Torte & kolači

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kesten torta

250 g ml. keksa
250 g kesten perea
150 g margarina
100 g secera u prahu
100 g ml. oraha

Umiksati, istresti u pleh i ohladiti.

Fil:

100 g secera
100 g margarina
100 ml vode
250 g kesten pirea
250 g ml.orasi

Kad prokljucaju voda i secer, preliti preko oraha. Kada se ohladi umiksati margarin i kes. pire. Filovati i odgore slag.

Baklava

700 g tankih kora

1 fil:

250g. ml. oraha
2 zumanceta
150 g secera u prahu
2 umucena belanca
1 vanilin secer

2 Fil:

150 g margarina
150 secera u prahu
2 zumanceta
7 kas. brasna
1 vanilin secer
2 umucena belanca

Preliv:

1 kg secera
3 solje vode
sok od 1 limuna

Redjati 5 kora i naizmenicno filovati. Iseci na trouglove i preliti sa 1 casom kisele vode. Peci 40 minuta - 200 stepeni. Pred kraj preliti sirupom.

JAFFA TORTA
Evo jedne brze torte i ukusne torte.

1kg jaffa keksa
2dl mleka
1/2 margarina
malo seckanih oraha

U dubljem sudu keks izdrobiti na komadiće i dodati seckane orahe. Mleko staviti da provri i kada provri ubaciti margarin. Odmah preliti preko keksa i promešati da se masa sjedini. Kada se malo ohladi izručiti masu na tacnu i oblikovati po želji. Odozgo 3-4 šlaga i gotova torta.

Mi ovaj kolač zovemo "lenja žena": poređaš keks na dno posude, sipaš malo mleka da omekša, preliješ pavlakom (koju pošećeriš prah-šećerom ako je voće malo kiselkastije), naređaš kockice voća, umutiš šlag, pa njega preko voća, ostaviš koji sat da odstoji i gotovo!

Glasam za, definitivno lako i brzo za pravljenje, moji ga zbrisu za par minuta!

Piskote potopim u mleko, naredjam u pleh, gore ulupana slatka pavlaka pa na to voce (mesavina bobicastog zaledjenog, bolje nego kad se zamrzne ananas), pa opet piskote sa mlekom-slag i voce. Zamrznem da se ne "prehladi", taman da se stegne, njam!

Ima na slican fazon, ali malo dijetalniji, posto ide jogurt umesto pavlake. 1 kg keksa pti ber izmrviti, dodati 1l jogurta, secer uglavnom ne treba, ali ko hoce moze da zasladi malo, po zelji. Smesu oblikovati, preko voce, pa smesu, moze opet voce, pa slag. Ili ako pravite na velikom plehu, onda samo po 1 sloj voca i smese. Meni je najbolje sa breskvama, mada moze bilo koje voce. Super je, a niko nece provaliti od cega je:)

E razmišljao sam nešto - kako bi bilo za jedan rolat ovako da se spremi:

Neka kora za rolat - na to se namaže (umućena) slatka pavlaka i stavi banana (koliko treba da se pokrije cela dužina rolata), i onda se to urolja, premaže šlagom i ukrasi rentanom ili toping čokoladom?

Da li bi ovo bilo izvodljivo kao recepat.

BIlo bi izvidljivo ali mislim da kombinacija pavlaka unutra-spolja slag (sto dodje na isto) nije bingo. Mozda bolje skuvati fil ili puding, dodati u fil malo putera pa tako...

Evo ideje za lenje domacice: dve-tri banane (oguljene) staviti na tanjir, preliti otopljenom cokoladom (Menaz se pokazala kao najlepsa) i ostaviti u frizideru da se dobro ohladi. Posuti kokosom ili keksom ili seck. lesnicima dok se jos cokolada ne stegne potpuno... Posle seckati na kolutove i prepustiti se carima ukusa...

pa niej bash za lenje domacice poshto treba mleti keks ili seckati leshnike... btw leshnik je valjda skup

en znam bilo je neshto da se muti shlag sa kiselom vodom (onaj slag iz kesice) pa se valjda pola toga mesa sa necim npr keksom...kao ona pesak torta mada to bas i nije letnje posto ne ide nikakvo voce..neka obicna podloga pa se mesa sa keksom ili orasima aj mogu verovatno i lesnici..ne znam da li sam to nasla na krstarici ili u magazinu

Lenja zena
Umutiti 300 grama slaga sa 2 dl.kis. vodom ( tri puta). U prvi deo staviti 300 grama mlevenog plazma keksa, u drugi, 300 grama eurokrema, i u treci 300 grama sitno iseckanih cokoladnih bananica. Kad se ohladi umuti slag i staviti odozgo.

Vocni kolac
poredjas piskote u posudu (ne umakati ni u sta) na piskote stavis 600 grama voca (maline, jagodeako su zamrznute ostaviti jedno dva sata da se ocede), pa na njih 5 kiselih pavlaka koje treba promesati sa 250 grama secera u prahu (ne mikserom samo varjacom), kad se stegne umutiti 200 grama slaga i staviti odozgo

Keks torta
petit ber keks umakati u vrelo mleko pa redjati u posudu. Skuvati 2 pudinga od vanile u pola litre mleka sa secerom po zelji, i 2 pudinga od cokolade isto u pola litre mleka, kad se puding dobro ohladi i u vanilu i u cokoladu staviti po pola margarina i umutiti mikserom. Filovati na red keksa prvo jedan puding, pa opet red keksa pa drugi puding i tako dk se ne utrosi materijal, odozgo staviti 200 grama slaga. Potrebno je oko 600 grama keksa

guitarrr_babe:
Mi ovaj kolač zovemo "lenja žena": poređaš keks na dno posude, sipaš malo mleka da omekša, preliješ pavlakom (koju pošećeriš prah-šećerom ako je voće malo kiselkastije), naređaš kockice voća, umutiš šlag, pa njega preko voća, ostaviš koji sat da odstoji i gotovo!

Ja to zovem " zaposlena žena"! Finije zvuči! :lol:

Marge Simpson:
A sta se desi kad slag mutis sa kiselom vodom, meni to izgleda kao zurka po kuhinji.
Ne, bre, Marge, kao i kad mutiš sa mlekom, ništa specijalno. Samo što ja u jedan deo stavim jedno 300 g jagoda, u jedan mlevenu plazmu, a onaj gornji je samo šlag i kisela voda. Super je, svi vole tu poslasticu.

Nagrade su dobile i torte koje nisu imale nikakvo cvece. Bitno je da je koriscena Wilton tehnika. Zena je napravila globus a na njemu od ratluka oblikovane zemlje. Ma sta da ti kazem to mora da se vidi. A svoju tortu nemoras posle dodele nagrada uopste da ostavis. Bilo je zena koje su prodale celu tortu na sajmu.Jednostavno ljudi prilaze i pitaju koliko bi kostala ta torta.

Бонжита
6 кашика меда+150гр прах шећера+200гр маргарина или путера+200гр чоколаде све истопити
додати 200гр сувог грожђа+ 150-200гр сусама мало печеног+ пахуљице"Чар на дар"
промешати
може се додати пекмез од кајсије или сл.
плех подмазати уљем сипати смесу и охладити

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Slične teme

Back