TASOS - u reči i slici

djole_u2:
Jele je potpuno upravu, plaza je super, retko ima koga, zato sto su svi na alikiju, a evo te plaze na mapi
02thassosalikiporedvetrgc7.jpg
Citat:
Original postavio cheery
Jel mozes da mi objasnis kako se dolazi do te uvale i da li moze autom...Bila sam na alikiju ali sad je prvi put vidim-a prelepa je..
Hvala
Ajd da probam. Pa kad ides od Kinire prema Alikiju, ne sidjes dole na Aliki plazu vec produzis putem dalje. Prodjes jedno dve-tri krivine i gore, sa leve strane puta ugledas veliki motel (mislim da se zove nesto na S, dal' Skorpion, ili tako nesto). Preko puta tog motela je prosirenje na putu sa bedemom. Stanes na to prosirenje i dole ugledas tu uvalu. Pri zavrsetku bedema se nalazi neugledna staza do dole, ima metalne rukohvate.
Valjda sam dobro objasnila.

Jele, ovaj opis mi se nešto ne slaže sa ovom mapom? :confused:

kako, pa tacno je... dakle, ako ides od severa ka jugu, samo nastavis dalje... dakle, nije prva staza, nego sledeca...
ali, iskreno, nisam bas video nekoga da je isao kolima:) ni motorom:) cak ni ja:) inace, moze da se do te uvale stigne i peske sa Alikija... dakle, dodje se do kraja plaze, i onda se krene kamenjarom... malo je opasnije, i klizavo, ali, generalno, vecina ljudi ide tako...
i, ok, lepa je, ali,... ma ceo aliki mi je malo isfurana prica... narocito ako sad ima i to kamenje o kojima nikana prica...

party teritory:
kako, pa tacno je... dakle, ako ides od severa ka jugu, samo nastavis dalje... dakle, nije prva staza, nego sledeca...
ali, iskreno, nisam bas video nekoga da je isao kolima:) ni motorom:) cak ni ja:) inace, moze da se do te uvale stigne i peske sa Alikija... dakle, dodje se do kraja plaze, i onda se krene kamenjarom... malo je opasnije, i klizavo, ali, generalno, vecina ljudi ide tako...
i, ok, lepa je, ali,... ma ceo aliki mi je malo isfurana prica... narocito ako sad ima i to kamenje o kojima nikana prica...

Hvala, ja ne znam u stvari gde se tačno staje kod alikija pa mi je zato bilo malo zbunjujuće. Mislila sam da svi staju kod mirne uvale.

Prvi put smo na forumu ali redovno vas pratimo vec godinu dana. Zahvaljujuci sjajnim informacijama koje smo ovde nasli, prosle godine smo letovali na Tasosu, a i ove godine zeljno iscekujemo polazak. Prosle godine smo bili u Potosu preko agencije Magic i nasa iskustva sa njima su ok. Mi na letovanja uvek idemo svojim kolima tako da od agencije ocekujemo dogovoren smestaj. Ove godine smo se odlucili da promenimo lokaciju, nasli smo smestaj u vili Angelo u Skala Potamiji, a idemo preko agencije Sabra. S obzirom da se na forumu uglavnom pominju Potos, Limenarija i Limenas - da li neko ima iskustva sa ovim mestom i sa ovom agencijom?

jele:
Ajd da probam. Pa kad ides od Kinire prema Alikiju, ne sidjes dole na Aliki plazu vec produzis putem dalje. Prodjes jedno dve-tri krivine i gore, sa leve strane puta ugledas veliki motel (mislim da se zove nesto na S, dal' Skorpion, ili tako nesto). Preko puta tog motela je prosirenje na putu sa bedemom. Stanes na to prosirenje i dole ugledas tu uvalu. Pri zavrsetku bedema se nalazi neugledna staza do dole, ima metalne rukohvate.
Valjda sam dobro objasnila.

O.K. si objasnila, samo mislim da je greska na pocetku: ulazis u Aliki i ides prema Kiniri, a ne obrnuto kao sto si napisala, ostalo je ok.
Za dalje, pogledati slike
aliki31wv8.jpg

aliki3zh5.jpg

02thassosalikigoogleyi6.jpg

Putopis 4
Idemo dalje... na istok
Divlja plaza...Krenimo od Alikija prema Kiniri, i to vam je jedna od poslednjih uvala na jugu, pre nego sto krenete gore na istok (vidi mapu). Postoji znak koji ukazuje da je dole arheolosko nalaziste 300m, dole prema plazi, medjutim zaboravio sam kako se zove to nalaziste, osim da pocinje sa L... Imate parking za kola, i to u hladu. Nemojte ni pokusavati da sidjete dole kolima, osim ako nemate neki dzip. Znaci 300 metara pesaka. Kao i na ostalim putopisima i ovde bi trebalo da budete sami, osim ako vam se ne nakace neki sa komentarom "deco, donesite cebe ovde cemo i spavati". Plaza je sljunkovita, a u vodi kombinacija sljunka, pa posle pesak. More cisto...

02thassosarheoloskonaladp8.jpg

Pogled sa parkinga pored puta.
dsc03705fm8.jpg

Kraj plaze
dsc03710ne5.jpg

popito:
Djole, da li imas nekih slika sa zapadne obale?

Nesto manje, jer zapadna obala je ravnija i nema toliko uvala. Ali da me ne shvatis pogresno, ima lepih urbanih plaza, kod Skala Rahonija, ako nju smatramo zapadnom obalom, ali evo za pocetak... Uglavnom je na zapadu tako, sto se tice divljih plaza, kao na slici. Ali da podsetim mnoge, ova plaza je kod onog cuvenog "drveta". Od tog drveta imate na levu stranu, jedno 100 metara jednu uvalu, i desno 2 uvale, ali ova leva koja je na slici je najbolja, i nista se ne vidi sa puta. Inace ona se nalazi odmah posle Skale Maries prema Limenasu, na dugackom pravom delu puta...Kada gledas kartu Tasosa, od Skale Kallirachis do Skale Maries je prikazana celom duzinom plaza, duz puta.

dsc03729oy1.jpg

Cuveno drvo
dsc03727jc9.jpg

Zalazak ispod drveta
dsc03735zj4.jpg

Evo Djole i ja malo da pomognem. Dakle ovo je slika one lepe usamljene plaze kod arheoloskog nalazista na L sto ti rece.

plazajq2.jpg

A ovo je putokaz ka tom arheoloskom nalazistu, tj. putokaz kod te plaze. Arheolosko nalaziste se zove Ancient site of Alyios Ioannis Loukas.

putokazzx6.jpg

Mi danas predajemo dokumentaciju za vizu.

Vec sam se opustila, uveravam sebe da cemo vizu dobiti svi, te sam pocela da brinem da li cemo potrefiti pravo skretanje za Kavalu.

Kupila sam najnoviji broj casopisa Auto bild - dobija se knjizica - dodatak o putu do Grcke (do Halkidikija, Krfa i Tasosa).

U pomenutom dodatku pise ovako:
"Putnici za Tasos potpuno su postedjeni gradske guzve u gradskom jezgru Soluna - pod uslovom da na vreme pronadju raskrsnicu na kojoj se iskljucuje sa autoputa pre ulaska u Solun, za Kavalu. Skrece se ulevo, odmah posto se prodje nadvoznjak, na koji cete se, inace, zatim ukljuciti. Raskrsnica je velika, nalazi se tacno na 60km od Evzonija, a 12km od silaska sa autoputa prema Atini, na autoput prema Solunu. Ima semafor, ali nije narocito dobro obelezena, pa moze da se desi da se nadjete u desnoj traci kada ugledate putokaz za skretanje ulevo na autoput E90, jer prethodnih najava za ovo skretanje uopste nema."

Kakva su vasa iskustva sa ovim skretanjem?

Ako pronadjemo tu raskrsnicu i skrenemo gde treba, da li cemo izaci na kopneni put prema Kavali i Keramotiju ili na put pored mora?

Da li je bolje ici kopnenim putem ili putem pored mora (mi bismo se u Keramotiju ukrcali na trajekt)?

Back