Terapija Prihvatanjem I Posvećenošću

Waterfall

❤️
VIP
Poruka
55.076
U svetu gde se brzina života neprestano povećava, mentalno zdravlje postaje sve važnija tema. Jedan od pristupa koji je privukao pažnju stručnjaka i javnosti jeste terapija prihvatanjem i posvećenošću (Acceptance and Commitment Therapy – ACT). Ovaj pristup ne samo da nudi novi način razumevanja i upravljanja emocionalnim problemima, već i pruža praktične alate za izgradnju ispunjenijeg i zdravijeg života.

Šta Je Terapija Prihvatanjem I Posvećenošću?​

ACT je forma psihoterapije koja koristi strategije prihvatanja i psihološke fleksibilnosti kako bi pomogla pojedincima da poboljšaju svoje mentalno zdravlje. Razlikuje se od tradicionalnih terapija time što ne teži eliminaciji teških osećanja; umesto toga, cilj je pomoći klijentima da razviju sposobnost da efikasno deluju unutar svog autentičnog sistema vrednosti, uprkos prisustvu bolnih osećanja.

Kako ACT Funkcioniše?​

ACT se oslanja na šest ključnih procesa:

1. Kognitivna difuzija: Učenje da se misli posmatraju kao prolazni mentalni događaji, a ne kao apsolutne istine.
  2. Prihvatanje: Otvorenost prema iskustvima bez pokušaja da se ona izbegnu ili kontrolisu.
  3. Prisustvo u trenutku: Usmeravanje pažnje na sadašnji trenutak, umesto preokupacije prošlošću ili budućnošću.
  4. ‘Ja’ kao kontekst: Razvijanje svesti da je osoba više od suma svojih misli i osećanja.
  5. Vrednosti: Jasno definisanje šta je važno i šta daje smisao životu pojedinca.
  6. Posvećena akcija: Preduzimanje koraka koji su u skladu sa ličnim vrednostima, bez obzira na prisutne emotivne prepreke

Prednosti Terapije Prihvatanjem I Posvećenošću​

Jedna od najvećih prednosti ACT-a je njegova primenljivost u različitim životnim oblastima. Istraživanja pokazuju da je ova terapija efikasna u tretmanu različitih stanja, uključujući anksioznost, depresiju, hroničnu bol i stres. Takođe, ACT pomaže u poboljšanju opšteg životnog zadovoljstva, jačanju ličnih odnosa i povećanju profesionalne efikasnosti.

Implementacija U Svakodnevnom Životu​

Za razliku od mnogih drugih terapijskih pristupa, ACT naglašava važnost svakodnevne primene učenih veština. Kroz praktikovanje svesnosti, klijenti uče kako da ostanu prisutni u trenutku i kako da efikasno postupaju u skladu sa svojim vrednostima, čak i kada se suočavaju sa unutrašnjim izazovima. Ovo omogućava klijentima da postignu trajne promene, umesto privremenih olakšanja.

Zaključak​

Terapija prihvatanjem i posvećenošću nudi sveobuhvatan pristup koji ne samo da pomaže u upravljanju specifičnim psihološkim problemima, već i podstiče razvoj bogatijeg, smislenijeg života. Upravljanje mentalnim zdravljem kroz ACT može biti transformativno iskustvo koje vodi ka većoj ličnoj slobodi i radosti. Kao što ACT sam sugeriše, nije cilj da se izbegne bol, već da se živi život punim plućima, sa svim njegovim usponima i padovima.

link

Dopada mi se ova nova psihoterapija, posebno ovi delovi:
Prihvatanje: Otvorenost prema iskustvima bez pokušaja da se ona izbegnu ili kontrolisu.
Prisustvo u trenutku: Usmeravanje pažnje na sadašnji trenutak, umesto preokupacije prošlošću ili budućnošću.

Ne znam da li neki naši psihoterapeuti već primenjuju ovu terapiju.

Previse je to teorija koje ce vecinu jos vise zaglupeti,ko to tako tumara nepronadjen tesko ce mu biti bolje posle terapija,meni to deluje kao neka stranputica, pauza,paralelni svet a sustina je uvek tu,ne kapiram neke poznanike koji se uopste ne menjaju od kad ih znam a bas potenciraju na tome jer im nikako nikad nije dobro

Previse je to teorija koje ce vecinu jos vise zaglupeti,ko to tako tumara nepronadjen tesko ce mu biti bolje posle terapija,meni to deluje kao neka stranputica, pauza,paralelni svet a sustina je uvek tu,ne kapiram neke poznanike koji se uopste ne menjaju od kad ih znam a bas potenciraju na tome jer im nikako nikad nije dobro
Slazem se da ima previse teorija ali mislim da ova spada u one korisne jer se zasniva na prihvatanju stvari, koje trenutno, ne mozemo
promeniti, a korisna je za neuroticne poremecaje.
Elem nekad je tesko nauciti bas ono sto je najjednostavnije, a za neke ljude je to n.pr kako ziveti zivot sa svim usponima i padovima.

Slazem se da ima previse teorija ali mislim da ova spada u one korisne jer se zasniva na prihvatanju stvari, koje trenutno, ne mozemo
promeniti, a korisna je za neuroticne poremecaje.
Elem nekad je tesko nauciti bas ono sto je najjednostavnije, a za neke ljude je to n.pr kako ziveti zivot sa svim usponima i padovima.
Pa ja nisam razumeo kako je kad je neko nepokretan dok nisam slomio nogu,pa kad pricam s vecinom imali su slicna iskustva i razmenimo misljenja,isto i kako je kad nam umre neko blizak,kad imamo dete ,prosto to se ne moze razumeti preko saveta

Back