Zašto se ljudi ponašaju drugačije kada su u grupi nego kada su sami?

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
6.946
TEMA.jpg
Naše ponašanje nije uslovljeno samo našom ličnošću, već je uslovljeno i okruženjem.

Kada prihvatimo da budemo deo nekog kolektiva, ne mora nužno to da bude radno mesto, gubimo osećaj ličnog identiteta.

Čovek je rođen kao socijalno biće i prirodno je da bude u nekom društvu, da ne bude sam.

Trudi se da bude prihvaćen od društva i zato prihvata tuđa mišljenja čak i sa kojima se i ne slaže.

U grupi, pojedinci često osećaju manju ličnu odgovornost, jer pretpostavljaju da će „neko drugi nešto preduzeti“.

Kada ljudi sa sličnim mišljenjima diskutuju u grupi, njihovi stavovi često postaju još ekstremniji.

Grupa pojačava emocije, pa ljudi postaju radikalniji, agresivniji, ili pak previše euforični.

U grupi je svako hrabar, agresivan, popustljiv, ponaša se drugačije nego što bi se ponašao da je sam.

Da li se vaše ponašanje menja kada ste u većem društvu?

Da li vaša potreba za pripadanjem utiče na vaše izbore?

Ili nemate želju da pripadate nekoj grupi?

Foto: Pixabay.com

Da li se vaše ponašanje menja kada ste u većem društvu?

Dobro se osećam kada sam u većem društvu, ali ta potreba za pripadanjem ne utiče na moje izbore. Mislim i svojom glavom, trudim se da ne budem fanatik, po pitanju mnogo stvari.

Imala sam tu želju za pripadanje nekoj grupi, ali neke grupe me nisu prihvatile. Mislim konkretno na Fejsbuk knjiške grupe.

Dobro se osećam kada sam u većem društvu, ali ta potreba za pripadanjem ne utiče na moje izbore. Mislim i svojom glavom, trudim se da ne budem fanatik, po pitanju mnogo stvari.

Imala sam tu želju za pripadanje nekoj grupi, ali neke grupe me nisu prihvatile. Mislim konkretno na Fejsbuk knjiške grupe.
a sto su te fejsbuk knjiske grupe toliko konzervativne ?

Naše ponašanje nije uslovljeno samo našom ličnošću, već je uslovljeno i okruženjem.

Kada prihvatimo da budemo deo nekog kolektiva, ne mora nužno to da bude radno mesto, gubimo osećaj ličnog identiteta.
Kada ljudi sa sličnim mišljenjima diskutuju u grupi, njihovi stavovi često postaju još ekstremniji.
Grupa pojačava emocije, pa ljudi postaju radikalniji, agresivniji, ili pak previše euforični.

U grupi je svako hrabar, agresivan, popustljiv, ponaša se drugačije nego što bi se ponašao da je sam.
***Da li se vaše ponašanje menja kada ste u većem društvu?

Te javne facbook druge mreze su mi bezvexe.nemam pojma ni kako funcionisu.
Ono sto znam je da kolektiv,grupa etc u rl funkcionise tako sto se uvek zna ko pije a ko vodu nosi.odnosno neformalni lideri uvek ima.
Pretpostavljam da tako i na facy i drugim mrezama valjda.pa ti si na neki nacin ovde od tih imas cvarke na epoleti 😁
E sad uvek neko nov hoce da bude novi taj 🙄 to je u ljudskoj prirodi.svako nov mora da prodje inicijaciju koja ponekad zna da bude vrlo surova.

Pretpostavljam da tako i na facy i drugim mrezama valjda.pa ti si na neki nacin ovde od tih imas cvarke na epoleti 😁

Ne znam za druge mreže, ali znam da na forumima pa i na ovom nema toliko sujete, preterivanja i onog poznatog "Znaš ti, ko sam ja"?

Fejsbuk grupe su drugačije. U nekima postoji ogromna sujeta, a admini su fanatici, misle da su vlast, prava vlast i maltretiraju one koji misle drugačije od njih.

Ali, otišli smo sa teme. 🙂

Koje su dobre strane neke grupe, a koje loše? Ovde ne mislim na političke stranke i ne pričamo o politici.

Grupe postoje i mimo politike.

3× ne nikad nisam imao potrebu da se prilagodjavam i dopadnem nekom,to se vidi u ranoj mladosti da se ne voli svako sa svakim, kad se prave podele u skoli ,ko se s kim gotivi da sedi u klupi ili podeli u grupe za fudbal,nikad nisam bio na stadionu kao navijac ili klasicnom koncertu u guzvi,tek sad me ne zanimaju ni pojedinci kamo grupe

Sto se posla ticce ja sam timski igrac
i nemam potrebu da se takmiccim za to tzv liderstvo.
Jednostavno me to ne zanima
Privatno uvek gledam svoja posla i ne grupisem se nigde i nikada.
Volm ljude i drustvo i lako stupam u kontakt.
Medjutim, nemam potrebu da pripadam grupi, a ne podnosim lazne autoritete
dok uopste nemam problem da postujem nekoga ko to zasluzzuje.
E stoga se ne grupisem i ostajem uvek samo svoj.
Jer ljudi se u grupi osecaju jako i silno pa ce pratiti iz cistog straha ostatak ekipe
ne znajuci ni KOGA napadaju ni ZBOG CEGA pa cak ni IMA LI RAZLOGA za to.

Takvo pnasanje prezirem i zato sam solo igracc na privatnom nivou..

Back