Tipovi Vlaha

ZabranjeniLegenda

Buduća legenda
Poruka
35.797
Vlasi, odnosno balkanski Romani, su bili vecinski narod Balkana prije dolaska Slovena u 7. vijeku.

Ali uprkos šljavenskoj invaziji - Vlasi su nastavili da zive i postoje, do dan danas.

Iako na mnogim podrucjama njihov jezik i identitet nestali, ostalo je puno tragova njihovog bitisanja kao i njihove postojece zajednice i nasljedja.

(Sa lijeva na desno)

1. Ćići u Istri.

Ovo su starosjedioci Istre koji su danas uveliko slovenizirani i gotovo im nestao jezik. Vjeruje se da od njihovog uticaja cakavsko narecje nastao.

2. Morlaci u Dalmaciji i dinarskom pojasu.

Starosjedioci Dalmacije i Dinara, oni su putovali dinarskim planinama vjekovima kao nomadi, bili su visoki i krupni. U kasnom srednjem vijeku uveliko slovenizirani i jezik im je nestao, iako pravoslavni i katolicki Morlaci su se izjasnjavali kao Morlaci i Vlasi sve do 19. vijeka i budjenja srpskog/hrvatskog nacionalizma u Bosni. Na prostoru Crne Gore su se mnogo mijesali sa Arbanasima i tako doprinijeli etnogenezi Crnogoraca.

3. Timočki Vlasi u istocnoj Srbiji i zapadnoj Bugarskoj

Ova populacija je od svih balkanskih Vlaha najvise ocuvala svoj jezik i identitet, iako u zadnjih decenija sve vise se dualno izjasnjavaju kao Vlasi-Srbi, ili Vlasi-Bugari. Timočki Vlasi su poznati po vlaskoj magiji i vlaško kolo.

4. Cincari u Makedoniji, južnoj Albaniji i sjevernoj Grckoj

Cincari su bili poznati trgovci za vrijeme Otomanskog carstva i imali su cuveni grad Moskopolje u Albaniji koji je kasnije srusen. Mnogi od njih je otuda tada pobjegli za Beograd, tako da mnogi stari Beogradjani su Cincari, poput Branislava Nusica. Snazno su doprinijeli etnogenezi Makedonaca. Pleme Mijaci u Makedoniji su najvjerovatnije slovenzirani Cincari.

Geographic_map_of_Balkan_Peninsula.svg.png

Kao nasljedje Vlaha mozemo nabrajati:

1. Katuni
2. Stocarstvo
3. Pijace
4. Pogača (od latinskog 'Focaccia')
5. Kletve i crna magija

Dakle po ovome niti su postojali Srbi niti danas postoje svi su oni slavizirani ovi ili oni i to na celom ovom Balkanu..to je jedna glupost slicna onom Dereticu samo na drugu stranu budalastog globusa..

a koga je to moj raniji post uvredio pa je skinut sa ovoga foruma..ako sam glupost nazvao gluposcu i nikoga pri tome nisam licno ili bilo kako uvredio..za mene su to gluposti i tako sam ih i nazvao..a pod dva ako ja ili bilo koji drugi clan ovoga foruma o necemu nemamo pravo da se argumentovano izjasnimo onda je za dzaba ovaj forum ako svi moramo unisono da pevamo i aplaudiramo..

Srbi danas postoje, oni su zvanican narod Srbije. A moze dodatno da bude Srbin kako ko zeli i osjeca.
Potpuno se slazem u delu da svako moze da odluci koja ce nacija biti bez ikakvog pritiska tako su sticajem istorijskih prilika i okolnosti nastale novije nacije na Balkanu Crnogorci- Muslimani Boshnjaci i Makedonci napr..A sto se Vlaha juznih ili Cincara mislim da bi i oni imali nacionalnu drzavu da Moskopolje nije dva ili tri puta razarano i pljackano u 18 i pocetkom 19 veka jer smatram da je ono bilo u svom razvoju embrion ucvrscenja pojma drzave i nacije kod toga naroda..

Potpuno se slazem u delu da svako moze da odluci koja ce nacija biti bez ikakvog pritiska tako su sticajem istorijskih prilika i okolnosti nastale novije nacije na Balkanu Crnogorci- Muslimani Boshnjaci i Makedonci napr..A sto se Vlaha juznih ili Cincara mislim da bi i oni imali nacionalnu drzavu da Moskopolje nije dva ili tri puta razarano i pljackano u 18 i pocetkom 19 veka jer smatram da je ono bilo u svom razvoju embrion ucvrscenja pojma drzave i nacije kod toga naroda..

Pa da, i nove nacije poput i Srba, koje nastale u 19. vijeku.

Ali izvorni slovenski Srbi su iz Srbije.

Ja se licno ponosim sto su moji predci doseljeni u moje selo mnogo prije Karadjordjevog vremena po legendama moje familije su doshli sa ogromnim stadima stoke u potpuno crnoj narodnoj nosnji po tome mi lice na one koje Grci nazivaju Vlahos Karagunis..

Sto se presaltas iz ekavice u ijekavicu?
odgovor na Ekavica- Ijekavica u mom rodnom selu Knicu koji je usred Shumadije mi da nas nazovem starosedeocima smo govorili puno ijekavskih reci slicno nekad Chachanskom kraju a mene je ocuvala moja baba pa mi je tatko lakse lepse i prirodno da kazem prije..grijem se sijem umesto sejem..kokoskama smo pravili gnjezda covek sa velikim mladezom na telu je imao biljegu..itd..itd ima jos puno toga u tom govoru..

odgovor na Ekavica- Ijekavica u mom rodnom selu Knicu koji je usred Shumadije mi da nas nazovem starosedeocima smo govorili puno ijekavskih reci slicno nekad Chachanskom kraju a mene je ocuvala moja baba pa mi je tatko lakse lepse i prirodno da kazem prije..grijem se sijem umesto sejem..kokoskama smo pravili gnjezda covek sa velikim mladezom na telu je imao biljegu..itd..itd ima jos puno toga u tom govoru..

Aha ok znaci cacak, kapiram, i vi imate vlaske krvi

Svi juzni Sloveni su po meni slavizirani starosedeoci i slovenski jezici i dijalekti su medju njima prevladali tek posle prelaska na bogosluzenje na njima i poosto su ti oblici slovenskih jezika i dijalekata da ih pojedinacno nenabrajam ovde..postali jezici feudalaca vladajuce klase i drzavne uprave u srednjem veku na ovim teritorijama..inace mnogi obicaji..narav..moral izrazi itd..itd ovih naroda su ostali cak predbalkanski i romanizirani..

Srbi u Srbiji su doista vecim dijelom pravi Srbi-sloveni. Ti zboris za bosanske i hrvatske "Srbe".
Gospoče Srbi preko Dirne su više Sloveni od Srba u Srbiji ili bilo gde na svetu ( ako ne računamo Lužičke Srbe).
Većinu vremena ne znaš šta pričaš.
A, znaš šta je još zanimljivo? Arheogenetski nalazi iz Duklje od 8 do 11 veka pokazuju da su tadašnjim Srbima(iz Duklje) upravo najbliži ti isti Srbi preko Drine, uz bošnjačke i štokavske Hrvate .
Današnji Montenegrini su daleko, daleko južnije :kafa:

Sve što je valjalo od sa tog prostora danas baštine Srbi iz Krajina, Srbi sa Ozrena itd.

Ja sam i rekao da imam i ponosim se sa tim moji predci nisu srecom izgleda isplivali iz nekog blata koje je na granici sada nekoliko drzava-nebih dalje o tome opet ce pomisliti da zelim nekoga uvrediti..
Al' ipak mi što smo isplivali iz blata sa tren oka pokorišmo skoro čitav balkan.
To govori i o vama nešto.

Poslednja izmena:

Back