TASOS - u reči i slici

Za sve koji su trazili mape ostrva, mozda vam ove posluze:

kliknite na sliku za prikaz iste u punoj velicini

Inace, Djole je u pravu. Na ostrvu mozete da kupite dobru mapu za samo 1,5 do 2 Eura, a moze da posluzi i mapa na poledjini reklamnog prospekta za Iris gold, koju dele u Keramotiju prilikom ulaska na trajekt.

Za sve one koji krecu put Tasosa svojim kolima, evo detaljnih mapa Makedonije, Severne Grcke - od granice do Soluna i nize i Severne Grcke - od Soluna do granice sa Turskom, ukljucujuci Halkidiki i Tasos:

kliknite na sliku za prikaz iste u punoj velicini

Cao svima!

Zelim (poput mnogih) da Vam se zahvalim na svim korisnim informacijama koje sam uspela da nadjem ovde. Zahvaljujuci tome jos polovinom marta smo rezervisali aranzman preko Perle za Golden Beach, vila Soti. Prateci forum videla sam da su neki bili bas u ovoj vili, pa bih vas molila da mi napisete nesto vise o samom mestu i vili... Na sta da obratimo paznju pri pripremama, kakve su cene, da li nesto nedostaje u studijima...da ne smaram...sve sto bi moglo da bude korisno...

Puno hvala!

sajac:
Micaki! Auto popni na trotoar ipred vile nije nikakav problem ili u bocnu ulicu sa strane! Slobodno ga mozes ostaviti otkljucanog sa spustenim prozorima i niko ga pipnuti nece! Isto vazi i za suncobran i peskire na plazi! Nemoj bezveze da sve vuces u apartman kad ides na rucak! Od pribora ponesi neku manju dasku za secenje, ostar veci noz, dzezvu ko svet da moze bar dve kafe da stane, i dve manje plasticne posude za salatu i voce i plasticne case! Obavezno se javi kad se vratis da cujem utiske! SRECAN PUT UZIVAJ!
HVALA PUNO NA ISCRPNIM INFORMACIJAMA.ZELIM SVIMA KOJI IDU NA TASOS SRECAN PUT I LEP PROVOD.CUJEMO SE KAD SE VRATIM!

JAna_nbgd:
Cao svima!

Zelim (poput mnogih) da Vam se zahvalim na svim korisnim informacijama koje sam uspela da nadjem ovde. Zahvaljujuci tome jos polovinom marta smo rezervisali aranzman preko Perle za Golden Beach, vila Soti. Prateci forum videla sam da su neki bili bas u ovoj vili, pa bih vas molila da mi napisete nesto vise o samom mestu i vili... Na sta da obratimo paznju pri pripremama, kakve su cene, da li nesto nedostaje u studijima...da ne smaram...sve sto bi moglo da bude korisno...

Puno hvala!

Cao Jana,
Vila Soti ima super lokaciju. U mirnom je delu Golden Beacha - sto znaci da uvece nema guzve, glasne muzike i slicnih stvari. Ako idete svojim kolima imate i gde da se parkirate, pored kuce ima mesta za 4-5 automobila ali ima i ispred kuce uz trotoar dovoljno mesta.
Sobe su OK, ciste, posteljina i peskiri se menjaju na 5 dana. Posudja ima dovoljno - ja nisam nista nosila (imam dete od 7 god) i sasvim sam se lepo snasla. Nisam nista kuvala ali i da jesam bilo bi dovoljno. Imas i aparat za filter kafu pa ako preferirate... Mi smo u sobi imali i peglu i fen tako da iste nisam ni morala nositi (a nosila sam).
Gazde su ljubazne - gazdarica ne zna engleski ali gazda se fino sluzi pa njega lovite ako vam nesto treba. Ja sam zaboravila kuhinjske krpe i to mi je falilo... I nema nicega u cemu bi mogao da operes nesto od odece ako ti to bas treba... Eto samo to mi je falilo.
Inace predstavnik Perle ce biti tu svako vece kad je smena, jako je ljubazan i sve mozete da ga pitate. U blizini imas dve radnjice gde mozes da kupis hleb, mleko, voce i ostale svakodnevne potrepstine. Na 10 min hoda imas radnju koja je malo veca - tu smo uvek usput ili dok se setamo svracali...
Preko puta uz plazu je radnja sa suvenirima i potrepstinama za plazu jako lepo sredjena... Blizu je i rent a car. Ma sve imas. Plaza je odmah preko puta i ako ti se ne vozika nemas potrebe da mrdas odatle... Da, preko puta je i internet cafe.
Ne znam u kojoj si sobi ali mozes da me pitas sta god hoces - znam kako je meni bilo pred put.
Ima pcela ali ih ignorisite. Pojavljivale su se dok jedemo ili na plazi oko 19:00h ali mi smo ih ignorisali (Palili smo Raid spirale i kafu da ih oteramo). Svuda u radnjama imas da kupis nesto kao mali stik koji se koristi posle ujeda insekata i dobro deluje - isprobano. Grcki recept - prvo istrljas to mesto raspolovljenim cenom belog luka pa onda dalje mazes nekom kremom ili tim stikom... Beli luk - lek za sve.
Nemoj da te ovo isprepada - ne volim insekte ali ove pcele nisu opasne - domace zivuljke...
Eto nadam se da sam malo pomogla a dalje slobodno pitaj.
Pozdrav

alo bre ljudi sada ste me totalno zbunili? Giola? jel to onaj bazen u stenama ili je bas plaza sa peskom???????skrenuli smo kod putokaza, spustali se malo skrenuli levo, penjali se do cuvene kapije gde pise da zbog ovcica zatvaramo vrata( tu je desno jedna kuca), poceli da se penjemo u brda isli dokle postoji neki putic, put se odjednom izgubio i onda smo krenuli svako na svoju stranu dok nismo nasli udubljenje kao bazen u stenama?!?!?!levo od bazena je litica.jel to giola ili ne?!?!?!

SonjaZ:
...dok nismo nasli udubljenje kao bazen u stenama?!?!?!levo od bazena je litica.jel to giola ili ne?!?!?!

Da, Giola je bazen u stenama, sve slike iz moje poruke od 18:33 se odnose na Giolu.
Druga plaza oko koje je bila diskusija kako je naci, je ova pre Skale Marion i na to se referisu slike iz poruke od 16:59.
Jos samo da nam Mirabi opise gde se nalazi i kako se dolazi do "njene" plaze sa usamljenim drvetom posle Skale Marion i onda smo valjda vecinu stvari apsolvirali.

Jeluska, sjajna si! Hvala ti puno na brzom i opsirnom odgovoru.

Imam jos par pitanja. Idemo sa malim detetom (uskoro tri godine) koje nikada do sada nisu "grickali" insekti pa me zanima da li postoji neka ambulanta u mestu, zlu ne trebalo. Ttrebalo bi da budemo u sobi br.1. Da li mislis da sve sobe imaju fen i peglu ( skinula bi ih sa spiska)? Da li na plazi ima prirodnog hlada, a ako ga nema jel' ima suncobrana za izdavanje (neko je pominjao neke "rupicaste")? I konacno, imate li neku preporuku gde su dobra klopa i kolaci?

Jos jednom ti puno hvala! Pozdrav!

nenamimi:
Jedno pitanje da li ste bili kod ERICA KANTONE u Eric baru :confused:

Predprosle godine zamalo da popijemo pice kod Erica, ali video sam gomilu Engleza pa sam se okrenuo i otisao. To je inace pool bar, narucis picence i pijes iz bazena. Bar se nalazi u Potamia a gazda neverovatno lici na bivseg fudbalera Kantonu pa odatle i taj naziv. Zato tamo svracaju Englezi da locu...

JAna_nbgd:
Jeluska, sjajna si! Hvala ti puno na brzom i opsirnom odgovoru.

Imam jos par pitanja. Idemo sa malim detetom (uskoro tri godine) koje nikada do sada nisu "grickali" insekti pa me zanima da li postoji neka ambulanta u mestu, zlu ne trebalo. Ttrebalo bi da budemo u sobi br.1. Da li mislis da sve sobe imaju fen i peglu ( skinula bi ih sa spiska)? Da li na plazi ima prirodnog hlada, a ako ga nema jel' ima suncobrana za izdavanje (neko je pominjao neke "rupicaste")? I konacno, imate li neku preporuku gde su dobra klopa i kolaci?

Jos jednom ti puno hvala! Pozdrav!

Ambulante nema blizu. Ima u Prinosu ali to bas nije blizu. Moju ceru su ujele dve ali bez ikakvih posledica. Otok je bio skoro nevidljiv i brzo je proslo posle nanosenja tog stika. Ponesi i od kuce neku kremu koja moze da se koristi. Treba samo biti miran i ne dirati ih.
Pegla i fen - znam da su ih i nasi prijatelji iz sobe 2 imali, ostale nisam pitala.
Na plazi ima prirodnog hlada ali vise popodne. Ima jedno veliko drvo koje postepeno kako sunce zalazi baca senku do same vode. Mi smo se nekad popodne (oko 16:00h) smestali ispod drveta pa selili na sunce kad oslabi. Ima da se iznajmi suncobran - nisam primetila da su rupicasti. Dve lezaljke i suncobran 7EUR. Mi smo nosili nasu "opremu" a samo poslednjeg dana iznajmili lezaljke. U 9 ujutro na plazi je milina - nema nikog i uvek smo se stacionirali uz vodu da mozemo dete da pustimo samo da se brcka kad god hoce. Suncobran mozes da zabodes gde hoces. Ispod prvog reda lezaljki ima dovoljno mesta za skoro jos dva reda suncobrana. Naravno kad ides na rucak ostavis ih tu i tu te cekaju.
Klopa - mi smo se tu blizu - orijentacija kamp - otkrili restorancic brze hrane "Taka Taka Mam" gde mozes da pojedes giros ili suvlaki za 2EUR a ima pored njega jos jedan gde je giros cini mi se bio bolji. Nosili smo nesto suhomesnatog i gotova i polugotova jela pa pravili sami na brzaka u sobi.A i vozali smo se tako da smo jeli i u drugim mestima.
Cisto da spomenem tamo su jela u konzervi otprilike oko 2 eventualno 3 EUR. Nisam probala. Kolaca imas u radnji da kupis u plasticnim kutijama - recimo baklave a ratluka i alve na sve strane. Alva je odlicna (ko voli).
U Limenariji nismo mogli da odolimo jednoj poslasticari pa smo se castili socnim velikim baklavama.
Da, tu preko puta kampa ima niz restorana koje nam je Perlin vodic preporucio a gde smo prolazili uvece i jako je lepa atmosfera.
Kad krecete? Mozes mi postavljati pitanja i na pp da ne smaramo ostale...

skalapotamia645smalldf7.jpg

Jutros je u jutarnjem programu RTS-a bila vest da su u grčkoj požari - na peloponeskom poluostrvu, ali je u program bio uključen neki tip sa tasosa i davao informacije...
Nisam gledala otpočetka, ali bi čocek shvatio da su požari i na tasosu.
Zna li neko nesto o tome?

Evo vesti sa sajta www.gogreece.com :

"Greece: Forest fires sweeping Greece have killed 50 people in two days and more were feared dead in villages cut off by towering flames yesterday. Prime Minister Costas Karamanlis declared a state of emergency for the entire country and said the rash of forest fires "can't be a coincidence". He vowed the culprits, an apparent reference to arsonists, would be found and punished.

"All regions of the country are declared in a state of emergency in order to mobilise all means and forces to face this disaster," he said in a televised address to the nation.

The worst fires in Greece in decades broke out on Friday on the southern Peloponnese peninsula and have spread to new fronts, fanned by strong winds and soaring temperatures which have hampered rescue efforts.

Rescuers said they found bodies on the side of the road, in burnt homes and in cars, and a mother still clutching her child.

Two French tourists were reported to be among the dead.

Forest fires also broke out near Athens yesterday, forcing the evacuation of homes and a monastery and closing the motorway linking the capital to the main airport for several hours.

The blaze advanced to the outskirts of the capital but was now partially under control.

Fire brigades struggled yesterday to contain 87 forest fires around the country, in "western Greece, the Peloponnese, the island of Evia and the Attica (Athens) region", fire department spokesman said.

Soaring temperatures, hot winds, drought and arson have been blamed for the unusual number of forest fires this summer.

Worst hit this time was the Peloponnese, where dozens of villages have been evacuated while others remain cut off by flames. The fires stretch 160km from the Ionian Sea in the west to Mani in the peninsula's most southern part.

Meanwhile, a 65-year-old man was arrested in connection with the fire in the southern Peloponnese town of Areopolis, where five people were burned to death on Friday and one firefighter died of a heart attack while battling the flames.

Politicians interrupted campaigning for national elections on September 16 following the fire.

France, Germany and Norway are stepping forward to help Greece battle forest fires, the European Commission said yesterday.

"France is sending two planes. Norway offered an aircraft and Germany three helicopters," the Commission said in a statement."

Dakle, ne pominju Tasos, ali je proglaseno vanredno stanje u celoj Grckoj.

Back