TASOS - u reči i slici

Komarci i ose.

Kao neko ko je godinama letovao u Paraliji, odgovorno tvrdim da je tamo uvek bilo mnogo, mnogo vise komaraca, nego na Tasosu, a osa i pcela u istom broju.

Prosle godine u Limenariji (krajem avgusta) komaraca nije bilo preko dana, kao ni uvece tokom setnje. Bilo ih je samo tokom noci, u sobi, ali smo to jednostavno resavali elektricnim aparatom sa tabletama.

Ovog leta, u Pefkariju i Potosu, pocetkom avgusta, komaraca nije bilo uopste, cak ni tokom noci u sobi, tako da nam aparat i tablete nisu ni bili potrebni.

Oba puta, i prosle i ove godine, osa nije bilo ni manje ni vise nego u nasim krajevima. Dakle, i na Adi i na Avali i na Kosutnjaku, kad odete na izlet, raspalite rostilj, iznesete flase sa picem, eto osa. Tako je i tamo, ali ne u nekom zabrinjavajucem broju.

mirarbi:
Komarci i ose.

Kao neko ko je godinama letovao u Paraliji, odgovorno tvrdim da je tamo uvek bilo mnogo, mnogo vise komaraca, nego na Tasosu, a osa i pcela u istom broju.

Prosle godine u Limenariji (krajem avgusta) komaraca nije bilo preko dana, kao ni uvece tokom setnje. Bilo ih je samo tokom noci, u sobi, ali smo to jednostavno resavali elektricnim aparatom sa tabletama.

Ovog leta, u Pefkariju i Potosu, pocetkom avgusta, komaraca nije bilo uopste, cak ni tokom noci u sobi, tako da nam aparat i tablete nisu ni bili potrebni.

Oba puta, i prosle i ove godine, osa nije bilo ni manje ni vise nego u nasim krajevima. Dakle, i na Adi i na Avali i na Kosutnjaku, kad odete na izlet, raspalite rostilj, iznesete flase sa picem, eto osa. Tako je i tamo, ali ne u nekom zabrinjavajucem broju.
Pa ja ne znam šta da kažem, bilo bi lepo ako je tako, ali mislim da se tu radi o različitim ljudima, ljudima kojima insekti mogu da zagorčaju letovanje i ljudima koje baš briga i za slonove da padaju sa neba. Najbolji primer je ovaj požar u Haniotiju. Dok su neki panično bežali i pričali kako Grčka gori, drugi su bezbrižno čekali na plaži da sve prođe i nastavili ludovanje po Halkidikiju. I šta onda reći?

Zaboravih vaznu stvar, da osa ima toliko koliko su tebi napunili glavu, meni bi prvoj smetalo jer sam alergicna na njihov ujed. U Paraliji me je jedna ujela prvog dana letovanja, otekla mi je ruka ko balvan, morali smo u Katerini u bolnicu. Dala sam sav dzeparac koji sam ponela (krizne devedesete) na injekcije, antibiotike i razne kreme. Pola letovanja mi je propalo.

Mi smo letos u Limenariji videli jedva 2-3 ose, jedna je nanjusila med za dorucak pa nam se pridruzila, mozda je jos jedna osetila jagnjetinu za rucak i to je bilo sve. Ali mi kuliramo, ne obracamo paznju i one odu. Ja verujem da ih vise ima tamo na istocnoj strani gde je Golden beach jer tamo ima vise sume. Mozda i na Makrijamosu.
Da li je to razlog da se ne ide na Tasos - po meni definitivno NIJE!
Ali ako se Crni boji osa bolje da ih ne iskusava jer je opste pravilo da zivotinje nanjuse onog ko ih ne voli i bas na njega pikiraju. I ono cega se bojis redovno te snadje.

p.s. Moja rodjaka ne voli kucice i kad prodje onako mirno pored kuceta koje spava na ulici ono skoci i pocne da laje na nju, iako je pre toga proslo 100 ljudi i ni ja jednog coveka nije reagovalo. Valjda kuce nesto oseti.

Posto leto prolazi i tema polako zamire do naredne godine, evo jos par "nevidjenih" slicica sa Tasosa.

Nisam primetila da je neko spominjao malu "crkvu" na Aliki plazi u steni, evo kako izgleda.

crkvawy0.jpg

A ovo su hobotnice na Alikiju.

hobo1nz4.jpg

Neko je spominjao drvo sa srcem u Panagiji, dakle evo cuvenog drveta.

srce1vo0.jpg

A ovo je negde iznad Sotirasa u pokusaju da dodjemo do manastira Sv. Pantelejmona.

sotiras1ub9.jpg

Jos jedna lepa slika iz Iris gold fabrike.

iris1rj9.jpg

A ovo je naselje sa kamenim kucicama u blizini Iris gold fabrike. Ja mislim da su to Arsinoi apartmani koje mozete

pogledati na linku: http://www.thassos-island.com/pages/arsinoi/

arsinoi1vf7.jpg

Jedna lepa slika Limenasa.

limenasxj5.jpg

A evo kako izgleda free climbing na Gioli.

jola1hx8.jpg

jola2xu4.jpg

jola3kp7.jpg

jola4ra7.jpg

jola5kf6.jpg

jola6fv2.jpg

crnicrnja:
HE-HE! Laki je malo nervozan? Nešto vam nije išlo ove sezone, a? Ako, ako, biće bolje dogodine, ali ako izaberete Babin Zub za destinaciju. Divna priroda za pravi ODMOR i nema nas CRNIH. Ali Tasos tako lepo zvuči! HE-HE!
???
ove sezone jedino sedmica na lotou nije bas isla ;)

Backi i Pedja super su vam slicice, slobodno nas obradujte sa jos po kojom.
Backi gde si slikao onaj bazencic u stenama?

Prvo se izvinjavam ako Backi nije onaj za koga ga ja smatram.
Drugo nisam bas vest sa ovom spravicom pa mi je montiranje slika problem(cic).
Trece bili na Tasosu od 4-14 septembra,pa cu malo o svemu da napisem.

Putovali sa "Delfinom".Prevoz sasvim OK,malo sam bio iznenadjen sto su neki umesto sendvica i nezaobilazne piletine prvo povadili svoje odstampane strane sa ovog foruma jos na parkingu Sava centra (menjaju se navike, mada su sendvice povadili vec kod prve benzinske pumpe posle "BIP-a").A kad se vec dobro jelo red je da se opustimo, te su doticni prebacili svoje nogice preko sedista ispred sebe.....

Do granice stigosmo opustenom voznjom od 60kmh, toplo ih preporucujem svakome ko ne zeli da se streca od lude voznje.Cilj na koji krenusmo oko 15:30 prethodnoga dana -Potos dostigosmo oko 09:30 (po nasem vremenu).

Vila u kojoj smo se smestili nalazi se tik uz glavnu ulicu i nekih 300-400m od lokalne plaze (na kojoj se ne okupasmo) sasvim solidne za nepreterano probirljive - sto cete postati (probirljivi naravno) ukoliko iznajmite kola. Za to zadovoljstvo izdvojili smo 140e za 7. dana,bez ogranicenja,puno osiguranje bez obzira na cenu stete i pun rezervoar.

Moram da naglasim - godinama u nazad godisji odmor koristimo iskljucivo u septembru i destinacija je uvek Grcka svaki put drugo mesto.Prvi put nam se dogodilo da nismo imali ni minuta kise ,da je vetar prejako duvao samo ono prepodne kada smo otisli na Giolo i da su fotografije nastale tada svojevrstan kuriozitet.Ako zamislite kako izgleda u ciniju vode sipati mleko iz bokala, mozda cete (dok ne naucim kako se postavljaju fotografije) znati o cemu pisem.

Inace top lista mesta (plaza) koja smo obisli i na njima se zadrzali (jer je jako glupo trcati sa mesta na mesto a ne osetiti ono sto nude) bila bi recimo ovakva:

Notos plaza - prvih par dana dovodili smo ljude u zabludu jer smo mislili da je to Psili Amos.Sve je vec o njoj receno preostaje da provedete dan - samo na njoj (ponesite vodu i grickalice ako niste skloni avanturi da preko stena stignete do prodavnice-bifea, mada tu avanturu toplo preporucujem jer je to mesto pravo za jednu od prelepih fotografija).

Jezero i slapove (sa desne strane nizvodno kada gledate prema jezeru) mnogi su propustili jer je nas cenjeni vodic rekla da su presusili, sreca te nas je tvrdoglavost ovoga puta zaista nagradila.Put do gore je za iole iskusnijeg vozaca sasvim dobar nemojte da vas bajke onih koji saradjuju sa rentacarom sputaju.Usput receno nam je da se na Paradizo ne moze stici kolima sto je tek nonsens.

Jedino mesto do koga se zaista ne moze stici kolima je vec pomenuti Giolo (Dekibre majstore) gde ljudi obicno grese i ako je sve lepo opisano.Mnogo ljudi skrene desno uz brdo kod nove kuce (ciji prozori pomalo lice na puskarnice sa bunkera) i ako je covek lepo napisao stara kuca-krov od kamenih ploca.Neki Madjari,dvoje Poljaka i Srba je stiglo odozgo preko stena ,Madjari su nas cak pitali kako da se vrate.

Toliko za sada napisacu jos neka zapazanja ovih dana.

crnjo pcela ima mali milion u septembru, a kako smo culi od prijatelja i u avgustu.
Jako je neprijatan ujed i mi smo strhovali da nam neizujedaju dete. Pcela imas na pesku, u moru, po bazenima, plazama, na lezaljkama i t d, inace Tasos je simpaticno ostrvo, plaze nista posebno (takvih imas na svim destiniacijama) ali zbog pcela nikad vise (ps pitaj alergologa koliko je opasan ujed pcela, a ne forumase). Inace u septembru je preko dana temperatura izmedju 24-34, a nocu je oko 18. Mi ti nikada ne bi preporucili Tasos zato sto od pcela ne mozes da se odmoris, suncas, plivas i rucas.
Nekome ko prvi put izlazi iz zemlje ili nije video dalje od Halkidikija, Paralije i ostalih grckih sela Tasos ce biti odlicna destinacija. Ako imas love za normalno letovanje na Tasosu imaces i za mnogo bolje destinicaije - Tursku, Tunis, Egipat, Italija .........

bukvar:
crnjo pcela ima mali milion u septembru, a kako smo culi od prijatelja i u avgustu.
Jako je neprijatan ujed i mi smo strhovali da nam neizujedaju dete. Pcela imas na pesku, u moru, po bazenima, plazama, na lezaljkama i t d, inace Tasos je simpaticno ostrvo, plaze nista posebno (takvih imas na svim destiniacijama) ali zbog pcela nikad vise (ps pitaj alergologa koliko je opasan ujed pcela, a ne forumase). Inace u septembru je preko dana temperatura izmedju 24-34, a nocu je oko 18. Mi ti nikada ne bi preporucili Tasos zato sto od pcela ne mozes da se odmoris, suncas, plivas i rucas.
Nekome ko prvi put izlazi iz zemlje ili nije video dalje od Halkidikija, Paralije i ostalih grckih sela Tasos ce biti odlicna destinacija. Ako imas love za normalno letovanje na Tasosu imaces i za mnogo bolje destinicaije - Tursku, Tunis, Egipat, Italija .........
Hvala ti prijatelju. To sam i ja čuo od gomile ljudi, ali ne sa ovog foruma. Zato sam se i našalio pa rekao da ovi ljudi rade za agencije. A za te pare koje se puknu onim prevarantima u Kim-u, može se sasvim lepo letovati i na Krfu, Kefaloniji ili u Pargi (predivno mesto na Jonskom moru). I ono što se svi pozivaju na divne plaže i prirodu (čitaj: nemam para za provod), pa na halkidikiju sam video i bolje (Jerisos,Sarti, Kalitea, Uranopolis, Metarmofosis). I nema insekata.

crnicrnja:
...I ono što se svi pozivaju na divne plaže i prirodu (čitaj: nemam para za provod), pa na halkidikiju sam video i bolje (Jerisos,Sarti, Kalitea, Uranopolis, Metarmofosis). I nema insekata.

Moram da se izjasnim... Ja ne branim Tasos i ne tvrdim da je to najlepse ostrvo na svetu. Ova planeta je prepuna fantasticnih lokacija. Isto tako moram da kazem da je Tasos jedna od lepsih lokacija u Mediteranu. Naravno, za mene. Sto se tice provoda, uveravam te da imam vise nego dovoljno novca da se dobro provedem i na mnogo skupljim mestima nego sto je Tasos ili bilo koji drugi deo Grcke. Samo sto litar zestokog u krvi, trbusna plesacica i Cecini klonovi nisu moja verzija dobrog provoda. Naravno, razumem da neko voli tako da se provodi, ali to ne znaci da su ostali koji ne misle tako blejaci bez novca. Treba sve videti, sve probati i ... putovati...puno. Ni najmanje mi nije zao sto sam bio na ovom ostrvu. Slazem se da nije po svacijem ukusu, ali poredjenje sa Krfom... molim te...

Jos nesto... medjunarodna vozacka je definitivno potrebna.
I nemojte da vas navlace u agencijama na travellers cekove i pricu kako ne postoji provizija na njih (15 EUR, bez obzira na iznos). Ako vec morate da ih uzmete zbog vize, unovcite ih neposredno pred put.

Pozdrav svima !

Bila sam u Limenasu, preko Argusa, od 02-12 septembra. Iako sam bila skepticna da ce biti hladno, naprotiv, vreme je bilo bajno , toplo preko dana, a uvece sasvim fino za spavanje. Mislim da je ovo idealan period za odlazak na more, bila sam sa drugaricom, i obe smo se vratile zadovoljne, odmorne i raspolozene da sledece godine ponovo idemo u Grcku.
Iznajmile smo auto, Hundai Atos, za 155 E za 6 dana, verujte, nije bilo nista jeftinije, iako je vec kraj sezone. U drugim agencijama su cene bile iste, cak nismo mogli da dobijemo auto istoga dana ili sutra, vec za dva dana. Neophodna je medjunarodna dozvola, sigurno u Limenasu, a mozda je u Limenariji drugacije. Kosta 2000 din, dobije se odmah, i vazi dokle vazi i vozacka dozvola kod nas. Tako da ce se investicija isplatiti za dogodine, i dalje...

Nas dve nismo bile zeljne urbanog zivota za vreme odmora, tako da smo po ceo dan bile na plazi, a uvece nismo izlazile, srecom smo obe u istom fazonu. Trudile smo se da obidjemo sve plaze za koje smo znali, (naravno zahvaljujuci informacijama sa ovog foruma)
i jedina plaza na kojoj smo dva puta bile je Paradiso, koja je po nama najzabavnija, zbog talasa, a nije mnogo urbana i natrpana kao Makrijamos, opet ima tus i restoran, ali ne iznad nasih glava, kao Aliki.

Sve ostalo je vec receno, mogla bih samo da dodam da smo se popele na Ipsarion, to je najvisi vrh na ostrvu, postoji pesacka staza koja krece iz Potamie, i vodi na vrh. Staza je dobro obelezena, i moze je preci svako,ko je imalo u kondiciji, nema sanse da se zaluta. Nama je trebalo 3.5 sata do gore sa slikanjem i kracim odmorima usput. Do vrha postoji i put, neki nedovrseni, ali se dzipom moze stici. Pogled odozgo je divan, a postoji i knjiga u koju se mozete upisati, a mi smo pronasli jos nekoliko ljudi iz Panceva, Nisa, i Novog Sada koji su upisali da su se takodje popeli, peske, ne kolima!

Eto, nama se svidelo, bili smo dobro informisani, znali smo sta nas ceka, i maximalno smo iskoristili odmor. Dok nase prijateljice koje su u isto vreme bile u Potosu, nisu bile bas zadovoljne, prvo zato jer nisu imale kola pa nisu mnogo ni videle od ostrva, a drugo, mnogo su se kazu, presle sto nisu izabrale Limenariju, jer je mesto lepse i simpaticnije, a do plaze Metalija se lakse stize nego do te neke gde su se one kupale, a isle su peske preko brda od Potosa ka Aliki plazi.

Osa ima, ali ja sam ih vec zaboravila, nisu opasne, iako se ja plasim insekata, bilo mi je frka da cu da je zagrizem sa sendvicem :) ali uverila sam se da one babe sto na pijaci prodaju grozdje, nisu lude, ose nas nisu dirale, jer ni mi nismo njih. Na kraju sam pocela da ih dozivljavam kao muve, i sve je bilo ok.

Hvala vam svima koji ste davali detaljne opise plaza, cena i svakojakih informacija, ovo je moja omiljena tema vec tri meseca
:) :) :)

Sem pcela koje su nas izujedale (vise puta po par komada ) imala bih ja jos mnogo sto sta loseg da kazem o Tasosu.

Izuzetno je skup npr. voda na Tasosu 2.5 - 3.5 e na Kritu u hotelu **** 1.30 e i t d

Plaze na Tasasu????????? pa sem one Markrijamos heheheh ostalo bre ljudi nisu plaze , shvatite da ima i mnogo boljih.

Marketa normalnih gotovo i da nema. Prodavnice su im prljave, giros imate tek posle 12 h
a sto se tice vremena eee pa ja sam bila od 01.09.-21.09. voda je bila hladna, prvih 7-8 dana relativno ok vreme, a kasnije je duvao hladan i neprijatan vetar.

Sto se tice naseg vidjenja Tasosa mi vise nikda necemo otici, kao sto ga necemo ni preporuciti.

Imate jos lepih ostrva na koja mozete otici avionom i da vam aranzman bude mnogo jeftiniji od ovog na Tasosu.

pozdrav

bukvar:
Sem pcela koje su nas izujedale (vise puta po par komada ) imala bih ja jos mnogo sto sta loseg da kazem o Tasosu.

Izuzetno je skup npr. voda na Tasosu 2.5 - 3.5 e na Kritu u hotelu **** 1.30 e i t d

Plaze na Tasasu????????? pa sem one Markrijamos heheheh ostalo bre ljudi nisu plaze , shvatite da ima i mnogo boljih.

Marketa normalnih gotovo i da nema. Prodavnice su im prljave, giros imate tek posle 12 h
a sto se tice vremena eee pa ja sam bila od 01.09.-21.09. voda je bila hladna, prvih 7-8 dana relativno ok vreme, a kasnije je duvao hladan i neprijatan vetar.

Sto se tice naseg vidjenja Tasosa mi vise nikda necemo otici, kao sto ga necemo ni preporuciti.

Imate jos lepih ostrva na koja mozete otici avionom i da vam aranzman bude mnogo jeftiniji od ovog na Tasosu.

pozdrav
Znao sam da u zemlji Srbiji ipak ima normalnih ljudi.
Veliki pozdrav.

Ima ljudi kojima i Havaji ostanu u losem secanju, ako polome nogu,napadne ih ajkula ili pojuri neki domorodac ljudožder.Tasos je fenomenalan,prelep i zanimljiv za posetiti i više od jednom.Bio sam dva puta 97 i 98 g.i pošto sam ga se sada već uželeo, verovatno ću ako bog da na godinu opet tamo.A na moju preporuku barem 10-tak ljudi iz mog okruženja (prijatelja,komšija,radnih kolega)posetilo je Tasos i svi do jednoga se vratili prezadovoljni.I svi rekli da će ga opet posetiti i da ih Crna Gora više videti neće.A ovakvi likovi poput crnogcrnje stvarno su bedna manjina koja ovde pokušava iz neznam kog razloga da ocrni ovo predivno ostrvo.Očigledno ga zabavlja i nema pametnijeg posla nego da ovde kontrira i dosađuje.Ako nekome nisu dovoljne one predivne slike i pozitivni utisci 95 posto ljudi koji su bili tamo,da se uveri da je Tasos prava destinacija za godišnji odmor taj neka ide gde hoće,njegov problem.

bukvar:

pozdrav

Sve zavisi sta ste ocekivali. Ljudi koji su ovde pisali nista nisu dodavali i oduzimali, a na Internetu ima bas puno podataka o Tasosu tako da ste mogli da se informisete gde idete. Sto se tice vremena, ipak je to septembar, zar ne? Kao sto sam vec napisala mi smo bili u Skala Potamii krajem avgusta. Uglavnom smo se kretali istocnom obalom do Limenasa. Ja sam sasvim zadovoljna kao i moj muz, mesto je kao stvoreno za pravi odmor u moru i prirodi.Ponavljam, za odmor ne za nocne izlaske i shopping.Gradska plaza u Potamii je bila superiska, cista pesak prozracna voda, bez velike guzve. Usluga u restoranima i prodavnicama sasvim u redu.Naravno, nadam se da cu jednom ponovo otici, ovog puta mozda na juzni deo ostrva.

bukvar:

apsolutno netacan podatak
paket vode (6x1.5l) moze da se kupi za manje od 2E

Sto se tice marketa, Limenas ih ima vise nego dovoljno. Arenopulos marketi su rasporedjeni na vise mesta u gradu. Nisam primetio prljavstinu u prodavnicama, a giros sam doruckovao u 10h.

Back