TORTE: recepti, saveti, ideje...

Mm je danas divan dan. On mnogo voli "žito" tortu, a ja je uopšte ne volim, te je do sada nisam uopšte pravila. :rumenka:

1faa8i.jpg

Probao je, i rekao da mi je to najbolja torta koju sam u životu napravila. :heart:

Za sve koji su me pitali, a i one koji nisu, recept:

ŽITO TORTA

Kore: 10 belanaca
7 kašika šećera
6 žumanaca
7 kašika mlevenih oraha
6 kašika brašna

Od ove mase ispeći 5 kora dimenzija 34 x 24cm, pa to sve ponoviti još jednom, dakle da se dobije deset kora.

Fil: 8 žumanaca
200g gustina
35 kašika šećera
Zakuvati u 1,5l mleka.

U hladno dodati 1 margarin, 350g mlevenih oraha i muskatnog oraščića po ukusu. Ja sam dodala pola kesice, i kako ja ne jedem ovu tortu, moji kažu da je dobro, ali ko voli intenzivniji ukus, moglo bi i za nijansu više.

Poslednja izmena:
Domacice, odusevljavas me sa ovim tankim korama. Da znas da cu i ja da probam da napravim tortu sa vise tankih korica. Nadam se da cu uspeti. Te kore se sigurno i mnogo race peku. Verovatno ne smeju biti ni pretanke da se ne bi presusile. Par puta sam pravila deblju koru pa je sekla na 3, ali nekako mi nije to-to.

Ljudiiiiiiii treba mi savet!
Prvo da se malo izblamiram, dakle'm trebalo mi samo 4 meseca da provalim kako radi moja rerna koja me sacekala ovde u stanu :rumenko: ..ima ventilator za koji sam pre par dana shvatila da je odlicna stvar. :zcepanje:
E sad treba da susim koru za Kinder pa kako se to radi u rerni sa ventilatorom? Moze li to uopste?

Rasklapaj obruce, nemoj samo vuci jer ce se onda ipak izdeformisati krajevi ttorte za koje si se ipak trudila da budu fini cim su bili u obrucu. Ja ostavim u obrucu citavu noc, ali kod mene je druga situacija jer ja do 3 popodne radim, pa se torte filuju nocu a sutra popodne dekorisu za prekosutra. Sve naravno zavisi od cvrstine fila, ali sto duze stoji to je sigurnije da ce se sve lijepo stopiti i sastaviti

Meni nije problem TRANSFER, ali te folije nikako da ustelim, ja sam stavljala onako fino i polako toplu cokoladu preko nje, ali mi cokolada ne popuni sva ta udubljenja, ostane mi vazduha , a nakon drzanja u frizideru nece lijepo da se skine, crkla sam dok sam oprala cokoladu iz svih onih udubljenja i odustala. OD tad nikad nemam vremena za experimente
Pa evo da se usudim ja da ti odgovorim iako tu ima mnogo spretnijih forumašica. Ni sa čim se folija ne premazuje. Otopljenu čokoladu sipaš preko folije ne mnogo tanko ali ne ni predebelo, ostaviš na sobnoj temperaturi da se stegne. Ako želiš da praviš "tarabice" iseckaš čokoladu dok je još malo mekana. Posle toga pet minuta u frižider, skineš foliju i gotovo.
Ukoliko oblažeš celu tortu - pustiš da se stegne na sobnoj temperaturi, obložiš tortu i staviš u frižider. Foliju skidaš tek kad se stegne oko torte.
Ma nije teško, samo amlo strpljenja.

Slične teme

Back