Tolstoj - Krojcerova sonata

zasto nekom ko mi se stvarno dopada treba da zelim da napusti to namirivanje potrebe da bude dobar? to me bas muci

ne moras da imas nista specijalno da bi se drugi primili, i tvoj prijatelj kaze "zato sto i sami malo znamo volimo siromasne duhom, osobito ako su mlade zenice" (verovatno u originalu pise mlade utobe!!)... a oni koji traze nesto vise, nakon sto prepoznaju mali znak toga u nekom, ucitaju sve svoje fantazije do kraja, pa posle bude sumrak...

1. Neka je djevojka bila medicinarka, i upoznala je momka koji joj se dopadao, ali se vec nekoliko godina sprema da ide u Afriku da pomaze crncima ...
2. Ali ko je specijalan, pardon, na njega se ne primaju. Specijalan je vec onaj koji ima neke svoje vanserijske stavove, pa jos ako im se ne sjeca uzroka ... onda je u problemu. Dakle, ispravka, ne da zna malo, nego malo pamti. Zdrav je ko zaboravi... dakle, ako budes trazila nesto vise u meni, eto ti sumraka na mali znak.

Dionys!!
sudeci po ovde rasprostranjenom misljenju o zenskim afinitetima, ako je barem jedan specijalan muskarac dobio cerku, bice da postoji i barem jedna zenska osoba koja bi se ipak primila
a ako je taj neko potpuno jedinstven u celoj vecnosti, ne mora i dalje nista da sledi, posto nisu sve zene ispale iz istog kalupa, jer da jesu onda bi i svi muski bili iz istog kalupa, i ne bi ni postajao taj specijalni covek

Prema mojoj slobodnoj procjeni, samo je Pitagora imao kcerku, svi ostali su bili bez djece i zene ili sa sinovima. Makijaveli 5 sinova. Nama muskarcima nije toliko bitno da li je otac kcer naucio filozofiji, nego da nije labilna, da je nisu naucili razni muskarci necemu pogresnom (filozof je obicno nesavremen), jer one obicno traze da ih se "voli kakve jesu", a to nece prihvatiti nijedan muskarac, tj. da drzi tudjina u kuci. Prije dan-dva rece mi jedna da "trazi nekoga s kim moze cutati udvoje", i cesto cujem takve zahtjeve od zena. A i malo je nezgodno slusati kad opisuje kako se podavala muskarcima. To nema nikakvog karaktera. Ukratko, tesko je naci hrabru zenu, a samo se sa takvom zenom moze razgovarati kao sa prijateljem. Tako da opet ostaje Katarina Sforza kao nada da bi i zene mogle biti hrabri prijatelji i da bi takva mogla da se udubi u duboke misli... ne moraju biti od njenog oca.

Poslednja izmena:
2560312-k3.jpg

evo njih dvoje, oboje otelotvorenje hrabrosti, istih vizija o svetu, ali ne mogu da budu par kao sto je to neki drugi jednako kompatibilan par koji je na nizem nivou od njih
na primer jednom se poljube i Supermen pita sto ovo ne radimo cesce, a Wonder Woman mu odgovori zato sto je predvidljivo, i Supermen se slozi
ona kao Amazonka nije predodredjena za udaju
tako da je Supermen ipak primarno uparen sa Lois Lane, koja je prilicno pametna, ali nije mocna
odnosno, to sa dve specijalne osobe njihova priroda pretvara u misiju, pa romanticna ljubav postane vise savez dve sile
mada dobro, sta fali

Cuj zato sto je predvidljivo oni ne smiju da imaju 10-20 djece da dotuku "zlo" u svijetu.

Mi smo robovi hriscanskih predstava o svijetu i zato je sve "predvidljivo", jer hriscanstvo je sasvim neprirodno.

Te glupe konvencije dobra i zla su prosto glupe, a i koje kombinacije su pronasli, Amazonke, pa jos u danasnjici, te ne smiju da krse tradiciju, a s druge strane moraju da se bore protiv "zla". Protiv kog "zla" su se borile Amazonke?

Kao sto rekoh, ljubav je s one strane dobra i zla i ko se odrice nje, taj je prosto rob, jer se ljubavlju nastoji postici visi stepen moci, tj. visi stepen dobra, dakle, jaci je tim od 20 superheroja nego od dva koja ne smiju ni da se poljube!

p.s.

ne znam kako ces se oprati od onog poljupca sto si ga poslala fishermanu. ti bas volis starce?

ko od nekog trazi da se opere posle ironije nevidjeni je snob

nema mnogo o borbama Amazonki protiv zla
Wonder Woman stiti neku devojku koju je promiskuitetni Zevs oplodio, od svakakvih opasnosti, pa eto to je valjda bas u skladu sa tvojim nacelima, taj napor da se poveca populacija decom dobrih gena
ali stip je tebalo da bude samo ilustracija toga da ljubav izmedju dve specijalne osobe nije uopste savrsena

ko od nekog trazi da se opere posle ironije nevidjeni je snob

nema mnogo o borbama Amazonki protiv zla
Wonder Woman stiti neku devojku koju je promiskuitetni Zevs oplodio, od svakakvih opasnosti, pa eto to je valjda bas u skladu sa tvojim nacelima, taj napor da se poveca populacija decom dobrih gena
ali stip je tebalo da bude samo ilustracija toga da ljubav izmedju dve specijalne osobe nije uopste savrsena

Za Sarmate se govorilo da su nastali od Skita i Amazonki, a Sarmacanke su morale ubiti neprijatelja u borbi da bi se mogle udati. Odstranjivale bi desnu dojku da bi mogle napeti luk. To bi bilo s one strane dobra i zla. Tako se mogu smisliti razne probe i iskusenja da bi se jedan narod ojacao i podigao sto vise.

Nisam nikad tvrdio da se moze i treba "povecati populacija dobrim genima", nego mocnim djelima (ni Spartanci se nisu mogli ozeniti ako nisu ubili neprijatelja u borbi, ili barem roba). Geni sami po sebi nisu ni dobri ni losi, ne bih znao dati nikakvu prognozu na osnovu izgleda novorodjenceta, ali bih rekao da je karakter ono sto nazivamo sudbinom, a on se stice odgojem (ovde je sadrzan i uticaj drustva).
Npr. pisci tragedija bi uspijevali da od svojih sinova naprave takodje pisce tragedija. Burckhardt kaze da je to zato sto su se "sistematski" bavili time. Tako i ja, sta god da procitam, nastojim podvuci ili podebljati i obojiti u nekoliko boja ono sto zelim da istaknem kao vazno, da bi to mogao da procita neko nakon mene. Samo, posto je uticaj okoline takav da svi traze samo novo i najnovije i svakog dana nesto drugo, to imam male sanse da nadjem neku koja ce sve to ostaviti radi nekakvih podvucenih starih rijeci.

Nisam nikad tvrdio da se moze i treba "povecati populacija dobrim genima", nego mocnim djelima

drago mi je da si ovo napisao

Tako i ja, sta god da procitam, nastojim podvuci ili podebljati i obojiti u nekoliko boja ono sto zelim da istaknem kao vazno, da bi to mogao da procita neko nakon mene.

haha, bavimo se istim aktivnostima, a potpuno razlicitog smisla, posto ja podvlacim u nekoliko boja ono sto drugi misle da je vazno, i sto kada polozim ovaj ispit nikom nakon mene ne zelim da procita

drago mi je da si ovo napisao

haha, bavimo se istim aktivnostima, a potpuno razlicitog smisla, posto ja podvlacim u nekoliko boja ono sto drugi misle da je vazno, i sto kada polozim ovaj ispit nikom nakon mene ne zelim da procita

Pa to onda izgleda da si u zivotu vodjena strahovima, studiras iz straha, uobrazavas moje stavove iz straha ... a izgledas kao fina dusica, jedino sto ti strahovi pomracuju um, a to onda znaci slab karakter. Ne treba nikad nista raditi iz strasti, sem misljenja. Tako da ne opravdavam ni onu ironiju... kako si to vec nazvala. Savrsena zena je smjerna. Koliko fali tebi do savrsenstva?

Inace, ovaj forum je pun studentica i staraca, tako da sem iz straha i ne ocekujem neku inteligentnu raspravu. ;-)

Prvo izlupetaju filozofi, pa nastave kaludjeri, fratri i popovi, onda nalupaju naucnici, pa dodje red i na umetnike. Oni tako slatko lupetaju kada tumace nesto sto su jednog trenutka osetili.I tako, vekovima u krug, srecom, lupetanjem, muckanjem i mucenjem narastu jaja i ispadne nesto dobro. Recimo,kolac od jabuka ili novi covek.
Novi covek je lepsi, zdraviji, intelektualno jaci i najvaznije blizi apsolutnim vrednostima nego tamo neki Spartanac. Ne bih da razvijam pricu cemu je sluzio brak u tom procesu osim da je pomogao da ljubav lakse izadje. Ne kao cilj i smisao nego kao sredstvo dostizanja visih vrednosti. Ne igra ulogu koja vrsta ljubavi je fluid, prema potomcima, Bogu, prijatelju ili prema fikciji ljubavnika, prema radu ili prema umetnosti. Osecaj lepog u svakom od pomenutog je sredstvo.
Ljubav nije izmisljena ona je misticna materija stvaranja. Stvaranja necega ni iz cega. Svako moze da dosoli svoje frustracije i za njih optuzi fiksaciju ljubavi, ali ne moze da negira posledice.

Pa to onda izgleda da si u zivotu vodjena strahovima, studiras iz straha, uobrazavas moje stavove iz straha ... a izgledas kao fina dusica, jedino sto ti strahovi pomracuju um, a to onda znaci slab karakter. Ne treba nikad nista raditi iz strasti, sem misljenja. Tako da ne opravdavam ni onu ironiju... kako si to vec nazvala. Savrsena zena je smjerna. Koliko fali tebi do savrsenstva?

Inace, ovaj forum je pun studentica i staraca, tako da sem iz straha i ne ocekujem neku inteligentnu raspravu. ;-)

U koje ti spadaš:u studentice ili starce? :mrgreen:

Prvo izlupetaju filozofi, pa nastave kaludjeri, fratri i popovi, onda nalupaju naucnici, pa dodje red i na umetnike. Oni tako slatko lupetaju kada tumace nesto sto su jednog trenutka osetili.I tako, vekovima u krug, srecom, lupetanjem, muckanjem i mucenjem narastu jaja i ispadne nesto dobro. Recimo,kolac od jabuka ili novi covek.
Novi covek je lepsi, zdraviji, intelektualno jaci i najvaznije blizi apsolutnim vrednostima nego tamo neki Spartanac. Ne bih da razvijam pricu cemu je sluzio brak u tom procesu osim da je pomogao da ljubav lakse izadje. Ne kao cilj i smisao nego kao sredstvo dostizanja visih vrednosti. Ne igra ulogu koja vrsta ljubavi je fluid, prema potomcima, Bogu, prijatelju ili prema fikciji ljubavnika, prema radu ili prema umetnosti. Osecaj lepog u svakom od pomenutog je sredstvo.
Ljubav nije izmisljena ona je misticna materija stvaranja. Stvaranja necega ni iz cega. Svako moze da dosoli svoje frustracije i za njih optuzi fiksaciju ljubavi, ali ne moze da negira posledice.
Pomenuo si frustracije...To čoveka pomera...I guzicu mu pomera...:hahaha:
Kakva ljubaf...Čisti libido i frustracije...:mrgreen:

:neutral:
ti si ladno nasao neki milimetar na kruznici tacno izmedju tacke hedonizma i nihilizma, i stojis tu i divis se svom odrazu prekoputa u tacki savrsenstva
lici, ali nije to to
ne raditi nista iz strasti uvek i svuda je gore nego zivot Drakule, posto on nocu izadje iz kovcega i dozivi nesto, dobro ili lose, to je diskutabilno, ali eto i vampiri nesto dozive pa ih zamisljamo kao poluzive

mada je privlacno, da nije neverovatno glupo biti toliko nekompromisan po pitanju obrazovanja? u tom slucaju ja bih zavrsila samo sest razreda, to bi bilo sve od mene, posto se u sedmom uci hemija, a hemija mi se ne dopada
imam jos do savrsenstva, bitno je da se ne samozavaravam...

Mozda me nisi razumila. Ako neko nesto radi ili govori iz jedne jedine strasti, onda je zapostavio sve druge strasti. A meni se obrazovanje cini samo kao potreba za jelom, a liseno svake duse. Jer pravo obrazovanje bi ipak trebalo biti orjentisano na cio zivot Petra Petrovica ili Marka Markovica, a ne na zajednicki nazivnik svih. Zar nije pristanak na opste obrazovanje vec znak servilnosti i da je covjek spreman da uradi jos gore stvari ako to od njega budu trazili, pa cak i da zaista poljube fishermana?

Dakle, gurati se na nekom forumu sa nedostojnim likovima je takodje nedostojno. Trebalo bi ih ignorisati.

Savetujes nekoga da idu tvojim putem?
Da sve ljude proglasi "nedostojnim" i da pocne da ih ih "ignorise".
Pa ti to oduvek radis.
Iskljucujes jednog po jednog "nedostojnog" i tek kada shvatis da si sam, vratis se medju "nedostojne".
Ne vracas se da bi im ucinio dobro, nego zato sto je lakse trpeti druge nego sebe.
A onda ispocetka.
Zar ti ne dosadi ponekad?

Savetujes nekoga da idu tvojim putem?
Da sve ljude proglasi "nedostojnim" i da pocne da ih ih "ignorise".

pa sve je neki savet, citam svasta ovih dana, ne samo ono sta Dionys pise
nema razloga za brigu. sem sto ja malo brinem za njega i fisermena, na temu koliko li su osteceni ako u njihovo doba nije postojala pesmica "Rekla jedna guska drugoj guski da je..." i sve slicne pesmice, posto se ovako gadjaju, ako sam dobro razumela, njihovim jedinim zajednickim obelezjem, koje im dodje zapravo samo takva prednost na ovom podforumu

Poslednja izmena:
Mozda me nisi razumila. Ako neko nesto radi ili govori iz jedne jedine strasti, onda je zapostavio sve druge strasti. A meni se obrazovanje cini samo kao potreba za jelom, a liseno svake duse. Jer pravo obrazovanje bi ipak trebalo biti orjentisano na cio zivot Petra Petrovica ili Marka Markovica, a ne na zajednicki nazivnik svih. Zar nije pristanak na opste obrazovanje vec znak servilnosti i da je covjek spreman da uradi jos gore stvari ako to od njega budu trazili, pa cak i da zaista poljube fishermana?

Dakle, gurati se na nekom forumu sa nedostojnim likovima je takodje nedostojno. Trebalo bi ih ignorisati.

tebi ti drugi vise zauzimaju paznju nego meni
nego sta predlazes ko bi umesto mene, posto sam i dalje neobrazovana u tom slucaju, birao cijim celim zivotom i delom treba da se bavim? moja mama, savet mudraca, strelica za pikado ?
kada bi izbor ljudi kojima treba potpuno da se posvetim bio savrseno napravljen, meni izgleda da bi i dalje ceo takav pristup bio gori... jer i sam Sopenhauer koji je bio svestan koliko je njegov licni zivot za mene nebitan i dalje nije bio oslobodjen licnih strasti (na primer menja stav prema ocu, ili nezainteresovanost majke za njega, koju racionalizuje kao nezainteresovanost svake zene za bilo kog muskarca...), pa kako se onda snaci sa onima koji su po prirodi bili strasniji od njega i koji ni ne upozoravaju na to nego se cak prepustaju i svojoj strasti prema prozi, nekrunisanoj kraljici lazi?

pa sve je neki savet, citam svasta ovih dana, ne samo ono sta Dionys pise
nema razloga za brigu. sem sto ja malo brinem za njega i fisermena, na temu koliko li su osteceni ako u njihovo doba nije postojala pesmica "Rekla jedna guska drugoj guski da je..." i sve slicne pesmice, posto se ovako gadjaju, ako sam dobro razumela, njihovim jedinim zajednickim obelezjem, koje im dodje zapravo samo takva prednost na ovom podforumu

Ja priznajem da sam oštećena roba...Šta su mi sve radile-čudo sam i živ!:mrgreen:
Hajd nek to i Dionis prizna!!!:hahaha::rotf:

Nagon. čitaj "ljubav" (hoću da JE/GA hebem) + sebičnost (pošto JE/GA hebem, ne sme niko drugi) + vaspitanje (kako ćaća kaže, moram produžiti lozu) + okolina (eno Bane se oženio) + moral (pop i pink) = BRAK

Normalno, posle nekog vremena nagon zine na drugog/u, samoživost ga hoće, vaspitanje kaže, "pa šta sine, otkud znaš da on/ona tebe ne vara", Bane se razveo u međuvremenu, pop vaćari žene po komšiluku, a na pinku dupeta samo sevaju, opsa, na kraju razvod. I tako u krug.

Ovo je sve u grubim crtama. Da masa poznaje Petrarku i Platona, ko zna gde bi nam kraj bio.

ma danasnji brak je samo papir na koji se mnogi polakome jer ih uvede u novu dimenziju :roll:
za ljude koji misle svojom glavom taj papir ne mijenja nista ... ni ja vjerovatno ga necu sklapati, osim ako ne bude bilo potrebno iz nekih razloga, a da ga smatram krunom nase ljubavi ma daj :lol:

Back