Tamo ili ovde?

Earring

Elita
Banovan
Poruka
21.131
E sad
nije da nesto razmiljam o tome, sto ce reci tema je jelte hipoteticka

Dakle

Mozda vam se ukazuje da dobijete posao u inostranstvu koji je dobro placen na neko vreme
I ne samo to, da bas bas napredujete
Mozda se dobro pokazete u tom belom svetu jeli

S druge strane

Ovde

Imate sve, ili bar sve sto vam treba
Ne bas mnogo para, ali ajde recimo korektno za jedan zivot na koji ste navikli
Tu vam je porodica, najmiliji, imate jedan zivot koji vam je relativno ok
Imate socijalni zivot, svoji ste na svome, i tako jednom recju - sasvim vam je jel ok

Pitanje glasi:

Da li biste otisli, iako vam se ne ide, da biste napredovali, ili biste ostali, u svom relativno lepom carstvu, po cenu da nikada ne napredujete?

Pre 10 godina, rekla bih ti da ostaneš. Dobro ti je i ovde, ovo je naša zemlja i sve to...
Sada bih porazgovarala sa najbližima o tome šta oni misle o situaciji i, ako smo svi za, sklopila dogovor sa firmom o mirovanju postojećeg radnog odnosa, spakovala kofer i krenula.

Poslednja izmena:
Bilo bi mi jaaako vazno gde treba da idem. Presudni bi bili mentalitet ljudi i jezik. Ne bih mogla medju ukocenim, sterilnim, hladnim ljudima da se osecam lagodno niti da se prilagodim grubom jeziku. Otisla bih na neko, krace vreme da izvidim situaciju, ako mi nije udobno- kuci svojoj! :)
Nisam neko ko je alav, i ko zeli bog zna koliko. A od polozaja i titula nikada nisam patila, da jesam- drugacije bih zivot krojila. Treba mi spokoj i ususkanost. Onako... svega taman- malo rada, malo odmora, puno osmeha.

Pitanje je suvise duboko
Eto imam i slucaj iz porodice gde je njoj bilo lako da ode, pa se vratila posle svega
nije da je tamo stekla neki zivot, jel, ali kad se vratila, jezivo je razocarana u sve ovo ovde
ne znam
pricam samo hipoteticki
ne volim doduse kad mi se nesto nepovezano naturi, pa me posle saceka iznenadjenje pred svima (kao za onaj pehar i nagradu, za koju nisam znala), pa se pomalo i plasim da me za neko vreme ne saceka sef sa predlogom - ides ti lepo nama tamo da radis to i to
u pitanju je ista firma

...mislim da vecina ljudi odlazi zato sto mora a ne zato sto zeli.

...Srbija neretko odbacuje kvalitetne ljude...ponekad pomislim da mi ne trebamo nasoj zemlji, sto vise nas ode to su neki ljudi srecniji. Takav je osecaj kada stojis na gejtu za neki Toronto, Sidnej, Abu Dabi, nebitno, da li ja imam neke veze sa tim gradovima, nemam, da li volim svoju zemlju, ideju iste svakako volim, da li joj trebam, jasno mi je receno da joj ne trebam...da li me to boli, da, boli jos kako...a to ne moze da razume covek koji nije krenuo na aerodrom sa 60kg prtljaga u koje treba da nagura sav svoj zivot, i knjige, i albume, i sitnice, i odecu, i uspomene i nesto da ga podseca na kucu kada bude usao u prazan stan tamo negde...kako je to emigrirati mogu da shvate samo ljudi koji su emigrirali...jer su se oni isto tako kao i ja, porazeno osecali na tom gejtu...ja sam plakala kada sam polazila i nisam dala nikome da ide sa mnom na aerodrom. Lako je opljuvati po alavim gastosima ali vecina gastosa je postala gastos jer opciju nije imala ili je imala losu opciju. Kada je solidno, retko ko zeli hleb preko pogace ali kada hleba nema onda je situacija drugacija.

...nostalgija nije stalno prisutna, meni cak i ne godi da idem u Srbiju ali da, planiram da se vratim...za tri puta manju platu ali za sest puta manju ne planiram ako ne moram.

Beze svi odavde, stvarno nikad nije bilo ovako grdno.
Barem ja ne pamtim...svi jure neke kombinacije pa da otperjaju kako znaju i umeju.
Egzodus...
Mucno je i tuzno, ali moguce je da svedocimo odumiranju jednog naroda.
Ne vidim nacin na koji mozemo da se iscupamo, jedino svako po troje ili cetvoro dece da napravi.
Ali sve je manje reproduktivnog dela stanovnistva, nece imati ni ko da ih pravi, ni ko da ih radja...

Barem ja ne pamtim...svi jure neke kombinacije pa da otperjaju kako znaju i umeju.
Egzodus...
Ne vidim nacin na koji mozemo da se iscupamo, jedino svako po troje ili cetvoro dece da napravi.
Ali sve je manje reproduktivnog dela stanovnistva, nece imati ni ko da ih pravi, ni ko da ih radja...

Ово је нажалост тачно.

Otišla bih iz dva razloga:

1. Srbija suštinski ništa ne pruža, pa čak i onima koji imaju relativno stabilne poslove, osim zablude o toj stabilnosti, jer žive u potpuno nestabilnom sistemu koji neguje nepotizam, primitivizam i nepismenjaštvo.

2. Život je zaista kratak, i ako bih imala mogućnost da ga ne provedem čitavog u jednom skrovitom kutku, ne bih ga provela u tom kutku.

Egzodus...

...iskreno, iz mog drustva, retko ko je i dalje u Srbiji, jedna devojka da znam i par kolega sa faksa...ko nije otisao na faks, sto je manjina bila svakako jer je trebalo uloziti a roditelji para nisu imali, pre desetak godina je krenuo trend SAD-a preko spasioca pa su se snalazili sa diplomama i svi su se snasli, arhitekte koje su radile selidbe i tome slicno na startu, inzenjeri gde koji, njima je bilo najlakse, lekari sada trce ka Nemackoj, oni su poslednji talas, puno nas je i ovde, raznih struka, prirodnjacima je lakse a mi dolazimo sa drustevnim diplomama pa se neretko prestrojimo...i svi koji su otisli imaju visoke skole...kada pogledas slike, nema vise skoro pa nikog i tacno to je generacija izmedju 25-30 godina bez dece pa kada si negde to se opet malo prolongira...moj utisak odavde je bas takav, bezanija jedna totalna...od nekih sam cula kako bi se vratili ali od vecine nisam to cula...vecina ide da se snalazi...

sve mogu da zamislim.
mada vise se vidim u nekoj zabiti kako sadim paradajz nego kako tumaram po belom svetu..peruci belosvecke tanjire:))

da nesto zelim da odem, ne zelim.

pravi kvalitet ispliva gde god ga zasadili i gde god ga presadjivali. sa lokacijom veze nema.

Naravno da ispliva kvalitet ali veoma mali broj kvalitetnih radnika kod nas ima tu srecu da je dobro placen.
Zasto bi kvalitet koji ima platu 1000e u Srbiji ostao ovde kad tamo negde ga placaju od 5 do 10 puta vise.
Uz to, zivot ovde nije nimalo jeftin. Ono najneophodnije je skupo. Hrana u mnogim zemljama je jeftinija ili su cene iste kao ovde, a plate su im mnogo vece.

Back