TEST - PROVJERA

Ovako ja to vidim:
U matematici postoje neke apstraktne stvari, kojih nigde u stvarnosti nema - matematicka tacka, tangenta, imaginarni brojevi,....
Svega toga u ovom celom Svemiru - nema.
U postojecem Svemiru postoji odredjena kolicina materije -energije - prostora i ona se moze deliti na sve manje i manje i manje delove - ali do jedne odredjene granice.
Ne u beskonacnost.
Taj najmanji deo, koji se ne moze vise deliti, zove se kvant (stari naucnici su ga zvali - atom).
Dakle, sve u Svemiru se sastoji od celog broja kvantova (ili kvanata?)
Nema 1,24 kvanta, 51,25 kvanta i sl.
Tako se i krug sastoji od nekog konacnog celog broja kvantova povrsine.
Celog broja.
Ako je taj broj, recimo, devet (9) - onda se moze konstruisati kvadrat iste povrsine (3 x 3 = 9).
Ako je taj broj, recimo, osamdeset jedan (81) - onda se moze konstruisati kvadrat iste povrsine, stranice 9 (9 x 9 = 81)
itd....
U svim ostalim slucajevima (kada povrsina kruga korenovana ne daje ceo broj) nije moguce nacrtati kvadrat iste povrsine.
28 se ne moze dobiti kvadraturom celih brojeva, ni 50 ni 251......
To je stvarnost.

Dakle,
u stvarnosti, moguce je u nekim slucajevima konstruisati kvadrat iste povrsine kao krug
U matematici - nije moguce, jer matematika barata transcedentnim brojevima, stvarima koje u stvarnosti ne postoje.

Ovako ja to vidim:
Dakle, sve u Svemiru se sastoji od celog broja kvantova (ili kvanata?)
Nema 1,24 kvanta, 51,25 kvanta i sl.
Tako se i krug sastoji od nekog konacnog celog broja kvantova povrsine.
Celog broja.
Ako je taj broj, recimo, devet (9) - onda se moze konstruisati kvadrat iste povrsine (3 x 3 = 9).
Ako je taj broj, recimo, osamdeset jedan (81) - onda se moze konstruisati kvadrat iste povrsine, stranice 9 (9 x 9 = 81)
itd....
U svim ostalim slucajevima (kada povrsina kruga korenovana ne daje ceo broj) nije moguce nacrtati kvadrat iste povrsine.
28 se ne moze dobiti kvadraturom celih brojeva, ni 50 ni 251......
To je stvarnost.

Dakle,
u stvarnosti, moguce je u nekim slucajevima konstruisati kvadrat iste povrsine kao krug
U matematici - nije moguce, jer matematika barata transcedentnim brojevima, stvarima koje u stvarnosti ne postoje.

1) Recimo da postoji najmanji kvant-čestica, ali kvant površina?
2) Kako misliš množenjem nečega sa brojem PI dobiti ceo broj, i još da je kvadrat celog broja?

1) Recimo da postoji najmanji kvant-čestica, ali kvant površina?
2) Kako misliš množenjem nečega sa brojem PI dobiti ceo broj, i još da je kvadrat celog broja?

1. Kvant je, u sustini, zapreminska jedinica - odredjena kolicina energije, koja se moze (a i ne mora) iskondenzovati u materiju, ili se moze samo delimicno iskondenzovati.
U ovom slucaju, kvant rasporedim povrsinski (nije bitna debljina, a ako ti je bitna - zamisli naftnu mrlju), te tako i povrsina svakog kruga mora sadrzati ceo broj tih jedinicnih povrsina.
To je ekvivalent matematickoj tacki, samo sto matematicka tacka postoji samo na papiru, a kvant postoji u stvarnosti.
Zato sam i govorio o razlici izmedju stvarnog sveta i onog koji opisuje matematika.

2. A sta ce mi broj Pi?
Mene interesuje povrsina kao takva - samim tim i broj jedinicnih povrsina iz kojih se sastoji ( a u stvarnom svetu on mora biti ceo).
Odnos izmedju obima i precnika me ne zanima.
A to je broj Pi.
Dakle, u stvarnom svetu, svaki krug se sastoji iz celog broja jedinicnih povrsina (ja sam to nazvao kvantima samo radi pojasnjenja) i u nekim slucajevima (kada se korenovanjem tog broja jedinicnih povrsina dobija ceo broj) moguce je konstruisati kvadrat iste povrsine.
Jos jednom naglasavam - u stvarnom svetu.

Ili, kao sto je u stvarnom svetu, nemoguce stici iz mesta A u mesto B nekom konstantnom brzinom, niti se taj rezultat (vreme neophodno za prelazak rastojanja) moze matematicki izracunati unapred -iz prostog razloga sto u stvarnom svetu, postoji milion faktora koji mogu (a ne moraju), uticati na rezultat, a nijedna formula ih nikada ne moze sve obuhvatiti, izmedju ostalog i zato sto je nemoguce predvideti koji faktori ce se ukljuciti, a koji nece.

Back