Torte & kolači

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
www mira:
Šta Miroooooooo. Sve si sama lepo uradila pa daj i recept.

Ja sam i probala isti( šta cu kada stanujem blizu pa mogu). Stavrno ga je super napravila.Bravo Gošcice.
:oops: Fala Miro, a evo dajem tvoj recept sa sve tvojom slikom! E, ne tvojom, nego od kuglova koji si ti napravila! :lol: :P

BOŽIĆNI KUGLOV

150 gr. putera 1 kvasac, 150 gr šećera kristal, 4 žumanaca , 2 belanaca, 1/4 mleka,1 vanil šecer,500 gr. brašna, malo soli, 200 gr. suvog grožđa,seckana kora od pomorandže i rendana od limuna, 50 gr seckanih oraha ili badema.
Umutiti puter,belanca i žumanca sa šećerom,vanil šećerom, dodati mleko sa nadošlim kvascem, brašno, so, limun koricu, pomoranža koricu i trun soli.
Sve izmešati, pa mutiti 5 min. mikserom pa dodati suvo grožde koje ste prethodno posuli sa malo brašna. Tako urađeno testo ostaviti 1 sat da naraste u modli za kuglov. Modlu prvo dobro podmazati sa puterom, posuti brašnom i sipati sitno seckane orahe ili bademe. Preko toga sipati testo i ostaviti da narasta. Kada je naraslo peći na 180-200 stepeni oko 45min. Pečen kuglov izvaditi iz modle u tanjir ili na rešetku da se ohladi

bozicni%20kuglof.jpg

Nego, Miro, moram javno da te pitam - da li su one Pariske bananice i ukusne bar delic od onoga kako izgledaju :shock: Posla mi je vodica na usta kad sam ih videla, govoooriiii (mada nema sanse da nisu strava), ovih dana moraju da padnu za slobodu! :lol:

Potrebno je:
0,5 kg brašna
50gr putera + 2 kašike za podmazivanje suda
0,25l mleka
paketić kvasca
30g šećera
30-40g suvog grodzja;
nastrugana kora jednog limuna
malo soli
malo krupno seckanih oraha

Prosejati brašno i u sredini napraviti rupica u koju se sipa kvasac rastopljen u malo zaslađenog toplog mleka. Prekriti brašnom i sačekati da kvasac počne da radi. Nakon toga dodati ostatak mleka (mlakog) u koje se rastopi puter, šećer, malo soli, nastruganu koru limuna i suvo grozdje (ja ga prethodno potopim u malo ruma). Testo dobro izmesiti, pa ostaviti na toplom u sudu prekrivenom krpom da naraste (oko pola sata). U međuvremenu u "sudu sa rupom" rastopiti malo putera i obložiti ga celog. Dno prekriti seckanim orasima. Testo premesiti i rasporediti u sud, prekriti krpom i ostaviti da odstoji još oko sat vremena.
Pre pecenja kuglof premazati umucenim jajetom.
Peći oko 45 minuta na temperaturi od 220C. Ne zaboraviti da u rernu ide i plitki sud sa vodom :wink:
kuglof1.jpg

Goscica:
Nego, Miro, moram javno da te pitam - da li su one Pariske bananice i ukusne bar delic od onoga kako izgledaju :shock: Posla mi je vodica na usta kad sam ih videla, govoooriiii (mada nema sanse da nisu strava), ovih dana moraju da padnu za slobodu! :lol:

Znaš ono: I IZGLD I UKUS. Šalim se . To je jedan sjajan kolac i nimalo težak za napraviti.Nema ko mi ga nije tražio( recept) Jedino se mora imati špric za tulumbe. Tako je lepše. U krajnjem slucaju mogu se praviti i okrugli sa kašicicom . Ko je zainteresovan može pogledati na www.uputstva.co.yu kolaci.

Za božić sam pored bećar šnita, kornfleks puslica i salamice od smokava pravila i ove torte:

BAJADERA TORTA

1 kora: 300 gr. plazma keksa,1 dcl.soka od pomorandže,125 gr. putera,
125 gr. šećera u prahu. Sve sjediniti.
2 kora: 300 gr. mlevenih oraha popariti sa šoljicom vrelog mleka,dodati 125 gr.putera umućenog sa 125. gr. šećera u prahu.Sve sjediniti.
3 kora: Skuvati 2 pudinga od vanile u 1/2l.mleka i 200 gr šećera.
Ohladiti i sastaviti sa 125.gr.umućenog putera.
4 kora: 2 šlaga
Ređati koru na koru i ukrasiti sa šlagom

bajadera.jpg

ČOKOLADNA TORTA
Potrebno je:
250 g putera ,10 jaja, 250 g šećera u prahu ,200 g čokolade za kuvanje, 2 kašike brašna, 160 g mlevenih oraha, 1 kašičica praška za pecivo, čokolada za ukrašavanje
Priprema
Umutiti 10 žumanaca sa šećerom i dodati rastopljenu čokoladu. Posebno umutiti puter i dodati u rashladenu masu. Odvojiti malo manje od pola fila, a u ostatak dodati brašno, prašak za pecivo,orahe i ulupan sneg od belanaca. Sipati u podmazan i brašnom posut pleh i peći u zagrejanoj rerni na 200 c oko pola sata. Ispečenu koru ohladiti i izrezati na 2 ili 3 kore. Filovati kore već ranije pripremljenim i ostavljenim filom i posuti rendanom čokoladom.

cokoladna.jpg

Baš mi je lepa slika!
Moram da izbacim napred da i drugi vide :wink:
smeh:
Potrebno je:
0,5 kg brašna
50gr putera + 2 kašike za podmazivanje suda
0,25l mleka
paketić kvasca
30g šećera
30-40g suvog grodzja;
nastrugana kora jednog limuna
malo soli
malo krupno seckanih oraha

Prosejati brašno i u sredini napraviti rupica u koju se sipa kvasac rastopljen u malo zaslađenog toplog mleka. Prekriti brašnom i sačekati da kvasac počne da radi. Nakon toga dodati ostatak mleka (mlakog) u koje se rastopi puter, šećer, malo soli, nastruganu koru limuna i suvo grozdje (ja ga prethodno potopim u malo ruma). Testo dobro izmesiti, pa ostaviti na toplom u sudu prekrivenom krpom da naraste (oko pola sata). U međuvremenu u "sudu sa rupom" rastopiti malo putera i obložiti ga celog. Dno prekriti seckanim orasima. Testo premesiti i rasporediti u sud, prekriti krpom i ostaviti da odstoji još oko sat vremena.
Pre pecenja kuglof premazati umucenim jajetom.
Peći oko 45 minuta na temperaturi od 220C. Ne zaboraviti da u rernu ide i plitki sud sa vodom :wink:
kuglof1.jpg

ono je pesak torta..ona prva sa slike..to je neko davao recept
ajde ocu da upadnem u fazon
je l menjate slag iz kesice pravim shlagom...je l bi to bilo oko 150ml onda?
ako negde u receptu pise slag iz kesice
e kod cacana imate dobre torte u prote mateje...ali mislim da imaju jedno 2-3 slicne vrste koje prodaju pod raznim nazivima ; ))) dobra je neka nugat-torta

E, procitala sam svih 14 :shock: stranica ovog topika, i sad moram i ja da napravim tortu! Ali, pazite sad, u cemu je problem... Ja to, naravno, nikada nisam radila, te vas molim da mi date neki recept koji ce biti dovoljno jednostavan za pocetnika, a da ima cokolade i da nema pudinga (jel' mnogo izvoljevam?). I molim vas, molim vas, recite mi sta to znaci ispeci tri kore??? Tri identicna pleha stavim u rernu (odakle mi tri identicna pleha :shock: ), ili pecem jednu po jednu, pa ceo dan potrosim na pecenje kora? E onda, na kojoj temperaturi, da li rerna treba da bude prethodno zagrejana, koliko se pece, kako posle tu koru da ohladim da bi stavila fil na nju? I necu fil koji moram da kuvam (zato sto ce onda ovaj mali eksperiment trajati sest dana!). I koji slag, onaj sto se muti sa mlekom ili onaj sa vodom? Da postujem uputstvo na kesici ili i tu ima neka prikrivena fora?

Znaci, ja sam VANZEMALJAC U KUHINJI, treba mi sve reci do najsitnijih detalja. Da li je neko voljan za to?

evo jedan recept za lepu jeku,recept sam nasla na nekoj reklami za supermarket i ispalo super a ja je zovem torta od cokolade i banana(ako ne volis banane e onda stvaaaarno)
kora:
umutiti 2 jajeta sa 100gr kristal secera i 1 vanilinim secerom.mutis mikserom dakle.dodati 100gr brasnai 1 kafenu kasicicu praska za pecivo.staviti u prethodno podmazan pleh,stavis u prethodno zagrejanu rernu i peci na 180c oko 25min.eto samo jedna kora.prosto a?
4 banane iseci po duzini i zaliti sokom od limuna.ostavis da stoji u tom soku dok ti pravis fil.
fil:istopiti 200gr cokolade(crne ili mlecne).umutiti na drugoj strani 3 zumanca sa 150gr putera i 1 vanilin secerom.u to dodati istopljenu cokoladu.u drugoj posudi umutis 3 belanca i onda ih dodas uz mesanje,naravno prethodno umucenoj masi.to je fil i to je relativno prosto.
umutis slag.ja ga pravim od punomasne slatke pavlake ali ti uzmi i slag iz kesice a fora je da stavis malo manje mleka ili vode nego sto pise tako da se umuti bolje.
sad uzmes koru,po njoj poredjas banane pa stavis slag(nije greska u ovoj torti prvo ide slag)i preko toga stavis ovaj cokoladni mus.staviti u frizider 3h pre sluzenja.dekorisati preostalim bananama
je l prosto?

Voolim banane!!!
Zvuci stvarno super, samo molim te, prosvetli me za ovu koru, na kojoj temperaturi da pecem i koliko vremena?

Jedino sto me plasi je da mi ovaj gornji fil "ne propadne" kroz taj slag (deluje mi nekako teze od slaga), pa da ne bude to jedna mala izvrnuta torta...

Ono što meni prvo padne na pamet kad se pomene "jednostavna torta" to je "Markiza"
Evo recepta:

Potrebno je:
za podlogu:
pakovanje piškota
1-1,5dl mleka

Za fil:
250g šećera u prahu
250g putera
7 žumanaca
100g otopljene čokolade
7 belanaca

2 šlaga ili 2dl slatke pavlake

[i]Postupak [/i](vrlo je važan redosled!):
Penasto umutiti puter sa prah šećerom, dodati jedno po jedno žumance, zatim otopljenu čokoladu i na kraju čvrst sneg od 7 belanaca. Važno je da kad dodaješ penu od belanaca, više ne upotrebljavaš mikser, već sve lagano promešaš varjačom kako se pena ne bi spustila.

Jednu po jednu piškotu nakvasiš mlekom i ređaš po dnu i obodu neke okrugle posude (može i šerpe od recimo 3l), preko toga preliješ fil i ostaviš u frižideru sat-dva. Kad se ohladi, okreneš posudu i "istreseš" tortu na tacnu pa prekriješ umućenim šlagom. Uzgred, ja i u šlag koji se po uputstvu muti sa vodom - stavljam mleko. Preporučujem "Aleva", sasvim je dobar.

E sad, ako baš hoćeš da pečeš koru, možeš da napraviš testo umesto piškota.
Potrebno ti je:

4 jaja
4 kašike šećera
2-3 kašike brašna

Najpre uključiš rernu da se greje na oko 180C.
Umutiš dobro žumanca i šećer, dodaš jednu po jednu kašiku brašna i na kraju čvrst sneg od belanaca (važi ista napomena kao i kod fila). Uzmeš tepsiju (može i šerpa prečnika oko 25cm) i najbolje je da dno i ivice obložiš papirom za pečenje (kupuje se u samoposluzi), pa lepo rasporediš umućenu smesu. Vrlo je važno da sve ubaciš u vruću rernu. Pečeš oko pola sata, s tim što možeš pre nego što izvadiš testo da probodeš tankim nožem (ili iglom za štrikanje), pa ako ne ostaje nikakav trag - znači da je pečeno.
Kao i piškote, i ovako napravljenu koru možeš preliti mlekom ili sokom od pomorandže (može i nekim drugim - stvar ukusa), sačekaš da se sasvim ohladi i preliješ filom. Ostaviš u frižideru da se stegne i na kraju prekriješ šlagom.

Alternativa ovoj kori je ona koju ja najčešće pravim i isto je vrlo jednostavno, a razlika je samo u tome što dodam lešnik ili orahe i čokoladu u prahu. Postupak je isti, a potrebno je:
4 jaja
4 kašike šećera
1 kašika brašna
4 kašike proprženog, isitnjenog lešnika (ili oraha)
2-3 kašike čokolade u prahu

Umesto mlekom, ovu koru prelijem sa malo ruma.

Nadam se da sam ti pomogla :wink:
Prijatno!

LepaJeka:
Znaci, ja sam VANZEMALJAC U KUHINJI, treba mi sve reci do najsitnijih detalja. Da li je neko voljan za to?

vanzemaljko, dobro dosla na zemlju :)!
tri kore znaci-masu predvidjenu za pecenje kora podelis u 3 jednake posude (da bi sve kore bile jednake) pa peces jednu po jednu (pleh svaki put namazes puterom i pospes brasno, da se ne lepi, ili stavis papir za pecenje torti), sa pranjem pleha izmedju, naravno. pecenu koru hladis tako sto je izneses na terasu npr, ispeces je prepodne pa filujes popodne i slicno... za temepraturu rerne preskacem savet, cekam iskusnije :)
slag je uvek bolji sa mlekom, tj. sa malo manje nego sto pise na kesici.
a filovi... imas raznih. i nije problem skuvati.
citaj, uci, pitaj i pravi! posle podeli uzitak sa nekim... :wink:

hanibal77:
lepa jeko napisala sam ti koliko da peces,citaj ponovo.a nece da propadne fil,mozda malo da se prelije preko ali zato mozes da filujes tortu u kalupu

Sorry, ne znam kako mi je promaklo to za pecenje kore. :oops:

A kako posle da je izvucem iz kalupa?

Joooj, kakav ce to eksperiment biti u mojoj kuhinji!

kad izvadis pleh, sacekas da se pecena kora prohladi pa pazljivo. ako si dobro namazala tepsiju ili stavila papir za pecenje, no problemo. druga sansa je da tepsiju okrenes naopako (testo ka stolu) i prekrijes vlaznom krpom.
treci nacin je moj omiljeni-ako nece milom, a ja silom, neka se i iskida, onda pomesam sa filom, dodam oraha, zelea, sta vec ima, formiram oblik torte na tacni, gore slag i pojede se jos brze.

sanja:
LepaJeka:

vanzemaljko, dobro dosla na zemlju :)!
tri kore znaci-masu predvidjenu za pecenje kora podelis u 3 jednake posude (da bi sve kore bile jednake) pa peces jednu po jednu (pleh svaki put namazes puterom i pospes brasno, da se ne lepi, ili stavis papir za pecenje torti), sa pranjem pleha izmedju, naravno. pecenu koru hladis tako sto je izneses na terasu npr, ispeces je prepodne pa filujes popodne i slicno... za temepraturu rerne preskacem savet, cekam iskusnije :)
slag je uvek bolji sa mlekom, tj. sa malo manje nego sto pise na kesici.
a filovi... imas raznih. i nije problem skuvati.
citaj, uci, pitaj i pravi! posle podeli uzitak sa nekim... :wink:
Sve je ovo OK, uz opasku da je materijal za tri (ili dve, ili pet... nebitno) kore mnogo bolje pripremati pred pečenje, nego sve odjednom, mada je u receptu to obično naglašeno.
Deluje komplikovano, ali vremenom naučiš u kojoj fazi pečenja prethodne kore počneš da pripremaš sledeću :wink:
Da... I super je kad imaš dva ista pleha... Onda istog momenta kad jednu koru vadiš iz rerne, sledeću stavlješ. Naravno, nije obavezno, ali je praktično.
Neki put se peče jedna kora pa se preseče na dva ili tri dela (pogledaj čuveni i ovde toliko pominjani "Švarcvald" :wink: )

Ja bas i ne volim torte i kolace - ni rodjendanske torte nikad ne pojedem do kraja ali zato obozavam cokoladu i sladoled. Ovo je jedini kolac koji mi se svidja :D

125 grama butera, 1 i jos 1/2 soljice secera, 1 i jos 1/2 soljice mleka, 200 grama cokolade (otopljene u onoj 1 ipo soljici mleka ili izrendane), 3 zumanca, 100 grama mlevenih oraha, izrendana kora od 1 limuna, 2 soljice brasna izmesanog sa 1 praskom za pecivo, na kraju sneg od 3 belanca. Peci 35 minuta na 175 C.

...a ovo je moj omiljeni sladoled od malage:

3/4 cup suvog grozdja preliti sa 1/2 cup ruma i ostaviti preko noci. Dobro umutiti 2 jaja sa 1/2 cup secera i u to polako dolivati 1 cup vruceg mleka pa mesati na tihoj vatri dok se zgusne - ne sme da prokljuca. Ohladiti, dodati 2 cup slatke pavlake - umucena slatka pavlaka (ne znam kako je sa slagom)i staviti u zamrzivac. Suvo grozdje se dodaje tek kad je do pola zamrznuto

...ovo cup znaci soljica
... ako vam se svidi napisacu vam i recept za moju omiljenu pitu :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back