Tamerlan

Pa jel mozes jos nesto da kazes o Brankovicu ? Mislim sta ima veze, zastareo slucaj ... :)

Da naravno da mogu onoliko koliko znam o Brankovicu tj Grgurevic ili Zmaj ognjeni; da nije bio Srpski izdajnik i da je on svoje levo ili desno krilo potukao tj pobio turke i da je stao nezna se iz kog razloga je stao,ali jedan dokument govori da su Srbi,potukli turke i da su ih poterali preko reke sitnice i stali ali je Lazar bio u sredini i hteo je da ih dokrajci da nema prezivelih, medjutim sa Lazarom je krenulo samo 500 konjanika da jure bajazita,ali turci bezeci preko sitnice sakupise se na jednom brezuljku i videvsi da je za njima Lazar ali sa jako malo konjanika napao je Lazara i tu je Lazar izgubio a ne u boju kako se nama nametalo u skoli za vreme komunizma.A sto se tice Vuka Brankovica on je okrivio Milicu sto je dala svoju kcer Oliveru za Bajazita samo da bi sacuvali Srbiju tj Depotovinu kasnije.A ta ista Olivera je bila obecana Milosu Obilicu. Vuk brankovic je i dalje nastavio da se bije sa turcima sve do njegove smrti 06-okt-1398 odbijao je da postane turski vazal sve do 1392 gde su uhvatili Vuka i primorali da bude turski vazal i nije pristao da ratuje za turke na Nikopolju posle toga turci ga hvataju i Vuk umire u turskom zatvoru. ajd uzdravlje

znam da cinjenice bole,samo nisam znao da je u ovolikoj mjeri :)

krscani nisu katolici hehe :)

samo je tebi jasno u cemu je prednost ubijanja sto vise evropskih krscana,tvoja mala tajna :)

nije obilic nego kobilic (u originalu) :)

nisu hrvati deretic i tvoja ostala ekipa,da svojataju tudje stvari i velikane BRE :)

provociranje nije namjera,nego su me zanimale cinjenice,koje su se ispostavile tocnima.ponosis se onim cega se normalan covjek stidi.

vidim da nemas rijesenje....adio lipoto :)

E bas nije kobilic nego Obilic a samo hrvati i muslimani iz mrznje za Srpskog junaka tako govore da bi ga oruzili sto vise mogu to nije nikakva novina.
ajoj da jos i dalmatinac a pokatoliceni srbin,znas sta obicno se kaze ono sta tebe boli nemoj pripisivati drugima i mi nismo krscani mi smo hriscani ako je kod tebe krist kod mene je hrist ajde uzdravlje i proveri svoje korene pre nego sto isat pocnes da laprdas ajde uzdravlje
nego mi ti odgovori zasto nije Obilic nego je kod vas kobilic

znam da cinjenice bole,samo nisam znao da je u ovolikoj mjeri :)

krscani nisu katolici hehe :)

samo je tebi jasno u cemu je prednost ubijanja sto vise evropskih krscana,tvoja mala tajna :)

nije obilic nego kobilic (u originalu) :)

nisu hrvati deretic i tvoja ostala ekipa,da svojataju tudje stvari i velikane BRE :)

provociranje nije namjera,nego su me zanimale cinjenice,koje su se ispostavile tocnima.ponosis se onim cega se normalan covjek stidi.

vidim da nemas rijesenje....adio lipoto :)

A sto se tice prisvajanja bar vi hrvati nemoj te o tome prisvojili ste sve sto ste mogli pa cak i istru od italijana sto se i dan danas vodi polemika na hrvatskom saboru ma samo presipaju iz supljeg u prazno kao i sve do sada sto ste radili,a sto se tice cinjenica imas ih koliko god hoces samo kreni iz Lepenskog Vira,Vince itd. i nemoj nigde dalje da ides :) ajd uzdravlje

Ma kakve turke bre:) a nije bio ni obrezan niti poturcen a pogotovo ne placenik:) Moze detaljnije kako da ne:) Poreklo mi je iz Raske( Stari Vlah) sto bi hrvati i ustase rekli vlaji :)
Ma kakve turke NE:: ratovao za jos tadasnjeg kneza despota Stefana Lazarevica :) Isti taj nas Despot Stefan oslobadja poreza jednoga od tadasnjih mojih Lazica (sina) od poreza zato sto su mu u bitci na kosovu poginuli otac i mladji brat (imam i njihova imena ali zbog lazi i prisvajanja porekla nemogu to da stavim ovde posto bi se svi Lazici pripojili kao da su njihovi) i u jednom dokumentu se navodi taj moj preziveli predak u (kosovskoj bitci) ima vec tri odrasla sina i jedan on njih dvojice se zvao Dobrivoje koji je sluzio Nasem despotu Stefanu a u Dobrivoja je isao i njegov mladji brat.
Kao sto rekoh Dobrivoje i brat mu ucestvuju u bitci kod Nikopolja 25-sep-1396 i u bitci kod Angore 28-jul-1402 gde Dobrivoja zarobljavaju Tamerlanovi tatari ali se izbavlja otkupom:)

Jel bio poturcen ili placenik NE:: ni jedno ni drugo bio je "SRBENDA"

moze malo detaljnije na tu temu ...odakle si poreklom? DA:: samo neznam koliko hoces detaljnije posto imam dobar istorijat o mojim Lazicima tj PRVIM LAZICIMA :)

samo jos nesto da te ne buni ja licno sam rodom iz republike SRPSKE KRAJINE dok je bila od 1991-1995-6 j.bg :)

hvala na odgovoru ,izvini zbog mog ishitrenog pitanja ...i ja sam iz krajine poreklom..ispada da su moje tvrdnje tacne ,da je najvise vlastele koja nije htela da se pokori otislo u krajinu ,reci mi jel znas kada su tvoji stigli u krajinu i kako ??hvala na odgovoru :) Koliko znam moji su sa kosova persli u crnu goru ,pa odatle vek kasnije presli u krajinu ....

Poslednja izmena:
hvala na odgovoru ,izvini zbog mog ishitrenog pitanja ...i ja sam iz krajine poreklom..ispada da su moje tvrdnje tacne ,da je najvise vlastele koja nije htela da se pokori otislo u krajinu ,reci mi jel znas kada su tvoji stigli u krajinu i kako ??hvala na odgovoru :) Koliko znam moji su sa kosova persli u crnu goru ,pa odatle vek kasnije presli u krajinu ....

Poz rode moj; ma nema sta da se izvinjavas j.bga samo pitaj ono sto znam ja cu ti reci, a ono sto neznam ja cu reci neznam.Istorija treba da se zna ma koliko ona bila ruzna ili lepa nista ne treba da se skriva.
Da pocnem posle pada despotovine Srbije 1459.g. pod tursku vlast.U Madjarskim dokumentima je spomenuto da je oko 200 000 Srba preslo da teritoriju tadasnjeg Srema tj.na Madjarsku teritoriju i da su iz srema (preko Dunava) napadali turke zajedno sa Madjarima,e sada ja imam dokumenat da je jedan od mojih predaka (otac i dva sina)prelaze u Srem povlacuci se pred turcima i moji preci se stavljaju u sluzbu novog Despota Stefana Slepog Brankovica. A kasnije se moji preci stavljaju (dobrovoljno) u sluzbu Madjarskog velikodostojnika a kasnije i Kralja Jovan(Janos)Zapolja i tako on zapocinje borbu protiv stranih vladara na Madjarskom prestolu pa je 1505 godine osnovao nove dve konjice od Srpskih doseljenika.Od starih doseljenika osniva cuvene Husare, a od novo-pristiglih osniva Korkanje,pod komandom Madjarskog Stefa korkany.Moji su dobili nadimak po tadasnjem Komadantu Stefu Korkany-u ali nisu ga oni mogli uzeti ili kupiti tada se nadimak i ime zaradjivalo hrabroscu,odanoscu itd i tako su moji nasledili nadimak Korkanj-i i korkanji se navode u popisu iz Madjarskog plemstva kao Lassu(staro latinski,za Laz,Lazu.kao sto znamo da se u to vreme koristio malo iskrivljeno ili neispravano latinsko pismo) i plemicka porodica Lassu cuva se u Madjarskom drzavnom muzeju pod rednim brojem 3114.
Naveo si da su tvoji sa Kosova??? moguce jer su moji iz Starog Vlaha Raska i prezime nam je bilo Raskovic-i knezovi ili knezevi imali su posede sela:Kovacev Laz,Raskovci,Maslov Laz,itd.zadnje selo je (Sremske Laze) sadasnje a dolaskom mojih selo se zvalo Sremski Laz. Kasnije odlaze za (mislim na Lazice) Varazdin gde je jedan od mojih predaka bio gradski strazar i i najverovatnije je imao neki cin,jer mu je za slavu sv.Casne Verige 29-jan. na slavi (1607-1610) mu je licno bio poslanik tadasnjeg Sremskog episkopa Joakima,a 1612.g na slavi mu je licno bio Beogradsko-Sremski Mitropolit Visarion i bio je veliki donator crkvi.Posle se Lazici vracaju za Vukovar gde je unuk (ovoga sto je bio u Varazdinu) radio isto kao gradski strazar. 1635.g. u crkvi u Brsadinu navode se Lazici kao jedni od starih doseljenika u istom dokumentu se navodi da se da se 1729.g. Dunav potpuno zaledio i debljina leda je bila 1 1/2 stopa.
E tako rode moj ako imas jos sta da pitas slobodno pitaj ajd uzdravlje:)

Poz rode moj; ma nema sta da se izvinjavas j.bga samo pitaj ono sto znam ja cu ti reci, a ono sto neznam ja cu reci neznam.Istorija treba da se zna ma koliko ona bila ruzna ili lepa nista ne treba da se skriva.
Da pocnem posle pada despotovine Srbije 1459.g. pod tursku vlast.U Madjarskim dokumentima je spomenuto da je oko 200 000 Srba preslo da teritoriju tadasnjeg Srema tj.na Madjarsku teritoriju i da su iz srema (preko Dunava) napadali turke zajedno sa Madjarima,e sada ja imam dokumenat da je jedan od mojih predaka (otac i dva sina)prelaze u Srem povlacuci se pred turcima i moji preci se stavljaju u sluzbu novog Despota Stefana Slepog Brankovica. A kasnije se moji preci stavljaju (dobrovoljno) u sluzbu Madjarskog velikodostojnika a kasnije i Kralja Jovan(Janos)Zapolja i tako on zapocinje borbu protiv stranih vladara na Madjarskom prestolu pa je 1505 godine osnovao nove dve konjice od Srpskih doseljenika.Od starih doseljenika osniva cuvene Husare, a od novo-pristiglih osniva Korkanje,pod komandom Madjarskog Stefa korkany.Moji su dobili nadimak po tadasnjem Komadantu Stefu Korkany-u ali nisu ga oni mogli uzeti ili kupiti tada se nadimak i ime zaradjivalo hrabroscu,odanoscu itd i tako su moji nasledili nadimak Korkanj-i i korkanji se navode u popisu iz Madjarskog plemstva kao Lassu(staro latinski,za Laz,Lazu.kao sto znamo da se u to vreme koristio malo iskrivljeno ili neispravano latinsko pismo) i plemicka porodica Lassu cuva se u Madjarskom drzavnom muzeju pod rednim brojem 3114.
Naveo si da su tvoji sa Kosova??? moguce jer su moji iz Starog Vlaha Raska i prezime nam je bilo Raskovic-i knezovi ili knezevi imali su posede sela:Kovacev Laz,Raskovci,Maslov Laz,itd.zadnje selo je (Sremske Laze) sadasnje a dolaskom mojih selo se zvalo Sremski Laz. Kasnije odlaze za (mislim na Lazice) Varazdin gde je jedan od mojih predaka bio gradski strazar i i najverovatnije je imao neki cin,jer mu je za slavu sv.Casne Verige 29-jan. na slavi (1607-1610) mu je licno bio poslanik tadasnjeg Sremskog episkopa Joakima,a 1612.g na slavi mu je licno bio Beogradsko-Sremski Mitropolit Visarion i bio je veliki donator crkvi.Posle se Lazici vracaju za Vukovar gde je unuk (ovoga sto je bio u Varazdinu) radio isto kao gradski strazar. 1635.g. u crkvi u Brsadinu navode se Lazici kao jedni od starih doseljenika u istom dokumentu se navodi da se da se 1729.g. Dunav potpuno zaledio i debljina leda je bila 1 1/2 stopa.
E tako rode moj ako imas jos sta da pitas slobodno pitaj ajd uzdravlje:)

imprsivno je kako si to sve saznao ,svaka cast...ja sam malo istrazivao svoje korene i saznao sam dosta ,ali ni u pola kao ti ...moji sa majcine strane vode poreklo od staresine nisa ,pa su presli u crnu goru i odatle preko hercegovine u krajinu ,a ocevi isto sa kosova u crnu goru ,pa u krajinu preko hercegovine ...ali neznam tacno kada i na koji nacin ,pretpostavlja se da su bili predvodjeni nekim vojvodom ,uglavnom znam iz price starijih da su nam pretci bili austrougarski vojnici u krajini ...Kako si uspeo da saznas sve te informacije ?Cini mi se da je i seoba sa carnojevicem isla u dva pravca ,prema vojvodini i krajini ,deo naroda je i tada naselio te predele....Moji sa oceve strane navodno vode poreklo sa kosova ,gde se pred turcima povlace u crnu goru ,saznao sam da najverovatnije vode poreklo od sokolovica sa kosova ,mada sokolovica na kosovu je bilo dosta ,cak i deo plemstva ,tacnu lokaciju neznam ,tacnije sazno sam dve varijante ,jedno je nerodimlje grad cara dusana ,a druga je da su iz peci . . .U svakom slucaju nailazim na srpsko poreklo ,sto je jako dobro .Ima nekih tvrdnji da su moji sa kosova presli u cg ,i da su od vasojevica ,ali nemam dokaza za tako nesto ,osim prica...

Poslednja izmena:
imprsivno je kako si to sve saznao ,svaka cast...ja sam malo istrazivao svoje korene i saznao sam dosta ,ali ni u pola kao ti ...moji sa majcine strane vode poreklo od staresine nisa ,pa su presli u crnu goru i odatle preko hercegovine u krajinu ,a ocevi isto sa kosova u crnu goru ,pa u krajinu preko hercegovine ...ali neznam tacno kada i na koji nacin ,pretpostavlja se da su bili predvodjeni nekim vojvodom ,uglavnom znam iz price starijih da su nam pretci bili austrougarski vojnici u krajini ...Kako si uspeo da saznas sve te informacije ?Cini mi se da je i seoba sa carnojevicem isla u dva pravca ,prema vojvodini i krajini ,deo naroda je i tada naselio te predele....Moji sa oceve strane navodno vode poreklo sa kosova ,gde se pred turcima povlace u crnu goru ,saznao sam da najverovatnije vode poreklo od sokolovica sa kosova ,mada sokolovica na kosovu je bilo dosta ,cak i deo plemstva ,tacnu lokaciju neznam ,tacnije sazno sam dve varijante ,jedno je nerodimlje grad cara dusana ,a druga je da su iz peci . . .U svakom slucaju nailazim na srpsko poreklo ,sto je jako dobro .Ima nekih tvrdnji da su moji sa kosova presli u cg ,i da su od vasojevica ,ali nemam dokaza za tako nesto ,osim prica...

Rode moj evo ovako mozes mi poslati na privatnu poruku tvoje prezime i sve sto znas o svojima pa mozda nesto i iscackamo.A to za moje znas sta imao sam i ja vise varijanti i prica ovako onako.jedino sto se secam kao dete da sam pitao dedu odakle mi poticemo on mi je rekao ma sa kosova tamo iz neke vukoj.ebotine,i ja ga pitam, pa ko je tebi to rekao, kaze: pa moj deda isto kao sto ja tebi govorim.E posle par godina tj 1999.g. zaprasim za Britaniju i nisam se mislio vracati bar neko vreme u hrvatsku posto sam ja licno rodjen u Vukovaru a ziveo sam u Brsadinu,i tako malo po malo trazio sam po crkvama o Lazicima ali vecina tih knjiga je odneta tj zaplemljena od strane komunista a ono malo sto je ostalo nepotpuno. npr.dokle sam ja saznao o nasem poreklu je da je taj jedan predak knez iz raske dobio na posed kovacev laz od kralja Milutina 1312.g. a taj knez je vec u to vreme imao tri odrasla sina i imao je i oca starog kneza sto znaci da je taj stari knez rodjen otprilike oko 1270-1280.g. znas sta jako je zamrseno i komplikovano ja sam ti amater za ovo.Kao sto sam naveo ranije, treba reci istinu, i meni su pomagali ljudi koji se razumeju u rodoslove familijske istorijate itd,ja sam nasao jako malo podataka o mojima i to ko ima npr.drzave ustanove,registarske kancelarije itd.meni je to jedan veoma dobar prijatelj sve iskopao sto je njemu bilo dostupno fali jako malo detalja i nekih dokaza ali u sustini vecinski imam dobar istorijat, e sada sta mi fali jest par imena i to detaljnije oko Varazdina i Vukovara gded su moji bili.
kao sto rekoh nisam ja to sam saznao vecinu posla i ako mogu da kazem skoro sve mi je taj drug odradio iz Srbije covek je istoricar i arheolog strasan tip,uskoro ce i on da dodje ovde na sajt .
Jos samo nesto ako nije tajna kako se prezivas.ajd uzdravlje:)

znas sta o tim sokolovicima mehmed pasa sokolovic ali je bio janicar (srbin) ime Vladimir Sokolovic ziveo je u Bosni Visegradu i napravio je most na Drini "cuprija" sto je opisao Ivo Andric, e sada za Vasojevice to je tipicno crnogorsko pleme (bez uvrede molim te) nisam mislo nista lose sa tim "pleme"a to sto se tice tih tvojih predaka da su bili u austro ugarskoj vojsci hajde mi reci u kom delu mestu ili pod kojim vodom su bili artiljerija,pesadija,itd.imena pa cu da vidim nesto okolo ako se sta moze naci znaci posalji mi sto vise mozes pa cu da pogledam.Samo da znas da sam ja AMATER u ovome.znaci ako hoces posalji sto vise mozes o tvojima. ajde uzdravlje :)

znas sta o tim sokolovicima mehmed pasa sokolovic ali je bio janicar (srbin) ime Vladimir Sokolovic ziveo je u Bosni Visegradu i napravio je most na Drini "cuprija" sto je opisao Ivo Andric, e sada za Vasojevice to je tipicno crnogorsko pleme (bez uvrede molim te) nisam mislo nista lose sa tim "pleme"a to sto se tice tih tvojih predaka da su bili u austro ugarskoj vojsci hajde mi reci u kom delu mestu ili pod kojim vodom su bili artiljerija,pesadija,itd.imena pa cu da vidim nesto okolo ako se sta moze naci znaci posalji mi sto vise mozes pa cu da pogledam.Samo da znas da sam ja AMATER u ovome.znaci ako hoces posalji sto vise mozes o tvojima. ajde uzdravlje :)

ma nema uvrede ,opusteno ...poslacu ti sve preko privatne poruke .

mislio sam bili su granicari

Vasojević, Kotor 1475. god.; ogranak iz Lopata (Podgorica), odseljeni u Boljevac (Beograd) i Novi Sad; Gornje Polimlje, kasnije plemenski naziv. Od njih su u Sandžaku; Gornji Bihor (Bijelo Polje). Odatle su se jedni naselili u okolinu Peći (Metohija); Ulcinj 1892. god.; Baošići, Herceg-Novi

mislio sam bili su granicari

Vasojević, Kotor 1475. god.; ogranak iz Lopata (Podgorica), odseljeni u Boljevac (Beograd) i Novi Sad; Gornje Polimlje, kasnije plemenski naziv. Od njih su u Sandžaku; Gornji Bihor (Bijelo Polje). Odatle su se jedni naselili u okolinu Peći (Metohija); Ulcinj 1892. god.; Baošići, Herceg-Novi

poslao sam ti privatnu poruku sa prezimenom . . .ako sta saznas ,samo prosledi na privatnu poruku:hvala::ok: ja sam pokusao malo da istrazim ,ali komplikovano je ,i prezime samo po sebi je specificno . . . .

-Sokolić, kasnije: Sokolović u Pivi
-Sokolović, i kao: Sokolić, Očinići i Dubovik (Cetinje); Dujevo i u Zeti kao: Češljar - Crmnica a kod Rijeke Crnojevića kasnije i kao: Vučetić; iz Bajica (Cetinje) u Vraku (Skadar) kao: Martinović; odselili i u Skadar, Sarajevo, Ulcinj, Podgoricu, svojataju se sa Martinovićima iz Bajica (Cetinje) Grahovo (Nikšić); iz Kuča se odselili u Mojkovac; kod Andrijevice; Pljevlja 1865. god.; Kotor iz Stare Crne Gore
-Sokolovići, stara begovska porodica na Očinićima

-Sokolić, kasnije: Sokolović u Pivi
-Sokolović, i kao: Sokolić, Očinići i Dubovik (Cetinje); Dujevo i u Zeti kao: Češljar - Crmnica a kod Rijeke Crnojevića kasnije i kao: Vučetić; iz Bajica (Cetinje) u Vraku (Skadar) kao: Martinović; odselili i u Skadar, Sarajevo, Ulcinj, Podgoricu, svojataju se sa Martinovićima iz Bajica (Cetinje) Grahovo (Nikšić); iz Kuča se odselili u Mojkovac; kod Andrijevice; Pljevlja 1865. god.; Kotor iz Stare Crne Gore
-Sokolovići, stara begovska porodica na Očinićima

-Šekularac, potomci Petra Šekularca, iz Šekulara (Berane) i ogranak Rajkovića iz Šekulara prešli u Sandžak; u Gusinju; Gusinje kod Plava, Gusinje (Gornje Polimlje) i Peći (Metohija), Goraždevcu, Crnom Vrhu i Sili (Bijelo Polje), jedni negdje u Metohiji, u Kosovu, Glogovcu (Gnjilane), Hajna, Reka, Mešine, Tirenca, Ojanovica, Rojanovci i Bušnice (Kosovo) i nekim mjestima Srbije, porijeklom iz Šekulara (Vasojevići)

Da naravno da mogu onoliko koliko znam o Brankovicu tj Grgurevic ili Zmaj ognjeni; da nije bio Srpski izdajnik i da je on svoje levo ili desno krilo potukao tj pobio turke i da je stao nezna se iz kog razloga je stao,ali jedan dokument govori da su Srbi,potukli turke i da su ih poterali preko reke sitnice i stali ali je Lazar bio u sredini i hteo je da ih dokrajci da nema prezivelih, medjutim sa Lazarom je krenulo samo 500 konjanika da jure bajazita,ali turci bezeci preko sitnice sakupise se na jednom brezuljku i videvsi da je za njima Lazar ali sa jako malo konjanika napao je Lazara i tu je Lazar izgubio a ne u boju kako se nama nametalo u skoli za vreme komunizma.A sto se tice Vuka Brankovica on je okrivio Milicu sto je dala svoju kcer Oliveru za Bajazita samo da bi sacuvali Srbiju tj Depotovinu kasnije.A ta ista Olivera je bila obecana Milosu Obilicu. Vuk brankovic je i dalje nastavio da se bije sa turcima sve do njegove smrti 06-okt-1398 odbijao je da postane turski vazal sve do 1392 gde su uhvatili Vuka i primorali da bude turski vazal i nije pristao da ratuje za turke na Nikopolju posle toga turci ga hvataju i Vuk umire u turskom zatvoru. ajd uzdravlje

Pa to je i najlogicnije i najrealnije do sad sto sam cuo ... Sa sve tom napaljenoscu u borbi tipicnom za Balkan i nepromisljenocu ....

E bas nije kobilic nego Obilic a samo hrvati i muslimani iz mrznje za Srpskog junaka tako govore da bi ga oruzili sto vise mogu to nije nikakva novina.

Кобилић и Кобиљевић је старија варијанта и у српским песмама и са тиме Хрвати и Муслимани немају везе.

И није погрдно. По легенди је да га је дојила кобила и да је одрастао на кобиљем млеку. То је јуначко својство и особина још неких великих јунака у другим народима и није погрдно. У она времена, коњ је племенита животиња, као и вук, соко, лав.

Баш то Кобилић су Албанци са Косова чули од Срба као Kopiliq (Копилић, са П), јер "копил" на албанском значи син, па се и данас трипују да је реч о Албанцу, а не Србину.

Кобилић и Кобиљевић је старија варијанта и у српским песмама и са тиме Хрвати и Муслимани немају везе.

И није погрдно. По легенди је да га је дојила кобила и да је одрастао на кобиљем млеку. То је јуначко својство и особина још неких великих јунака у другим народима и није погрдно. У она времена, коњ је племенита животиња, као и вук, соко, лав.

Баш то Кобилић су Албанци са Косова чули од Срба као Kopiliq (Копилић, са П), јер "копил" на албанском значи син, па се и данас трипују да је реч о Албанцу, а не Србину.

Ej Katolik pozdrav i sretan ti bozic ( e ovo je ta vrlina kod nas Srba sto je posedujemo) :) Da se postuje druge vere ili religije, ne da mi je ti nameces ili primoravas NE to je samo moja dobra volja. Nego da ti samo odgovorim na ovo o Obilicu,Kobilicu,Kopilicu??? Kao prvo Milos Obilic,nije ni:: Dete od kobilie ni rodom ni da ga je kobila zadojila ne(to je samo legenda)
Kao Drugo:: Milos Obilic nije Kopilic i nije bio nicije kopile,
Kao trece :: ima tri varijante ko je bio Milos Obilic???
Prva varijanta:zasto Kobilic??? Kobilic je zato sto je bio jako dobar ukrotitelj,uzgajivac,jahac konja i opet kako price i legende kazu, da mu nije bilo ravnoga po tom pitanju, pa su mu iz milja dali ime tj NADIMAK Kobilic.
Druga varijanta je da je isti taj nas Milos Obilic ustvari Vratka Nemanjica najmladji sin Bosko Nemanjic,e sada koliko je istina o svemu ovome (a i ja licno neznam ko je zapravo najmladji sin od Vratka Nemanjica ili je Bosko ili je Stepan (NE nije stjepan po hrvatskom :) nego je Stepan) koliko sam citao o njima znam da je ih je bilo devet sinova Sinovi:Bosko,Damjan,Mitar,Momir,Nenad,Nikola,Petar,Vojin,Stepan.
Ceri:Milica,Stefanija,i Andjelija u narodu znana kao Andja i najmladja cerka Vratka Nemanjica.Mada neki podaci kazu da je Milica najmladja,isto tako se kaze za Boska da je najmladji a u stvari se nezna ko je najmladji Bosko ili Stepan.
Milica udana za kneza Lazara
Andjelija udana za Banovic Strahinju
Stefanija n/n ???
e sada ako je sve ovo tacno po knjigama koje su prepravljanje vise puta(stvarno neznam).A to sto s prica rekao sam onoliko koliko znam o Obilicu, a ta pogrdna imena su mu prvi dali turci kobilic (kao kako je jedan obican covek,vitez mogao da usmrti slavnog murata posto se znalo da je i murat voleo sablju i boj,pa kada ga je Milos pobedio turci nisu mogli da veruju pa su mu odmah dali pogrdno ime kopile i kobilic(kobilce) isto tako(dugo se u turskim spisama krilo ime ko je usmrtio murata nego se samo navodi neki KAURIN nevernik) ima vise varijanti kako je Milos usmrtio murata.
Prva varijanta: to da se predao (kao sto je u filmu boj na Kosovu)
Druga varijanta: da je Milos legao medju mrtve i cekao da se murat i njegova vojska priblize njemu da bi on skocio i usmrtio murata.
Treca varijanta:da je Milos sa svojim odredom Zmaja(posto je Milos bio u takozvanom bratstvu zmaja.Pripadnici zmajevog reda: Srbija sa Milosem i Vukom Brankovicem,Litvanija,Rumunija itd. samo da kazem jos u Rumuniji taj se red zvao Drakulj = Zmaj ali je amerika i holivud to malo izmenio kao sto uvek izmenjuju Drakulj=Drakula sto nema nikakve povezanosti.Ali to je holivud
Cetvrta varijanta:Milos sa svojim redom zmaja jase (njih 12 otprilike kako kazu neki izvori) i probija cvrstu pesadiju turaka,sakrivaju se iza konja da bi izbegli strele-ce,razbijaju janicare gde gine 8 Milosevih zmajeva i Milos sa ostala svoja 3 zmaja preskace muratove kamile koje su bile povezane u krug oko muratovog satora i zapocinju borbu sa muratom licno i muratovom licnom gardom telohraniteljima,dalje znate sta se dogodilo:) ajde uzdravlje :)

Poslednja izmena:

Back