TASOS - u reči i slici

mirarbi:
Ako pronadjemo tu raskrsnicu i skrenemo gde treba, da li cemo izaci na kopneni put prema Kavali i Keramotiju ili na put pored mora?

Da li je bolje ici kopnenim putem ili putem pored mora (mi bismo se u Keramotiju ukrcali na trajekt)?[/B]
Ti si se očigledno malo zbunila...Nema kopnenog ili puta pored mora. Kada se uključiš na E90 voziš delimično autoputem (novim) a delimično starim širokim (ajde da ga nazovemo magistralom), prolaziš pored Koronia i Volvi jezera i samo pratiš putokaze za Kavalu. Kada priđete moru prolazite pored skretanja za Stavros zatim pored Asprovalte i tek kada prođeš most preko reke Strume (ili Strimon kako je zovu Grci) imaš mogućnost da tih 70-ak km do Kavale voziš ili glavnim putem dalje od mora ili sporednim koji prati obalu. E sad kakav je taj put pored mora zaista ne znam.Ako koristiš glavni uključuješ se na obilaznicu oko Kavale, prema Ksantiju i zatim posle Kavale skrećeš prema Keramotiju. U principu nemoj da brineš možeš da promašiš samo namerno. Pozdrav...

sajkulica:
Djole, Jele divni ste! Ja krećem sutra za Tasos :-D , zahvaljujem se i svima ostalima na doprinosima (Mirarbi, doktoru, naravno Nikani...), 11 noćenja je malo i stvarno znači imati ovakve informacije unapred.
Još jednom hvala svima!

E blago tebi, ja bih opet! Ne propusti ispijanje kafe na terasi kafea Panorama u Panagiji i posalji koju fotku odatle kad se vrnes! I naravno pozdravi gazde od 'a couple from Serbia'.
Srecan put i lep provod!

Evo da malo razbudim forumase. Jos jedna fotka pogleda sa terase taverne Ta Platania.
Prijala bi mi sada jedna kafa tamo.

pogledrh0.jpg

i evo je, ali pogresna. Nema veze, vazno da sam (nadam se) shvatila proceduru.

Ovo nisu lepi galebovi kao djoletovi, ali je ovo jedan pametan galeb - vidite da se jedino on vratio po smoki. Svi lete u jednom pravcu, a pametno siroce omasilo u prvom cugu, pa se vratilo.

Svima se izvinjavam sto se nisam odmah javila. Posebno Nikani. Prvog dana dolaska sa Tasosa imala i vremena i zelje da se javim. To je bilo pre skoro dve nedelje. I pisala, pisala, puna prelepih utisaka. Prvo se izvinjavala Nikani, onda sve opisivala, pa... I tako od 5 ujutro do 7. I puce ADSL. Nikad mi se to nije desilo, a naslo je kad ce.

Sada je ostalo malo vremena, a mnogo zelje.

Sto neko rece - nemate pojma koliko ljudi ovo cita. Super ste. Redovno citam, ali ne stizem i da se javim.

Pozdrav svima i samo nastavite.

kastelece:
http://img166.imageshack.us/img166/746/huoneistohotelli20sirinye3.jpg
Zanima me da li je ovo Sirines Limenas vila?
Nikana ti si rekla da je ona tvoj favorit.

Jeste, ali u Potosu je. Moj favorit je u smislu odnosa cene i kvaliteta. Novo je, kulturno i cisto. Nema kuvanja. Hotel je pored ulice. Magicove sobe tj. terase su na suprotnoj strani od ulice, sto je super. I ovaj bazen je iza. Dakle blizu centra je i glavne ulice, a opet ste zaklonjeni.

jele:
E blago tebi, ja bih opet! Ne propusti ispijanje kafe na terasi kafea Panorama u Panagiji i posalji koju fotku odatle kad se vrnes! I naravno pozdravi gazde od 'a couple from Serbia'.
Srecan put i lep provod!

Otštampala stranicu sa slikom kafea! Obavezno pijem kafu, a za slike ne znam da li ću moći da nadmašim tvoje ;-) Naravno prenosim pozdrave.

nikana1:
Jeste, ali u Potosu je. Moj favorit je u smislu odnosa cene i kvaliteta. Novo je, kulturno i cisto. Nema kuvanja. Hotel je pored ulice. Magicove sobe tj. terase su na suprotnoj strani od ulice, sto je super. I ovaj bazen je iza. Dakle blizu centra je i glavne ulice, a opet ste zaklonjeni.
Znači nije u Limenasu. E bedak, a mi se taman ponadali.

jele:
Evo Djole i ja malo da pomognem. Dakle ovo je slika one lepe usamljene plaze kod arheoloskog nalazista na L sto ti rece.

A ovo je putokaz ka tom arheoloskom nalazistu, tj. putokaz kod te plaze. Arheolosko nalaziste se zove Ancient site of Alyios Ioannis Loukas

Hvala Jele na podsecanju, jednostavno covek ne moze svega da se seti kada je na godisnjem odmoru. Brinem se da pored nas ostali forumasi nece moci da postave svoje jedinstvene fotografije, ali neka im to bude izazov. Mada ni mi nismo obisli sve uvale koje smo hteli, ali nek ostane nesto i za 2,3,4 put....

mirarbi:
Mi danas predajemo dokumentaciju za vizu.

Vec sam se opustila, uveravam sebe da cemo vizu dobiti svi, te sam pocela da brinem da li cemo potrefiti pravo skretanje za Kavalu.

Kupila sam najnoviji broj casopisa Auto bild - dobija se knjizica - dodatak o putu do Grcke (do Halkidikija, Krfa i Tasosa).

U pomenutom dodatku pise ovako:
"Putnici za Tasos potpuno su postedjeni gradske guzve u gradskom jezgru Soluna - pod uslovom da na vreme pronadju raskrsnicu na kojoj se iskljucuje sa autoputa pre ulaska u Solun, za Kavalu. Skrece se ulevo, odmah posto se prodje nadvoznjak, na koji cete se, inace, zatim ukljuciti. Raskrsnica je velika, nalazi se tacno na 60km od Evzonija, a 12km od silaska sa autoputa prema Atini, na autoput prema Solunu. Ima semafor, ali nije narocito dobro obelezena, pa moze da se desi da se nadjete u desnoj traci kada ugledate putokaz za skretanje ulevo na autoput E90, jer prethodnih najava za ovo skretanje uopste nema."

Kakva su vasa iskustva sa ovim skretanjem?

Ako pronadjemo tu raskrsnicu i skrenemo gde treba, da li cemo izaci na kopneni put prema Kavali i Keramotiju ili na put pored mora?

Da li je bolje ici kopnenim putem ili putem pored mora (mi bismo se u Keramotiju ukrcali na trajekt)?

Kao sto sam vec pisao, na strani 90, putopis 1:(kao sto pise u Auto bildu)
Od celog puta do tasosa moram da napomenem, mada milim da je doctor o tome pisao, da pre soluna imate znak za skretanje levo za atinu i kavalu na istom znaku. Nemoj te ici na prvo skretanje, vec prodjite ispod nadvoznjaka (auto puta) pa onda skrecete levo (videcete znak u travi skretanje za kavalu levo).
Inace, ovo skretanje je pre Soluna, tako da dalje prati samo znakove za Kavalu, dalje nije tesko.

Kopneni put - Auto put, prolazi tako da ti desno ostaju ostrva (po ko zna koji put receno), a tzv. morski put je stari put do Kavale, kuda se inace usmeravaju kamioni. Na njega ces inace biti usmeravana na onim delovima gde auto put nije zavrsen, jer su ti putevi na nekim delovima jako blizu jedan drugog.
:!: Ljudi opustite se, od trenutka kad sednete u kola na godisnjem ste odmoru, pa makar skrenuli i pogresno... 8)

Kao sto sam vec pisao, na strani 90, putopis (kao sto pise u Auto bildu).

Znam Djole da ste pisali, ali kad gledam kartu Grcke nista mi nije jasno. I ja vidim, kao i Popito, da se moze ici i ispod dva jezera i iznad, a zatim i tik uz more i malo iznad.

Nikada nismo isli kolima u Grcku, pa mi je zato malo frka. A i nemamo klimu u kolima, pa ne bih bas volela da mnogo puta omasimo skretanje.

mirarbi:
Znam Djole da ste pisali, ali kad gledam kartu Grcke nista mi nije jasno. I ja vidim, kao i Popito, da se moze ici i ispod dva jezera i iznad, a zatim i tik uz more i malo iznad.

Nikada nismo isli kolima u Grcku, pa mi je zato malo frka. A i nemamo klimu u kolima, pa ne bih bas volela da mnogo puta omasimo skretanje.
Pročitaj moj post na prethodnoj strani, možete voziti ispod jezera jer po poslednjim informacijama novi autoput od Megali Volvija do Rendine (istočni kraj Volvi jezera) nije završen, a stari put je sasvim ok, otprilike profil Ibarske sa proširenjima od 1.5m sa svake strane (gotovo kao obilaznica Dobanovci-Ostružnica). Donica pored Asprovalte do Amfipolisa (most na Strumi) je novootvorena, kao i jedan deo ispred Kavale i obilaznica oko iste. Od Megali Volvija do Rendine možeš voziti i starim putem, lokalni je ali poznajući Grke sigurno je solidan, radi se samo o 15-ak km, da zalutaš je prosto nemoguće samo pratiš severnu obalu jezera kuda ide put dok se u Rendini ne uključiš.

Back