Torrent - Upustvo za upotrebu nalazi se u prvoj poruci -

Koliko sam ja upućen, cela ta ideja sa magnet linkovima je da bi se zaobišli anti-piraterijski zakoni. Mislim da je jedna od njihovih karakteristika da ne sadrže opis sadržaja torrenta.
Ipak, ne znam zašto se pauziranjem jednog fajla u torrentu zaustavljaju svi. Ja obično skidam torente koji u sebi ne sadrže više od 2-3 fajla.

P.S. Kad kažeš "Pauziram", misliš to da klikneš pauzu?
ako je tako, pusti da se skida torrent, nakon nekoliko sekundi dobićeš ispod listu fajlova, desni klik na neki od njih---> Don't download

Torenti su super stvar za nas, posto je u Srbiji manje vise skidanje preko njih legalno. E sad, sto se tice brzine skidanja fajla ona zavisi od mnogo faktora, tako da ko god kaze da se preko torenta uvek sporo skida nije u pravu. Evo nekoliko koraka koji mogu ubrzati download.

1. Prosledjivanje portova: Ako ne znate kako sami da to odradite, odete na ovaj sajt http://portforward.com, pronadjete vas model rutera, izaberete program preko kojeg skidate fajlove i dobijete uputstvo kako da prosledite port.
2. Kada birate koji torent cete da preuzmete, obratite paznju na broj "Seeds" i "Peers". Seed-eri su oni koji vec imaju skinut ceo fajl na svom kompu, a peer-ovi su oni koji skidaju taj fajl sto znaci da imaju neki deo tog fajla. Sto vise seed-era veca sansa za brzi download, posto vi upocetku skidate i od peer-ova sto veci broj njih i brzi download je verovatniji. Medjutim, ako je mali broj seed-era a veliki peer-ova velika je konkurencija za taj fajl tako da ce i download biti sporiji. Vremenom ce peer-ovi prelaziti u seed-ere pa ce se odnos menjati (pod uslovom da kada ljudi skinu ceo fajl nastave da seed-uju, tj ne iskljuce odmah program), zato cete cesto videti u komentarim poruke tipa "Please SEED i'm stuck at 99%".
3. U podesavanjim download podesite na neogranicenu brzinu, tj "0", a upload ogranicite u zavisnosti od brzine vaseg internet paketa, recimo na "5 kB/s".
4. Citajte komentare ljudi koji su vec skinuli taj fajl, tu mozete saznati da li neki virus ili fake, kvalitet videa zvuka kod filmova, brzinu skidanja i td...

Preporucujem http://torrentz.eu kao bazu torent sajtova , a od sajtova koji cete na njemu pronaci KickassTorrents i Thepiratebay.

Naravno.Jos ako se uclanite u nekoliko privatnih torent sajtova,i postujete njihova pravila,nema glava da vas boli.;)

Najbolje ako je dotični sajt specijalizovan za nešto određeno (npr. muziku, serije, video igre itd) i da ima stvari koje ne mogu tako lako da se nađu. Ja sam, na primer, dobio pozivnicu za jedan privatni torent sajt (neću da imenujem da ne reklamiram :D), ali nisam bio baš oduševljen jer sve što sam našao na njemu može da se nađe i na javnim trakerima. Uz to moram da sidujem u beskraj, čak i ako mesecima ne aploudujem ni kilobajt, jer je takva politika sajta. Tako da ga baš i ne koristim mnogo.

I meni isto.Jel moze neko ovo da razjasni?

Razloga može biti sto i jedan. Može biti do trakera, do toga koliko ima sidera, do toga kako vam je podešen torent klijent...

skoro sam aploadovao desetak filmova na torent i ima tu nekih stvari koje mi nisu jasne.napravio sam torent fajlove preko mju torenta i aploadovao ih na kickass torent sajt,e sad kad aploadujem fajl na taj sajt on mi pokaze stranicu tog mog aploada buni me sto na toj stranici u delu gde pise seeders/leechers stoji nula, logicno je da stoji 1 seeds posto sam ja ubacio fajl a na nekim filmovima stoji 1 seeds,znaci negde stoji jedan negde nula, zasto je to tako i isto me buni to sto kad sam selektovao jedan film u mjutorentu i video sam da je aploadovano recimo 750 mb tog filma a film ima 700 mb kako mi onda pise na stranici tog filma na sajtu da film nije skinut ni jednom.jel moze neko da mi objasni o cemu se tu radi

Ajd prvo na brzaka sto sam video kao zadnja pitanja...

Na kickassu treba nekad 3,4 dana da ti se updatuje info o seedu fajla...A cesto ce ti se pridruziti i neki drugi seeder.Postoji opcija i da ti zamolis da ti neko pomogne u seedu, i to hoce da ti odrade.Ja imam slab UL, a jedini sam imao fajl, pa sam chekirao onu opciju za posesivni seed, tj dajem samo jednom jedan deo fajla, a ostali nek posle traze od tog jednog...Funkcionise solidno , oversize je negde oko 45%, tj seedovao sam 1,45x vise nego sto je velicina seeda da bih dobio nekoliko njih sa 100%.

Sto se tice UL kod dosta peereva, i meni se desava da mene nece da pipnu, a gladni drugih...
Moze da bude verzija torrent app, moze da bude vas ratio, moze da bude da su torrent app podesili da hoce samo krupne chunkove

Kod odredjivanja max UL ja se drzim pravila da uvek ostavim overhead od 50% i jako je primetno da tako ostvarujem 100% DL, dok sa vecim UL to postaje skokovito ili manje...Torrent mogu da koristim i kao network speed meter, kad se drzim svog pravila...odmah ga zakuca na max...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
E sad ono sto ja ne znam a bih da pitam...

Primer fajl 141MB
562x256kB
281x512kB
141x1MB

To su tri serije isti coder isti uploader, razliciti trackeri mozda i seederi. Kako se kontrolise koliki ce biti osnovni chunk?
Ima li utorrent tu opciju kad se pravi seed torrent file?
Ima li veze, kao sto je nekada imalo, pa je manji slack kad su manji delici, jer se skinu skoro svi chunkovi , a kad prekines, bude njih 5,6 koji su u toku skidanja pa oni moraju ponovo i tu dobijemo izgubljeni download?

Prvo sam mislio da velicina fajla uslovljava to, jer sam video tu slicnost kod torrenta, ali sad imam priliku da skidam tu seriju komad po komad i primetih da iako je ista duzina, razliciti su deobni delici...dakle eto pitanja za znalca...

Nasao sam odgovor na svoja pitanja.
U utorrentu su sve opcije dostupne iz file>create new torrent, a neke i van toga.

velicina chunka odnosno piece size se bira ili automatski ili tako da bude od 500 do 2000 komada.Ako ima vise komada povecava se saobracaj za javljanje svim peerovima koje komade imate, a ako imate manje, onda sporije ide seed, tj ceka se vise da se komad zavrsi pa dok se ceka nije dostupan ostalima.
Po teoriji ako su peerovi primorani da reseeduju dok downloaduju, zbor ratio, a posle im opadne izdasnost davanja, tj reseeda, onda je bolje imati vise (od 10 ili 100 pieces,komada) jer ce onda peerovi u toku svog downloada davati vise.

Postoje klijenti koji vide samo seed prvog trackera. To znaci da je vazno da vam je prvi tracker ziv i pun seedera.
Postoje klijenti koji vide sve seedere, ali peerove samo prvog trackera. Ta varijanta je vrlo cesta. Opet je bitno da vam prvi tracker u listi bude najbolji.
Trackeri sa razlicitih sajtova se odvajaju praznim redom u listi trackera.

Postoji sajt kojim mozete promeniti torrent i izbrisati mrtve trackere, bilo da je izvor vas torrent file bilo da je neki torrent sa neta. Korisno je kad krecete da skidate neki fajl pa vidite da vam je ziv samo jedan tracker. http://torrenteditor.com/edit.php
Korisno za ozivljavanje seed i tracker liste je i revitalizacija vaseg torrenta...E sad, malo je sajtova koji to nude, moze i preko googla ako ste dobri sa google search.
Australijanac entuzijasta nudi to na svom sajtu, slabo mu daju donacije za taj njegov trud, a moze dosta da znaci ako vam je vazan file a nema kompeltnog dostupnog na netu nego samo do 55% itd..
http://btreannouncer.net/btReannounce.php

Magnet link se prave ako dozvolite DHT i PEX (peer exchange), sa jednostavnim copy magnet url desni klik na fajl iz download liste, ne mora biti ni skinut.
Magnet link mozete ocistiti od svega i onda je samo onaj prvi deo magnet:?xt=urn:btih:xxxxxxxxxxx&dn=FILENAME&tr=TRACKER NAME

Back