Tamna strana uma

LBarbara

La Femme
Moderator
Poruka
50.006
Ovom temom bavili su se mnogi filozofi: Platon, Nice, Heidegger, Kant i Hegel...
Bavili su se i psiholozi cak i umetnici jer je to podrucje koje nam daje uvid u mracnu slozenost ljudske prirode
tj. dualnosti u coveku...

Da li bi zahvaljujuci ljudskoj prirodi, odsustvo autoriteta covecanstvo dovelo do haosa
jer ne mozemo izbeci cinjenicu da je u svom prirodnom stanju covek ustvari najcesce vodjen
sebicnim interesima, nasiljem i strahom?

Da li su zlo i destruktivnost ustvari deo ljudskog bica ili rezultat spoljasnjih okolnosti?

Poslednja izmena:
jiwoon-pak.jpg

Mracna je slozenost zato sto nije otkrivena a ne zato sto je zla.
Dakle razdvojiti to jer je neispravno koncipirano u startu.
Dalje, dualnost je sveprisutna u svemu i opet opozit ne mora biti los ili negativan. Primer je levo i desno. Ni jedno nije dobro a ni lose a jedno drugom su oprecni.

Odsustvo autoriteta ne moze biti uslov za iskazivanje suste ljudske prirode jer su opet ljudi ti koji su autoritativni u odnosu na druge ljude, stoga ako je reper coveku covek ne moze postojati odustvo autoriteta jer bi to znacilo odsustvo samog coveka a onda se logikom vodeci ne bi imalo sta i sa cime uporediti.

Zlo i destruktivnost a destruktivnost po sustini ne mora biti zla ( primer ako rusis staru kucu da bi napravio novu, bolju i lepsu) dakle
moraju biti deo ljudskog bica cim proizilaze iz ljudskog bica, (drugacije logicki nije moguce) ..
Spoljasnje okolnosti bez delovanja drugih ljudskih bica opet nisu moguce u tom smislu tako da mu to dodje na isto.

..kazes levo i desno a moze li recimo istina i laz?
...covek ni samom sebi ne sme da prizna istinu a kamoli drugima, tako da te razumem...:lol:

Ima jedna prica, legenda o istini i lazi...

Istina i Laž su se srele jednog dana. Laž je rekla Istini: "Kako je predivan dan danas!"
Istina je pogledala u nebo i uzdahnula sa olakšanjem, dan je zaista bio predivan.
Njih dve su provele dosta vremena zajedno, da bi naposletku stigle do jednog bunara.
Laž se obratila Istini: "Voda je zaista lepa, hajde da se okupamo zajedno!"
Istina je, pomalo sumnjičavo, proverila vodu i otkrila da je zaista prijatna za kupanje.
Tada su obe skinule svoju odeću i počele da se kupaju. Odjednom, Laž je izletela iz vode,
obukla odeću od Istine i pobegla. Pobesnela Istina istrčala je iz bunara, pokušavajući da pronađe Laž
i uzme natrag svoju odeću.
Svet, gledajući golu Istinu, okretao je svoje poglede sa osudom i besom.
Sirota Istina se vratila u bunar i nestala zauvek, skrivajući tako svoju sramotu.
Od tada, Laž putuje širom sveta obučena kao Istina, zadovoljavajući potrebe društva, jer Svet,
u svakom slučaju, ne poseduje ni najmanju želju da upozna golu Istinu.

..kazes levo i desno a moze li recimo istina i laz?
...covek ni samom sebi ne sme da prizna istinu a kamoli drugima, tako da te razumem...:lol:

Ima jedna prica, legenda o istini i lazi...

Istina i Laž su se srele jednog dana. Laž je rekla Istini: "Kako je predivan dan danas!"
Istina je pogledala u nebo i uzdahnula sa olakšanjem, dan je zaista bio predivan.
Njih dve su provele dosta vremena zajedno, da bi naposletku stigle do jednog bunara.
Laž se obratila Istini: "Voda je zaista lepa, hajde da se okupamo zajedno!"
Istina je, pomalo sumnjičavo, proverila vodu i otkrila da je zaista prijatna za kupanje.
Tada su obe skinule svoju odeću i počele da se kupaju. Odjednom, Laž je izletela iz vode,
obukla odeću od Istine i pobegla. Pobesnela Istina istrčala je iz bunara, pokušavajući da pronađe Laž
i uzme natrag svoju odeću.
Svet, gledajući golu Istinu, okretao je svoje poglede sa osudom i besom.
Sirota Istina se vratila u bunar i nestala zauvek, skrivajući tako svoju sramotu.
Od tada, Laž putuje širom sveta obučena kao Istina, zadovoljavajući potrebe društva, jer Svet,
u svakom slučaju, ne poseduje ni najmanju želju da upozna golu Istinu.
ja na ovom nivou bukvalno nmg da razgovaram ozbiljno
ali skroz te razumem da me nista ne razumes :)

...pa ono jes, glupa sam verovatno...:lol:

Tesko je priznati istinu a istina je da nasa mracna strana ne da nije otkrivena
nego je i dokumentovana...
Pa glupo bi bilo da je ono sto se opisuje mracnim ili u mraku otkriveno
jer onda ne bi bilo skriveno ili mracno kao sto se na pocetku kaze.

A ako nije otkrivena kako je onda dokumentovana.

? <3

Kako to ja ne znam ni za jedno istrazivanje mracne strane uma?
Nesto tu ne stima ili su reci pogresno izabrane ili nesto tu nije u redu...

Zato bih molio sto opsirnije navodjenje literature koja opisuje deklarativno , i decidno te projekte i radove koji opisuju mracne strane uma a da su odradjene bilo gde...pa i u filozofiji...

Stvarno bih molio , duplo ako treba, da mi od platona pa nadalje navedete radove, ili delove radova, eseja, bilo cega sto se bavi mracnim delovima uma...

Posle cemo videti da li je to o umu ili nije...

Doduse ja ne racunam mein kampf kao delo o mracnoj strani uma, nego iznosenje mracnih ideja jednog slikara....

Ozbiljan sam u postu....

Poslednja izmena:
Evo primer koji se sad desio , ali nije primer za tamnu stranu uma nego refleks..
Prosle nedelje dok se spremao neki lep i mirisan komad mesa, bilo je zanimljivih erotskih propratnih reakcija....sad sam pogledao kataloge i vidim lep komad mesa i reakcija, poluerekcija...ali to nije tamna strana uma, to je nagonska reakcija zbog iskustva od prosle nedelje...

Neko to moze okrenuti da je tamna strana uma...ali to nije dobar pristup...
Da ne mesamo osobe koji su cele u nagonima ili reakcijama, a ni trunke uma u tim trenucima ili trunke samo...
Svako kasnije moze otresti te nagone , drzati ih kao nagone, reakcije, a moze ih ugraditi i postati deo njegove licnosti , ali i dalje to nije um....jeste ta licnost ali nije um te licnosti...
Jos gore je ako se to banalizuje pa ispadne primer za ne znam mesofiliju...lozenje na komad lepog mesa....a cak nije ni transferaza....tj matematicki receno tranzitivnost reakcija...ako bude mesa bice i keksa...a ako ima keksa, bice i libida....spremi libido...tranzitivnost a nije transferaza, ljubav prema mesu...

Poslednja izmena:
Ovom temom bavili su se mnogi filozofi: Platon, Nice, Heidegger, Kant i Hegel...
Bavili su se i psiholozi cak i umetnici jer je to podrucje koje nam daje uvid u mracnu slozenost ljudske prirode
tj. dualnosti u coveku...

Da li bi zahvaljujuci ljudskoj prirodi, odsustvo autoriteta covecanstvo dovelo do haosa
jer ne mozemo izbeci cinjenicu da je u svom prirodnom stanju covek ustvari najcesce vodjen
sebicnim interesima, nasiljem i strahom?

Da li su zlo i destruktivnost ustvari deo ljudskog bica ili rezultat spoljasnjih okolnosti?
Naravno da bi odsustvo autoriteta dovelo do haosa, i zivotinje imaju autoritet u grupi ,covjek se vodi nagonom za prezivljavanje bez morala.

Kako to ja ne znam ni za jedno istrazivanje mracne strane uma?
Nesto tu ne stima ili su reci pogresno izabrane ili nesto tu nije u redu...

Zato bih molio sto opsirnije navodjenje literature koja opisuje deklarativno , i decidno te projekte i radove koji opisuju mracne strane uma a da su odradjene bilo gde...pa i u filozofiji...

Stvarno bih molio , duplo ako treba, da mi od platona pa nadalje navedete radove, ili delove radova, eseja, bilo cega sto se bavi mracnim delovima uma...

Posle cemo videti da li je to o umu ili nije...

Doduse ja ne racunam mein kampf kao delo o mracnoj strani uma, nego iznosenje mracnih ideja jednog slikara....

Ozbiljan sam u postu....

Auh narode, zar mora bukavalno da bi se uključila radilica?..pa u pitanju je Zlo koje sam slikovito predstavila kao mračnu stranu uma..

Ne postoji filozof, naučnik, književnik, umetnik koji je zaobišao tu temu...

Čitam šta ste mi ispisali pa se pitam, zar je moguće da ničim izazvani prvo što uradite krećete vilama na čoveka pa tek onda pitate mozak ta savet...

Auh narode, zar mora bukavalno da bi se uključila radilica?..pa u pitanju je Zlo koje sam slikovito predstavila kao mračnu stranu uma..

Ne postoji filozof, naučnik, književnik, umetnik koji je zaobišao tu temu...

Čitam šta ste mi ispisali pa se pitam, zar je moguće da ničim izazvani prvo što uradite krećete vilama na čoveka pa tek onda pitate mozak ta savet...
sto u sukobu misljenja i nastojanju drugih da ti nesto pojasne vidis napad ?
to je odlika oko koje ne bih detaljisao :O

Čovek je svesno biće kao i sve drugo. A Svest je nešto što postoji kao jedinstvena prirodna sila i pojava u vidu nagona samoodržannja, sa značenjem večite težnje od nepostojanja sa značenjem zla, ka postojanju sa značenjem dobra.

Ovde je problem što čovek, kao i bilo šta drugo, ne može da se održi u životu sam po sebi i ostvari zadovoljstvo i gobro a da ne koristi sve ono što se oko njega nalazi. Zbog čega je često prinuđen da radi na štetu svoje okoline i čini joj zlo, da bi za sebe ostvario dobro. A posto okolne stvari i pojave ne žele da budu ugrožene, već da i one za sebe ostvaruju dobro, opet uz pomoć okolnih stvari i pojava, to za svoju posledicu ima borbu za opstanak između svih szvari i pojava, a samim tim i opšte nezadovoljstvo i zlo. I upravo to je ono što ima značenje pojma "mračna strana uma", koje se svodi na nužnost činjenja svojoj okolini zlo, da bi se za sebe ostvarilo dobro.

Međutim pošto se zlo uvek vraća zlom, koje niko ne želi, to uslovljava evoluciju, tj. razvoj odnosa izmežu svoh stvari i pojava, koja se svodi na traženje mogučnosti da svako može da ostvaro svoje zadovoljstvo i dobro uz pomoć drugog, bez potrebe da iko ikoga ugrožava i drugome čini zlo.

Takva mogućnost postoji i ona je univerzalna. Svodi se na stvaranje materijalnih formi, u vidu harmoničnih organizacija života i rada, u obliku pravednih društvenih i ekonomskih poredaka, sa pravednom podelom rada i rezultata rada. Pa su tako nastali atomi kao harmonićne organizacije života i rada elementarnih čestica, pa nebeska tela kao harmonične zajednice atoma. Ili galaksije kao harmonične zajdenice kretanja i rada nebeskih tela. I posle i jednoćelijski organizmi kao harmonične organizacije atoma. i na kraju tela biljaka, životinja i ljudi kao harmonične organizacije ćelija. Sve ove harmonične zajednice baziraju na principu "svi za jednoga, jedan za sve" ili Hristovom principu "Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe".

Ljudsko društvo još uvek nije evoluiralo do kraja. U njemu još uvek vlada princip haisa i zla, tj, princip prava jačega i prirodne selekcije i svo ljudi u svetu se tin principom još uvek upravljaju. Što za svoju posledicu ima uvek haos i zlo. I upravo ubeđenje ljudi da je prirodno pravilo i zakon to da je dozvoljeno drugima činiti zlo, da bi za sebe ostvarili dobro, je ono što ima značenje "mračne strane uma". Drugim rečima, ljudska glupost, koja se svodi na nepoznavanje Univerzalnog principa po kojem je jedino moguće bez ćinjenja zla drugima, ostvariti za sebe dobro, je ono što ima značenje "mračne strane ljudskg zma".

sto ti pod tamnom stranom uma uopste podrazumevas nekakvo ikakvo zlo ?
i sta podrazumevas pod umom. jel to mozak u pogonu ili nesto drugo ?

Postoji levo desno, istina laž, tamno svetlo, crno belo, dobro zlo, lice i naličje...dualizam ljudske prirode?
Šta inače treba tu da se podrazumeva..pokušavaš da mi objasniš da se zlo ne radja u umu nego postoji kao samostalni entitet koji zaposedne neko biće?
Znaš li ko je bio Ted Bandi, Amelija Dojer, Dzek trbosek?

Back