Tito

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bad_Wolf:
Ne radi se ostroumnosti, gradjanska klasa je postojala za vreme kralja i bivala sve jaca. To sto toga nisi svesna ili te niko nije obavestio - to je tvoj problem.

Naravno da je postojala jaka i uticajna gradjanska klasa, jaka i uticajna u smislu da su svoj status i materijalno stanje putem veza u institucijama vlasti (citaj - korupcije) neprekidno poboljsavali, a sve na racun i preko ledja onih siromasnih, kojih je bilo neuporedivo vise, nesto slicno kao danas.
Pored toga postojao je i problem sa Hrvatima, koji je rastao, a kralja i njegovu vladu to uopste nije ni zanimalo. U takvim okolnostima je bilo samo pitanje vremena kad bi i ostali narodi poceli da se bune.
Razlika izmedju nase i drugih kraljevina u Evropi je bila ta sto je nasa jos uvek imala model kraljevine iz 15 ili 16 veka, i kao takva je bila unapred osudjena na propast, WW2 je samo ubrzao proces.

hektorius:
Naravno da je postojala jaka i uticajna gradjanska klasa, jaka i uticajna u smislu da su svoj status i materijalno stanje putem veza u institucijama vlasti (citaj - korupcije) neprekidno poboljsavali, a sve na racun i preko ledja onih siromasnih, kojih je bilo neuporedivo vise, nesto slicno kao danas.
Pored toga postojao je i problem sa Hrvatima, koji je rastao, a kralja i njegovu vladu to uopste nije ni zanimalo. U takvim okolnostima je bilo samo pitanje vremena kad bi i ostali narodi poceli da se bune.
Razlika izmedju nase i drugih kraljevina u Evropi je bila ta sto je nasa jos uvek imala model kraljevine iz 15 ili 16 veka, i kao takva je bila unapred osudjena na propast, WW2 je samo ubrzao proces.

ma daj sta se trudis---bolje nam je da pricamo o sexu... :wink:

otkacena slavonka:
moze biti...ali to je jedini jezik koji svi razumiju... :wink:
i vecinom se svi u svemu slazu... :lol:

Da ga razumeju ne bi bili onako isfrustrirani i besni dok, nepozvani, dolaze i urlaju na sav glas.
Pogledaj mene i tebe, vecina protiv nas a opet smo najmirniji, a oni se pene, i to nesto govori, zar ne? :lol: :lol:

otkacena slavonka:
sta bi za nas tada u ono vrijeme bilo bolje rjesenje?
Glupo pitanje ali hajde da odgovorim: demokratija
otkacena slavonka:
Sta mislite vi gospodo draga sta bi bilo s nama nakon 2 sv.rata da njega nije bilo..?Da li bi nas zaposjeli rusi ili mozda Englezi?
Čerčil i Staljin su jos u oktobru 1944. napravili 50:50 dil bez obzira na to da li ce Jugoslavija biti demokratska ili komunisticka drzava posle rata.Nije Broz sprecio Staljinovu okupaciju Jugoslavije vec Čerčil http://www.randomhouse.com/boldtype/0797/radzinsky/excerpt.html
otkacena slavonka:
da li bi se mozda vratio kralj..kako bi se on onda dalje borio s hrvatskim problemom koji je imao i prije rata?Da li bi rusi uopce dozvolili da se kralj vrati
U demokratskim uslovima su manje sanse za gradjanski rat nego u nedemokratskim uslovima

BG5:
Pre WW2 nije bilo prave demokratije a gradjanski rat u Jugoslaviji je poceo 1991. u nedemokratskim uslovima

Nakon dolaska demokratije, na izborima su nacionalisti naprosto oduvali one koji to nisu, to je kao da u ludnici umesto ludjackih kosulja, ludacima podelis nabijene pistolje i auta da se voze kroz grad. Napravit ce haos jer ne znaju sta se i kako s time radi.
Daj nasim demokratiju i ode sve u p**** lepe m...

Problem dakle, nije u sistemu, vec u ljudima i samo u ljudima. Nista nas nije sprecavalo da idemo napred kao i ostali posle komunizma.

hektorius:
Nakon dolaska demokratije, na izborima su nacionalisti naprosto oduvali one koji to nisu, to je kao da u ludnici umesto ludjackih kosulja, ludacima podelis nabijene pistolje i auta da se voze kroz grad. Napravit ce haos jer ne znaju sta se i kako s time radi.
Daj nasim demokratiju i ode sve u p**** lepe m...

Problem dakle, nije u sistemu, vec u ljudima i samo u ljudima. Nista nas nije sprecavalo da idemo napred kao i ostali posle komunizma.
Demokratija se ne stvara za samo jednu ili dve godine(1990-1991).To je dug proces.A mi smo zbog Broza izgubili 45 godina

hektorius:
To jos uvek nije razlog da se koljemo, zar ne? Zasto su drugi mogli a mi ne? Jedini smo mi u Evropi koji razmisljaju i dan danas kao u vreme WW2, zar ne?
Sada je manje nacionalizma u Srbiji nego 90-ih godina a bice ga sve manje kako se bude razvijala demokratija

BG5:
Demokratija se ne stvara za samo jednu ili dve godine(1990-1991).To je dug proces.A mi smo zbog Broza izgubili 45 godina

aha tu sam te cekala...demokratija dug proces...a mislis da ju je moglo biti moguce uvesti 45 g...pa sam sebi skaces u usta...Tito je bio taj koji nas je ujedinio..koliko toliko...zar ti mislis da bi demokratija onda u ono vrijeme imala ikakvu mogucnost da opstane...raskidali bi se najvjerovatnije sami..a onda bi eto reagovali opet veliki i natovarili nam svoju vlast i novu diktaturu...a onda bi mi svi ljepo uzivali pod tudim diktatorom...ma daj..nemam volje...pozz.

danas na teveu gledam lika najveci fan Tita ima kafić "kumrovec" a cjenik mu je crveni ko partijska knjizica, napitci su npr 7UP= 7 sekretara SKOJa, coca-cola = mirko i slavko itd
lol-1.gif
lol-1.gif
lol-1.gif

otkacena slavonka:
nemoj sreco da zakuvavas opet..jos ce se na kraju ispostaviti da thompson crnogorac..pa da vidis tek onda kuknjave... :lol:

Lik se stvarno zove tako, bas sam gledao na HTV-u juce, zvuci neverovatno ali, veci je obozavalac od mene!
Nisam mogao da verujem kad sam sve ono video, obavezno sledece godine idem u Tivat!!!
Ima celi godisnji da provedem dole, a mozda i pre, ako uspem da organizujem posao tako da dobijem malo vremena.
Nisam verovao da cu to ikad da kazem, ali Marko Perkovic je legenda!!!
Onaj iz Tivta, naravno, da ne bude zabune...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back