TEST : IE vs OPERA vs CHROME vs FIREFOX

Ordinary Player

Iskusan
Poruka
6.040
2wehxjr.jpg

Evo ovako,"amaterski" test 4 browser-a u kontrolisanim uslovima koliko je to bilo moguce.

Brzina internet konekcije: 1Mb/s adsl
antivirus: avast 5,malwarebytes ugasen
operativni sistemi: xp sp3/32bit i win7/64bit
program za ciscenje cache-a i cookie-a : vit disk cleaner + ciscenje iz svakog pretrazivaca ponaosob

Pretrazivaci:

1.google chrome 8.0.552.5 beta
2.opera 10.63
3.internet explorer 8 .0.7600.16385
4.firefox 3.6.11

--na zalost IE9 beta nije htela da se instalira iz nepoznatih razloga ,trazila je update koji nikako nije hteo da se pokrene,tako da ce njeni rezultati biti nekom drugom prilikom--

Moje misljenje pre samog testa:

Bio sam ubedjen da ce pobediti chrome koji inace koristim i koji je po mom misljenju ekstra brz,internet explorer osim sto dolazi uz os nikada nesto posebno nije ni valjao na njegovo koriscenje nisam ni pomisaljo,firefox mi deluje dosta brzo i na glasu je oduvek, al me je ubijao sa njegovim add-ons za svaku glupost pa me je to odbijalo od njegove upotrebe,opera isto dosta dobra/brza ali load strane koji ostavi prazne okvire za slike i elemente websajta koje ce kasnije ucitati su mi delovali bezveze i malo su mi smetali .

Ovaj test je test brzine otvaranja strana,a ne izgleda i funkcionalnosti navedenih pretrazivaca. Vreme je izrazano u sekundama i sto je manje to je bolje,naravno :roll:

Test strane:

slika1 [ 1.8MB jpeg 5436x4080 ]

Zakljucak:

Posle ovoga cu sigurno razmisliti koji browser cu da koristim,al ovo je test u kome fajlovi posecivanih sajtova nisu bili kesirani,mozda neki browseri bas zbog tog kesiranja imaju brzi load od drugih browsera,i naravno njihove arhitekture.... Manje vise najvecu ulogu ce igrati brzina internet konekcije a ne browser al razlike postoje. Dal se neko odlucio zbog brzine ili funkcionalnosti i izgleda,to je vec druga prica,posle ovoga stvarno neznam sta da mislim, IE8 je pobedio,zlato i srebro a chome je uzeo bronzu

Svaka cast za ovaj test!! Ja sam mislio da ce biti mrtva trka izmedju Opera-e i Chrome-a, ali nista od toga. Meni je, trenutno, Opera zakon, koristim je i na telefonu i sve lepo radi. Mozda za ovaj test treba da dodas zauzece memorije, sto je veoma vazno i dosta ljudi prelaze na druge pretrazivace.

Google Chrome 143MB Mozilla 28.29MB instalirano, sve je receno

pa ne instaliramo ga na telefon :) ,pored tolikih gigabajta danas zar je bitno zauzece harda,ili mozda hoces da kazes kako u manji "paket" stane skoro isto kao i u 5x veci. Ok,slazem se,al ovde ni to nisam gledao ,vec samo speed
Da se ja pitam i ja bih stavio operu i chrome medju prve,pa mozilu pa ie,al sta ces test ne laze,ja jos manje,sa ie8 sam duplo proveravao vremena ne bi li ga uhvatio u lazi,al jok,toliko je koliko je

Poslednja izmena:
Све је ово ок и свака част на труду, али по мени најважнија ми је безбедност коју пружају (или не) поједини интернет прегледачи, него да ли неку страницу отварају за 2 или 20 сек. ;)

Test: Najpopularniji web browseri
Postavljen: 25.10.2010 u 21:41
Dušan Kovačević

Izvor:http://www.benchmark.rs/benchmark-testovi/softver/test-najpopularniji-web-browseri.html

U početku smo imali trku u dvoje, nakon toga apsolutnu dominaciju jednog, zatim stidljive pokušaje jednog svežeg kandidata da se ona prekine, pa pojavu nekoliko novih takmičara... ne, ne pričamo o engleskoj Premier ligi, već o tržištu web browsera. Iako po tržišnom udelu dominira već više od 10 godina, Microsoftov Internet Explorer već odavno nije ni najbolji, ni najbrži, a ponajmanje usamljen – za titulu gotovo ravnopravno može konkurisati pet kandidata...

taskbar.jpg

Kako smo testirali?

Iako o uporedno testu najpopularnijih internet browsera na Benchmarku razmišljamo već dosta dugo, procenili smo da je upravo ovaj trenutak pravi da nameru i realizujemo. Razlog je nedavno predstavljanje novih (pod)verzija praktično svih najvažnijih browsera, ali i pojava Beta verzija koje će krajem godine, ili u nekolikoo narednih meseci u najgorem slučaju, doneti konačnu podršku za mnoge nove web tehnologije.

StatCounter_browser-RS-monthly-201001-201009-bar.jpg

StatCounter_browser-RS-monthly-201001-201009.jpg

Ukoliko se pitate zašto smo se odlučili upravo za ovih pet browsera, odgovor je jednostavan – u pitanju je pet najpopularnijih programa ove namene, ali i pet browsera ponuđenih kupcima Windows 7 operativnog sistema u zemljama Evropske Unije na prvoj strani. Naime, nakon antimonopolske presude u zemljama EU, Microsoft je morao da korisnicima ponudi alternativne browsere, a od ukupno 12 koji su se našli na spisku, ovih pet se našlo u ponudi na prvoj strani. Naravno, izbor web browsera koje ćemo testirati je bio lakši deo, a mnogo komplikovanije pitanje je skup testova koje smo koristili.

StatCounter_browser_version-RS-monthly-201001-201009-bar.jpg

StatCounter_browser_version-RS-monthly-201001-201009.jpg

Ipak, odlučili smo se da pokrijemo nekoliko najznačajnijih vrsta primene web browsera, koji praktikuju korisnici širom sveta. Tako smo korišćenjem Acid3 testa proveravali implementaciju novih web standarda, Sunspder Javascript, kao što mu i samo ime kaže, testira java mogućnosti aktuelnih browsera, PeaceKeeper kompanije Futuremark, poznate po PC Mark i 3D Mark testovima, predstavlja sintetčki test koji, nezavisno od platforme i brzine konekcije, proverava mogućnosti programa, što ga čini dobrim izborom za ovakva testiranja. Testiranje Flash mogućnosti izvršeno je pokretanjem Bitmap Game Test u GUIMark-u, a proveravali smo i SilverLight mogučnosti. Na kraju, kao poslednji test, odabrali smo Browser Reading test, koji je deo Microsoft's Test Drive paketa kojim se promovišu nove mogućnosti Internet Explorera u verziji 9. Najupečatljivija razlika je postignuta upravo u ovom testu, pa rezultate treba uzeti u obzir sa velikom dozom rezerve, posebno što test nije ni moguće izvršiti na starijoj verziji Internet Explorera, dok recimo na poslednjoj zvaničnoj verziji Firefoxa radi, ali sa katastrofalnim performansama. Takođe, u Safariju ga je takođe moguće pokrenuti, ali smo izvršavanje prekinuli nakon 80 minuta.
Uz sve ovo, izmerili smo i količinu memorije koji svaki od ovih pet browsera zauzima pokretanjem i učitavanjem tabova – jedan tab je početna strana Benchmark sajta, dva dodatna taba u drugom delu ovog mini testa su Benchforum i početna strana B92 portala, a za poslednji deo njima smo pridodali i početne stranice lokacija Google, Facebook, YouTube, Twitter i Wikipedia. Brojka koju vidite u tabeli predstavlja zbir memorijskih zahteva svih procesa koji ovi browseri pokreću – Google Chrome pokreće veliki broj procesa, dok Opera, na primer, zahteva samo jedan

StatCounter_browser-ww-monthly-201001-201009-bar.jpg

Tokom testiranja koristiti smo sveže instaliranu 64-bitnu verziju operativnog sistema Windows 7 Ultimate, Intel Core i5-750 procesor na osnovnom radnom taktu, P55A-UD6 matičnu ploču kompanije Gigabyte, 4GB radne memorije, Sapphire Radeon HD5770 grafičku kartu sa najnovijim Beta drajverima, Catalyst 10.10, Seagate SATA2 hard disk kapaciteta 500GB, kao i kablovsku internet konekciju od 4.5Mbita. Svaki od testova ponovljen je tri puta, i u tabelama vidite srednju vrednost ta tri pokušaja, a pre svakog restarta za novo testiranje brisali smo sve fajlove koje web browseri smeštaju na hard disk.

StatCounter_browser_version-ww-monthly-201001-201009-bar.jpg

Rezultati

zauzece_tabs.png

01_acid.png

02_sunsc.png

03_futuremark.png

04_flash.png

05_sl1.png

06_sl2.png

07_mcft.png

Zaključak

Kao što možete videti iz rezultata, Internet Explorer se sa verzijom 9 ponovo ozbiljno uključuje u trku kada je tržište web browsera u pitanju. Razlika u odnosu na konkurenciju je smanjena, a u nekim slučajevima napravljen je i dodatni korak unapred. Već smo rekli da rezultate poslednjeg testa treba uzeti sa dozom rezerve, budući da je u pitanju deo paketa koji se zove Microsoft's Test Drive, namenjen specifično demonstraciji mogućnosti nove verzije, IE9.

Kada su u pitanju programi koji su obeležili ovaj test, nesumnjivo su to Google Chrome i Opera. Uz Safari, ova dva programa na Acid3 testu postižu skor 100/100, što dokazuje potpunu implementaciju web aktuelnih Web standarda. Kada su testovi brzine u pitanju, Opera i Chrome su ravnopravno podelili najveći broj prvih mesta, sa tim da je Firefox browser koji zauzima najmanje radne memorije, dok je jedina pobeda za Internet Explorer 9 Beta, kao što smo već rekli, pod znakom pitanja… makar u ovom trenutku.

Da li će rezultati ovih testova ikoga “nagovoriti” da promeni svoj osnovni browser? Iskreno, sumnjamo u tu mogućnost. Po našem iskustvu, većina korisnika su robovi svojih navika, i nešto mora da bude značajno bolje za njihove potrebe da bi ih nateralo na promenu. Taj zaključak i dalje najbolje pokazuje tržišni udeo Internet Explorera – iako je verzija IE 8.0 u apsolutno svakom pogledu inferiorna u odnosu na konkurenciju, a one prethodne koje se i dalje koriste (IE 6 i IE7) još gore, korisnici ga i dalje koriste. Naravno, ne kažemo nikako da je to ispravno, ali jeste realnost, koja praktično svim web developerima značajno otežava posao.

Najvažnija stvar od svega je postojanje konkurencije i izbora, koji dovode do bržeg usvajanja novih standarda i napretka kada su novi sadržaji na webu u pitanju. I pored ovih rezultata, autor će se ipak zadržati na Firefoxu, zbog gomile instaliranih Add-On-ova (koji, da uzgred napomenemo, značajno podižu zauzeće memorije i dovode ovaj program skoro na nivo Chrome-a i Opere), ali i navika. Verujemo da će se veliki broj korisnika odlučiti na sličan postupak, makar dok mu korišćenje browsera ne postane ograničenje tokom rada. Ipak, za nekoga ko sada počinje da se upoznaje sa tajnama interneta, nema nikakve dileme – najbolja rešenja u ovom trenutku jesu Google Chrome ili Opera. Prvom u poslednjih godinu dana nezaustavljivo raste tržišni udeo, i to potpuno zasluženo, dok drugi program potpuno neopravdano stagnira na oko 2%, iako je u Srbiji nešto popularniji nego na globalnom nivou. Možda će baš ovaj test pokrenuti stvari sa mrtve tačke.

Poslednja izmena:
Da li uzeti najbrži auto na svetu?

Šta je sa cenom (privatnošću)? Potrošnjom (brzo nije uvek efikasno-skalabilno)? Održavanjem (koja firma bolje održava)? Pouzdanošću (radi godinama stabilno i bez ikakvih problema)? Bezbednošću (ActiveX i bezbedno? Ne bih rekao)?

Uvek ima brži auto...

Ali, kada se prođe mladost-ludost, dođe se do zaključka da brzina nije najbitnija stavka u životu...

:)

NOTO BENE:

Ovo nije najbolja analogija, jer brzina je kod browser-a veoma bitna (krucijalna)...

samo htedoh da skrenem pažnju da brzina nije jedini faktor kada odlučujete šta ćete da izaberete da koristite...

Kao i kod kola (gde je život u pitanju) i ovde su Vaši podaci (privatni život, i poverljivi poslovni podaci) isto tako bitni, ako ne i bitniji od preživljavanja u nesreći...

Google Chrome Extensions (dodaci) nas unapred obavštavaju da će imati pristup svim našim podacima...

http://support.google.com/chrome_webstore/bin/answer.py?hl=en-US&answer=186213&rd=1

Birajte zato mudro!

Pozdrav svima

Poslednja izmena:

Back