Pozdrav svima.
Pošto sam slušao dosta o tome kako je Džekson upropastio Hobbita, odličih da pročitam tu knjigu. Mislim da se nikada više u životu nisam razočarao.
Džeksonova vizija, je po mom skromnom mišljenju u svakom mogućem smislu bolja od Tolinovog dela. Nije ni čudo što Tolkin, kao veliki pisac nije bio zadovoljan tim delom i želeo je da ga izmeni.
Priča je dečija, ali skroz na skroz. Čitava naracija, totalno dečija. Nije to problem, to je dečija priča, ali kakav bi užas bio da je Džekson bio veran knjizi i rekao da je to uvodna priča u najveću filmsku trilogiju svih vremena. To je kao da pustiš Sunđer Boba, kao uvod u LOTR. Likovi ne postoje u knjizi, manje-više tu nema nikog razrađenog, a Bilbo je toliko karikaturalno napisan da sam prevrato očima čitajući o njemu. Opet razumem, dečja priča, ali ovaj Bilbo iz filmske trilogije je toliko zanimljiviji, toliko životniji, toliko realniji,...
Bitka pet armija u knjizi? Manje-više i ne postoji. Filmska verzija je svetlosnim godinama ispred, sa sve referencama na Saurona.
Ono što me šokiralo da su pojedine najgluplje replike iz filma uzete direktno iz knjige. Gomila stvari koje Šmaug govori u filmu sam u glavi nekako odredio kao tipične holivudske fraze, kad ono to uzeto direkt iz knjige. I još dosta toga.
Nisam bio oduševljen Hobbit trilogijom, jer opet u glavi je bio LOTR, ali sada kada sam pročitao knjigu. Džekson je jednostavno genije. Od jedne tra-la-la pričice napravio je zanimljivu filmsku priču koja je na momente i jako mračna i ozbiljna. Svakako izuzetan uspeh kada se gleda izvorni materijal.