TORTE: recepti, saveti, ideje...

a ovo je coko oranz
dscn1284h.jpg
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]

Daco ja sam pravila po ovom receptu,mislim da je taj recept ostavila svojevremeno Smeh.
BOEMSKA TORTA
Kore:
Potrebno je za 3 kore:
12 belanaca
200g šećera u prahu
15g kakaoa
250g lešnika
Umutiti čvrst sneg od belanaca, dodati šećer u prahu, sve dobro umutiti pa dodati 15 gr. kakaoa i 250 gr pečenih samlevenih lešnika i lagano promešati.
Peći tri kore
Prvi fil:
250 gr.mleka,
150 gr.šećera,
6 žumanaca,
1 vanilin šećer,
2 kašike oštrog brašna (ili gustina)
Zagrejati mleko. Umutiti penasto žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, dodati brašno i polako doliti vruće mleko. Kuvati na pari, neprestalno mešajući.
Drugi fil:
6 žumanaca,
150 gr. šećera,
100g čokolade
Umutiti žumanca sa šećerom, kuvati na pari, u vruće dodati čokoladu.
Posebno umutiti 250g putera, 1/5 dodati u žuti fil, ostatak u čokoladni.
Svaku koru filovati naizmenično žutim pa čokoladnim filom.

I ja sam pravila po ovom receptu i bila je super, ali je stvarno mala, oko 2,5 kg. To je bila ova torta:

attachment.php

U odnosu na podlogu se vidi velicina torte. Doduse meni je i trebala manja torta :)

Ovo super izgleda.Može recept na PP.
Majstorice,kako dobijete tako savršeno ravne kore?
Meni se uvjek od papira naboraju,pa ostaju udubljenja ko crte.
Molim vas koja je tajna u korama ili pečenju?

Ja vec odavno ove tanke korice ne pecem u obicnom plehu sa papirom, nego u tankim plehicima od bijelog lima, bilo koji tanki plehici su EXTRA, samo podmazem, dobar sloj brasna stavim na to i onda masu rastanjim po njemu, brzo se ispece i uvijek za gornju koru okrenem nalicje, znaci bas taj dio koji je bio na plehu, ravno kao staklo, nemas brige. Plehici su mi oci otvorili, dosat mi je papira i ostalog mucenja, navrati kod limara sto prije :bye: :bye:

Koliko ova torta od jedne mere bude teška? Meni se čini vrlo lagana, tako da ako daci treba visoka torta, mora duplirati mere.

Pa to i ja razmisljam, cini mi se to jako malo, doduse cura to hoce drugarici za svadbu da nosi pa da bude kockasta kao poklon dekorisana i gore velika masna, pa mozda cu onda praviti manju u osnovi a visociju, vidjecu sta ce reci za kilazu?! Ali ni ovaj presjek od cilence mi nije jasan, zar tu ne ide na svaku koru sloj zutog pa crnog fila ili kako???

Poslednja izmena:
Daco recept koji je lada postavljala je skoro pa isti kao i moj samo sto sa tim filovima ja nekad improvizujem nekad ih mazem jedan na drugi a nekad ne ovde oma samo tri sloja krema ali isto tako nekad zuti kuvam na pari a nekad u mleku sve zavisi od trenutne inspiracije ali kad ha kuvam u mleku ima ga vise korice mogu i sa lesnicima i sa orasima i naravno kakao, sto se tice pecenja tankih kora uvek ih pecem na pek papiru jer mi je tako lakse a linije nekad ostanu a nekad ne ako ih ima samo koru okrenem na drugu stranu i problem resen

Razumela sam ja, vidiš da sam i napisala

Cilencetova mora da je po drugom receptu

pa sam mislila da je trebalo odmah da napišeš i svoj recept. Jer čemu slika torte, kada očigledno ne odgovara napisanom receptu? Pored slike je trebalo da napišeš TVOJ recept, ili da linkuješ ako negde ima recept za tortu kao na slici, čisto da ne bi bilo zabune.

I ova čoko oranž izgleda odlično, ali mnogo bi bolje bilo kada bi pored slike bio recept, i pored recepta slika. Bio bi pun pogodak. ;)

Drage moje, moram i ovako javno, mada sam Vas sve ponaosob upozorila, kome pripadaju bonice za predivnu tortu dinosaura. Za tu divotu je zaslužna sanja d, pa Vas molim da njoj date zaslužene bonice. Ljudi smo pa grešimo, samo hoću da sanja dobije zaslužene bonice.

e slatko si me nasmejala :D ,dobila sam ih ,cini mi se,ko nikada do sada,hvala vam devojke punoooooo,ne stizem da se zahvalim svakoj posebno,obicno to uradim,ali nema se vremena :)

da li je prevelika razlika u okusu? ma pravim tortu za rodjendan gdje djeca, za zivo cudo, jako slabo jedu kolace. torta im sluzi za puhanje svijecica, tako da sam razmisljala da ne kupujem pazmu kad vec imam petit, ali ako je s pčazmom puno ljepse ipak bi je kupila da i ono malo sto se pojede bude ukusno.

Back