...Znate li da su već počele predrezervacije za leto 2010.Mi smo rezervisali za juni,hotel Kapahi u Pefkariju.Kažu da će biti do 200e za 10 dana,sa polupansionom, za termin oko 13. juna.Cena je bez prevoza.Ko želi tačno određeni smeštaj, nema spavanja, nego pravac u agencije pa rezervisati.Znate i sami,Tasos se traži...
Kakve predrezervacije, ništa te ne razumem... je l ti to nama savetuješ da SADA, u oktobru, rezervišemo letovanje za sredinu sledeće godine??? Da izvadim pare, recimo 30% i da dam nekoj agenciji, jer eto, treba misliti na vreme i rezervisati mesto jer, inače, neće biti mesta pošto se Tasos traži i sve će biti rasprodato...

Za proteklu sezonu 2009 je takođe počelo sa "loženjem" potencijalnih kupaca aranžmana još u decembru 2008, pa je početkom godine preko nekih medija saopštavano kako prodaja aranžmana odlično ide bez obzira na krizu.
Istina je bila drugačija - npr. Tasos je imao 20-30% manju posetu nego proteklih godina. Već nekoliko godina idem u isto vreme, prva polovina i sredina jula i ove godine je bilo primetno manje turista nego ranije. U hotelu Kapahi u Pefkariju je stalno bilo mesta (osim u prvoj polovini avgusta). Cene smeštaja su bile oko 10% niže nego 2008. godine - mislim na cene smeštaja bez agencijskog posredovanja, neposredno dogovaranje sa gazdama.
Neke agencije koje tamo imaju kapacitete su vrlo brzo reagovale, npr. Argus je spustio cene do 20%, Magic je stalno imao "akcije" i spuštao cene u pokušaju da proda ono što je ostalo neprodato. Istina, nisam pratio šta su radile novosadske agencije Perla i International Line koje takođe u Pefkariju imaju kapacitete - ali pričam o onom što sam video svojim očima - slobodnih ležajeva je bilo mnogo, osim početkom avgusta kada su Grci sa kopna popunili skoro sve.
Vidim samo jedan razlog da sledeća sezona bude bolja (za domaćine i agencije) - najavljena vizna liberalizacija - svi ostali faktori će uticati da poseta bude možda još slabija nego ove godine.
Zato nema žurbe, naročito ne treba davati pare unapred.