Timjah, Ajzak, Wikluh

• Začetnik teme Začetnik teme was
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Posto BC uglavnom imaju bolesne tekstove (ali zesce smesne), zanima me kakvi su oni u stvarnosti... Ja sam citao neke intervjue gde su bas "normalno" odgovarali na pitanja, a opet sam citao neke intervjue gde su odgovori bili nenormalni.

Oni su svi face! Najveće face koje postoje! Ajs je standardna seljačina, Timbe je miran lik i to, a Vikler je ja mislim jedini od njih koji je završio školu i koji ume da ne bude retard :)

Okej su u stvarnosti! Zajebanti i to :)

Inače, ako zađeš malo dublje u njihove tekstove videćeš da su mnogo smisleniji nego što se čine na prvi pogled... Ima tu malo i proseravanja, ali uglavnom je sve živa istina prikazana na satiričan način! :)

Bad Copy – Najgori do sada (Prohibicija, 2006)

O novom albumu Bad Copy-a slušam već skoro godinu dana i svi insajderi su imali samo pozitivne komentare. Željno sam čekao da mi album dođe u ruke pa da vidim šta je to novo što ova trojka nudi našoj sceni. Album ''Najgori do sada'' je njihovo treće izdanje, drugo u ovoj postavi i prvi komentar je da kvalitet uopšte ne opravdava ime, tj da je ovo za sada najbolje izdanje Bad Copy-a uključujući i solo radove njihovih članova, sa možda izuzetkom Wiklerove opere ''Zagađenje u Japanu''.

Ono što je evidentno već posle prvog slušanja je da je ovo mnogo pitkiji album nego prethodno izdanje ''Sve sami hedovi'' (One Records, 2003). Muzikalniji je i na prvo slušanje mekši. Upravo zbog toga album i grupa se pomeraju sa margine, otvarajući dosad zatvorena vrata medija koji su ih do sad ignorisali, ne primećujući njihov muzički potencijal. Ne verujem da će neko smeti da ne primeti fenomenalne pevljive soul refrene, iza kojih u dobroj meri stoji Wiklera ruka. Sa druge strane, upravo ta muzikalna podloga čini da tekstovi izgledaju mekši nego na ranijim radovima ove grupe i da svu tu surovu realnost kroz eksplicitne tekstove lakše primimo. Međutim, tekstualno ovo je verovatno ''najštrokaviji'' album. Teme se nisu promenile, stil pisanja takođe, ali veliki napredak je primetan u samoj konstrukciji teksta jer svaki tekst ima smisao, rečenice se ne bacaju tek tako i sklapaju u trominutnu pesmu, nego se zaista na svakom tekstu, svakoj temi detaljno radilo. U vodu padaju oni komentari da Bad Copy ne zna da napiše ozbiljniji tekst.

Ono u čemu je ''Najgori do sada'' najbolji su MC-evi. Dok su se na prošlom albumu Timbe i Wikler više uklapali u BC koncepciju i na određen način krili iza Ajsa, na ovom albumu to nije slučaj. Istina, vremenska razlika između ova dva izdanja je ostavila dovoljno vremena da se sva trojica formiraju kao samostalni performeri i da svako pokupi svoj deo simpatija. Na ovom albumu sva trojica pre svega daju svoje možda i najbolje solo role, nesebično ih uklapajući u celinu, na taj način dajući specifičnu notu i težinu ovom Bad Copy projektu.

Oduševila me ideja o parodiji na Velikog Brata, očigledno teme koja ih je najviše nervirala u toku kompletiranja ploče, tako da u ovom slučaju pričamo o Velikom Smradu. Dešavanja i zadaci u kući VS prate nas kroz skitove tokom celog albuma. Njihov prvi zadatak je da se napravi žurka i taj tulum smo već par stotina puta mogli da vidimo na TV-u. Putem ''Žurke'' mogu bez problema ''poći'' pesme kao što su ''Sise'' (lični favorit), ''Refren Jeben'' (ako volite laganije pesme, mada bi u tom slučaju za potrebe spota naziv verovatno bio Đevrek Jedem), ''Vinjau'' (svakodnevna stvar, ali iz vizure samog vinjaka), ''Plaža'' (hit koji ćemo pevati tek za nekih par meseci), mada se ne bih iznenadio ako bi to bila i neka druga pesma sa ovog diska.

Najveća zamerka ploči ''Najgori do sada'' ide na račun oscilacije kvaliteta koja se oseća tokom slušanja. Evidentno je da su momci dosta vremena proveli da bi album u svim elementima nadvisio sve njihove dosadašnje radove i ponudio nešto novo, ali kao da nisu hteli da se skroz oslobode u toj kreativnosti i oslobode epiteta štrokavo i sirovo. Upravo neke pesme mi zvuče mnogo sirovo, možda i malo nedorađeno kada gledamo ceo koncept albuma. Par pesama je moglo i da se ne nađe na disku i mislim da bi bez njih ceo utisak o albumu bio mnogo pozitivniji.

Sve u svemu, iako su članovi možda i dostigli svoj maksimum u ovom trenutku, mišljenja sam da Bad Copy ostavlja još mesta napretku. Albumom ''Najgori do sada'' su dokazali da su u stanju da podignu sopstveni kvalitet na viši nivo, donesu nešto neočekivano ali i ostanu pre svega verni sebi, i ako sagledamo njihov uticaj na celokupnu domaću scenu, mogu slobodno da kažem da album doprinosi daljem napretku domaćeg hip-hopa.

Ivan Ristić

Evo teksta o novom CD-u (tekst skinut sa sajta B92).

Back