Quantcast

Tо је српски Патријарх -Чика Паја

*Hannah*

Iskusan
Poruka
5.551
http://spc.rs/sr/pomen_patrijarsima_dimitriju_pavlu_u_rakovici
Помен Патријарсима Димитрију и Павлу у Раковици
15. Новембар 2014 - 13:38У суботу, 15. новембра 2014. године, на дан када се навршава пет година од упокојења блажене успомене Патријарха српског Павла, светом Литургијом у манастиру Раковици почело је сабрање верног народа који је од раног јутра пристизао да дочека поглаваре Руске и Српске Цркве са великим бројем архијереја.

Дирљиво је било видети вернике из његовог родног места Кућанаца као и других места из источне и средње Славоније и, наравно, других крајева. Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил, у присуству Свјатјејшег Патријарха српског г. Иринеја, великог броја архијереја, свештенства, монаштва и благочестивог народа, одслужио је помен Патријарсима српским Димитрију и Павлу с почетком у 10:30 часова.

Овом приликом је Патријарх српски Иринеј упутио речи захвалности патријаху Кирилу на молитвама које је принео у име свих сабраних и на благослову који доноси српском народу, посебно на данашњи дан. Свјатјејши Патријарх српски Иринеј је, између осталог, казао: - Хвала Вам што сте нашли за сходно и благоизволели да на дан упокојења блажене успомене Патријарха Павла дођете на његов гроб и гроб патријарха Димитрија. И једног и другог су красили кротост и смиреност. Нисмо запамтили патријарха Димитрија, али знамо да је живео светим животом и да је приљежно служио својој светој Цркви.

Патријарх Павле је био приљежан молитвеник пред Господом, и његов живот се није разликовао од живота монаха подвижника. И док је био Владика рашко-призренски и касније као Патријарх уживао је велики углед. Народ је гледао у њега као у икону. Колико је био омиљен у народу, види се и по томе што је његова сахрана била највеличанственија коју памтимо у Београду. Својим начином живота и врлинама оставио је дубоког трага у нашој Цркви. Многи тренуци из његовог живота, његове мисли и идеје понављају се у народу као пословице... Изволео је да буде сахрањен управо у овом манастиру.

Ваша Светости, још једном Вам благодарим што сте данас дошли овде да се помолите заједно са нама, и нека Господ подари Царство небесно патријарсима Димитрију и Павлу, истакао је патријарх Иринеј.

Патријарх Кирил се затим обратио патријарху српском Иринеју и свима присутнима истичући и овом приликом велику личност патријарха Павла кога је лично познавао дуги низ година. Московски Патријарх је још једном пожелео српском народу мир, благостање и духовну крепост:

- Ваша Светости, Ваша Преосвештенства, благодаран сам што смо овде могли заједно да одслужимо помен блажене нам успомене патријарсима Димитрију и Павлу. Патријарх Димитрије је био првојерарх у чије време је обновљена Српска Патријаршија, и управо он је дао благослов руском православном народу који је после револуције и грађанског рата у Русији дошао у Србију, који је, захваљујући његовом благослову, могао да учествује у богослужењима, руски свештеници су могли да служе у српским храмовима; он је био отац руској емиграцији у Србији, те стога и ми чувамо лепу успомену на њега.

Патријарх Кирил је истакао да је патријарх Павле био својеврсна икона Христова својим смирењем и кротошћу, додавши и то да је био у стању да "незлобиво и неустрашиво прими на себе све животне тешкоће" и истакао да је лични пример блаженоупокојеног патријарха Павла оно чему треба дy тежимо у хришћанском животу.

Своје обраћање Патријарх Кирил је завршио молебним речима: „Нека Господ Бог упокоји душе и подари рајско насеље Патријарсима Димитрију и Павлу, а Српској Цркви дарује мир, јединство и духовни процват". 

Prilozi

*Hannah*

Iskusan
Poruka
5.551
http://www.pouke.org/forum/page/index.html/_/1346440445/1346479577/5-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%B0-r4448

15. Новембар, 2014.

На данашњи дан 2009. упокојио се патријарх Павле.

Господи помилуј!
Две су слободе, браћо и сестре, и два ропства. Једно је слобода ова светска, овога света, а друга је слобода греха. Једно је, дакле, ропство у овом свету од људи злочинаца, и уопште од оних силника овога света, а друго је ропство од греха.

Сигурно је да смо ми и тела, да смо и земаљски, и треба нам слобода у овоме свету. Колико је за наш народ и за друге правдољубиве и истинољубиве народе, потребна слобода! Али ми смо и душе и за нас је потребна слобода од греха. Она прва слобода, као и живот, проћи ће и пролази. Али слобода греха, слобода праведника никада, и она нас уједињује са свима светима у Царству Небеском.

Водити рачуна дакле да не будемо робови греха. Ви знате и по себи и по другима какво је то ропство. Најмање, да тако кажем, страсти које добијемо - колико је то ропство! Узмите само пушача, пијаницу, да не говоримо о другим гресима, блуду и злочинима. Колико је то и какво робље!

Патријарх Српски Павле
Преузето из књиге Живот по Јеванђељу, Патријарх српски Павле, Народна и универзитетска библиотека у Приштини и Арс Либри, Београд,1998.
 

*Hannah*

Iskusan
Poruka
5.551
"До истина, које су једина права светлост у помрачењу људских савести и свести, долази се разним путевима. Нечастиво се гоји у притворном, лагодном обилажењу да му откријемо право лице и на њега укажемо. Нисмо свезнајући и зато бива да се огрешимо. Али ми знамо за свету тајну покајања. Они који не знају за њу, мисле да им је све допуштено, и зато верујемо да би већа кривица била прећутати њихова недела него у прекоревању каткад прећи меру."

Патријарх Павле
 

*Hannah*

Iskusan
Poruka
5.551
KOD LJUDI BUDIO SAMO DOBROTU: Peta godišnjica smrti patrijarha Pavla

Ustajao je vrlo rano, živeo je po Jevanđelju i u skladu s onim što je govorio. Umeo je sve sam da popravi, bilo da su to cipele ili naočare. Sam je kuvao, šio i protivio se svakom luksuzu. Uzrečica mu je bila "Bog te video"
. . .

"Čuvajmo se od neljudi, ali se još više čuvajmo da i mi ne postanemo neljudi", poručivao je patrijarh Pavle, ali i savetovao "čuvajte i neprijatelje svoje i molite se za njih, jer ne znaju šta rade" . . .


Foto: Printscreen


Foto: Nebojša Mandić

http://www.kurir.rs/vesti/drustvo/kod-ljudi-budio-samo-dobrotu-peta-godisnjica-smrti-patrijarha-pavla-clanak-1614295

Neka je večna slava i hvala našem patrijarhu Pavlu.
 

Fiamma

Iskusan
Poruka
6.514
Patrijarh Pavle - kako je mislio, tako je i govorio, kako je govorio, tako je i radio. Životom svojim svedočio je reč koju je iznosio. Činio je to tako, pošto je za svoj životni program uzeo - Jevanđelje.

Njegov način razmišljanja se najbolje može protumačiti u jednom razgovoru koji je imao sa đakonom.

Pred odlazak na službu u crkvu na Banovom brdu, đakon koji je pratio patrijarha upitao ga je kako će ići do tamo, sugerišući da idu kolima.

Patrijarh je odlučno odogovorio da idu autobusom, prenose "Večernje novosti".

Već toplo jutro nagoveštava vreo dan. Đakonu se ne ide gradskim prevozom, zato nastoji da ubedi patrijarha da promeni odluku.

- Gužve su, zagušljivo je u autobusu, a nije baš blizu - rekao je on.

Patrijarh je samo kratko odgovorio da idu autobusom, sada već u hodu, dok je njegov štap odsečno odzvanjao od udara o asfaltnu podlogu.

- Ali Vaša svetosti, leto je, mnogo sveta ide da se kupa na Adu Ciganliju, autobusi su puni razgolićenog sveta. Nije zgodno - poteže đakon novi, kako smatra još jači argument.

Patrijarh zastane nakratko i okrete se prema đakonu.

- Znate, oče, svako vidi ono što hoće da vidi - odgovori mu patrijarh Pavle.
 

Kerkyra

Buduća legenda
Poruka
34.478
"Човек своје умне способности развија бесконачно, али под условом да паралелно развија доброту. Ум даје светлост али је он хладан, понекад сече по сред срца, а доброта је топла али понекад кратковида. Сад је решење у томе да паралелно развијамо и ум који ће нам давати светлост и доброту која ће нам давати племенитост. То двоје паралелно развијајући, то чини човека потпуним човеком, правим човеком."
 

Top