TASOS - u reči i slici

Hvala na informacijama. Sigurno dolazim tu krajem jula. Najverovatnije bas u Limenariju. Znaci ovih dana ces postaviti cenovnik rent-a-car-a za ovu godinu.Super! Interesuje me kraj jula, dakle centar sezone. U junu je verovatno jeftinije, a i mi bi iznajmili na 5-6 dana minimum. Nego me jos interesuje i jesi li cula da je neko imao problem sa rent-a-car, tipa trazili su mu da plati sto je izgreben ili nesto slicno. Zanima me i ima li neki veci supermarket i kakve su cene, npr. vode, itd... Da li je ulaz na plaze slobodan na celom ostrvu i moze li se uneti sopstveni suncobran (btw. koja je cena otprilike suncobrana tu?)...
U svakom slucaju kao sto kazes "imamo jos vremena do pocetka sezone pa mozemo "pretresti" ceo Tasos.". Ali drago mi je da ima na forumu raspolozenih ljudi za informacije.
Veliki pozdrav...

Tebe malo mrzi da procitas komentare od ranije,a? ;)Kako smo mi dva puta prokrstarili Tasos mislim da solidno poznajem stvari--jedino mesto gde se placa ulaz je Makrijamos.Ostale plaze su ti "na izvolte".Svuda imas suncobrane i lezaljke koje iznajmljuju,ali niko ti ne brani da postavis i svoje,ima mesta na svakoj plazi!Sve je tamo opusteno,kako hoces....Na prvom letovanju smo iznajmiljivali auto u Potosu,trazili su medjunarodnu dozvolu ,automobili su bili sa punim osiguranjem.Policije je vrlo malo,i jedino sto sam videla da zaustavljaju Grke(oni voze prebrzo).I jedan zanimljiv dogadjaj-vratili smo auto sa vise benzina nego sto je bilo kada smo ga uzeli-gazdarica nam je dala novac za taj benzin! Inace,videli smo da u Limenariji postoje mesta gde su cene rentiranja bile nesto nize nego u Potosu.Sto se smestaja tice-i ja glasam za jug Tasosa! :D

Kao sto je rekla Vesna mesto na plazi se ne placa.
Tasos je ostrvo koje ne zivi iskljucivo od turizma i relativno je kasno turisticki otkriveno. Kazu da su prvi turisti bili iz Srbije. Dakle ostrvo nije iskomercijalizovano do te mere da bi se placala plaza i ostalo. Dakle sve te prirodne lepote su bukvalno dostupne svima i niko nema prava da bilo sta naplati. (Mestani su jako ljubazni i veoma srdacni, posebno prema Srbima. Mnogi znaju da kazu ponesto na srpskom, neki navijaju za Partizan i sl) Mozete koristiti lezaljke i suncobrane koji su postavljeni na plazi tako sto cete kupiti sladoled ili popiti pice, a mozete i da ih platite, misilm da je 2 evra lezaljka. Naravno mnogo vise je onih koji imaju svoje asurice (koje su uzgred 50centi) i suncobrane.
Nema ogromnih super marketa, ali ima velikih, dakle onakvih gde mozete naci sve sto vam je potrebno, ako nemate neke specijalne zelje. Najjeftiniji i najveci super market nalazi se u centru Limenarije, zove se Maliatos. Prodavci su jako ljubazni, a vlasnik je ozenjen srpkinjom. Jako su ljubazni i pomoci ce vam oko svega sto vam bude bilo potrebno, preporucice vam najbolje i najjeftinije na Tasosu. Tamo voda kosta 1,4e (6 flasa od po 1,5l). Mleko imate od 0,80 do 1,60 po litru. Litar jogurta je 1,50. Kackavalj Gauda je 4,7e, a parizer 3,8e. Hleb 0,6e.
Kao sto vidite cene nisu tako visoke. Ne znam koliko je sada evro kod nas, ali mislim da su ove cene koje sam navela priblizno iste nasima.

Evo cena za rentiranje automobila. Ovo je primer jednog rent-a-cara. Vlasnik je Grk koji je takodje ozenjen srpkinjom.

jun-septembar
grupa A (daewoo matiz, fiat seicento) 25e
grupa B (hyundai atos, kia picanto, fiat panda-new) 28e

jul-avgust
grupa A- 28e
grupa B- 32e

Postoje popusti na vise dana, na tri, vise od pet i sl. Ako sada rezervisete popust je 10%.
Ovo je rent-a-car Hermes u Potosu. Ukoliko imate apartman u Limenariji oni vam na adresu hotela dovezu auto, a kada odvezete auto tj. kada ga vracate oni vas zatim dovezu do hotela.
Samo bih htela jos da navedem da cene mogu biti nesto nize ili vise u zavisnosti od potraznje. Znam da su prosle godine u junu iz grupe A automobili bili 20e pa cak i 18e. Konkurencija je velika pa su ponekad cene mnogo manje od ovih koje sam navela.
Potrebna je medjunarodna dozvola. Mada ako zaboravite i to se da resiti ako imate neku vezicu (to bi mozda bila ja:)).
Ukoliko vas interesuju i ostale kategorije automobila, C,D,F,G kao i koliki su tacni popusti na vise dana napisacu vam kasnije.
Samo da naglasim, mnogi ljudi iznajmljuju bicikle! Nije ni to losa ideja za mlade.

Evo i mojih slika od 2006. Ovo mi je drugi put na Tasosu. Ostrvo je prelepo. Jedino sto stvarno mora da se bude motorizovan da bi se sve obislo. Mis mi isli kolima sa bebcem od 9 meseci i sve je super proslo.

TASOS LIMENAS

DSC01164-1-1.jpg

MAKRIJAMOS

SV300262-1-1.jpg

SV300233-1.jpg

SV300254-1.jpg

PACHIS PLAZA-meni najlepsa

tasos2006-1083-1-1.jpg

SV300075-1-1.jpg

tasos2006-1140-1-1.jpg

tasos2006-1193-1-1.jpg

ALIKI

DSC00197-1.jpg

DSC00201-1.jpg

DSC00195-1-1.jpg

FABRIKA ZLATA

DSC01061-1.jpg

Cantona7:
Hvala Nikana1! Znaci najvise Srba ide u Limenariju, pa je zato i najpovoljnija? Extra! A koliko je onda npr. grupa A u julu-avgustu ako se uzima na 6-7 dana, a koliko grupa B i da li grupa A ima klimu? Kao i kako bi ja npr. ako dodjem u Limenariju mogao da narucim auto iz Potosa? Na karti vidim da Potos nije daleko, ali ipak... Pozz

Svi automobili imaju klimu i posto sam opet zvala rent-a-car da pitam za cene i popuste, rekli su mi da je u sustini cena stvar dogovora. Ako biste uzeli auto na 6-7 dana iz grupe B u avgustu umesto 32e po danu kostalo bi vas 27e npr. ali i to nije sigurno mozda dosta manje, a mozda i vise ukoliko im je to poslednji auto npr. Rekli su mi da ponedeljkom recimo svi automobili odu za nekoliko sati tako da ako i ostane neki rentiraju ga za 40 pa i 45e. Dakle sve zavisi. Ipak moze se oko svega dogovoriti. Postoji i jos jedna mogucnost. Po njihovom zakonu ne smeju se rentirati automobili stariji od 6 god. Ovaj rent-a-car ima npr, neke pande koje su stare skoro 7 godina tako da ih oni ipak daju, ako imate nekog posrednika i to za znatno nizu cenu. U junu i za 15 evra. Njih ljudi bukvalno cekaju da ih neko vrati kako bi ih uzeli. Kada budete dosli mozda bih mogla oko toga da vam pomognem.

salerapa:
Jedno pitanje, kakvo je vreme na Tasosu krajem Maja i pocetkom Juna, dali moze da se kupa tada???
Ove godine najavljuju zestoko leto pa je mozda pametno putovati tada???[/QUOT

Ovde ima turista i u maju i svi se naravno kupaju. Vreme ne bi trebalo da bude problem. Ja licno volim da idem na letovanje kada ima mnogo ljudi i kada je najveca sezona dok neko voli mirno letovanje. Ako si od ovih drugih kraj maja i pocetak juna je idealno vreme. Mozes se kupati, setati i pre svega lepo odmoriti.

Sto se vode pa i vremena tice zaista ne znam. Iznenadjenja su uvek moguca. Ne znam kolika je temperatura vode u to vreme, ali da ima turista ima, i kupaju se. Jedino to mogu sa sigurnoscu da tvrdim, a za ostalo morate sami odluciti i preuzeti rizik.

Pa citala sam da se ljudi zale. Ja nisam primetila nesto posebno, ali s druge strane ne verujem da bi ljudi kukali da nemaju razloga. Mozda se pogodi nekad vreme i mesto, ali jos nisam upoznala nekog licno da mi kaze "ej ovo je uzas, ima toliko osa, pokvarile su nam letovanje..." Desavalo se da se ljudi zale na komarce, ali i to zavisi opet od toga gde su smesteni. Ima ih naravno, ali nekome pomogne obicna svecica protiv komaraca dok neki drugi koriste sva moguca sredstva kojih ima i kazu da opet imaju problem.

Samo jedno upozorenje. Ja sam prosle godine isao na Tasos (Limenas) sa agencijom koja koristi zanimljiv trick, da je sada ne pljujem....
Nego, u katalogu je vila 150m od mora sto i jeste istina, ali na toj plazi nije bilo kupanja.
Jednostavno, kamena, neuredjena plaza pored koje mozete samo da setate.
Zato ipak pitajte koliko ste udaljeni od gradske plaze u LIMENASU.
Jer na Tasosu more je jedno a plaza je drugo. Ipak, postoji rent a car i lepe plaze Macriamos, Golden .... I sta ces drugo sedi i vozi :)

p.s. inace ta vila je bila oko 3km do gradske plaze

Argus je prosle godine imao Garden hotel u Limenariji. Blizu plaze je, sa bazenom, kazu da su im svaki dan menjali posteljine, jako lepo izgleda spolja, a verovatno i unutra posto su svi bilii zadovoljni. Dakle preporucujem.
Sto se Relaxa tice prosle godine sam imala kontakt sa ljudima koji su bili u Mini House i Maria Sotiria i neki su bili zadovoljni neki nisu. Secam se da se jedan par zalio, zato sto nisu uvek imali toplu vodu u Mini house. Naravno sve je to individualno. Kao sto sam rekla postoje ljudi koji se uvek i na sve zale i nikad nisu zadovoljni i oni koji idealizujeu svoje letovanje. Sve je individualno. Mada sve sto se izdaje Srbima ovde je klasika: studio, koji podrazumeva sobu, terasu, mini kuhinju i kupatilo. Sve ostalo su nijanse. Mada recimo i u jednom istom hotelu nisu svi studiji isti. Neki su sa vecom terasom, neki manjom, sa pogledom na more ili ne, sa odvojenom kuhinjom ili ne i sl.
Sto se Relaxa tice primetila sam da su jako dobro organizovani, imaju dobre vodice koji su uvek na raspolaganju gostima i sl.
Mislim da je ove godine International line iz Novog Sada zakupio jedan dobar hotel u Limenariji.
Kim travel je obicno imao hotele uz samo more pa nije lose da pogledate i njihovu ponudu.
U svakom slucaju kad god vam se dopadne nesto javite mi se, a ja cu vec prosetati do tamo i videti gde se tacno nalazi i sl.

Zdravo Nikana1. :p
Imam i ja par pitanja.Uplatila sam aranzman od 01.06.-20.06. za Limenariju ,trokrevetni apartmanu u vili TINI +.Kako agencija nije imala sliku ovog objekta rezervisali smo ga na 'slepo' .Jedino sto je Argus istakao je da se nalazi u centru na 70m od mora i da ima bazen.
Krstareci malo ovim forumom ziva sam se isprepadala. :-( Sa nekih slika stekla sam utisak da je plaza podosta udaljena od svih smestaja.U agenciji su nam rekli da je idealno za decu ,ali su se ogradili od preporuke smestaja, pa smo birali onaj koji u svom sklopu ima apartman jer idemo sa dvoje male dece. Puno bi mi znacilo kada bi mi rekla da li mi je dobar izbor smestaja i kakve su terase ?Da li Limenarija ima veliku plazu ?Da li ima meduza? Hoce li nam pcele izvrsiti atak na decu? Da li sam mozda mogla da izaberem neki drugi grad-naselje? :?:
Prosle godine smo bili u Olimpik bicu i sve je bilo super osim meduza po decijim guzama. Ima li u Limenariji nekog parkica za decu?
Mi nismo bajnog imovinskog statusa :cry: , ali iz decijeg zdravstvenog razloga ( da ne objasnjavam) nam je preporuceno da idemo 20 dana na more.Posto smo se prosle godine opekli na meduze :roll: mislili smo da promenimo lokaciju. Ali kako drugi pisu postoji mogucnost da se opecemo na ose. Idemo kolima pa sam htela ujedno da te pitam da li od Kavale presedamo na trajekt ili od onog drugog mesta kome zaboravih ime?Da li je cena trajekta jos 13 E ili se povecala? Kada budemo dolazili u koji veliki market (najpovoljniji) da svratimo u veliku kupovinu i gde se nalazi?
Moje iskustvo od prosle godine je da ,od hrane, ne treba nositi ama bas nista jer su cene u velikim marketima bile iste, a ponesto cak i jeftinije.Da li je tako i na Tasosu?
Molim te pomozi mi u izboru, jer posle visecasovnog krstarenja internetom malo sam se uplasila da ne pogresim? :!: :neutral: :???: :confused:
Ivana :mrgreen:

Isla sam da vidim danas vilu TINA i to je zaista ona vila koja se vidi na sajtu koji ti je dao Cantona7. Vi ste napisali TINA+ tako da ne znam da li je u pitanju ista vila. TINA se dakle nalazi blizu plaze i ima bazen.
Gradska plaza u Limenariji je velika i ona vam je jako blizu, dakle nema ni minut od apartmana. Vecim delom nije savrsena za decu, jer ima mnogo kamenja u vodi. Postoji jedan manji deo koji je na pet minuta od vas i koji je pescan. Nema guzve ni u avgustu. S obzirom da ste kolima, dobra plaza vam nece biti apsolutno nikakav problem, jer ih ima u izobilju, pocev od malih, divljih, gde mozete biti i potpuno sami do velikih poput San Antonija, Metalije, Tripitija, Pefkarija. Sve one su na pet minuta kolima od vaseg apartmana. pescane su. Sto se plaza tice izabrali ste najbolje mesto na Tasosu.
Sto se velikih super marketa tice na putu za Tasos mislim da za tako necim apsolutno nema potrebe. Tasos uopste nije skup kada je hrana u pitanju. Cak je, neverovatno ali istinito, jeftiniji nego neka mesta na kopnu. U Limenariji je na 2 minuta od vas Super market Maliatos, jedan od najvecih i najjeftinijih na Tasosu. Spomenula sam vec negde pre da vam mogu napisati BUKVALNO SVE cene koje vas interesuju pa vi vidite sta cete poneti iz Srbije, a sta ne morate.
Najbolje je voziti do Keramotija (deset minuta od Kavale) i onda trajektom. Cena je i sada 13e. Do Limenasa je 30 minuta, a zatim kolima do limenarije jos 30.
Sigurna sam da necete imati problem ni sa osama i pcelama niti sa meduzama!!! Meduze se mogu ponekad pojaviti u avgustu, ne samo na Tasosu nego uopste na moru, ali ovde ih nema puno. Znaci one ne postoje kao problem ovde.
U Limenariji postoji jedan park za decu, doduse skroman, ali u sklopu luxuznog hotela Alexandra beach nalazi se jako lep park i ulaz se ne placa. Posetite obavezno!

Jako je lepo sto se Nikana ponudila da vam pomogne sto se tice informacija o Tasosu, ali pre nego sto postavite pitanja procitajte sve sto pise na ovoj temi. Tema ima 33 strane i ja mislim da su detaljno opisani apartmani i vile koje nude nase agencije sa sve slikama. Nemojte biti lenji, ipak je vase letovanje u pitanju. Od Nikane trazite one informacije kojih ovde nema ;-) .
Sto se vile Tina tice, detaljan opis sa sve slikama mozete naci na 18 stranici ove teme tj. klikom na ovaj link

http://forum.krstarica.com/threads/87451&page=18&pp=25

O ne brini se . Sve sam procitala i to ne samo na ovom forumu.Hajde sto sam procitala nego sam napravila mini plan putovanja od svih vasih slika , sugestija i predloga. Ali znas kada uvek trazis samo jos jednu potvrdu od nekoga da bi TO BILO TO.Ne znam da li me razumes.
Ja sam prosle godine bila u Olimpik bicu sa porodicom ( necete mi verovati samo je tamo ostalo mesta ) .Naravno isli smo kolima sto odma govori o tome da ne mozes da se razocaras u letovanje.Osim... malo su nas rucale meduze iako su nam svi rekli da ih ima samo u avgustu. No ni to nam nije pokvarilo letovanje.
Mi smo malo zimogrozljiva porodica pa ne idemo na zimovanje , ali letovanje se ne propusta. Posto nam je to br.1 tako i krecemo na njega.Moja porodica je vrlo opustena pored mene jer ja sam jedan bikcic - devica koji voli da se prethodno o svemu raspita pre nego sto negde krene.Mozda je to mana a mozda i nije.
Sve u svemu ne verujem u sve lose komentare jer u zivotu vecina ljudi zahteva previse, dzangrizava je , negativna... Njima je svuda isto, pa i na Tasosu.
Potpuno sam svesna svojih materijalnih mogucnosti i krecem se u okviru njih. Pa da trazim neku bajku uplatila bih neki ekstra hotel ( sto i nije garancija za ekstra provod ). Ali bih u tom slucaju isla na more 7 dana a ne 20 - A TO SE ZOVE 'BILA SAM NA MORU , A NE LETOVALA SAM'.
U svakom slucaju hvala Vam na svim odgovorima upucenih licno meni , a i na sve ostale tacke iz ovog foruma koje su mi dosta pomogle. Neki od vas su rodjeni za putopise, reportaze ili rad u agenciji.Svaka cast!!!

Zaboravih da kazem da sam bila u Argusu ( preko koga smo uplatili smestaj ) da se raspitam o t'trokrevetnom apartmanu ' u vili Tina. Posto po proslogodisnjem rasporedu soba ( iz brosure Perle ) takva ne postoji . Odnosno po brosuri su to studija. U Argusu su me razuverili , i rekli da vila Tina ima cetvorokrevetni apartman koji su nam oni prodali kao trokrevetni. Ne znam da li je istina , ali videcemo. Meni je vrlo vazan apartmanski smestaj jer mi deca spavaju popodne ( da bih mogla da ih zatvorim u sobu ).
Videcemo sta po njima znaci ' apartman ' . Sa Argusom putujemo svake godine i do sada nas nijednom nisu izneverili.Cak su se i turistizki vodici ( obicno vrlo mlade devojke ) ekstra angazovale oko nas.

Molba za Mimihumi !!!
Posto nameravamo da idemo sa bebom od 9 meseci na more ove godine- mozda i na Tasos koji smo posetili pre 4 godine i lepo se odmorili (tad nas je bilo dvoje :) molila bih da mi kazes par korisnih saveta sto se tice smestaja. Da li ste bili u apartmanima ili u hotelskom smestaju - ja se mnogo dvoumim u tome - isla bih rado u hotel ali onda nisam sigurna kako da 'hranim' dete a cini mi se da je u apartmanu to ipak mnogo izvodljivije. Unapred hvala na svakom savetu

Back