TASOS - u reči i slici

1. Ulaz se ne placa ukoliko dodjete brodicem(4e povratna karta)
2. Na gradskoj plazi i Golden beach-u 2 lezaljke i suncobran su besplatni ukoliko narucis pice, al Makrijamos je ipak vrh, suncobran je zaista super
3. Samim tim sto sam rekla da je u pitanju depozit, znaci da je to nesto sto se vraca..mada mi smo ga jednom zaboravile jureci na brodic..

1. Logično :D
2. Princip ne plaćanja ležaljki uz piće je zastupljen na još nekim plažama, npr. Pahisu ili, ukoliko nećete piće, uvek će vam naplatiti 6 ili 7 evra.
3. Da, da, jasno je za depozit, nego si bila napisala da za te pare nije uračunato čak ni piće, a ja sam htela da skrenem pažnju da i ne treba da bude uračunato, kada se taj novac vraća, dakle plaća se samo tih 7evra, kao na drugim plažama.

Razumele smo se :bye:

e ljudi pitanje za nekog ko je bio i na Tasosu i na Zakintosu da mi kaze svoje licno misljenje izmedju ta dva ostrva....koje se njemu vise dopada?

Evo ja sam bila. :zper:

Više mi se dopao Zakintos.

Ostrvo je veće i raznovrsnije, ima više gradova, pomalo je i egzotičnije (ako mogu tu reč da iskoristim) zahvaljujući čuvenoj Navajo plaži i zapadnoj stenovitoj obali.. Ima više tzv. prizora za pamćenje.
Glavni grad (Zante ili Hora) je stvarno simpatičan. Pošto je doživeo veliki zemljotres '60-ih godina, većina zgrada i objekata su novijeg datuma. Crkva Sv. Dionisiosa koja je najupečatljivija u gradu je rađena kao replika crkve Sv. Marka u Veneciji. I inače je zastupljen dosta taj italijanski šmek, jer su baš Venecijanci bili jedno vreme na ostrvu..
Iznad grada je tvrđava Bohali (Mpohali), sa koje se pruža divan pogled na grad.
Dalje, grad Laganas je idealan za mlade, jer je prepun diskoteka i kafića, mesta brze hrane, zatim, plaža je duga i peščana. Postoji i maleno ostrvo Kameo, koje je mostićem spojeno sa plažom.. a zaista je sve podređeno mladom svetu.Bitno je da znaš i da je u ovom gradu je malo čega autentičnog grčkog.
Tsilivi je dobro mesto kao baza za roditelje sa malom decom.
Argasi odličan izbor ako putujete kolima, blizu je poluostrvu Vasilikos na kome su najlepše peščane plaže (ako volite taj tip plaža), dok samo mesto nema plažu.
Na istočnoj strani ima niz manjih mesta koja su isto lepa kao baza. I divne plaže Ksigija i Makro Gialos..
Na severu, glavne atrakcije, plaže Navajo i Plave pećine.
Na jugu je čarobno krstarenje u iznajmljenim brodićima, maleno selo Keri sa najlepšim zalaskom sunca i džinovska zastava Grčke koja je uvrštena u Ginisovu knjigu rekorda (660m2).
Zapadna strana je stenovita i idealna za ronjenje.
Unutrašnjost kopna je puna malenih seoca. Kao i na Tasosu, meštani se najviše bave proizvodnjom maslinovog ulja, te ima dosta privatnih fabrika. A i vinarija. Specijalitet na ostrvu je zečetina.
Zaštitni znak ostrva su morske kornjače Carreta Carreta, koje polažu jaja u čitavom zalivu Laganas i na ostrvu Maratonisi.

Najveća mana ostrva su loše obeleženi putevi i jako, jako loš prevoz ako idete da obilazite autobusom. Nema mnogo linija, a veliki broj mesta nije ni povezan jednom linijom.

I, kada se kreće na Zakintos, treba DOBRO da se odabere mesto baze shodno afinitetima. Najmnogobrojniji turisti su iz Engleske (onaj neki srednji stalež), koji mogu biti bučni, veseli, razigrani, što npr. mladima u Laganasu ne smeta, dok sredovečnim ljudima i te kako ne odgovara.

Međutim, Tasos ima svoje posebne čari. Dosta je pisano na ovoj temi, pa neću da se ponavljam.
Najveće prednosti su mu što je bliži Srbiji ako putuješ kolima, što se trajektom putuje samo 35 minuta od Keramotija do Limenasa, što je magistrala oko ostrva uz samu obalu, duga svega 95km, tako da se ostrvo može obići u jednom danu, a potom ostatak odmora provoditi na odabranim plažama ili u prelepim šarmantnim seocima dublje u kopnu..
Prednost je pristupačnost plažama i dobro organizovan autobuski prevoz, ako ne idete svojim kolima.
A plaže su raznovrsne, i uređene peščane i malene divlje uvale i čak jedan biser sa belim oblucima i tirkizno plavom bojom vode..

Meni su se oba ostrva baš dopala. Zakintos mrvicu više. Ali već idućeg leta ću se opet vratiti na Tasos. Tako da znaš da su mi oba lepa na svoj način..
Ovog puta biram Tasos jer znam da će mi biti lepo i da mi je sve dostupno i blizu (što je bitno kada putuješ sa malim detetom).

Ali oba ostrva treba videti!

Možda da napišeš šta su ti prioriteti na letovanju, pa da ti dam još neki komentar :think:

Nadam se da sam ti malo pomogla :roll:
Lep pozdrav od mene! :bye:

Poslednja izmena:
cmoka80
reci mi odnos cena izmedju Zakintosa i Tasosa,koje je mesto skuplje za izlaske i tako to.Znam da je to u sustini svugde isto ili slicno ali eto da pitam....

Pošto je Tasos više nekako svojstveni porodicama sa malom decom, parovima, starijim osobama (mirno mesto za odmor :D) , nema mnogo mesta za izlazak.
Na ovoj temi je dosta pisano o tome, ali eto u Limenasu ima diskoteka i klub, a dole isto kod Potosa i Limenarije jedna diskoteka.
Na Zakintosu je druga priča-sam Laganas je stecište mladih i mesto za buran noćni život.

Ne mogu da pravim poređenja što se tiče tog tipa zabave, jer mi ne izlazimo zbog mališe, ali mogu ti reći da su cene klope u restoranima, girosa na ulici i pića u kafićima i restoranima jako slične, mada za nijansu skuplje na Zakintosu.

Opet, manja mesta na Zakintosu su povoljnija od udarnih, ali isti je slučaj i sa Tasosom, gde je cena povoljnija u lokalima koji nisu u top 10 na ostrvu..

Sve u svemu, realno, mi smo potrošili isto.

Što se tiče cena u pekarama, mesarama, marketima, stvarno su slične. Prednost je, sa druge strane, što na Zakintosu postoje veliki marketi poputi Lidla i Dia%, dok ih na Tasosu nema, ali opet ima većih marketa koji su povoljniji nego male bakalnice..

Zakintos je malo raznovrsniji i šareniji, verovatno je i da će te povući da više potrošiš.. Uz to, tu su i izleti koji koštaju, a na Tasosu ih nema mnogo.

Giros je oko 2 evra, jela u restoranima od 5 do 7 evra, piće 2 do 4 evra i tako redom. A da, jedna od prednosti Tasosa je što ima pijaću vodu. Na Zakintosu se kupuje flaširana, ali je cena kao svuda u Grčkoj 1.5evro za 6 flaša od 1.5l.

Koristi pretragu, upiši vila Hermes, naći ćeš ovako nešto što je pisao korisnik popusicko

''Ovde malo spominjana vila Hermes u kojoj smo bili je nova gradjevina lepo odrzavana blizu samog centra Potosa sa oooogromnim parkingom ispred.Sobe tj studio je poprilicno mali ali nas dvoje odraslih i dvoje klinaca smo se smestili ok.Na 5 dana menjaju posteljinu i dvoriste je prelepo ali na zalost postoje samo dva studija u dvoristu.Ostali gledaju na ulicu.Sve je lepo i fino ali ima dve ogromne mane.jedna je uopstena i zajednicka je za ceo Potos KOMARCI.Cim stignete obavezno RAID sa tecnim patronama pa sve ostalo.Druga vezana za samu vilu je komsiluk.Fuckin petao koji celu noc kukurice pa koke koje kokodacu cim snesu jaje pa guske patke.... ma ceo salas.Kao da sam u Curugu a ne 1000km od kuce.Kome ne smeta super ali ja prve tri noci nisam oka sklopio i mogu vam reci svasta mi je padalo na pamet.Srecom navikao sam se ili me umor savladao.''

Kakve imate utiske o vili Hermes, higijena, peskiri? Zanima me posto imam u planu jun 2011. godine

Вила је ок, собе лепе, уредне, хигијена на нивоу. Власници (наравно, наша српкиња и грк) држе и истомену рент-а-кар агенцију. Комарце не приметих, мада RAID носим увек на летовању. Паркинг испред виле (неко га спомену) заправо се налази у оквиру школског дворишта које је одмах испред виле, али треба знати, да паркирање сигурно неће бити дозвољено све док траје школска година, а то значи само јул и август. Испред саме виле може се паркирати пар возила, али... пошто је уличица у којој се вила налази веооооома уска и прометна (мислим да је чак прометнија и од саме главне магистрале у Потосу), а знамо и како Грци возе, не препоручујем паркирање свог возила, чисто зарад сигурности, јер ако вам неко не дај боже огребе ауто, пропаде вам летовање, осим ако нисте 100%-тни флегматик. И то је мислим највећа мана (бар по мени) јер сам имао утисак да станујем у улици Кнеза Милоша, а не у неком сокачету у Потосу. Оног петла не чух, али зато будите сигурни да ће вас сваког јутра будити црквена звона са потошке цркве као да је одмах поред вас (а није), тако да вам навијање сатова није ни потребно. На "концу конца" (што би неки рекли :)), за те паре било је ок.

A da:), koje mesto preporucujete Potos, Limenas ili Limenariju? Mnogo se dvoumim. Hvala svima.

Ja bih ti preporucio Potos ili Limenas. Limenarija je slatka, ali u ovim mestima imas vise mogucnosti. Ne ynam s kim ides, ja sam bio sa devojkom i nama je bilo super.

E sad sam vec malo zabrinuta :). Detaljnije sam citala komentare na forumu i neverovatan mi je podatak da ljudi pisu da u Limenariji nema plaze????????? :) Hvala svima koji su bili i koji mogu pruziti detaljnije informacije.

Pa to je skoro tacno. Ima nesto bezveze, tu se niko i ne kupa, zato sam ti i rekao da su ona dva mesta bolji izbor, bar zbog plaze. Ali, u blizini Limenarije imas super plazu Metalia se zove, pa ako te ne mrzi da sipcis svakog dana, ili ako ides kolima, ok je i Limenarija.

Ja bih ti preporucio Potos ili Limenas. Limenarija je slatka, ali u ovim mestima imas vise mogucnosti. Ne ynam s kim ides, ja sam bio sa devojkom i nama je bilo super.

Pa to je skoro tacno. Ima nesto bezveze, tu se niko i ne kupa, zato sam ti i rekao da su ona dva mesta bolji izbor, bar zbog plaze. Ali, u blizini Limenarije imas super plazu Metalia se zove, pa ako te ne mrzi da sipcis svakog dana, ili ako ides kolima, ok je i Limenarija.

A koliko je udaljena ta plaza Metalia? Koliko su generalno udaljene plaze?

A koliko je udaljena ta plaza Metalia? Koliko su generalno udaljene plaze?

Jao, ne znam tacno, ja sam isao kolima, pa je to bilo iz Limenarije 5 min, ali cini mi se da bi ovako pesaka bilo bar 20. I malo je uzbrdo, nizbrdo, neka kozja staza, ne znam da li ima jos neki put.Neka ti neko odgovori ko je odseo bas u Limenariji.. A u Potosu je gradska plaza ok i tu je odmah, zavisi gde si smestena, minut, dva, mozda 5 ako si dalje. E, u Limenasu isto zavisi gde si smestena, moze dfa ti bude blize, a i na 15-tak minuta pesaka, ali nije problem, lepa setnjica kroz mestasce.

Jao, ne znam tacno, ja sam isao kolima, pa je to bilo iz Limenarije 5 min, ali cini mi se da bi ovako pesaka bilo bar 20. I malo je uzbrdo, nizbrdo, neka kozja staza, ne znam da li ima jos neki put.Neka ti neko odgovori ko je odseo bas u Limenariji.. A u Potosu je gradska plaza ok i tu je odmah, zavisi gde si smestena, minut, dva, mozda 5 ako si dalje. E, u Limenasu isto zavisi gde si smestena, moze dfa ti bude blize, a i na 15-tak minuta pesaka, ali nije problem, lepa setnjica kroz mestasce.

Ok, mnogo ti hvala. Mislim da ce izbor pasti na Limenariju, jer sam tu nasla super smestaj, ali svakako planiram da obidjem sve plaze, kao i Limenas i Potos. Jel mozes, molim te, jos samo da mi napises kakve su cene okvirno?

Ja sam bila u vili Meresi koja je 10ak minuta laganim hodom do gradske plaze. Pristojna vila, nikakav luksuz, mada na slici nije bilo tako, al da ne mesam teme..Al su The only club, Davidoff i Vertigo club (jedina mesta za izlazak, pored barova na gradskoj plazi) minut niz ulicu, sve jedan do drugog:ok:
Pored nje je neka Victoria, spolja izgleda rasklimatano, mozda nije takva iznutra, al u svakom slucaju je moja deluxe u poredjenju sa njom.
Ne znam kad planiras da putujes, al ako slucajno ides van sezone, onda su ti i hoteli dostupni, cak i bungalovi u Makrijamosu-cak i preko agencija ako to sada uopste nude, a mozes da ides i preko bookinga..
Prema plazi Tanzana ima prelepih vila, medjutim to je daleko ako nemas auto..
Recimo hotel Anhelika je preko puta gradske plaze..i jedan pravi anhel radi za recepcijom:rumenko:

Hej vidim da si raspolozena da opsirno opisujes :) sto je super za nas koji jos nismo bili na Tasosu :). Nasla sam u jednoj agenciji super ponude i dvoumim se izmedju vile Meresi u Limenasu i jedne druge koja je u Limenariji. E sad za tu u Limenariji sam nasla super komentare, ali me zanima Meresi. Koliko su generalno udaljene plaze i kakve su plaze koje se nalaze u blizini, kao i to kakve su cene u Limenasu, ako mozes navedi neke primere. P.S. Aaddddddaaaa, i kakve su cene u autobusima, mislim cene karti? Mnogo ti hvala.

Jelo85,

Meresi je idealan sto se lokacije tice...10ak minuta do gradske plaze, do Tanzane treba oko 25min..mada smo uglavnom isli brodicem do Makrijamosa ili Golden beacha, a taxi boat je udaljen 3min..ukoliko ides busom do Paradisa, autobuska stanica je bliza od gradske plaze..
The only Club, Davidoff i Vertigo su nacickani jedan pored drugog i do poslednjeg, tj. Vertiga, trebalo nam je 3min.
Kokteli u Vertigu su 8 e, dok plazni barovi imaju happy hour kad su kokteli 5 e, medjutim oni nemaju zgodno osoblje..mada, kokteli u Vertigu su dosta razblazeni..u Davidoffu nikad nisam bila, a u The only clubu sam najcesce pila sok od ananasa koji je 4 e.
Do Makrijamosa u 1 smeru 2e, povratna 4e
Golden beach 4 / 8
Do Paradisa bus...bas se i ne secam...min 2e u jednom smeru...mada ti ne bih preporucila da se vozikas sat vremena da bi te bus ostavio na vrhu prasnjavog puta...a tek penjanje...a i plaza nije nesto... Makrijamos je zakon!
E da...cene su generalno ok za turisticko mesto..mi smo rucavale uglavnom u The Tassianu (preko puta Vertiga) i preporucila bih ti ga..vrlo ukusni i obilni obroci, a pritom i zdravi..oko 10e, mada ljudi uglavnom jedu girose koji su veoma ukusni, svasta strpaju u njih i mislim da su oko 2e...
Ako budes isla taxi boatom dace ti karticu sa reklamom za restoran Ambrozija...tu smo jeli 2 puta i isto je ok...mada skrtare sa salaticama a ja ih volim..
Minut od Meresija je radnjica gde su cene ok, mada sam primetila supermarket, u koji nikada nismo usli, prema Tanzani, nedaleko od Meresija..videla sam nalepljene promotivne ponude a i sigurno imaju veci izbor...

Poslednja izmena:
@Adriana Lima...

Није "Танзана" него Тарзанас плажа... (мала плажица са истоименим смештајним капацитетима)...

Плажа Парадизо не да није нешто, него је једна од најбољих и најлепших на Тасосу, што су многи то и потврдили... Е сад, што сте ви ломатале ноге до доле и горе, па вам је све то пресело, то је друга ствар.

А Макријамос је "закон" не знам због чега... ваљда што је онако мало више фенси. Плажа јесте сређена и уређена али мало и претерано (добро у приватним је рукама па се да разумети), тако да се велика већина ипак одлучује за неке друге плаже и плажице које нису ништа мање лепше од "чувеног" Макријамоса. Да си обишла рецимо плажу Вати, никад више не би споменула Макријамос.

Ок, укуси су различити, али не треба бити тако децидиран, јер рећи некоме тако како је речено, у старту значи одвраћање од истог. ;)

Do Paradisa bus...bas se i ne secam...min 2e u jednom smeru...mada ti ne bih preporucila da se vozikas sat vremena da bi te bus ostavio na vrhu prasnjavog puta...a tek penjanje...a i plaza nije nesto...
Плажа Парадизо не да није нешто, него је једна од најбољих и најлепших на Тасосу, што су многи то и потврдили... Е сад, што сте ви ломатале ноге до доле и горе, па вам је све то пресело, то је друга ствар.

Ha, ha, Adriana, ni nama se Paradiso uopste nije dopala! A nismo sipcili, bili smo kolima.A za Vati se slazem, fenomenalno!

Jelo85, napisali su ti vec cene, nije nista strasno skupo, ne brini, kao i ovde. U marketima mozda malo skuplje nego kod nas, a ne znam gde volis da izlazis ovde, ali cene su manje vise slicne.

Ja imam lose iskustvo sto se tice Metalije.Kad se spustite sa glavnog puta imate neki retku sumicu gde mozete da se parkirate. Plaza je solidna ali pusta (bila sam u julu tamo), u vodu se ulazi peko klizavih ploca, ali je to plaza i more u kojem smo izbrojali najveci broj razlicitih vrsta i boja ribica i jos jedna atrakcija na toj plazi je tunel kroz koji, puzeci, mozes izaci na drugu, malu plazu. Iznad Metalije je fantastican pogled i park sa velikim mermernim plocama sa znacima horoskopa. Sve u svemu za videti nije lose ali za kupanje, po meni, ne bih se vracala.

Back