta mislite o tome? U kolikom plehu pečete okrugle kore za tortu od 3kg, da budu visoke 7 - 8cm?

Sve koje pravim imaju zadovoljavajuću visinu sa 6 korica, sem doboš i žito, tu pečem 10 - 12. Meni niko ne insistira na visokim tortama, a ja sama ne volim preko 8cm. I uglavnom ću ih ukrašavati šlagom. Znači, misliš da je prečnik 25cm ok?

Da čujemo još nekog. Ima li koga?

Evo mog iskustva za okrugle torte, moskva i milka ona Zlatne Koke koju najcesce pravim pecem u velikom plehu pa sijecem, ja tako i sa okruglim, a ne samo pravougaonim ili kvadratnim radim. Donja i gornja kora su isjecene na citav precnik, srednej 2 ili vise su iz dijelova.
Znaci, te dvije torte koje su teze, pa tako i bilo koja teza varijanta filujem u obruc koji se otvara precnika D=24cm, budu 3,5kg dekorisane fondanom i visina 7-8cm. Znaci, tu nemam plehice, nego samo obruc u kome filujem isjecene korice pecene u vecim plehovima, objasnicu dole.
Plehice okrugle imam od bijelog lima D=28cm, e tu budu 4,5kg te torte, dekorisane. Znaci, tu imam plehice, ali nemam obruc, a bice i to ako BOg da
Zoja u tim precnicima je 3kg, odnosno 4kg.
Npr, ako treba Zoja od 4kg, znaci D=28cm, onda pecem onu standardnu mjeru od 10jaja vecih za kore i to tako da umucenu smjesu razdjelim u ta dva okrugla plehica i jos u onu veliku tepsiju od rerne 30x40cm. Od te sijecem 1 citavu koru i jednu iz dijelova, pa jos one dvije iz plehica i eto. Tako mi je lakse, brze zavsim i ne moram odmah skidati jos tople kore sa plehica za sljedece pecenje, a i ravnomjernije raspodjelim umucenu smjesu, svuda bude ista debljina. Tako isto i za bilo koju okruglu tortu tog precnika.
Za manje od 24cm pecem isto u tom veklikom od rerne i jednom pravougaonom 23x33cm, to je tacna povrsina 4 okrugle korice D=24cm, sijecem 3 citave i 4 iz dijelova

Poslednja izmena:
Jos nesto od koje torte je najbolje da pravim hamburger?

Cokoladna, definitivno, ne znam koju ti najcesce rpavis, moj favorit za takve oblikovane su Zoja ili milka, coko-nugat i sl, samo da je dosta crvsta.
Cile me je savjetovala da ona isto te oblike radi od takvih sa filom kuvanim na pari, jer sam pitala kad sam harmoniku pravila. Ali, eto uspjela sam je oblikovati od obicne coko torte, kore sa citavim jajetom, kakom i mlijekom unutra, a fil kuvan na mlijeku, koje citavo jaje, pudig i brdo cokolade, sa margarin-puter kombinacijom. Tako da je najbolje ipak da se odlucis za neku tebi najcvrscu coko varijantu

Sada sam prvi put pravila Interkontinental tortu, i cini mi se da ima jako malo fila. Sta da radim? Jel' to tako u njoj ili da nesto dodam. Pravila sam po receptu gde se zumanca kuvaju na pari, bez dodatka mleka, sada sam videla i taj recept.

Ja sam je davno radila za rodjendan svoje kcerke prije 2 godine kad se nisam bavila jos ovim tortenim poslom i po receptu iz neke knjizice, sjecam se da mi je bila super.
Sad to nemam kraj sebe, ali nema ti druge nego da dokuvas jos fila i to onog drugog recepta koji si nasla koji se kuva na mlijeku, meni je to najbrza i super varijanta, a ima ga i vise od ovog na pari pa si sigurna da ce biti dosta

Slične teme

Back