ljupče:
Da li si prošao pored "vile" Blue Sky? Ima li tamo uopšte nekog i u kom delu Skala Potamia-e je smeštena?
Nazalost, Ljupce, nisam siguran gde se ta kuca nalazi. Dok smo trazili nas smestaj malo smo kruzili kroz Skala Potamiu i u jednom trenutku moj sin je rekao da je video kucu sa nazivom Blue Sky. Medjutim vec smo "prosisali" tako da nisam obratio paznju, ali mi se cini da se nalazi malo iznad centralnog dela S.P.
E, a sad mali izvestaj:
- Cekanjanje na granici je u proseku oko 20 min. izuzev ako Grcima "padne"sistem, e tada se ceka dok kompjuteri ponovo ne prorade. Nama se to desilo u odlasku, cekali smo tri sata!
- Sto se tice zastoja i cekanja, budite spremni da u povratku iz Grcke cekate na naplatnim rampama - naravno, kod nas. Na naplatnoj rampi kod Bubanj Potoka kolona je bila duga 1 km. Naoruzajte se strpljenjem jer cete doziveti suluda upadanja i manervisanja nervoznih vozaca.
- Kad udjete u Grcku pratite najpre putokaze za Solun, a zatim za Kavalu i ne mozete da pogresite. Putokazi su jasni i na vreme vas obavestavaju o skretanju.Vozite pazljivo i citajte putokaze, neka skretanja su regulisana semaforom.
-Sto se tice puta za Kavalu, iznad i ispod jezera - prvi vas vodi do auto puta, a drugi je magistralni put. Grci trenutno rade na raznim deonicama auto puta tako da stalno imate kombinaciju magistralnog i auto puta.Sve je dobro obelezeno tako da nema problema za snalazenje. Da biste isli na put iznad jezera potrebno je da pratite putokaz za Kavalu koji vas usmerava pravo. Naime, u jednom trenutku cete imati dva putokaza za Kavalu - jedan usmerava pravo, a drugi na skretanje desno. Znaci, vi idite samo pravo i to vam je put iznad jezera. Medjutim, koji god da pravac izaberete, stizete do Kavale, a to je najvaznije.
-Put od Kavale do Keramotija (za one koji se odolucuju da tu idu na trajekt) je veoma lak i brzo se stize.
- E, sad sto se tice putokaza kada se vracate za Srbiju, tu je vec malo drugacija prica. Do Soluna je sve ok. ali onda nastaje mala pometnja. Iako su ove godine stavili putokaz za Skoplje, ti putokazi (za Evzoni i Skoplje) su skoro na samom skretanju. Obratite paznju!
- Trajekt: U Keramotiju imate trajekt za Limenas svakih pola sata. Mi smo placali za kola 16E, i po osobi 2.20E
- Bili smo smesteni u vili "Angelo" koja se nalazi izmedju S. Potamie i Golden B. Veoma smo zadovoljni smestajem koji je bio lep, komforan, cist, terasa sa pogledom na more, kuca na pet minuta od plaze, gazde veoma ljubazne...Za preporuku!
- Po nama plaza na Golden B. je prelepa. Beli pesak, voda cista, ima talasa (barem je bilo u periodu dok smo mi bili tamo) tako da uopste nismo imali zelju da idemo na Paradiso. Obisli smo jos neke plaze koje su vec spomoinjane na forumu ali ova plaza objedinjuje kvalitete mnogih vec opisanih.
- Osa ima! Znaju da budu veoma dosadne ali naucite da ih trpite i laganim pokretom ruke zamolite da odu od vas - barem na par sekundi. Kad ih dozivite kao deo aranzmana i nije tako starsno.
- Od hrane ponesite sve sto mozete od kuce - ipak je jeftinije! Znaci suhomesnato, dugotrajno mleko, supice, testeninu...Izmedju S. Potamie i Goleden Beach nalaze se dva velika marketa ali cene uopste nisu naivne. Jedino deci priustite Deltino cokoladno mleko -odlicno je.Hleb kupujte ili u pekarama ili u marketima ali nemojte uzimati onaj koji je zapakovan u amblazu -odvratnog je ukusa.
- vodu ne morate da kupujete. Mi smo poneli dva balona vode od pet litara iz Beograda i kada smo to potrosili sipali smo vodu sa cesme u Panagiji (u samom centru). Voda je odlicna i hladna, tako da mozete da ustedite pare barem na tome.
- Na delu plaze gde smo mi bili (izmedju G.B. I S. P.) dve lezaljke i suncobran kostaju 7E. U vec pomenutom marketu smo kupili dve stolice po 11E i resili problem.
To je za sada, ako nekoga jos nesto zanima neka pita.