e ljudi pitanje za nekog ko je bio i na Tasosu i na Zakintosu da mi kaze svoje licno misljenje izmedju ta dva ostrva....koje se njemu vise dopada?
Evo ja sam bila.
Više mi se dopao Zakintos.
Ostrvo je veće i raznovrsnije, ima više gradova, pomalo je i egzotičnije (ako mogu tu reč da iskoristim) zahvaljujući čuvenoj Navajo plaži i zapadnoj stenovitoj obali.. Ima više tzv. prizora za pamćenje.
Glavni grad (Zante ili Hora) je stvarno simpatičan. Pošto je doživeo veliki zemljotres '60-ih godina, većina zgrada i objekata su novijeg datuma. Crkva Sv. Dionisiosa koja je najupečatljivija u gradu je rađena kao replika crkve Sv. Marka u Veneciji. I inače je zastupljen dosta taj italijanski šmek, jer su baš Venecijanci bili jedno vreme na ostrvu..
Iznad grada je tvrđava Bohali (Mpohali), sa koje se pruža divan pogled na grad.
Dalje, grad Laganas je idealan za mlade, jer je prepun diskoteka i kafića, mesta brze hrane, zatim, plaža je duga i peščana. Postoji i maleno ostrvo Kameo, koje je mostićem spojeno sa plažom.. a zaista je sve podređeno mladom svetu.Bitno je da znaš i da je u ovom gradu je malo čega autentičnog grčkog.
Tsilivi je dobro mesto kao baza za roditelje sa malom decom.
Argasi odličan izbor ako putujete kolima, blizu je poluostrvu Vasilikos na kome su najlepše peščane plaže (ako volite taj tip plaža), dok samo mesto nema plažu.
Na istočnoj strani ima niz manjih mesta koja su isto lepa kao baza. I divne plaže Ksigija i Makro Gialos..
Na severu, glavne atrakcije, plaže Navajo i Plave pećine.
Na jugu je čarobno krstarenje u iznajmljenim brodićima, maleno selo Keri sa najlepšim zalaskom sunca i džinovska zastava Grčke koja je uvrštena u Ginisovu knjigu rekorda (660m2).
Zapadna strana je stenovita i idealna za ronjenje.
Unutrašnjost kopna je puna malenih seoca. Kao i na Tasosu, meštani se najviše bave proizvodnjom maslinovog ulja, te ima dosta privatnih fabrika. A i vinarija. Specijalitet na ostrvu je zečetina.
Zaštitni znak ostrva su morske kornjače Carreta Carreta, koje polažu jaja u čitavom zalivu Laganas i na ostrvu Maratonisi.
Najveća mana ostrva su loše obeleženi putevi i jako, jako loš prevoz ako idete da obilazite autobusom. Nema mnogo linija, a veliki broj mesta nije ni povezan jednom linijom.
I, kada se kreće na Zakintos, treba DOBRO da se odabere mesto baze shodno afinitetima. Najmnogobrojniji turisti su iz Engleske (onaj neki srednji stalež), koji mogu biti bučni, veseli, razigrani, što npr. mladima u Laganasu ne smeta, dok sredovečnim ljudima i te kako ne odgovara.
Međutim, Tasos ima svoje posebne čari. Dosta je pisano na ovoj temi, pa neću da se ponavljam.
Najveće prednosti su mu što je bliži Srbiji ako putuješ kolima, što se trajektom putuje samo 35 minuta od Keramotija do Limenasa, što je magistrala oko ostrva uz samu obalu, duga svega 95km, tako da se ostrvo može obići u jednom danu, a potom ostatak odmora provoditi na odabranim plažama ili u prelepim šarmantnim seocima dublje u kopnu..
Prednost je pristupačnost plažama i dobro organizovan autobuski prevoz, ako ne idete svojim kolima.
A plaže su raznovrsne, i uređene peščane i malene divlje uvale i čak jedan biser sa belim oblucima i tirkizno plavom bojom vode..
Meni su se oba ostrva baš dopala. Zakintos mrvicu više. Ali već idućeg leta ću se opet vratiti na Tasos. Tako da znaš da su mi oba lepa na svoj način..
Ovog puta biram Tasos jer znam da će mi biti lepo i da mi je sve dostupno i blizu (što je bitno kada putuješ sa malim detetom).
Ali oba ostrva treba videti!
Možda da napišeš šta su ti prioriteti na letovanju, pa da ti dam još neki komentar
Nadam se da sam ti malo pomogla

Lep pozdrav od mene!