Tek da se zna šta je za Kosovo rekla Badinterova komisija

Mrkalj

Buduća legenda
Poruka
35.642
Banditerova komisija:

Robert Badinter, predsjednik Ustavnog suda Francuske
Roman Herzog, predsjednik Saveznog ustavnog suda Njemačke
Aldo Corasaniti, predsjednik Ustavnog suda Italije
Francisco Tomás y Valiente, predsjednik Ustavnog suda Španjolske
Irene Petry, predsjednica Ustavnog suda Belgije

donosi zaključak:

...

SFRJ se raspala i više ne postoji kao država (mišljenje broj 8.);

...

granice između bivših federalnih jedinica smatraju se državnim granicama sljednica i ne mogu se mijenjati silom, nego samo sporazumom - načelo uti possidetis (mišljenje broj 3);

Može li mi neko za primer navesti koje su sve povelje kršene po raspadu Jugoslavije po pravilu samo na štetu Srba ? Evo ja ću probati.

1) Helsinška povelja o nepovredivosti spoljnih granica odnoseći se na SFRJ. Prekršena je priznanjem secesije SR Slovenije i SR Hrvatske.
2) Badinterova komisija koja je važila sve do 1999. godine ustvari sve do Kumanovskog sporazuma
3) Dejton koji kada je sklopljen bio je sa srpske strane ocijenjen kao nepovoljan, sklopio ga je trojac uključujući pokojnog Sloba. Sada se Dodik bori za očuvanje tekovina Dejtona a protiv unitarističkih težnji Muslimana.
4) Kumanovski sporazum i Rezolucija 1244 je važio do Ahtisarija, onda je scenu stupio Ahtisareijev plan kao opravdanje izdvajanja autonomne pokrajine Kosova i Metohije iz pravnog sistema Republike Srbije, naravano ne po prvi put mimo volje Srba.
6) Ahtisarijev plan je bio samo osnova za uvođenje Euleksa, briokratskog i bezbjednosnog aparata EU, koji je opet sam po sebi iskorišćen protiv volje Srba za de facto sprovođenje u djelo nezavisnosti Republike Kosova i postavljanje carina i granice na administrativnoj liniji prema užoj Srbiji. Znači da ni povelja Ujedinjenih Nacija više ne važi.

I ? Dokle će da nas voze ?
Koji su to uopšte principi međunarodnog prava ili ugovori na koje se može računati sa zapadnim stranama pod kapom Atlantskog pakta ?

Poslednja izmena:
Ne razumem temu koja nema veze sa Kosovom a dat joj je naslov Tek da se zna šta je za Kosovo rekla Badinterova komisija...
a srbija je unitarna drzava a ne federacija :D

Problem je što titoisti i njihovi sledbenici na Srbiju još motre kao na vrstu federacije ili čak konfederacije po mrtvom Ustavu iz 1974. Istim očima motre savremene neoliberalne komunjare iz Brisela pa se oni međusobno fino slažu.

Poslednja izmena:
Banditerova komisija:

Robert Badinter, predsjednik Ustavnog suda Francuske
Roman Herzog, predsjednik Saveznog ustavnog suda Njemačke
Aldo Corasaniti, predsjednik Ustavnog suda Italije
Francisco Tomás y Valiente, predsjednik Ustavnog suda Španjolske
Irene Petry, predsjednica Ustavnog suda Belgije

donosi zaključak:

...

SFRJ se raspala i više ne postoji kao država (mišljenje broj 8.);

...

granice između bivših federalnih jedinica smatraju se državnim granicama sljednica i ne mogu se mijenjati silom, nego samo sporazumom - načelo uti possidetis (mišljenje broj 3);
Kosovo je imalo status federalne jedinice SFRJ.

SAP Kosovo nije imalo status federalne jedinice SFRJ, kao ni SAP Vojvodina.

SVI ustavi SFRJ SAP Vojvodinu i SAP Kosovo definišu kao sastavne delove SR Srbije.

Znači, de jure, SAP nisu bile federalne jedinice SFRJ.

To je poenta.

Mozda su pokrajine po djavoljem ustavu imale de fakto status kao republike, ali de jure su bile podredjene Srbiji i nisu se racunale u federalne jedinice.

Sto pitas mene.Pitaj Milosevica koji je odbio zaljucke Badinterove komisije.

Nebitno je sto Srbija 1991-1996 nije priznavala zakljucke Badinterove komisije, priznala ih je Medjunarodna Zajednica, i implementovala. A onda su oni pogazili svoje zakljucke kada su priznali Kosovo.

A i Srbija je na kraju, htela ne htela, priznala ono sto je Badinter odlucio uspostavljanjem diplomatskih odnosa sa svim ex yu republikama i potpisom Milosevica, predsednika Srbije, na Dejtonski sporazum.

To je poenta.

Mozda su pokrajine po djavoljem ustavu imale de fakto status kao republike, ali de jure su bile podredjene Srbiji i nisu se racunale u federalne jedinice.

De jure su bile u sastavu Srbije, i de jure je Srbija bila podređena svojim pokrajinama, jer Srbija bez saglasnosti pokrajina nije mogla da ostvaruje vlast na čitavoj svojoj teritoriji.

A tim likovima koji su 1974. pristali na federalizaciju Srbije, ako su još živi, treba pripremiti jednu lepu lomaču...

De jure su bile u sastavu Srbije, i de jure je Srbija bila podređena svojim pokrajinama, jer Srbija bez saglasnosti pokrajina nije mogla da ostvaruje vlast na čitavoj svojoj teritoriji.

A tim likovima koji su 1974. pristali na federalizaciju Srbije, ako su još živi, treba pripremiti jednu lepu lomaču...

Tuzno je sto jos uvek postoje kreature koje brane taj ustav.

Nebitno je sto Srbija 1991-1996 nije priznavala zakljucke Badinterove komisije, priznala ih je Medjunarodna Zajednica, i implementovala. A onda su oni pogazili svoje zakljucke kada su priznali Kosovo.

A i Srbija je na kraju, htela ne htela, priznala ono sto je Badinter odlucio uspostavljanjem diplomatskih odnosa sa svim ex yu republikama i potpisom Milosevica, predsednika Srbije, na Dejtonski sporazum.

Sta kazes nebitno.Pa sto su onda siljili patku sa celim svetom oko zakljucaka te komisije? Zar je potrebno da prodje 20 godina da bi se ustanovilo kako je taj potez bio pogresan.

Jasno je da od medjunarodnog prava nema nista, pravo je moguce samo tamo gde postoji monopol sile koja to moze iskontrolisati, a to je iskljucivo unutar drzava. Medju drzavama iskljucivo vlada zakon vojne snage i jakih saveznistava. Nama je problem sto idenjem prema EU/zapadu ne jacamo bitna stratesko-vojna saveznistva sa Rusijom, tako da smo mi ko riba na suvom, totalno bespomocni i moze da nam radi ko sta hoce. Da smo isli ka Rusiji, pristupili Paktu za kolektivnu bezbednost, i da imamo Rusku armiju koja nam drzi stranu, da vidis kako bi se o Kosovu, Repblici Srpskoj i svemu ostalom dijametralno drugacije razgovaralo. Ovako smo osudjeni da trpimo pritiske i ucene, i da ih na mala vrata ispunjavamo. Nikakvu buducnost Srbija nema unutar kolonijalisticke tvorevine zvane EU, koja postoji kako bi veliki izrabljivali male. Nisu Rumunija i Bugarska usle da bi imale standard kao i Nemacka, vec da bi Nemacke fabrike imale jeftinu radnu snagu. Iz istog se razlog uvlaci i celo ovo podrucje Balkana i sire. Njima je potreban radnik kojeg ce platiti 300 evra, a ne 3000 evra kao u Nemackoj. A mi smo dovoljno glupi da toliko ne shvatamo. Nama je Rusija mozda cak i veci ekonomski interes nego bezbednosni (iako je oba skoro podjednako), obzirom da je to trziste od 140 miliona slicnih ljudi, po mentalitetu, prohtevima, nasi proizvodi mogu savrseno da uspevaju tamo. Onaj Svaba je navikao na nesto njegovo i njega ne zanima nista nase. Mi od zemalja EU mozemo samo da uvozimo i upropastavamo sopstvenu namensku industriju, nemamo mi sta u EU da izvezemo osim nekih "sirovina" u vidu hrane, jer sve sto bismo mi mogli da preradjujemo, oni to vec uveliko rade, zauzeli su trzista, kupili bolje tehnologije, itd. Tako da, EU je pre svega ekonomska a potom i svaka druga propast za sve male zemlje. Neko lepo rece, EU je luksuzna grobnica malih zemalja. A mi upravo idemo da se u nju dobrovoljno zakopamo.

Back