Тешка реч 'извини'

AleksaJ

Buduća legenda
Poruka
38.181
Писао је Балашевићо томе.

Користим је ... тешко и шкрто......И углавном то извини схвате као слабост....

Уосталом штадатражи 'извини' ..где поверења и поштовања није ни било

Користили су је на мени..формално ..и преко 'оне ствари' .....

Искуство је скупљено у социјалним односима без обзира на старост пол расну верску и политичку припадност .

images

Како звучи и изгледа искрено извињење ?

30664278949517
Možda nešto u fazonu:
Izvinjavam se što sam ti to i to uradio ...
Pa se doda na to:
Kako mogu to da popravim?
I/Ili
Jednostavno uradiš ono što je za 180 stepeni od onoga što je krivo urađeno kako ako ništa bar da probaš da delimično ispraviš grešku/povredu.

Poslednja izmena:
Naravno, pod uvjetom da je iskreno i ne samo formalnosti radi
Mada, ako se neko izvine formalno i potrudi se da se greska ne ponovi, to je sasvim ok.
Bolje nego kad se neko iskreno izvine pa onda opet Jovo nanovo.
Ipak treba vise obracati paznju na necija dela, na kraju krajeva- nemamo bas telepatske sposobnosti pa da zaista znamo sta ko misli ili oseca.

Mada, ako se neko izvine formalno i potrudi se da se greska ne ponovi, to je sasvim ok.
Bolje nego kad se neko iskreno izvine pa onda opet Jovo nanovo.
Ipak treba vise obracati paznju na necija dela, na kraju krajeva- nemamo bas telepatske sposobnosti pa da zaista znamo sta ko misli ili oseca.
Naravno da je bitno djelom pokazati, to mi se nekako podrazumijeva uz iskrenost.
Ne moramo imati telepatske sposobnosti, dovoljna je empatija.
Ako nam je do tuđih osjećaja stalo, u skladu s tim ćemo se i ponašati.

Izvini je teška reč. Teška u smislu da je teško izgovaraju oni koji žele da upute izvinjenje.

Prihvatala sam od drugih tu rečenicu "Izvini, pogrešio / pogrešila sam" i uvek bi ta neka osoba pokazala i nekim svojim delom da želi iskreno da se izvini.

Lično, znam da preterujem sa tim "izvini, oprosti".. To ne mogu da promenim kod sebe.

Naravno da je bitno djelom pokazati, to mi se nekako podrazumijeva uz iskrenost.
Ne moramo imati telepatske sposobnosti, dovoljna je empatija
Nemaju svi ljudi empatiju, sto ne znaci da su samim tim losi ljudi- jedan moj poznanik uopste nema empatiju, i u nekim situacijama je to iritantno- no vrlo je sposoban s ljudima koji pate od depresije i mnogima ne samo da je pomogao i spasio.

U vecini slucajeva izvinjenje je oko nekih nebitnih stvari i samo je znak: nije bilo namerno, moja greska… Npr nekog sam neznanca slucajno zakacio ramenom u prolazu; izvines se i nastavite dalje…
Nema potrebe za drame, vecina medjuljudskih sukoba pocne oko neke sitnice i uz nedostatak komunikacije ili losu komunikaciju- stvar se moze dramaticno iskomplikovati, sasvim bespotrebno.

Nemaju svi ljudi empatiju, sto ne znaci da su samim tim losi ljudi- jedan moj poznanik uopste nema empatiju, i u nekim situacijama je to iritantno- no vrlo je sposoban s ljudima koji pate od depresije i mnogima ne samo da je pomogao i spasio.
Nisam ni rekla da su samim time loši ljudi. Poznajem i ja slične primjere.
Ponekad se pitam, ako tako (kako ti kažeš) sposobno reagiraju s ljudima, možda to zapravo i ne znači da ju nemaju.
Kako kažeš, ne možemo tako duboko proniknuti u svakoga i znati što se u njemu odvija.

U vecini slucajeva izvinjenje je oko nekih nebitnih stvari i samo je znak: nije bilo namerno, moja greska… Npr nekog sam neznanca slucajno zakacio ramenom u prolazu; izvines se i nastavite dalje…
Nema potrebe za drame, vecina medjuljudskih sukoba pocne oko neke sitnice i uz nedostatak komunikacije ili losu komunikaciju- stvar se moze dramaticno iskomplikovati, sasvim bespotrebno.
S ovim boldanim se apsolutno slažem.

Ponekad se pitam, ako tako (kako ti kažeš) sposobno reagiraju s ljudima, možda to zapravo i ne znači da ju nemaju
Cinjenica da nemaju empatiju ih cini korisnima u odredjenim situacijama, npr ovaj poznanik je proveo bozicne praznike, nekih nedelju dana s 2 klinicki depresivne osobe, jedan dan bi jedna plakala ceo dan neki drugi dan druga, zatim bi plakalio obadvoje, samo jedan dan je bio mir pa su otisli na izlet- ovakvu situaciju ne bih mnogi psihicki izdrzali, upravo zbog saosecanja.

Back