Top 5 mesta u Crnoj Gori, letovanje bez PCR testa uz ličnu kartu

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
67.106
PCR test vam na granici neće tražiti, potrebna vam je samo lična karta ili pasoš. Ono što Crnu Goru dodatno kandiduje da bude vaš prvi izbor je što je dobila međunarodnu oznaku za sigurna putovanja “Safe Travels”. To znači da je prepoznata kao destinacija koja se pridržava svetskih standarda zdravstvene i higijenske zaštite. A znamo koliko je važno da budemo bezbedni i rasterećeni na odmoru.

Stoga, svi uslovi su ispunjeni da počnete da pakujete kofere, ali ne zaboravite da osmislite i svoju bucket listu. Znate da je Crna Gora mala, ali neverovatno dobro “spakovana” i da vam je dovoljan odmor od destak dana da obiđete više destinacija i ponesete nezaboravna iskustva.

Naravno, neka mesta i lokacije ne smete da preskočite. Izdvajamo najlepših pet i odmah se ograđujem – baš svaki kutak crnogorske divlje lepote mogao bi da se nađe na ovoj listi.

Boka Kotorska​

kotor.jpg

Ko doživi mir jutra u Boki, bonacu popodneva nakon najboljeg ribljeg ručka, i zalaske Sunca uz talase, taj se božanstvenom zalivu vraća već prvom prilikom. Herceg Novi, Perast, Kotor, Tivat…Teško se odlučiti koji je lepši. Svaki grad na svoj način priča svoju bokešku autentičnu priču i čuva svoje srednjevjekovne ulice koje i dalje pišu istoriju. Svratite do Risna, Prčanja, Mua, Stoliva, Lepetana…Sigurni smo da ćete tako lako i potpuno neočekivano probuditi tu primorsku dušu u sebi.

Ada Bojana i Velika plaža​

velika plaža
Foto: NTOCG
Čitavo područje grada Ulcinja zovu “sviet u malom”. Ulcinjske plaže su jedinstvene, a Velika plaža, duga 13 km, najduža je na čitavom Jadranu. Na njoj se nalazi neobično sitan pesak koji ima lekovita svojstva. Osim toga, u zaleđu plaže se nalazi i mineralno blato, a u uvali Valdanos sumporna voda koja deluje blagotvorno na organizam.

Ipak, Ulcinj ima nešto što je svima najpotrebnije. Zen. Ove ćete biti potpuno opušteni i shvatićete da je komfor precenjena stvar. Dovoljni su Sunce, so, pesak i dobro društvo.

Izvor:luftika.rs
 

Skadarsko jezero​

Skadarsko jezero
Foto: NTOCG
Sa mora pođite tu “iza ćoška”, do nacionalnog parka Skadarsko jezero. Tirkizno vodeno prostranstvo, ispresecano brojnim ostrvima nalik na planine, prekriveno tepihom od lokvanja sa belim cvetovima, malo koga ostavlja ravnodušnim. Samo jednim krstarenjem videćete brojne tvrđave i srednjevekovne manastire, živopisna ribarska sela, vidikovce, plaže…Meštani ovih krajeva ispričaće vam toliko mitova, legendi i istorijskih priča da će vam misli otploviti u neka stara, romantična vremena.

Cetinje​

njegošev mauzolej
Foto: NTOCG
Na putu ka severu, morate svratiti i do kraljevskog Cetinja. Prošetajte pestonicom, upoznajte srce crnogorske istorije i kulture. Osim dvora i Cetinjskog manastira, tu su i predivne građevine nekadašnjih ambasada, kao i muzeji. Ovaj grad ima još jednog “keca u rukavu”. Jeste li spremni za podzemni svet koji je priroda stvarala milionima godina? Pođite do Lipske pećine i otkrijte jedinstvene pećinske motive, ukrase i dvorane. Ostaćete bez teksta. Njegošev mauzolej je obavezna stanica ukoliko ste stigli do Cetinja. Da bi se stiglo do njega, od Cetinja treba preći dvadesetak kilometara puta, a onda se popeti stepenicama, savladati 461 stepenik. I taj put, hodočašće, poseban je doživljaj.

Durmitor​

durmitor
Foto: NTOCG
Durmitor, svih planina direktor. Ukoliko niste, proverite zašto ga tako zovu. Pred ovom čudesnom planinom je nemoguće ostati ravnodušan. Probudiće u vama ljubav i poštovanje. Čitav predeo Nacionalnog parka Durmitor je kao sa razglednice, a krajolici koji ostavljaju bez daha se nižu jedan za drugim. Prošetajte oko Crnog jezera, obiđite selo Mala Crna Gora koje zovu „ostrvom na kopnu“, fantastični vrh Prutaš, uživajte u pogledu sa Bobotovog kuka, otkrijte neverovatnu lepotu Vražjeg jezera… shvatićete zašto se Durmitor voli.

Izvor:luftika.rs
 
Da idem na letovanje mislim da bih i ja u CG :think: Grcka mi je sada cimanje...maske tu tamo, papiri tu tamo...testovi...menja se situacija svakog dana...
Citam na Maldivima curu zadrzali dodatno 2 nedelje...slucajno je izabrali za test...skupa zabava...a moze i na posao da utice tih eventualnih 2 nedelje karantina...
Jedino cene ne znam kakve su ovoga leta tamo...
Ima neko informaciju?
 
Nisam davno isao pa tek pre pad godina kod ortaka u baosic,pre su bila bas ruzna secanja a sad svaki dan voznja bajsem pa nezaboravno iskustvo,mene je to odusevilo a turizam tamo isti je ostao
mislim da se tamo jos mogu naci mala ususkana mesta i ne toliko poznate plaze...nisam sigurna...zadnji put sam bila pre oko 20 godina :D a posto tada jos nije bio masovni turizam kao sada...imala sam i lepa secanja... :)

Ovako je sada u Petrovcu, deluje prilico prazno

 
mislim da se tamo jos mogu naci mala ususkana mesta i ne toliko poznate plaze...nisam sigurna...zadnji put sam bila pre oko 20 godina :D a posto tada jos nije bio masovni turizam kao sada...imala sam i lepa secanja... :)

Ovako je sada u Petrovcu, deluje prilico prazno

Petrovac se napuni Podgoričqnima za vikend, kao Sutomore.
 

Koliko košta letovanje u Crnoj Gori za četvoročlanu porodicu?

Crna Gora ove godine dočekuje turiste raširenih ruku, a za ulazak u ovu zemlju ne trebaju vam nikakvi testovi i nema karantina za putnike. Ako se odlučite na sopstveni prevoz i smeštaj u hotelu u najpopularnijim crnogorskim letovalištima, to će vas okvirno izaći u proseku 800 evra.

Ukoliko biste radije na more u Crnu Goru išli avionom, povratna karta Beograd-Tivat je oko 100 evra po osobi. Dakle, na smeštaj od oko 700 evra treba dodati još 400, što je oko 1.100 evra.

Herceg Novi

Preko agencije Kontiki polupansion u Herceg Novom u hotelu sa četiri zvezdice u junu košta 46 evra po osobi. I prvo i drugo dete do četiri godine mogu da u hotelu borave besplatno, a za dete do 12 godina cena je 23 evra. Dakle, za boravak dvoje roditelja i dvoje dece do 12 godina cena za 10 dana je 920 evra. Na to treba dodati i prevoz od Beograda do Herceg Novog. Ako idete kolima, recimo, preko Bosne, što je i najbrže i najlakše, za to će vam okvirno trebati oko osam i po, devet sati i oko 50-60 evra za gorivo. I onda letovanje u Herceg Novom za četvoročlanu porodicu, bez dodatnih troškova, izađe 980 evra.

Petrovac

Preko agencije Olympic Travel polupansion u hotelu s četiri zvezdice u Petrovcu za odrasle u junu košta 48 evra, dok je smeštaj za decu do 10 godina besplatan. Dakle, cena smeštaja za porodicu s dvoje dece za 10 dana bio bi 960 evra. Ako u Petrovac na moru idete kolima, trebaće vam nešto više od devet sati i benzin će vas koštati u proseku 60 evra. Sveukupno smeštaj i put bi vas koštali oko 1.000 evra.

Budva

Preko agencije Odeon, polupansion u hotelu s tri zvezdice je 42 evra po osobi. Za prvo i drugo dete do 10 godina smeštaj je besplatan, a za prvo i drugo i dete od 10 do 12 godina smeštaj je 21 evro po danu. Stoga, letovanje u Budvi za četvorčlanu porodicu s decom od, recimo, pet i 12 godina staje 1.050 evra. Put do Budve, koji prosečno traje devet i po sati, kolima s benzinskim motorom koštaće vas oko 60 evra. Sveukupno smeštaj i put biće do 1.100 evra.

Čanj

Preko agencije Maestro travel, polupansion u junu u Čanju u hotelu s tri zvezdice po osobi košta oko 3.000 dinara. Deca do četiri godine borave besplatno, dok je smeštaj za dvoje dece koja imaju od četiri do devet godina za jedno besplatan, a drugo plaća 50 odsto pune cene.

Deca od četiri do 12 godina na posebnom ležaju plaćaju 70 odsto cene.

Dakle, ako dvoje roditelja idu sa jednim detetom do četiri i drugim od 15 godina, cena smeštaja će biti do 700 evra.

Put kolima od Beograda do Čanja koštaće do 70 evra, pa sveukupno letovanje staje oko 770 evra.

Izvor:nova.rs
 
do npr petrovca je ok crna gora ... ispod ako baš ;)
moj neki utisak... ovo iznad su ok mesta a posle idu one velike čanj plaže, mada je voda bila pristojna... ovako po nekom utisku, tu i tamo sam bila, čak i pre nekih mega hotela... ono iznad je skoro ko dalmacija samo je drugi mentalitet? tj ok je i jadransko je more
pogledajte prognozu pre puta i ako kaže 17 stepeni verujte im :ok:
 

5 prelepih, manje poznatih mesta Crne Gore za letovanje

Kumbor – mesto sa velikim potencijalom

Kumbor je malo naselje u opštini Herceg Novi. Nalazi se tik uz more, a čine ga prelepe plaže i veoma lepo uređene kućice i kafići. Ono što ovo malo mesto, za koje mnogi ni ne znaju da postoji karakteriše su neke od najlepših zalivskih plaža sa peskom.

More je u ovom delu Crne Gore izuzetno toplo i čisto, pa ne čudi što je Kumbor čest izbor porodica sa malom decom. Bez velikih gužvi, Kumbor je destinacija za letovanje koje ima sve što je potrebno za kvalitetan odmor.

Poslednjih nekoliko godina, Kumbor je lokacija velikih gradilišta, te su za kratko vreme nikle brojne stambene zgrade. Iz tih razloga, nema sumnje da će ovo ne tako poznato mesto Crne Gore vrlo brzo steći popularnost.

tumber.php


Za miran odmor – Krašići

Krašići se nalaze na severnoj obali Bokakotorskog zaliva, nedaleko od Tivta. U prošlosti, Krašići su bili tiho naselje, udaljeno dva kilometara od mora, te turizam nije bio razvijen. Sredinom dvadesetog veka, naselje se proširilo, pa se danas deli na Stare i Nove Krašiće.

Novi Krašići, koji su se nedavno izgradili, predstavljaju tipično letovalište sa velikim brojem stambenih objekata, restorana i odlično uređenih plaža. Iz godine u godinu, za Krašiće čuje sve veći broj turista iz svih krajeva sveta.


Kristalno čista voda i male, šljunkovite plaže, razlog su zašto se Krašići nalaze na listi najlepših mesta u Crnoj Gori. Na plažama je moguće iznajmiti ležaljke i suncobrane, a cene ležaljki u Crnoj Gori su generalno drugačije od mesta do mesta, te su Krašići jedno od najjeftinijih mesta kada je iznajmljivanje ležaljki na plažama u pitanju.

Krašići su udaljeni oko 12 km od Tivta, 13 km od Kotora i oko 26 km od Budve – tako blizu svih dešavanja, a opet dovoljno daleko da sačuvaju svoj mir i lepote Jadrana.

crna-gora-krasici-soba-3181604-4345062.jpg


Dobre Vode – dobar odmor

Mesto Dobre Vode se nalazi u opštini Bar i predstavlja veoma mirno turističko mesto, sa svega hiljadu stanovnika. Ono po čemu je ovo letovalište posebno je neobična, tirkizna boja moja. Razlog toga je taj što u dubini mora izvire slatka voda, koja se mešta sa slanom, pa se dobijaju tako upečatljivi tonovi vode.

1886013_v4.jpeg

Zahvaljujući boji i mirnoći mora, ovo mesto je i dobilo naziv – Dobre Vode. Ovde je moguće letovati uživajući u miru i tišini očuvane prirode, i sve to uz domaću kuhinju i specijalitete iz mora. Plaža Velika Pijesak je idealna za porodice sa malom decom, jer je okružena maslinama, pa prirodnog hlada ima zaista mnogo.

Pored pomenute, mesto Dobre Vode krije još tri prelepe plaže za kupanje i odmor iz snova – Mali Pijesak, Trlila i nudističku plažu. Okruženo prirodom, čistim morem i idealnom klimom, mesto Dobre Vode polako stiče popularnost među turistima celog sveta.

Izvor:luftika.rs
 

Savršen sklad mora i planina – Dobrota

Iako ne previše poznato mesto, Dobrota krije lepote Crne Gore. Predgrađe najlepšeg grada Crne Gore, Kotora, ovo seoce karakteriše mir i magične plaže, pa ne čudi što se kaže da predstavlja sav šarm srednjovekovnog Kotora. Spoj mora i planina čine Dobrotu letovalištem kojem dominira opuštajuća klima.

Ovaj skriveni dragulj Bokokotorskog zaliva odlikuju prelepi mirisi jutra koji očaravaju svakog ko se nađe u ovom mirnom mestu. U samom seocetu postoje dve manje prodavnice, dok se broj radnjica uvećava kako se bližite Kotoru, koji je udaljen svega tri kilometara. Mali je broj ovako skrivenih, netaknutih mestašaca i uvala u Crnoj Gori.

U Dobroti nema gužve, pa je ovo mesto idealno za letovanje sa porodicom ili odmor u tišini. Mirno, plavetno more očarava, a staza za šetanje pored vode mami željne odmora u prirodi.

dobrota-1024x700-432x230.jpg


Risan – drevno naselje Bokokotorskog zaliva

Mali grad Risan se nalazi na obali Bokokotorskog zaliva u Crnoj Gori. Veoma je značajan po tome što je najstarije naselje u ovom kraju. Nalazi se na samo nekoliko kilometara od Perasta. Iako izgleda kao napušten grad i mesto koje apsolutno nije turističko, ovde se može osetiti pravi crnogorski duh, čak i u kafiću.

Ono što mesto Risan krije su spomenici iz antičkog perioda, dok je glavna atrakcija gradića drevni rimski mozaik. Gradska plaža je duga oko kilometar, a morska voda u ovom mestu svojom čistinom privlači ljubitelje ronjenja, pa je Risan mali gradić koje zapravo najviše posećuju zaljubljenici u morski svet.

Ova zemlja krije plaže za koje su čuli ljudi iz svih krajeva sveta, pa je tako crnogorska plaža koja je proglašena za najlepšu u Evropi plaža u Bečićima, za koju svi koji letuju u ovom delu Jadrana vrlo dobro znaju. Ipak, Crnu Goru ne čine samo more i plaže.

Crna Gora može da se pohvali i drugim lepotama prirode, kao što su jezera, vodopadi, reke, planinski vrhovi, guste šume, kanjoni… Letovanje u Crnoj Gori, prava je prilika za nezaboravno iskustvo i rajski odmor. Ako tražite relaksirajući odmor ili ipak želite ludu avanturu – u Crnoj Gori možete pronaći sve na jednom mestu.

1623405767245.jpeg


Izvor:luftika.rs
 
Od tih manjih mesta, meni je u lepom secanju ostala Utjeha. Koja je tada (pre oko 20god :mrgreen:) bila jako mala, turisticki nepoznata.
Nalazi se izmedju Bara i Ulcinja u jednoj uvali. Zovu je jos i uvala maslina posto se odmah do plaze prostire suma jako starih maslina sa sve papratima i zmijama :lol:
Ne znam trenutno kako je...Tada je u celom mestu bio samo jedan kafic.
Ono sto je specificno jesu veliki oblutci belog kamenja po plazi...Prelepo je...
Samo mesto je nekada imalo tu glavnu plazu 185m x 28m i jos dve male tada poznate samo za lokalno stanovnistvo kao i jednu nudisticku.
Secam se da sam na toj jednoj plazici, da ne lazem mozda duzine 20m, bila skoro uvek sama, nekada je dolutao neki lokalac...ribice su plivale u plicaku...i plivanje i prolaskom kroz neku stenu se dolazilo do te nudisticke...

tumber.php


1200px-Utjeha_1970.jpg

Mislim da je ova ta malena plaza

maxresdefault.jpg
 

Back
Top