Vratih se pre nedelju dana sa Tasosa i evo malo svezih informacija. Bili smo smesteni u Limenasu, vili Eleni, kako sam vec pisala sa Tasosa. Vila je sve u svemu OK, pored arheoloske iskopine Gate of Zeus and Hera. Sma okolina vile je prilicno ruzna, ali ono sto je super, jeste da je gazdarica zasadila ruze i razno cvece u basti oko vile, tako da kad sedite na terasi uzivate u tom cvecu. Mi smo bili u apartmanu br.4 i imali veoma skucenu terasu, ali OK, navikli smo se brzo i uzivali. Sobe su ekstrmno ciste, kupatilo staro, ali cisto i devojke su stvarno sobu non-stop cistile i prale, svaka im cast. Gazdarica prica nemacki i sta god vam treba nije problem. Recimo jos jedna serpa ili bilo sta. Nema gajtana za ves ni stipaljki tako da ponesite svoje ili trazite. Soba br. 3 je recimo isto dvokrevetna ali sa tri puta vecom terasom. Medjutim, terasa ne gleda u basticu, vec je na prolazu, tako da kad kod neko prodje, zaviri malo u tanjir. Ja ip[ak volim da sam malo uvucena. Sobe na strani ulaza u vilu takodlje imaju vece terase, ali je hodnik zajednicki, tako da ako imate divljacke komsije kao mi prvih nedelju dana, skupe se u hodniku i urlaju pola noci i od rane zore deca vriste. Tako da mi je ipak bolja zadnja strana vile, Sobe br. 3, 4, 6, 7. Znaci, vila je pre svega stvarno cista i uredna. Peske od nje do centra imate 5-7 minuta.
Sad malo o cenama i plazama. Manje vise je sve vec receno, ali evo novine. Ulaz u Makrijamos je 3 evra po osobi i placa se ako udjete do 19h. Cene kompleta lezaljki i suncobrana su i dalje 7 eura, a depozit na recepciji za iste 5. Tih 5 vam naravno vrate kad vratite kljuc od kompleta. Voda je topla i cista, plazu non-stop ciste, ima bazen, igraliste za decu, igraliste za odbojku. Frape je 2,5 Eura, kapucino 2,80, mitos 2,50.
Komplet lezaljki i suncobran na Tarzanasu su bili 5 Eura, bar i restorancic iznad su super i pustaju dobru muziku. Na plazi su vecinom bili Nemci, smesteni u Hotelu iznad plaze.
Komplet lezaljki i suncobran na Chrissi Amoduia je 7 Eura, iznad je strava restoran Vigli (super basta i pogled) - grcka kafa (crn kafa) 2 Eura, Mitos 2,50. Voda cista, super skakanje sa one dve stene.
Paradiso, na kojoj smo se najvise kupali - komplet 7 Eura i stalo postavljaju nove suncobrane i lezaljke. Ako necete lezaljke, mozete da trazite obican suncobran i zabodete se gde vam je volja i to kosta 2 eura. U produzetku je nudisticka plaza. Iznad je bar-restoran, cekate sto godina na kafu, a onda dobijete najgoru kafu na svetu, tako da je moj savet da je tamo ne pijete. Porcija girosa je 6 Eura, a jagnjetine 8 i hrana je OK. Ne znam zasto se gomila ljudi parkira gore na parkingu pored puta, kad lepo mogu da sidju kolima na plazu, gde ima veliki parking i ne tegle one silne stvari kao sumanuti po onom suncu.
Na putu prema Paradisosu se otvorila preterana terasa - kafic, znaci odmah uz put, taverna TA Platania. Sa terase koja je napravljena na prosirenju uz put je preteran pogled na ono malo ostrvce na G (stade mi mozak). Kafa je jos bolja, frape 2,50, kapucino 2,80 Eura. Terasu su otvorili tih dana kad smo mi stigli tako da smo na putu do Paradisos plaze tamo pili kofi i tip nas je cak i castio jednom. Sam kafic-restoran se nalazi ispod ogromnog platana sa jedne strane puta, dok je sa druge strane ta terasa. Preporucujem!!
Aliki je bio prilicno nakrcan, voda je cista. Ukoliko legnete na lezaljke ispred prvog kafica na silazu na plazu (kod plave nislijke Ane) ne placate lezaljke, ali narucite pice. Mi smo se vise kupali na tzv. vetrovitoj uvali Alikija jer nije bilo guzve, a ni vetra, vec je bilo savrseno. Videla sam da neki tip pravi kafic iznad te plaze, tako da ce vas verovatno docekati isti.
Lezaljke i suncobran na plazi u Pefkariju su 4 Eura, a frape u kaficima 2,50 eura. Porcija girosa u kifli u basti hotela Green Velvet je 2, 50 Eura tako da se mozete najesti za malo novca.
Nasli smo i tzv. Notos beach, nema znaka, trazila sam je prema vasim opisima i nalazi se na oko 2,5 km od Potosa, ali kada se ide prema Limenasu. Palaza je prva liga, more svezije ali precisto, tip iznajmljuje komplet za 7 Eura, ako cete biti na lezaljkama i pod suncobranom.
Uvala posle vetrovite uvale Alikija kada se ide prema Potosu je prva liga. Nema nikog, sljunkovita je a more strava. Iznad nje se nalazi veliki restoran-hotel i ima odmoriste sa kog vidite tu plazu, ali i vetrovitu uvali Alikija. Silazi se malim ''stepenicicama'' uz koje su postavljeni metalni drzaci - pogledajte pazljivo ne vidi se dobro.
U Panagiji, koja je meni preslatka, smo jeli najbolju jagnjetinu i giros (8 i 6 Eura) u restoranu u centru, odmah ispod onog ogromnog platana. Vodu smo sipali sa cesme preko puta i pili iskljucivo nju, jer vazi za vrlo cistu. Kupili smo i maslinovo ulje u prodavnici-fabrici koja se nalazi kada od pomenutog restorana krenete gore putem do crkvice, pa odmah sa leve strane (20 metara od restorana). Kanistar od 3 litre kosta 14 Eura. Ispred je lepo sredjena terasa sa drvenim stolovima i stolicama, inutra nesto kao mali muzej sa slikama kako se maslinovo ulje nekad proizvodilo i prodajni pult. Ispd u prizemlju se nalaze rekonstruisane stare masine za proizvodnju ulja sa tablom sa objasnjenjem.
A sa Spektakl! Nasli smo najbolji kafic na ostrvu, sa najboljim pogledom!!! Kada iz Limenasa ulazite u Panagiju, odmah na samom ulazu ostro skrenite u krivinu levo i videcete zgradicu u kojoj se nalazi kafic PANORAMA. Prodjete kroz kafic i udjete na preslatku terasu sa najneverovatnijim pogledom. Kafic drzi britanski bracni par Graham i A.... i neverovatno su ljubazni. Sve je jeftinij nego na drugim mestima: Frape je 2 Eura, Mitos 2 Eura, a ako hocete da prezalogajite imaju ''tosties'' topljeni sir, sunku,.. u tostu za 2, 20 Eura. Zaista ukusno. Kafic su otvorili ove godine, tako da je nov i jos uvek nema guzve. Obavezno ga posetite, videcete da cete uvek birati da popijete kafu tamo. Kazite gazdama da ih pozdravlja par iz Srbije (a couple from Serbia) - OBAVEZNO, jako su mi dragi. (Hvala unapred).
U Teologosu smo klopali jagnjetinu po preporuci kod Koste, ali moram priznati da mi je bila bolja ova u Panagiji. Kupili smo i maslinovo ulje, kanistar od 5 litara u obicnoj radnji kosta 20 Eura, a u onoj specijalizovanoj, lepo uredjenoj isti kosta 23 Eura. Za ulje iz Teologosa kazu da ima jaci smek. Nisam jos stigla da ga probam, ali moj tata kaze da je super.
U Kazavitiju smo bili na picu u onom restoranu ispod velikog platana i mesto je stvarno preslatko.
Toliko od mene za sada, ako se setim jos neceg dodacu. ZNACI NIKAKO NE PROPUSTITE KAFIC PANORAMA NA ULAZU U PANAGIJU, PRETERAN JE POGLED SA TERASE. I molim vas pozdravite gazde puno, videcete super su.