TASOS - u reči i slici

gedza:
Udarise ovi crni oblaci,ko pred sneg. Trazio sam po internetu,medjutim nigde ne nadjoh vremensku prognozu za thassos za naredni period.Jel ima neko da priskoci u pomoc? Krecemo u sledeci ponedeljak. Fala unapred!
I mi krećemo noć ponedeljak na utorak. Vreme možeš pratiti na sledećim sajtovima: www.dnconsult.co.uk, odatle imaš i link ka yahho-u za vreme u Kavali, zatim www.thassos-island.gr i www.thassos-island.com.
Moi, puno pozdrava i vama, i ja sam nekada vozila bajs intenzivno, svaka čast! Moje kolege sa faksa su išle bajsom na proputovanje u Tursku i izlepili ceo faks slikama, to je stvarno doživljaj! :lol:

žebi:
Juce smo se vratili sa Tasosa (Skala Potamia). Bilo je feeenomeeenalno! Jos sam malo umoran od puta, pa cu sutra citati sta ste u medjuvremenu pisali, a nesto cu i napisati. Doktore, videli smo ti kucu u kojoj si smesten - na dobrom je mestu.
Da li si prošao pored "vile" Blue Sky? Ima li tamo uopšte nekog i u kom delu Skala Potamia-e je smeštena?

kastelece:
Napiši mi, molim te, da li je u istoj ulici i vila Sirines, pa ako jeste napiši nešto o njoj. I ona je sa bazenom.
Vila Sirines je na drugom kraju Limenasa, blize plazi Tarsanas i dalje je od centra.Prolazila sam pored nje, o.k. izgleda i nalazi se u kraju gde su novije vile.Ima mali bazen ali ne znam kakva je unutra.Blizu nje je i argusova vila Aleksandra.

Cao ljudi !!! Vratili smo se u ovaj tmurni, kisni i prohladni Beograd.

Prvih 9 dana nam je bilo fantasticno - lepo vreme, visoke temperature, toplo more. Zadnjih par dana se vreme pokvarilo. Jedne noci je cak bila i oluja, vetar duvao kao lud i padala kisa. Posle toga je tokom dana bilo sunca, ali vise nije bilo onako prijatno toplo ni u moru, ni van njega i stalno je bilo talasa.

Obisli smo celo ostrvo uzduz i popreko, sva znacajnija mesta i sve znane i neznane plaze. Po mom misljenju jug ostrva ima mnogo bogatiju ponudu plaza i zbog toga bih se u buduce, u varijanti kada idemo svojim kolima, definitivno uvek opredeljivala iskljucivo za njega.

Da ne duzim, jer nemam mnogo vremena za pisanje (pisacu detaljnije naknadno i postavljati slike), zelim samo vama koji ovih dana krecete svojim prevozom da objasnim sta je to jeftinije u Lidlu sto eventualno mozete kupiti pre prelaska na ostrvo. Dakle, imate Lidl na ulazu u Asprovaltu i u Kavali. Mi smo na putu do Tasosa svratili u Lidl u Asprovalti i ne znajuci sve cene na Tasosu, nismo kupili dovoljno namirnica, a ispostavilo se da je sve bilo dvostruko ili cak trostruko jeftinije nego na Tasosu.

Dakle ovako:

- pakovanja cacikija, sirne salate, ruske salate...od po 450g su u Lidlu do 1,50Evra, na Tasosu su u proseku oko 3,50Evra;

- dresinzi (prelivi za gril) od po 500ml su u Lidlu 1,50Evro, a na Tasosu od 250ml kostaju preko 2Evra;

- nemacka piva u limenci u Lidlu kostaju od 30 do 75 centi, na Tasosu duplo;

- Uzo od 2l kosta samo 8,5Evra, na Tasosu je svuda skuplji;

- negazirani sokovi u Lidlu kostaju kao i kod nas od 70 centi do 1,3Evra, sve zavisi koliki procenat voca sadrze, dok su na Tasosu skuplji;

- paket 6 x 1,5l grcke vode Eviva u Lidlu kosta 1 Evro, na Tasosu najmanje 1,5 Evro, a cesto i 2 i 2,5 Evra;

- slatkisi: cokolade, keksovi, zvake, cokoladni namazi, marmelade...su u Lidlu jeftiniji nego u nasim radnjama, a mnooogo su dobri;

- pakovanja sladoleda, bilo porodicna od po nekoliko kolograma, bilo kutije sa po 8 sladoleda na stapicu, su stvarno dzabe - oko 3, 4 Evra;

- pakovanja kakaa, kapucina, kafe i sl. su takodje prilicno jeftina;

- pakovanja zamrznutih jela, lignji i ribe su takodje povoljna.

Coca-cole i fante od po 1,5l su 1,45Evra, dok su na Tasosu 1,50 Evro, tako da se to ne isplati vuci iz Lidla.

U Nikaninom Maliatosu u Limenariji je dugotrajno mleko najjeftinije na celom ostrvu, pa cak jeftinije i od Lidla (85 centi po litri). Tu su i tvrdi sirevi i suhomesnati proizvodi na merenje izuzetno povoljni (od 3,5 do 7 Evra), te ni to, za one koji odsedaju u Limenariji, nema potrebe vuci iz Lidla.

Poznatije marke Uzoa, najjeftinije su u Free shopu Evzoni, tako da ljubitelji istog tu treba da se snabdeju u dolasku ili odlasku.

Na granicnim prelazima nismo cekali duze od 10 minuta.

Guzva za trajekt iz Keramotija, u dolasku, obzirom da je bila subota, je bila uzasna. Dva sata nam je trebalo samo da se ukrcamo. U povratku je bila potpuno druga prica, jedva dvadesetak kola.

Za jug Srbije, bilo za putarine, bilo za gorivo i hranu, pripremite kes, jer kartice primaju, ali ne uspevaju da uspostave vezu sa centralom, sto vam dodje isto kao da ih i ne primaju.

Auto gasa na pumpama duz auto-puta kroz Srbiju ima svega na par mesta. Natankujte se ili u vasem mestu polaska ili na OMV pumpi Lapovo jug. U Makedoniji imate auto gas pumpe u Negotinu i Gevgeliji (cena oko pola Evra). U Grckoj auto gasa ima samo u Solunu i okolini (cena oko 60 centi) i posle do Tasosa i na Tasosu nigde.

Toliko za sada. Pozdrav !!!

Ćao mirabi, lepo što si se vratila! mogu samo da primetim da je Lidl malo skuplji ove godine, i jedan mali savet. ko ovde konzumira sokiće tipa next, nectar neka ne kupuje u Lidl-u sokove, možda samo bistri od jabuke, ostalo ne valja 100%!!!

Stigli jutros oko 5. Kao da me neko prebacio u drugi svet. Trebace mi vremena da se opasuljim.
Trajanje puta i u odlasku i u povratku oko 12 sati. Trajekt iz Keramotija a posle iz Limenasa hvatali odmah. Smestaj Vila Soti u Chrisi Ammoudia (ako sam dobro napisala) po meni sasvim u redu.
Plaza blizu - predjes ulicu i tu si.
Hranili se kombinovano - malo spremali sami tj. grejali gotova jela malo probali domace specijalitete.
Plaze meni najlepse - Golden beach i Paradiso. Zatim Pahis, Aliki, Livadi...
S obzirom da smo bili na Golden beachu a lutali okolo zakljucak je bio da je ipak na Golden beachu najbolje. Pahis je odlicna za one koji imaju klince jer ima prirodnog hlada a kad su na Golden-u bili talasi tamo ih nije bilo. Jutro nakon kise trazili smo plazu bez talasa jer ih je na Goldenu bilo. Obisli smo celo ostrvo i najbolje je bilo na plazi Livadi. Tog dana smo doziveli da je mirna uvala Aliki imala talase a vetrovita bila mirna.
Doktore, nesto kao corbicu (to smo barem trazili) jeli smo u Kazavitiju - lici na corbast pasulj sa raznim travkama i ostalim povrcem. Ukusna je. Tamo smo jeli i dobru grcku salatu i nesto sto lici na pohovani plavi patlizdan sa belim lukom odozgo. Odlicno je. Kazaviti me odusevio - tesko je opisati, Panagia takodje, Potamia simpaticna, Teologos sladak...
Vodu na samom Tasosu kupovali 6 boca za 1,08E, Salata Tzaziki - 450gr 2,2E, sok grcki 100% orange 0,9E, vino poluslatko crveno oko 2,5E meni bilo dobro, pivo Mythos odlicno (cena? - moram da pitam muza)... Voce - grozdje najeftinije oko 1,3 - 1,5 EUR sorta Viktorija....
Ovo je odgovor na Mirarbine cene na ostrvu - ali naravno nama ta radnja nije bila daleko a nalazi se preko puta kampa u Golden beachu.
Za pocetak dovoljno...

Cao Jeluska, cao Veco, lepo je ponovo vas cuti !!!

Ja stvarno navedoh realne cene. Ovog puta sam cuvala racune, mogu sve da dokumentujem.

Zaboravila sam da vam kazem za cene karata za trajekt. Na tamo, iz Keramotija do Limenasa smo platili 15 Evra za kola (nisu gledali duzinu auta, bila je kilometarska kolona) i 2 Evra po coveku. U povratku, iz Limenasa do Keramotija, smo platili 17 Evra za kola (kao duza su) i po 2,70 Evra po coveku.

Inace, bili smo u Skali Prino da se raspitamo za polaske i cene za Neo Peramos. Polazaka ima svega tri dnevno (petkom i subotom pojacavaju sa jos dva; fotografisala sam raspored polazaka, okacicu sliku naknadno). Cena je, kako su nam rekli, 25 Evra za kola i 4 Evra po coveku. Za Kavalu ima vise polazaka i cena je 21 Evro za kola i 4 Evra po coveku.

Izgleda da cene trajekta variraju od prevoznika do prevoznika, a zavise i od trenutne guzve, tj. od toga da li imaju vremena da gledaju svaka kola koja ce se ukrcati ili ne.

Vidim da u nasim medijima nije dovoljno propraceno, ali tamo su dvakog dana prikazivali reportaze na televiziji. U vreme kada smo mi bili na Tasosu, u Solunu, Kavali i Alexandropolisu je bilo obilnih padavina i poplava. Kuce i automobili su do pola bili potopljeni, voda je potkopavala ivice betonskih setalista uz more, koja su se nakon toga obrusavala, vetar je rusio stambla... Izgleda da je bilo bas jezivo. Na drugom kraju Grcke, bas tih dana, besneli su pozari. Najvise su prikazivali Krf, pozar u Kasiopiju i blokiranu magistralu na tom ostrvu. Paralelno su isle i vesti o stravicnim poplavama u Turskoj, u Ankari i pozarima u Hrvatskoj, u okolini Dubrovnika.

ljupče:
Da li si prošao pored "vile" Blue Sky? Ima li tamo uopšte nekog i u kom delu Skala Potamia-e je smeštena?

Nazalost, Ljupce, nisam siguran gde se ta kuca nalazi. Dok smo trazili nas smestaj malo smo kruzili kroz Skala Potamiu i u jednom trenutku moj sin je rekao da je video kucu sa nazivom Blue Sky. Medjutim vec smo "prosisali" tako da nisam obratio paznju, ali mi se cini da se nalazi malo iznad centralnog dela S.P.

E, a sad mali izvestaj:

- Cekanjanje na granici je u proseku oko 20 min. izuzev ako Grcima "padne"sistem, e tada se ceka dok kompjuteri ponovo ne prorade. Nama se to desilo u odlasku, cekali smo tri sata!
- Sto se tice zastoja i cekanja, budite spremni da u povratku iz Grcke cekate na naplatnim rampama - naravno, kod nas. Na naplatnoj rampi kod Bubanj Potoka kolona je bila duga 1 km. Naoruzajte se strpljenjem jer cete doziveti suluda upadanja i manervisanja nervoznih vozaca.
- Kad udjete u Grcku pratite najpre putokaze za Solun, a zatim za Kavalu i ne mozete da pogresite. Putokazi su jasni i na vreme vas obavestavaju o skretanju.Vozite pazljivo i citajte putokaze, neka skretanja su regulisana semaforom.
-Sto se tice puta za Kavalu, iznad i ispod jezera - prvi vas vodi do auto puta, a drugi je magistralni put. Grci trenutno rade na raznim deonicama auto puta tako da stalno imate kombinaciju magistralnog i auto puta.Sve je dobro obelezeno tako da nema problema za snalazenje. Da biste isli na put iznad jezera potrebno je da pratite putokaz za Kavalu koji vas usmerava pravo. Naime, u jednom trenutku cete imati dva putokaza za Kavalu - jedan usmerava pravo, a drugi na skretanje desno. Znaci, vi idite samo pravo i to vam je put iznad jezera. Medjutim, koji god da pravac izaberete, stizete do Kavale, a to je najvaznije.
-Put od Kavale do Keramotija (za one koji se odolucuju da tu idu na trajekt) je veoma lak i brzo se stize.

- E, sad sto se tice putokaza kada se vracate za Srbiju, tu je vec malo drugacija prica. Do Soluna je sve ok. ali onda nastaje mala pometnja. Iako su ove godine stavili putokaz za Skoplje, ti putokazi (za Evzoni i Skoplje) su skoro na samom skretanju. Obratite paznju!

- Trajekt: U Keramotiju imate trajekt za Limenas svakih pola sata. Mi smo placali za kola 16E, i po osobi 2.20E

- Bili smo smesteni u vili "Angelo" koja se nalazi izmedju S. Potamie i Golden B. Veoma smo zadovoljni smestajem koji je bio lep, komforan, cist, terasa sa pogledom na more, kuca na pet minuta od plaze, gazde veoma ljubazne...Za preporuku!
- Po nama plaza na Golden B. je prelepa. Beli pesak, voda cista, ima talasa (barem je bilo u periodu dok smo mi bili tamo) tako da uopste nismo imali zelju da idemo na Paradiso. Obisli smo jos neke plaze koje su vec spomoinjane na forumu ali ova plaza objedinjuje kvalitete mnogih vec opisanih.
- Osa ima! Znaju da budu veoma dosadne ali naucite da ih trpite i laganim pokretom ruke zamolite da odu od vas - barem na par sekundi. Kad ih dozivite kao deo aranzmana i nije tako starsno.
- Od hrane ponesite sve sto mozete od kuce - ipak je jeftinije! Znaci suhomesnato, dugotrajno mleko, supice, testeninu...Izmedju S. Potamie i Goleden Beach nalaze se dva velika marketa ali cene uopste nisu naivne. Jedino deci priustite Deltino cokoladno mleko -odlicno je.Hleb kupujte ili u pekarama ili u marketima ali nemojte uzimati onaj koji je zapakovan u amblazu -odvratnog je ukusa.
- vodu ne morate da kupujete. Mi smo poneli dva balona vode od pet litara iz Beograda i kada smo to potrosili sipali smo vodu sa cesme u Panagiji (u samom centru). Voda je odlicna i hladna, tako da mozete da ustedite pare barem na tome.
- Na delu plaze gde smo mi bili (izmedju G.B. I S. P.) dve lezaljke i suncobran kostaju 7E. U vec pomenutom marketu smo kupili dve stolice po 11E i resili problem.

To je za sada, ako nekoga jos nesto zanima neka pita.

GSM doctor:
Mene zanima gde na Tasosu moze da se pojede kolenica sa kiselim kupusom?

E, bre doktore ti sa tvojim izborom jela -te kolenica, te jagnjeća čorbica -bolje da svratiš u Predejane pa da te mine želja. Teško ćeš ti to naći na Tasosu, doduše možda i ima ali ko će ga znati na grčkom kako se to kaže. Najbolji su kad u meniju prevedu na engleski naziv nekog grčkog specijaliteta - ništa ti nije jasno jer isto napišu, a nigde objašnjenja šta to jelo sadrži. :shock: Pitaš konobara a on ti kaže da je to nešto punjeno sa mesom, Pitaš za drugi specijalitet (uzgred, nikako da nabodeš da to izgovoriš) on ti opet kaže da je to nešto punjeno sa mesom. Na kraju, eci peci pec, i naručiš, otprilike papucaki, kad ono punjeni plavi patlidžan sa mesom. Šta je ono drugo nisam saznao ali ovo je bilo divno.
A, s obzirom da se ti meračiš na jagnjetinu, mi smo jeli u restoranu Platan (čini mi se da se tako zove, iznad Skale P. prema Alikiju) i bila je prste da poližeš.

Back