Tolkinov svet

• Začetnik teme Začetnik teme Hurin
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
“All that is gold does not glitter,
Not all those who wander are lost;
The old that is strong does not wither,
Deep roots are not reached by the frost.

From the ashes a fire shall be woken,
A light from the shadows shall spring;
Renewed shall be blade that was broken,
The crownless again shall be king.”

tolkien-quote.jpg

Jok, svi smo otplovili na zapad

Dobra fora. ;)

Да, не? Шта мислите?

Neeeee... naravno da da... pričali smo po tome, da bude urađen kao serijal, da ga radi Džekson i da prati kjnjige. Svi bi bili ludi za serijalom, svi bi ga obožavali i očajavali u iščekivanju novih epizoda. Bez zezeanja , nadmašio bi i Gopsodara i Igru Tronova, bio bi to najveći epik ikad, ali se verovatno nikad neće snimiti.

(Bože uzimi Legolasa, vrati nam Thorina)

e1CheYy.jpg

Kralju podno Gore
O, kralju kamena
Pripast će ti more
Blaga, nasljedstva.
Zablistat će ti kruna
I harfa čarobna,
Kad zlatna svirne struna
I pjesma junačka.
Zapjevat će šume,
Da sva gora ječi,
Bit će blaga, kume,
Rijeke će zlatom teći.
Jezero će plamtjet,
Milinom ko u snu,
S tugom ću se rastat,
Jer Kralj pod Gorom je tu!

Hvala Zauz, tvoji pohvalni komentari uvek su dobrodošli!

Melkor - Morgoth

Ovaj na fotci mnogo liči na Kronosa, titansko božanstvo iz grčke mitologije, naročito na onom delu gde bljuje vatru, teško bi prošao kao Morgoth likom, a i nema čekić, a realno Morgoth bez čekića nije Morgot... ovih dana često razmišljam o veličini njegovog čekiča( zvao se Gornd), mislim se jel to bila prosta maljina, ili je to ipak bilo oružije napravljeno od najfinijeg čelika i ukrašena vilenjačkim šarama , znači malo umetničko delo, a Melkor je bio kadar sposoban napraviti tako nešto.... dalje, jel imao osećanja, da li je mogao da prepozna svoga vlasnika, možda obdaren magijom, koliko je bio efikasan u borbi.... setite se samo
:cool:

Hvala Zauz, tvoji pohvalni komentari uvek su dobrodošli!

Ovaj na fotci mnogo liči na Kronosa, titansko božanstvo iz grčke mitologije, naročito na onom delu gde bljuje vatru, teško bi prošao kao Morgoth likom, a i nema čekić, a realno Morgoth bez čekića nije Morgot... ovih dana često razmišljam o veličini njegovog čekiča( zvao se Gornd), mislim se jel to bila prosta maljina, ili je to ipak bilo oružije napravljeno od najfinijeg čelika i ukrašena vilenjačkim šarama , znači malo umetničko delo, a Melkor je bio kadar sposoban napraviti tako nešto.... dalje, jel imao osećanja, da li je mogao da prepozna svoga vlasnika, možda obdaren magijom, koliko je bio efikasan u borbi.... setite se samo
:cool:

Fingolfin, Veliki Kralj. Znao je da Morgot ne može biti ubijen ali ga je ubadao do kraja.

Fingolfin, Veliki Kralj. Znao je da Morgot ne može biti ubijen ali ga je ubadao do kraja.

Msm da je Morgoth ipak mogao biti ubijen, od onoga ko je njemu ravan, za vilenjake je ipak bio preveliki zalgaj, doduše čitav njihov rat protiv Morgota bio je u startu osuđen na propast, evo i pisano :
Ali još dok su trublje pjevale, a Fëanor stupao kroz dveri Tiriona, stiže napokon glasnik od Manwëa kazujući:
"Protiv Fëanorove je ludosti izričito upravljen ovaj moj savjet. Ne idite dalje! Jer zao je čas, a vaša cesta vodi u nesreću koju još ne možete predvidjeti. Nikakvu vam pomoć Valari neće udijeliti na ovom podvigu; ali neće vas ni omesti; jer ovo neka vam je na znanje: kao što ste slobodni ovamo došli, slobodni ste odavde i otići. Ali ti Fëanore, Finwëov sine, zbog zakletve si svoje izgnan. U jadu ćeš se odučiti od Melkorovih laži. On je Vala, kažeš. Onda si prisegao uzalud, jer nema Vale kojega možeš nadvladati ni sad ni ikad unutar dvorana Eäe, pa čak ni da te Eru kojega zazivlješ učini triput silnijim nego što jesi."

Svi znamo da su se na kraju Valari umešali i samo zahvaljujući nima Morgoth je pobeđen. Mada podvig Nolodra protiv Morogta je nešto najbolje što se desilo svetu epike, da ne nabrajam sve te divne priče koje se već nalaze u knjizi, kažem da je borba između Morgota i Fingolfina jedna od najboljih među njima, dobar primer da dobro ne mora da pobedi uvek zlo, ali msm da je poruka ( ako ona uopšte postoji), da i onda kad si osuđen na propast, kad verovatnoća nije na tvojoj strani, da se čak i tada treba boriti, kao što ti reče, ubadao ga je do kraja.... e to je već nešto. ( a i onome su ostali ozbiljni ožiljci , jako neobično za nekoga ko ne može biti ubijen)

Taj zmaj je OGROMAN! I izgleda baš onako epski... voleo bih posedovati jednog takvog, zavidim Morogtu, veoma!

Jes' kuro moj. A ko bi ga 'ranio? :lol:

Nisam nikada gajio preterane simpatije prema zmajevima. Ali ovog u full velicini bih mogao sebi priustiti u nekom filmu. Ali pod uslovom da nije filosof kao Smaug :lol:
Tolkin nam je dao toooliko materijala za mastu, greota je uz ovu danasnju tehnologiju ne snimati filmove.

Veoma mi je zanimljivo to prvo doba.

Jes' kuro moj. A ko bi ga 'ranio? :lol:

Nisam nikada gajio preterane simpatije prema zmajevima. Ali ovog u full velicini bih mogao sebi priustiti u nekom filmu. Ali pod uslovom da nije filosof kao Smaug :lol:
Tolkin nam je dao toooliko materijala za mastu, greota je uz ovu danasnju tehnologiju ne snimati filmove.

Veoma mi je zanimljivo to prvo doba.

Meni je baš zbog toga jedan od simpatičnijih negativaca. Pada na laskanje ali ipak je hejt prema patuljcima i ljubav prema zlatu veća. :lol:
Prvo doba je najzanimljivije a karakteri uglavnom moćniji od naslednika.
Deca Hurinova mi je omiljena knjiga posle Silmariliona zbog naravno Hurina ali i Turina i Kutaliona graničara.

Pa hranio bi ga manjim zmajevima, orcima, baucima, ovima iz skupštine, našlo bi se već za moga Akija. Da nije filozof.... to teško, uglavnom svi zmajevi su stvoreni da budu intelignetna bića, ali i lukava, neki od njih su umeli da koriste i magiju..... znam da su lako baratali jezicima drugih rasa , dok su primera radi , **** jedva poznavali svoj jezik, ovi su u zavisnosti od svoje starosti, lako pamtili sve događaje, likove, pa i mirise, sa kojima su se sretali tokom svog dugog života( msm da su zmajevi čak i besmrtni, pod uslovom da ne naiđe neki Turin i raspori im trbuh ) , vole zlatne i sjajne predmete, da se ispravim, vole sve što je na ceni kod drugih, užasni su u raspoznavanju oblika, šara , materijala i vrednosti istih, da recimo običan kamen dobije na vrednosti, oni bi ga poharali i ljubomorno čuvali . Sve u svemu, zmajevi su rasa o kojoj se tako malo pisalo i još manje zna, valjda su nam zato tako egzotični i zanimljivi, evo samo za Glaurunga mogu da se setim, da se nešto više pisalo, da, tu je i Šmaug i to je.... u Silmarillionu, Ankaligon se pominje samo u jednoj rečenici , u kojoj se saznaje da je bio najveći predvodnik krilatih znajeva ( do tada su postojali samo veliki crvi, još znani kao gušteri) da je ubijen od Earendila i da je napravio nered tamo gde se srušio i to je sve ( zato mi je sumnjiva ona skala o usporedbi veličine zmajeva) , jako malo podataka o svemu tome, zato braćo, pravda za zmajeve! Hm, ima li ko ideju kako! :zblesav:

Ja se nisam baio na citanje knjiga previse. Vise sam procitao hronologiju dogadjaja (da kazem istoriju)

Inace sam veliki rasista po ovom pitanju :lol:

dvorfove mrzim jer jbt kako mozes patuljka da gotivis? mali,jedni sa tim malecnim nozicama, fuuuj
elfovi su metroseksualci i uobrazeni
ljudi. pa ljudi, pohlepni,licemerni i samozivi.
orkovi su zakon. majndles banda koja koristi sirovu silu. bez preteranog razmisljanja i palamudjenja :cool:

ovaj jebbe keve! :hahaha1:

pogotovo od dela 3:45. upisah se!
"wait, is that brian cranston? "

Štaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa uh aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ti ne voiš patuljke!!! Pa zašto pobogu , oh, naveo si razloge... pa dobro, stvar ukusa, oni su meni najdraži od svih rasa , snažni su , srčani, imaju dobar smisao za humor, kad te jednom zagotive, moš na leb da ih mažeš, ako ne , onda se čuvaj patuljačkog besa i nije sve u veličini nogu,
( taj deo 1.11 - 1.28 :zblesav:)

....

Srećna Nova godina narode, da mi budete lepi, veseli , zdravi i da malo više svog slobodnog vremena odvojite na ovoj temi!

bs0uv5V.jpg

tolm4wj.jpg

Poslednja izmena:
Štaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa uh aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ti ne voiš patuljke!!! Pa zašto pobogu , oh, naveo si razloge... pa dobro, stvar ukusa, oni su meni najdraži od svih rasa , snažni su , srčani, imaju dobar smisao za humor, kad te jednom zagotive, moš na leb da ih mažeš, ako ne , onda se čuvaj patuljačkog besa i nije sve u veličini nogu, ona to zna, volela je jednog takvog .

mozda su predstavljeni kao snazni ratnici ali su zapravo hendikepirani sto velicinom sto agilnoscu. (svi koji pate od bilo kog oblika dvorfizma su zapravo hendikepirani i jedva hodaju, imaju problema da sednu na stolicu a ne da tamo mlate sekirama od 20 kila i da skacu kao hiperaktivni paukovi :lol: )
ajde oprastam im jer iamju neki humor i sto su prgavi ali je to nedovoljno da budu na najnizoj letvici.

Back