Test ličnosti - koji je naziv ovog tipa testa?

Cagliostro

Ističe se
Poruka
2.232
Evo i jednog pitanja za upućene,
Nadam se da će se javiti neko ko zna odgovor, zaista mi je vrlo bitno da nadjem par konkretnih informacija.
(probao sam sa guglom, nažalost, nisam uspeo da nadjem ništa... )

Vreme za test je ograničeno, ne znam tačno koliko, a sastoji se iz niza pitanja sa po 4 ponudjene (često nebulozne) osobine, od kojih kandidat mora da izabere jednu, bez obzira da li i koliko sebe prepoznaje i ujednoj od te četiri.
Npr:
a) Društven
b) Odgovoran
c) Koristan
d) Optimista
Itd...
(S tim što su neki od primera toliko besmisleni, da nemam ideju kako bi bilo ko mogao izabrati odgovor osim metodom slučajnog izbora).

Dakle, na prvom mestu me interesuje sam naziv testa, a svako dodatno objašnjenje tipa: Koja je namena tog testa, da li, koliko, i za šta takav test može sam po sebi biti relevantan (znači, ne u bateriji testova, nego samo taj jedan), gde se mogu naći primeri i sl. je bonus.

Hvala!

Poslednja izmena:
Evo i jednog pitanja za upućene,
Nadam se da će se javiti neko ko zna odgovor, zaista mi je vrlo bitno da nadjem par konkretnih informacija.
(probao sam sa guglom, nažalost, nisam uspeo da nadjem ništa... )

Vreme za test je ograničeno, ne znam tačno koliko, a sastoji se iz niza pitanja sa po 4 ponudjene (često nebulozne) osobine, od kojih kandidat mora da izabere jednu, bez obzira da li i koliko sebe prepoznaje i ujednoj od te četiri.
Npr:
a) Društven
b) Odgovoran
c) Koristan
d) Optimista
Itd...
(S tim što su neki od primera toliko besmisleni, da nemam ideju kako bi bilo ko mogao izabrati odgovor osim metodom slučajnog izbora).

Dakle, na prvom mestu me interesuje sam naziv testa, a svako dodatno objašnjenje tipa: Koja je namena tog testa, da li, koliko, i za šta takav test može sam po sebi biti relevantan (znači, ne u bateriji testova, nego samo taj jedan), gde se mogu naći primeri i sl. je bonus.

Hvala!

verovatno neki od Testa licnosti

elem

kad sam bio na testiranju za rad u Banci, bilo je npr 15-20 takvih pitanja tj. Od 4 ponudjena izaberes jedno koje tebe opisuje...

ali trik je bio da kod nekih pitanja su nam ponudili cetiri, nazovimo,negativnosti ..npr (lupam sada) : negativna osoba, pesimista, ravnodusan i prgav..

i moras da zaokruzis nesto

Poslednja izmena:
verovatno Test licnosti

elem

kad sam bio na testiranju za rad u Banci, bilo je npr 15-20 takvih pitanja tj. Od 4 ponudjena izaberes jedno koje tebe opisuje...

ali trik je bio da kod nekih pitanja su nam ponudili cetiri, nazovimo,negativnosti ..npr (lupam sada) : negativna osoba, pesimista, ravnodusan i prgav..

i moras da zaokruzis nesto

To je verovatno to. Primer sam video davno ,u prolazu, pa se ne sećam baš najbolje detalja a i nisam imao dovoljno vremena da ga prostudiram. Sećam se samo da su pitanja bila takva da bih na pola verovatno morao dati odgovor po sistemu eci-peci-pec, pa šta ispadne. z:mrgreen:
Svakako je test licnosti u pitanju, ali pretpostavljam da postoji odredjen naziv za taj konkretan tip testova (kao npr. Hedonika, Jungov test licnosti i sl.).
I ja očekujem uskoro poziv na testiranje za zaposlenje - radi se samo taj jedan test, i na osnovu njega vrše procenu.
Trik je što za ispunjavanje testa ima jako malo vremena, a mora da se odgovori na svako pitanje - pa ne bih da dodjem u situaciju da vreme provedem tako što ću se čuditi pitanjima ili nalupati random odgovore.
Verovatno bi bilo mnogo jasnije kad bih mogao da pregledam neki primer, ili bar razumeo šta se "meri" tim testovima, ali ne uspevam da iskopam baš ništa na netu...

Bilo kakve precizne, prave i merodavne testove ne mozes naravno naci na internetu. Logicno je da bi se onda svi pripremali na takav nacin, sto bi znacilo da poslodavac ne moze naci odgovarajuceg kandidata, jer bi na osnovu toga svi bili odgovarajuci. Na internetu ne mozes da nadjes ni pravi test profesionalne orijentacije a kamoli bilo kakav drugi. Pravo testiranje za buduci izbor zanimanja na primer koji se radi kod psihologa obuhvata uvodni intervju, test sposobnosti, test osobina licnosti i interesovanja, kao i savetovanje. A ti vidi sta imas na internetu vezano za to?? Stoga, sve su to neke varijante i varijantice ili delovi koji nalikuju pravom testu. Takve testove mogu koristiti samo diplomirani psoholozi i HR menadzeri.

To je verovatno to. Primer sam video davno ,u prolazu, pa se ne sećam baš najbolje detalja a i nisam imao dovoljno vremena da ga prostudiram. Sećam se samo da su pitanja bila takva da bih na pola verovatno morao dati odgovor po sistemu eci-peci-pec, pa šta ispadne. z:mrgreen:
Svakako je test licnosti u pitanju, ali pretpostavljam da postoji odredjen naziv za taj konkretan tip testova (kao npr. Hedonika, Jungov test licnosti i sl.).
I ja očekujem uskoro poziv na testiranje za zaposlenje - radi se samo taj jedan test, i na osnovu njega vrše procenu.
Trik je što za ispunjavanje testa ima jako malo vremena, a mora da se odgovori na svako pitanje - pa ne bih da dodjem u situaciju da vreme provedem tako što ću se čuditi pitanjima ili nalupati random odgovore.
Verovatno bi bilo mnogo jasnije kad bih mogao da pregledam neki primer, ili bar razumeo šta se "meri" tim testovima, ali ne uspevam da iskopam baš ništa na netu...

Nemoj da se opterecujes, te testove rade psiholozi i postoji milion varijanti... ko sto kaze miraclek3 , na netu ne mozes da nadjes merodavne testove.. a moj ti je jedni savet da ako ti ponude 4 negativnosti izaberes "najmanje zlo" po tebi.. npr meni je bolje da sam prgav nego pesimista ili ravnodusan ;)

Pa, valjda ste u pravu...
Mada i dalje mislim da je taj tip testa kompletna budalaština. z:mrgreen:
Da ide kao dopuna uz još neki test, pa i da razumem, ali ovako... Al' ajd', šta je tu je...
Hvala na odgovorima.

----
Kol3, sorry na indiskreciji, ali može li se znati kako si prošao na tom testu?
Ako nije tajna...

Poslednja izmena:
Inace ne bih vam ni preporucio da nalazite te testove i resavate ih tek tako napamet... Iz prostog razloga sto ce oni u tim testovima videti za sta ste vi, koje mesto bi vas cinilo srecnim, gde ste najproduktivniji, ako lazirate testove pravite samo sebi problem, jer ce vas zbog vase zelje da se predstavite bolje HR menadzeri postaviti npr na mesto koje zahteva govorne vestine a vi ste npr stidljivi, spori, itd itd, to vam je veca sansa za otkaz nego da pokazete ko ste zaista, pa, makar i ne dobili posao.

Pa, valjda ste u pravu...
Mada i dalje mislim da je taj tip testa kompletna budalaština. z:mrgreen:
Da ide kao dopuna uz još neki test, pa i da razumem, ali ovako... Al' ajd', šta je tu je...
Hvala na odgovorima.

----
Kol3, sorry na indiskreciji, ali može li se znati kako si prošao na tom testu?
Ako nije tajna...

Nije tajna... proglasili su me ludim :P i da odgovaram profilu ubice XD

Imali smo vise testova pored tog testa i test opste kulture i informisanosti, IQ test, test znanja (vezano za bankarsko poslovanje, ekonomija) ..mislim da je to to. Samo su mi poslali mejl da nisam prosao u 2. krug, nisu rekli koliko sam poena osvojio..

to je to z:lol:

to je test licnosti i iskrenosti, ja sam jednom radila taj test.

imas 64 pitanja. od 8 osobina koje su iskombionovane na razlicite nacine.

poenta je da zaokruzis sta te najvise od ponudjenog opisuje.

i jeste nebulozno. zaokruzio ni nijedno ili oba ili oba tri...ali ne moze...
tako da hteo ne hteo moraces random d apopunjavas...

Back