Tamerlan

IgnjatijeZaporoški

Poznat
Banovan
Poruka
9.023
Tamerlan.jpg


Tamerlan (1336-1405), bio je tatarski emir (1360 - 1405). U tri pohoda je pobijedio Zlatnu Hordu, osvojio je i potčinio Persiju, Indiju, Mesopotamiju i veliki dio Male Azije. Njegovo carstvo se prostiralo od Moskve do Kineskog zida. Prestonica carstva je bio Samarkand, gdje mu se i grob nalazi.

Ratovao je i sa turskim sultanom Bajazitom, koga je potukao u bici kod Angore (1402. godina). Time je u Otomanskom carstvu došlo do decenijskog građanskog rata između Bajazitovih sinova što je oslabilo Osmanlije i produžilo je za koju deceniju opstanak nekih balkanskih zemalja (Srpska despotovina, Vizantija itd).

Takođe je bio poznat po nazivu Timur-Lenk, što u prevodu znači Timur Slepi .

Tamerlan je bio sin Kublaj–kana i unuk čuvenog Džingis–kana.

Rani život i počeci

Tamerlan je rođen u Transaksoniji, pored Hindu Kuša, Oko 70km južno od Samarkanda, u današnjem Uzbekistanu.

Tamerlan je svoju ranu vladavinu zasnovao na tvrdnji da je potomak čuvenog mongolskog vladara Džingis-kana. Ono što je zaista utvrđeno je da je on bio potomak mongolskih plemena koja su se preselila zapadno pošto je Mongolska imperija bila proširena.

Tamerlanov otac Tergaj je bio vođa plemena Barlas, nomadskog turskojezičnog mongolskog plemena. Tergaj je bio čukununuk Karahar Neviana i prvi mongolski plemenski vođa koji je primio Islam. Tergaj je život proveo povučeno, posvetivši se učenju, tako da je pod njegovim nadzorom Tamerlan proučavao Kuran, ali je se posvećivao i fizičkoj spremi.

Vojno vođstvo i ličnost

Tamerlan je tokom mladosti, u svojim ranim dvadesetim, prema Šaraf al Dinu, zadobio ranu od strele zbog koje je ostao sakat u desnu nogu i sa ukočenom desnom rukom do kraja života. Zbog toga je i dobio nadimak Timur Hromi (eng. Timur the Lame). Ali Timuru to nije smetalo u vojničkoj karijeri i do 1369. je zauzeo sve teritorije nekadašnjeg Šagataja, proglasio se za vladara u Balku, i imenovo Samarkand za svoju prestonicu.

Savremenici svedoče da je Tamerlan bio čovek visoke inteligencije, ne samo intuitivne snage, nego i intelektualne. Govorio je tri jezika (među kojima i persijski), proučavao je istoriju, voleo je graditeljstvo i baštovanstvo. Savremenici kažu da je toliko voleo umetnost da nije mogao da je ne krade. Vizantijska vrata palate sa dvora Osmanske prestonice Burse je skinuo i odneo u Samarkand. Kao vrstan igrač šaha, izmislio je totalno novu vrstu te igre, danas poznatu kao "Tamerlanov šah" sa duplo više figura i sto deset polja.

Imperija i ratovi

Tamerlan je se uzdigao iz nomadskih plemena, kao Džingis Kan, ali za razliku od njega, Tamerlan je svoju snagu zasnovao i na znanju naroda koje je pokorio. Njegova država je bila kombinacija nomadskih i naseljenih naroda. Tamerlanova vojska je bila sastavljena od Muslimana, hrišćana, Turaka, Tadžaka, Arabljana, Gruzijaca i Indijaca, a ne samo od Mongola. Bila je poznata ne samo po veličini teritorije koju je zauzela, nego i po surovosti.

Vojska Tamerlana se sastajala od tumena - vojnih jedinica od 10.000 ljudi na pokorenim teritorijama. Sastav je varirao: od članova timuridske porodice, preko članova lojalih plemena Barlas i Džalair, do pripadnika Zlatne Horde, anadolskih i persijskih plaćenika.

Tamerlanova armija je bila stalno u pokretu. 18. juna 1391. je bila velika bitka kod Kanduče posle koje je Tamerlan prodro u Indiju. Sa tog pohoda je doneo slonovaču koju je iskoristio u Samarkandu za gradnju džamija i nekropola. 28. jula 1402. Tamerlan je kod Angore pobedio turskog sultana Bajazita Munju, razbio njegovu vojsku, a samog Bajazita zarobio i potom pogubio u Samarkandu. Savremenici trvde da je bio impresioniran taktikom srpske teške konjice pod vođstvom despota Stefana Lazarevića, te da je despota posle bitke primio sa svim kraljevskim počastima, ali ovaj podatak treba uzeti sa rezervom.

Tamerlanova ambicija je bila da reaktivira Put Svile kao centralnu trgovačku rutu između Evrope i Kine, i da drži monopol nad njim. Monopol bi bio dosegnut osvajanjima, prvenstveno pokoravanjem Zlatne Horde ka severu, potom država Persije, svih ostalih mongoliskih plemena, i napokon Indije i Kine.

Kina i smrt

Prvi vladar Ming dinastije u Kini, imperator Hung Vu (1368.- 1398.) je poslao glasnike u sve bivše mongolske provincije sa zahtevom da bude priznat za vrhovnog vladara. Jedan od glasnika je stigao u Samarkand 1395. i bio je odmah zatvoren od strane Tamerlana, koji je već imao razvijene ambicije o kontroli Puta Svile, razvoju imperije i "prestizanju Aleksandra po veličini osvojenih taritorija".

Drugi vladar Minga, Jing Lo (1402.-1424.) predvideo je mogućnost sukoba sa Tamerlanom i poslao je još jedno poslanstvo u Samarkand. I ovaj drugi glasnik je bio zatvoren. 1405. Jing Lo šalje veliku pomorsku ekspediciju na zapad sa željom da liši Kinu izolacije, ali i da izbegne korišćenje Puta Svile koji drži Tamerlan.

Tamerlan nije slušao savet svojih generala i nije čekao proleće 1405. Krenuo je odmah u napad na Kinu. Planirao je da se bez zaustavljanja zaputi do reke Jarhant, tamo se ulogori i čeka prve znake proleća da počne veliki napad. Napustili su Samarkand rano u januaru. Tamerlan je vodio ogromnu vojsku za njegov poslednji i najveći napad - napad na Kinu. Iako je njegova vojska bila jaka, sam Tamerlan je bio slab. Imao je skoro sedamdeset godina, bio je preslab da hoda ili jaše, morali su da ga nose u nosiljci. Krajem januara stigli su do Utrara. Zbog velike zime i teškog puta Tamerlanovo zdravlje je bilo već ozbiljno narušeno. 17. ili 18. februara 1405. Tamerlan je umro dok je predvodio svoj pohod na Kinu. Njegovo telo je vraćeno u Samarkand i on je sahranjen u džamiji - mauzoleju Gur-i-Mur.

Posle Tamerlanove smrti njegovo carstvo, Timuridska imperija, je oslabila. Suzbijena je na širi prostor srednje Azije, ali je se održala, sa prekidima, još dugo vremena.

Iako nikada nije osvojio Kinu, Tamerlan je sazdao imperiju koja je se širila od granica Kine ka Bosforu, i od Indije do današnjeg evropskog prostora Rusije, jednu od najvećih imperija koju je svet ikada video, i mnogi istoričari ga smatraju najvećim osvajačem posle Aleksandra Velikog.

tamerlan_statue_equestre.jpg
 
Engleska Vikipedia

Ovde pise da nije bio krvna svojta za cinghisom.

Timur (from the Perso-Arabic form تیمور Tīmūr, ultimately from Chagatai (Middle Turkic) Temür "iron"; 8 April 1336 – 18 February 1405), normally known as Tamerlane (from Tīmūr-e Lang) in English, was a fourteenth-century conqueror of Western, South and Central Asia, founder of the Timurid Empire and Timurid dynasty (1370–1405) in Central Asia, and great great grandfather of Babur, the founder of the Mughal Dynasty, which survived until 1857 as the Mughal Empire in India.[1][2][3][4][5]

Born into the Turco-Mongol[6][7] Barlas tribe who ruled in Central Asia,[8][9] Timur was in his lifetime a controversial figure, and remains so today. He sought to restore the Mongol Empire,[10][11] yet his heaviest blow was against the Islamized Tatar Golden Horde. He was more at home in an urban environment than on the steppe. He styled himself a ghazi yet some Muslim states, for example the Ottoman Empire, were severely affected by his wars. A great patron of the arts, his campaigns also caused vast destruction. Timur told the qadis of Aleppo, during the sack of that newly conquered city,"I am not a man of blood; and God is my witness that in all my wars I have never been the aggressor, and that my enemies have always been the authors of their own calamity."[12]
Contents
[hide]

* 1 Name
* 2 Early History
* 3 Military leader
* 4 Rise to power
* 5 Period of expansion
* 6 Indian campaign
* 7 Last campaigns and death
* 8 Contributions to the arts
* 9 Exchanges with Europe
* 10 Legacy
o 10.1 Biographies
o 10.2 Exhumation
o 10.3 In the arts
* 11 See also
* 12 Notes
* 13 External links

[edit] Name

Temür means "iron" "Төмөр""Доголон"in Mongolia in the Chagatai language and according to the Journal of the Royal Asiatic Society of Great Britain & Ireland (1972) the term temür is possibly derived from a Buddhist Hybrid Sanskrit word *čimara ("iron").[13] As an adult he was better known as Timūr Gurkānī (تيمور گوركانى), Gurkān being the Persianized form of the original Mongolian word kürügän, "son-in-law". One of Timur's ancestors who was known by the name "kara-sharnoban" embraced Islam and married the daughter of Chagatai Khan (son of Genghis Khan). Timur was thus referred to as the son-in-law of Chagatai Khan. Various Persian sources use a byname, Tīmūr-e Lang (تیمور لنگ) which translates to "Timur the Lame", as he was lame after sustaining an injury to his foot in battle. During his lifetime his enemies taunted him with this name, much to Timur's discomfort. In the West, he is commonly known as Tamerlane, which derives from his Persian byname.
[edit] Early History

Timur was born in Transoxiana, in the City of Kesh (an area now better known as Shahrisabz, 'the green city,'), some 50 miles south of Samarkand in modern Uzbekistan. His father, Taraqai, was a small-scale landowner and belonged to the Barlas tribe. The Barlas were remnants of the original Mongol hordes of Genghis Khan, who had by then embraced Turkic and Persian languages and customs.

Timur was a Muslim, but while his official religious counselor was the Hanafite scholar 'Abdu 'l-Jabbar Khwarazmi, his particular persuasion is not known. In Tirmidh, he had come under the influence of his spiritual mentor Sayyid Barakah, a Shiite leader from Balkh who is buried alongside Timur in Gur-e Amir.[14][15][16] Despite his Hanafi background, Timur was known to hold ‘Ali and the Shi’i Imams in high regard and has been noted by various scholars for his "pro-‘Alid" stance. Despite this, Timur was noted for attacking Shi’is on Sunni grounds and therefore his own religious inclinations remain unclear.[17]
[edit] Military leader
Map of the Timurid Empire

In about 1360 Timur gained prominence as a military leader whose troops were mostly Turkic tribesmen of the region.[9][18] He took part in campaigns in Transoxiana with the Khan of Chagatai, a fellow descendant of Genghis Khan. His career for the next ten or eleven years may be thus briefly summarized from the Memoirs. Allying himself both in cause and by family connection with Kurgan, the dethroner and destroyer of Volga Bulgaria, he was to invade Khorasan at the head of a thousand horsemen. This was the second military expedition which he led, and its success led to further operations, among them the subjugation of Khorezm and Urganj.

After the murder of Kurgan the disputes which arose among the many claimants to sovereign power were halted by the invasion of the energetic Jagataite Tughlugh Timur of Kashgar, another descendant of Genghis Khan. Timur was dispatched on a mission to the invader's camp, the result of which was his own appointment to the head of his own tribe, the Barlas, in place of its former leader, Hajji Beg.

The exigencies of Timur's quasi-sovereign position compelled him to have recourse to his formidable patron, whose reappearance on the banks of the Syr Darya created a consternation not easily allayed. The Barlas were taken from Timur and entrusted to a son of Tughluk, along with the rest of Mawarannahr; but he was defeated in battle by the bold warrior he had replaced at the head of a numerically far inferior force.
[edit] Rise to power
Monument of Emir Timur in Tashkent
 
Tughlugh's death facilitated the work of reconquest, and a few years of perseverance and energy sufficed for its accomplishment, as well as for the addition of a vast extent of territory. It was in this period that Timur reduced the Chagatai khans to the position of figureheads, who were deferred to in theory but in reality ignored, while Timur ruled in their name. During this period Timur and his brother-in-law Husayn, at first fellow fugitives and wanderers in joint adventures full of interest and romance, became rivals and antagonists. At the close of 1369 Husayn was assassinated and Timur, having been formally proclaimed sovereign at Balkh, mounted the throne at Samarkand, the capital of his dominions. This event was recorded by Marlowe in his famous work Tamburlaine the Great:[19]


According to legend, Omar Aqta, Timur's court calligrapher, transcribed the Qur'an using letters so small that the entire text of the book fit on a signet ring. Omar also is said to have created a Qur'an so large that a wheelbarrow was required to transport it. Folios of what is probably this larger Qur'an have been found, written in gold lettering on huge pages.

Timur was also said to have created Tamerlane Chess, a variant of shatranj (also known as medieval chess) played on a larger board with several additional pieces and an original method of pawn promotion. These pieces included the camel, siege-weapon, giraffe, and several others as well as boasting a complicated system involving the ability to exchange pawns for certain pieces should they reach the other side of the board.

Timur's mandating of Kurash wrestling for his soldiers ensured for it a lasting and legendary legacy. Kurash is now a popular international sport and part of the Asian Games.
 
Poz... samo da se nadovezem na ovo,Nedavno sam ispitivao poreklo Lazica slava Casne Verige 29 jan. i dobio sam podatak da je jedan moj predak( Dobrivoje; u bitci kod Angore 28-jula 1402.g.) bio zarobljen od Tamerlanovih tatara ali je uspeo da se izbavi "OTKUPOM":)
 
Poz... samo da se nadovezem na ovo,Nedavno sam ispitivao poreklo Lazica slava Casne Verige 29 jan. i dobio sam podatak da je jedan moj predak( Dobrivoje; u bitci kod Angore 28-jula 1402.g.) bio zarobljen od Tamerlanovih tatara ali je uspeo da se izbavi "OTKUPOM":)

ratovao za turke ??jel bio poturcen ili placenik ???moze malo detaljnije na tu temu ...odakle si poreklom:think:?
 
ratovao za turke ??jel bio poturcen ili placenik ???moze malo detaljnije na tu temu ...odakle si poreklom:think:?

Ma kakve turke bre:) a nije bio ni obrezan niti poturcen a pogotovo ne placenik:) Moze detaljnije kako da ne:) Poreklo mi je iz Raske( Stari Vlah) sto bi hrvati i ustase rekli vlaji :)
Ma kakve turke NE:: ratovao za jos tadasnjeg kneza despota Stefana Lazarevica :) Isti taj nas Despot Stefan oslobadja poreza jednoga od tadasnjih mojih Lazica (sina) od poreza zato sto su mu u bitci na kosovu poginuli otac i mladji brat (imam i njihova imena ali zbog lazi i prisvajanja porekla nemogu to da stavim ovde posto bi se svi Lazici pripojili kao da su njihovi) i u jednom dokumentu se navodi taj moj preziveli predak u (kosovskoj bitci) ima vec tri odrasla sina i jedan on njih dvojice se zvao Dobrivoje koji je sluzio Nasem despotu Stefanu a u Dobrivoja je isao i njegov mladji brat.
Kao sto rekoh Dobrivoje i brat mu ucestvuju u bitci kod Nikopolja 25-sep-1396 i u bitci kod Angore 28-jul-1402 gde Dobrivoja zarobljavaju Tamerlanovi tatari ali se izbavlja otkupom:)

Jel bio poturcen ili placenik NE:: ni jedno ni drugo bio je "SRBENDA"

moze malo detaljnije na tu temu ...odakle si poreklom? DA:: samo neznam koliko hoces detaljnije posto imam dobar istorijat o mojim Lazicima tj PRVIM LAZICIMA :)

samo jos nesto da te ne buni ja licno sam rodom iz republike SRPSKE KRAJINE dok je bila od 1991-1995-6 j.bg :)
 
Hiljada je reč grčkog porekla, tisuća je slovenskog - što će reći i srpskog u svakom slučaju.

A i za Brankovica su ratovali moji preci samo ne za Vuka nego za Despota Djuradja Brankovica i njegovog sina Lazara kao konjanici sve do pada nase Srbije pod tursku vlast 1459 i prelaska Despotovine Srbije na teritoriju srema pa cak i selo sremske laze su nazvane po nama jer su se prije zvale Sremski Laz a moji Lazici gde god da su isli i koje god selo da su dobili a dobijali su od Kralja militina i od Kneza lazara par sela svako je na kraju imalo to Laz:
I jos nesto da se zna Vuk Brankovic nije bio izdajnik ne ne ajd uzdravlje:)
 
Poslednja izmena:
ratovao za turke ??jel bio poturcen ili placenik ???moze malo detaljnije na tu temu ...odakle si poreklom:think:?

A i ti mi se rode nesto puno interesujes??? oko ovoga znaj da imam vecinu papirologije i deferata gde se moji Lazici navode od kralja Milutina licno,kralja Stefana Decanskog licno ,kneza Lazara licno,Djuradja Brankovica licno i sina mu licno Lazara.Nego rode moj ti pitaj a ja cu ti ako znam ili imam taj podatak sve reci osim necu da navodim imena koja nisam do sada naveo.Tako nemoj da se ljutis :)
A nego odakle si ti poreklom ???
 
О хорватској монархији причам. :deda:

Znas sta rode,taj "čvrsnica" nije nas :) posto je on izgleda naucio,ili mu je u genima da prihvate bilo koju ili kog kralja za vladara samo da nije srbin od Madjara,Austrijanaca pa sve do nemackih nacista tako da me to ne uzbudjuje u opste i zato vise i ne zivim u hrvatskoj :) ali na njegovu zalost moji preci nisu bili (naravno sto bi on volio da jesu) pod hrvatskom laznom krunom ili tamo pod nekim banom pih čvrsnica bez uvrede:)
 
Ma kakve turke bre:) a nije bio ni obrezan niti poturcen a pogotovo ne placenik:) Moze detaljnije kako da ne:) Poreklo mi je iz Raske( Stari Vlah) sto bi hrvati i ustase rekli vlaji :)
Ma kakve turke NE:: ratovao za jos tadasnjeg kneza despota Stefana Lazarevica :) Isti taj nas Despot Stefan oslobadja poreza jednoga od tadasnjih mojih Lazica (sina) od poreza zato sto su mu u bitci na kosovu poginuli otac i mladji brat (imam i njihova imena ali zbog lazi i prisvajanja porekla nemogu to da stavim ovde posto bi se svi Lazici pripojili kao da su njihovi) i u jednom dokumentu se navodi taj moj preziveli predak u (kosovskoj bitci) ima vec tri odrasla sina i jedan on njih dvojice se zvao Dobrivoje koji je sluzio Nasem despotu Stefanu a u Dobrivoja je isao i njegov mladji brat.
Kao sto rekoh Dobrivoje i brat mu ucestvuju u bitci kod Nikopolja 25-sep-1396 i u bitci kod Angore 28-jul-1402 gde Dobrivoja zarobljavaju Tamerlanovi tatari ali se izbavlja otkupom:)

Jel bio poturcen ili placenik NE:: ni jedno ni drugo bio je "SRBENDA"

moze malo detaljnije na tu temu ...odakle si poreklom? DA:: samo neznam koliko hoces detaljnije posto imam dobar istorijat o mojim Lazicima tj PRVIM LAZICIMA :)

samo jos nesto da te ne buni ja licno sam rodom iz republike SRPSKE KRAJINE dok je bila od 1991-1995-6 j.bg :)

vase visocanstvo malo ste kontradiktorni

nijesu ratovali za turke,a na nikopolju sa turcima odnijelu kljucnu pobjedu nad krscanskom evropom,pa preko angore i ko zna jos cega sve... :eek:

nemere bez ustasa :lol:
 
A i za Brankovica su ratovali moji preci samo ne za Vuka nego za Despota Djuradja Brankovica i njegovog sina Lazara kao konjanici sve do pada nase Srbije pod tursku vlast 1459 i prelaska Despotovine Srbije na teritoriju srema pa cak i selo sremske laze su nazvane po nama jer su se prije zvale Sremski Laz a moji Lazici gde god da su isli i koje god selo da su dobili a dobijali su od Kralja militina i od Kneza lazara par sela svako je na kraju imalo to Laz:
I jos nesto da se zna Vuk Brankovic nije bio izdajnik ne ne ajd uzdravlje:)

Pa jel mozes jos nesto da kazes o Brankovicu ? Mislim sta ima veze, zastareo slucaj ... :)
 
vase visocanstvo malo ste kontradiktorni

nijesu ratovali za turke,a na nikopolju sa turcima odnijelu kljucnu pobjedu nad krscanskom evropom,pa preko angore i ko zna jos cega sve... :eek:

nemere bez ustasa :lol:

Ne krscanskom evropom nego KATOLICKOM pa da je bilo srece da smo pobili sto vise te krscanske evrope svi oni koji iole znaju istoriju posle kneza Lazara i Milice zasto su srbi pomogli u razbijanju te ili tog krscanstva, a znas i ti zasto je to tako bilo ,ako te nisu ucili drugacije kao i da je Milos Obilic bio hrvat,Lazar takodje bio hrvat samo zato sto je bio u dubrovnickom dvoru pa ajmo reci sada je hrvatska pa toboze hrvat NE u to vreme je taj isti dubrovnik pripadao SRBIMA BRE :) tako ste prisvojili i Teslu da je hrvat,nemam vise sta reci na ovu temu a citajuci tvoje postove ti si ubacen medju redove da provociras :) ajd uzdravlje
 
Ne krscanskom evropom nego KATOLICKOM pa da je bilo srece da smo pobili sto vise te krscanske evrope svi oni koji iole znaju istoriju posle kneza Lazara i Milice zasto su srbi pomogli u razbijanju te ili tog krscanstva, a znas i ti zasto je to tako bilo ,ako te nisu ucili drugacije kao i da je Milos Obilic bio hrvat,Lazar takodje bio hrvat samo zato sto je bio u dubrovnickom dvoru pa ajmo reci sada je hrvatska pa toboze hrvat NE u to vreme je taj isti dubrovnik pripadao SRBIMA BRE :) tako ste prisvojili i Teslu da je hrvat,nemam vise sta reci na ovu temu a citajuci tvoje postove ti si ubacen medju redove da provociras :) ajd uzdravlje

znam da cinjenice bole,samo nisam znao da je u ovolikoj mjeri :)

krscani nisu katolici hehe :)

samo je tebi jasno u cemu je prednost ubijanja sto vise evropskih krscana,tvoja mala tajna :)

nije obilic nego kobilic (u originalu) :)

nisu hrvati deretic i tvoja ostala ekipa,da svojataju tudje stvari i velikane BRE :)

provociranje nije namjera,nego su me zanimale cinjenice,koje su se ispostavile tocnima.ponosis se onim cega se normalan covjek stidi.

vidim da nemas rijesenje....adio lipoto :)
 

Back
Top