Ja se na tvom mestu nebih hvalio time,da ste bili najagresivniji protiv Srba u 1.s.r. a i sami ste Srbi...bili ste najlojalniji vojnici AU monarhije
Ne hvalim se time nego sam to naveo kao cinjenicu. Vecina Srba u AU vojsci u prvom svj. ratu nije slata na Srbiju nego na talijanski i ruski front. Jedan dio Srba jest ucestvovao u napadu na Srbiju na pocetku, ali nakon toga Srbi vise nijesu slati na Srbiju - lako je odgovoriti zasto.
U mom kraju je bio nekoliko njih koji su prebjegli u srpsku vojsku, prosli Albaniju i vratili se preko Soluna... Ono sto je zanimljivo u vezi tih ljudi da su mahom poumirali u tih desetak godina poslije rata iako su jedva presli tridesetu godinu zivota. Po pricama stariji ljudi vecina njih je imala psihickih problema po povratku kuci ...
Postoji cak i prica,da se niste predavali vec borili do poslednjeg uz povike,Srbi se ne predaju,,a i vojvoda Vuk vam je vukao usi,jer nije mogao da shvati da necete u Srpsku vojsku,vec radije u zarobljenistvo
Licani, Dalmatinci, Kordunasi, Slavonci, Banijci, Bosanci, Hercegovci, Bokelji, Crnogorci, Sremci itd. su cinili doborovoljacke tj. cetnicke odrede srpske vojske, bas kod tog vojvode Vuka i Tankosica.
Mrtvog vojvodu Vuka su izvukli njegovi vojnici Licani i Hercegovci.
Samo od Udbine i Korenice je bilo 3 000 dobrovoljaca, a tako je bilo i po drugim krajevima od Dalmacije pa do Slavonije.
(btw cak je i Stepinac bio Solunac)
Bio je politicki "dobrovoljac" poslije rata. Stepinac je stigao u srpsku vojsku 1919, kad je Solunski front vec bio uveliko probijen, tako da nije mogao biti Solunac. Tek kasnije, godinama kasnije, kao miljenik vlasti i blagoslovom tih istih vlasti,. kad je imenovan da bude Bauerov nasljednik, nastimano mu je da je bio "Solunac". On sam to nikad nije govorio.
Mihajlo Latas....nije dosao u Srpsku vojsku,koja je tada postojala,vec u Tursku...i pritom je tukao Crnogorce ko volove
Opet se istrcavas pred rudu. Mihajlo Latas je bio u Srbiji, ali kad su austrijske vlasti saznale da se krije u Srbiji, odjednom je nestao (naravno, uz pomoc srpskih vlasti koje su mu rekle da ne mogu zbog njega izlagati Srbiju politickim pritiscima Austrije, i pomogle su mu da ode u Tursku, dje je jedino mogao biti siguran).
Zna se da je mogao unistiti Crnu Goru ali nije, da je oduzavao, da je govorio sultanu da je CG potucena i da je gubljenje vremena dalje ih goniti.
On je vise ucinio za Srpstvo Bosne nego ijedan drugi Srbin u to vrijeme. Unistio je bosanske age i begove da se nikad vise od toga nijesu oporavili.
Tek ste u 2.s.r obrali bostan od Ustasa i postali "Srbi" mada i tad ste doneli komunizam u Srbiju,cisteci sve sto je iole valjalo po Srbiji pred sobom
Nijesmo mi donjeli komunizam u Srbiju nego je komunizam iz Srbije stigao kod nas. Svi prijeratni komunisti (ne obicni borci partizani) iz Krajine su dosli u Krajinu kao komunisti iz Srbije. Gojko Nikolis npr. je postao komunista u Beogradu prije rata u vojnoj skoli. Djoko Jovanic je isto dosao iz Beograda, iako rodjen u Lici, u drugoj godini zivota njegovi se sele u Srbiju i on stice u Liku po prvi put tek 1941. Itd.
6. licka je tri puta formirana u ratu. Po ulasku u Srbiju u njenom sastavu ima svega vise nego Licana, a po reorganizaciji i popunjavanju, Srbijanci cine preko 90% njezinog borbenog kadra.
Prema tome,Likota...prodaj te mudroserije nekom drugom,meni nemozes...znam ja vas i kad ste 1991 dolazili kao izbeglice u Srbiju,i nazivali te iste Srbe ciganima i prljavcima...mozda ovo mladji nepamte,ali ima nas koji pamtimo,iako nisam Srbin,nisam ni budala da vam se predje preko toga
Dao bi se opkladiti o glavu da su Krajisnici do 1995. imali bar pet puta bolje misljenje o Srbijancima, nego Srbijanci o Krajisnicima. Do 1995. u to sam hiljadu posto siguran! Aposlije 1995., priznajem, vec ne.