Tko te k meni poslao da mi anđelima kvariš posao

Banovic Strahinja

Ističe se
Poruka
2.771
U pesmi „Makedo“ Darka Rundeka, (po mom razumevanju) glavni lik traga za odgovorima, višim smislom i duhovnim prosvetljenjem. Preko mora i planina i uz pomoć anđela, no tokom traganja za višim idealom (oblikovan njegovim ličnim vrednostima) susreće se sa misterioznom ženom, koja je sve ono što njegovi ideali odbacuju — divlja, neukrotiva, spontana, i to dovodi do preispitivanja tih standarda.
(Po taktu i melodiji pesme se da zaključiti da je ljubav trijumfovala).

Ovo je neka vrsta kognitivne disonance, sukob između idealnog sebe- onoga što mislimo da treba da budemo i stvarnog sebe- onoga što zaista jesmo.
Kroz prizmu kognitivno-bihejvioralne grane psihologije, ovaj susret može se tumačiti kao prekid rigidnih obrazaca i vrednosti i početak novih uverenja i vrednosti.

Gledano kroz prizmu Carl Rogers-ove humanističke psihologije, žena u pesmi simbolizuje autentičnost i bezuslovno prihvatanje. Njena prisutnost izaziva lik da preispita sopstvenu neautentičnost i da se približi svom stvarnom „ja“, oslobađajući se od nametnutih vrednosti i društvenih očekivanja.
(teorija se zasniva na ideji da autentičnost i bezuslovno pozitivno prihvatanje vode ka psihološkom rastu).
————-
Da li zaista znamo šta želimo od partnera ili sledimo neke nametnute ili kopirane obrasce i norme?

Da li ste spremni da se odreknete obrazaca i
očekivanja i potpuno prekršite društvene norme i nadjete sreću s nekim zbog koga bih vas se svi drugi odrekli?

Da li postoje granice i neki standardi i norme kojih se ne bi odrekli, pa makar i bili nesretni do samog kraja?

Da li su ljudi koji imaju visoke standarde i očekivanja zapravo žrtve sopstvenih (ili društvenih) zabluda i strahova, te su time sami sebe osudili na večito lutanje i usamljenost? I da li zbog toga, možda, ni ne zaslužuju ljubav, ili svi ljudi samim postojanjem zaslužuju ljubav?

Poslednja izmena od moderatora:
očekivanja i potpuno prekršite društvene norme i nadjete sreću s nekim zbog koga bih vas se svi drugi odrekli?
Da
Da li postoje granice i neki standardi i norme kojih se ne bi odrekli, pa makar i bili nesretni do samog kraja?
Da, poštovanja moje suštine, srži, prirode....
To je puno puta bilo ponižavano, uslovljavano, unižavano, od strane mnogih u mojoj okolini, a cena je preskupa
Radije bih capnuo nego živeo po tim utiscima, pritiscima i ostalim nasiljima (u ruhu nečeg drugog)

Da li zaista znamo šta želimo od partnera ili sledimo neke nametnute ili kopirane obrasce i norme?

Da.

Ne znam, nisam nikada bila u takvoj situaciji.

Da, potrebno je da se razumemo i da se međusobno poštujemo.

U pesmi „Makedo“ Darka Rundeka, (po mom razumevanju) glavni lik traga za odgovorima, višim smislom i duhovnim prosvetljenjem. Preko mora i planina i uz pomoć anđela, no tokom traganja za višim idealom (oblikovan njegovim ličnim vrednostima) susreće se sa misterioznom ženom, koja je sve ono što njegovi ideali odbacuju — divlja, neukrotiva, spontana, i to dovodi do preispitivanja tih standarda.
(Po taktu i melodiji pesme se da zaključiti da je ljubav trijumfovala).

Ovo je neka vrsta kognitivne disonance, sukob između idealnog sebe- onoga što mislimo da treba da budemo i stvarnog sebe- onoga što zaista jesmo.
Kroz prizmu kognitivno-bihejvioralne grane psihologije, ovaj susret može se tumačiti kao prekid rigidnih obrazaca i vrednosti i početak novih uverenja i vrednosti.

Gledano kroz prizmu Carl Rogers-ove humanističke psihologije, žena u pesmi simbolizuje autentičnost i bezuslovno prihvatanje. Njena prisutnost izaziva lik da preispita sopstvenu neautentičnost i da se približi svom stvarnom „ja“, oslobađajući se od nametnutih vrednosti i društvenih očekivanja.
(teorija se zasniva na ideji da autentičnost i bezuslovno pozitivno prihvatanje vode ka psihološkom rastu).
————-

Da li su ljudi koji imaju visoke standarde i očekivanja zapravo žrtve sopstvenih (ili društvenih) zabluda i strahova, te su time sami sebe osudili na večito lutanje i usamljenost? I da li zbog toga, možda, ni ne zaslužuju ljubav, ili svi ljudi samim postojanjem zaslužuju ljubav?
Temu si postavio u startu sa jasnom kretnjom u jednom smeru, da bi skrenuo malo s kursa i dosao do nekih pitanja koje meni bas i nemaju mnogo veze sa zadatim stanjem s pocetka.
Zapravo, u pesmi je devojka-izazov, kao poziv u nepoznato, a na kraju nas prizemljujes pitanjima iz poznate nam sfere, sadasnjeg stanja, iskustva, cak i proslosti ..da li nas oprezno pitas zivimo li izazov ili da li bismo bili u stanju za tako nesto?
Nisam sigurna koliko sam dobro razumela postavku, a zanimljivo mi deluje pocetak i odgovoricu upravo onako kako sam shvatila-mozda potpuno pogresno..

Ajmo da predpostavimo da je u pitanju samo zena kao simbol psiholoskog rasta coveka.
Onda to spojimo sa stvarnim stanjem, ajmo da kazemo trenutnim.

Znamo sta zelimo, a norme hteli ili ne moramo do neke mere da sledimo (nismo sebicno sami na ovome svetu da sebi damo taj luksuz na potpuni, apsolutni odabir).
U ovom trenutku ne, sa ovim iskustvom ne.

Da. Zasto nesretna? Svesno cinjenje je razumno delo odraslog coveka.
Zavisi sta je kome visoki standard i veliko ocekivanje. Postoje ljudi koji svesno muce sami sebe na nacin koji opisujes.
Svi zasluzuju ljubav.

Back