Tolkin!

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Mozda bas i ne spada pod knjizevnost ali saznah da je u povratku kralja isecen deo sa Sarumanovom smrcu!!!

Inace bice valjda u produzenom delu sledece godine ali mislim stvarno..

Glavno da je nabudzio bitku Pelenorskih polja..

Zezas!!??
On samo misli o bitkama..cilj..
Mnogo akcije+malo radnje(i to izopaceno skroz)=za njega STRAVA FILM!!!BAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH!!!!!!!!!!!KRETEN!!!!!!!!!

Tako sam procitao. Film (bioskopska verzija) traje 3 sata i 15 minuta. Kazu da je treci deo NAJROMANTICNIJI???????????? do sada, To o izbacivanju Sarumanove smrti je odluceno tek pre oko dve-tri nedelje, Bitka pelenorskih polja 10 puta veca od Bitke kod Helmovog ponora.......

Feanor the elf king:
Ljudi koji nisu procitali ovo delo, mnogo gube, a nisu toga ni svesni. Mozda se nekome ne svidja ovaj zanr, ali ipak mora da prizna da je knjiga remek delo, i ne moze da tvrdi suprotno ukoliko je nije procitao, a da je procitao ne bi ni tvrdio suprotno lol. Uglavnom, treba je procitati, cisto da odmoris dusu, i pobegnes iz stvarnosti.
PS. Aradia, jel bi nam se pridruzila na RP? :)
Pozdrav!
Smatram da to nije bezanje od stvarnosti,vec nacin da je sto bolje sagledas,da stvoris sliku sveta koji je ipak na neki nacin i deo stvarnosti,deo svakog pojedinca koji je spreman da se prepusti fantaziji...
P.S. Da.
Pozdrav!

Aradia:
Feanor the elf king:
Ljudi koji nisu procitali ovo delo, mnogo gube, a nisu toga ni svesni. Mozda se nekome ne svidja ovaj zanr, ali ipak mora da prizna da je knjiga remek delo, i ne moze da tvrdi suprotno ukoliko je nije procitao, a da je procitao ne bi ni tvrdio suprotno lol. Uglavnom, treba je procitati, cisto da odmoris dusu, i pobegnes iz stvarnosti.
PS. Aradia, jel bi nam se pridruzila na RP? :)
Pozdrav!
Smatram da to nije bezanje od stvarnosti,vec nacin da je sto bolje sagledas,da stvoris sliku sveta koji je ipak na neki nacin i deo stvarnosti,deo svakog pojedinca koji je spreman da se prepusti fantaziji...
P.S. Da.
Pozdrav!
Upravo to! knjige su dobre ako ti mozes da se nadjes u njima,da ih dozivis!
Dobro dosla na nasu temu! :wink:

To je u svakom slucaju bolje nego da po knjizi trazis sta je pisac hteo da kaze pa sta je tema a sta ideja koje su tu stilske figure..... i drugo seciranje koje se radi na tim jadnim lektirama!

Inace mislim da knjizevnici(oni zagrizeni) zato i ne vole Tolkina zato sto je covek lepo u uvodu napisao:
da knjiga jednostavno nema unutrasnje znacenje i poruku, pa oni ne mogu da nam "objasne" sta je u stvari on tu hteo da kaze....
Nego jednostavno uzmes procitas, uzivas, pa opet procitas pa uzivas jos vise, pa opet procitas (shvatate vec zar ne?) :D :D :D

m.ACA.k:
To je u svakom slucaju bolje nego da po knjizi trazis sta je pisac hteo da kaze pa sta je tema a sta ideja koje su tu stilske figure..... i drugo seciranje koje se radi na tim jadnim lektirama!

Inace mislim da knjizevnici(oni zagrizeni) zato i ne vole Tolkina zato sto je covek lepo u uvodu napisao:
da knjiga jednostavno nema unutrasnje znacenje i poruku, pa oni ne mogu da nam "objasne" sta je u stvari on tu hteo da kaze....
Nego jednostavno uzmes procitas, uzivas, pa opet procitas pa uzivas jos vise, pa opet procitas (shvatate vec zar ne?) :D :D :D
Nravno,slazem se 100%.Ali tako ti je ljudi uvek traze objasnjenje za sve(a sto si rekao ovo,uradio ono...)
Tolkinova dela sa uzmu da se uziva u njima....daleko bilo da nemaju poruku i smisao ali to nisu one klasicne poruke kao kod vecine pisaca.Primera radi u slimarilionu je lepo rekao da covekova smrt,njegov najveci dar.I jos sto sta kao to.Sve u svemu Tolkin je pisac koji stvarno vredi.

Fala Bogu da je tako da postoji knjiga koju mozes uzeti i procitati vise puta i svaki put uzivati u njoj (makar ja ne znam kako drugi).
Nism rekao da knjiga nema smisao vec sam samo hteo da kazem kako je gospodar jedna knjiga koju citas da bi uzivao a ne da bi trazio neka skrivena znacenja(koja uvek mozes naci u SVAKOJ knjizi samo ako zelis) i alegorije.

Sam autor kaze:
"Sto se tice nekog unutrasnjeg znacenja ili "poruke", u htenju ovog autora knjiga ih nema."

Ovo se nalazi u predgovru str.11 (meki povez bg'96)

Mislim da je samim tim hteo da kaze kako je ovu knjigu pisao s uzitkom i nadom da cemo je mi takvu i prihvatiti a ne da bi u nju upleo ko zna kakv skrivena znacenja i poruke.

Nadam se da ne smaram.

Kada su Bogovi slali carobnjake u srednji svet da se suprostave Sauronu poslali su ih petoricu:
Saruman: bog kovaca Aule je izabrao njega
Radagast: boginja prirode i svega sto raste Javana je izabrala njega
Alatar: poslat od strane boga lova Orome-a
Palando: njga je poveo njegov drug Alatar
Gandalf: poslat od strane Manve-a "glavnog" boga i boga oluja

Saruman je bio Beli,Radagast Mrki,Gandalf Sivi, Alatar i Palando plavi carobnjaci(otpuovali su daleko na istok i jug i ne zna se sta je bilo s njima)

Suparnistvo izmedju Sarumana i Gandalfa je pocelo odmah po iskrcavanju u srednjem svetu posto je Vilovnjak Kirdan (brodograditelj) dao Gandalfu prsten vatre, Narju, koji je jedan od ona Vilovnjacka TRI prstena moci, Saruman je to otkrio i postao zavidan........

Inace Radagast vestina je lezalu u njegovom poznavanju bilja zivotinja i posebno ptica...
(neki kazu da je on u stvari napustio zadatak koji im je bio dodeljen i posveti se prirodi)

Saruman je bio vest u mnogim stvarima majstor promene boja i oblika a posebno je vazan njegov GLAS koji je imao hipnoticke efekte(to smo trebali da vidimo u drugom delu filma)....

Dok je Gandalf dosao u liku najsitnijeg i najstarijeg coveka, najveca snaga je u stvari lezala u njemu, posle njegovog prelaska u belo jos vise je ojacao i nadmasio je Sarumana po snazi...

Inace kada su Carobnjaci otposlati u srednji svet bilo im je zabranjeno da se pokazuju u svojoj punoj snazi i pravom obliku i da pomocu straha gospodare vilovnjacima ili ljudima, kao sto znamo saruman se bas ogresio........

Pozdrav ljudi! Evo dosao sam da vas obidjem! Kako ste? Evo ja uzivam ovde na N.Z.-u. Toliko mi se svidja da sam u nekom neobjasnjivom raspolozenju i prihvaticu film sa odusevljenjem kakav god da bude! Inace ovde vlada takvo nestrpljenje pred premijeru. Uh, ponelo je i mene. Inace, ljudi su mnogo dobri ovde. Svi gledaju da ti ugode i tako to... Sta jos ima da se kaze. Predivno je, cim prodje premijera idem malo juznije da posetim mesta gde se snimao film :) Jedva cekam da vidim Hobbiton i Lotholrien. Kazu da je prelepo tamo. Doduse, ovde je malo vetrovito sada, ali nista strasno. Joj, a tek aerodrom da vidite kako su namestili. Golumova glava, Legolasova strela zabodena u zgradu, oklopi, macevi i sve sto ide uz to... Nesto neverovatno. Ja nekako stigao do neta, trenutno sam u net kafeu, ali ne znam kada cu sledeci put da vam se javim. Uglavnom cujemo se uskoro! Pozdrav iz Velingtona !!!!!!!!!!!!!!!! :D

Evo, premijera gotova. Cekam sada vase misljenje o filmu. Zaista dirljivo. Ne mogu da oprostim okrug i Bombadila, ali zaista je film dobar. Eh, ajd malo vise pisite. Ocekivao sam da nadjem vise poruka kada ponovo svratim na net da vidim sta se radi... Pozdrav onda i pisite! I da, nastavite vi sa RP, ne morate mene da cekate. Ja se ovde inace odlicno provodim. Nadam se da ste culi i videli paradu koja je ovde pripremljena povodom premijere. Stvarno je bilo velicanstveno i tako da se izrazim spektakularno. He he, cujemo se. Pozdrav iz NZ-a!

Anonymous:
Ne mogu da verujem da jos neko toliko voli Tolkina kao ja.Svi ovde u Srbiji su se nalozili na Tolkina samo zbog filma a knjigu ni otvorili nisu i nemaju pojma o cemu se prica.I normalno kad se brzo svi zagreju brzo ce se i ohladiti a ovo nije delo koje treba tek tako da padne u zaborav.
Naravno :!: Tolkin nikad nece pasti u zaborav jer tu smo mi koji necemo dozvoliti :!:

Back