Takmičarski duh

..nagon za takmičenjem,konkurencijom, sticanjem položaja u društvu, motiv rada i samopotvrđivanja(autoafirmacije)spada u socijalne nagone i osim kod poremećaja nagona prisutan je kod svake osobe ..
..vrijednosti su ono što razlikuje 'takmičarske duhove' ..

u nekom društvu je glavna fora da se npr izbodeš mačevima i noževima na određeni praznik
što više bodeža kroz jezik i obraze, što više krvi, to si veći baja

da li je takmičenje tek puka glad za društvenim priznanjem?

Zavisi koliki su njegovi apetiti, mislim potrebe koje zeli da zadovolji.

Pazi izmedju afrikanaca sto se bode nozevima i onag amerikanaca koji trci maraton od 40 km nema razlike.

Samo im je kultura drugacije.

Poslednja izmena:
Da, ako to drustveno priznanje ide u korist tom pojedincu u smislu zadovoljavanje svojih potreba.

Cak i takavo extremno takmicenje.

..nije to takmičenje ..i ne uključuje isključivo nagon za takmičenjem .. takmičenje podrazumjeva odmjeravanje snaga unutar jedne discipline u kojem se takmičari, učesnici trude da pokažu i ispolje maksimum svojih potencijala ...to bi bilo fer takmičenje, međutim želja da se nadjača drugi, u kojem već učestvuje i nagon samoodržanja često teži da eliminiše 'protivnika' na bilo koji način ..
..kada se nema argumenata potezi imaju za cilj samo jedno ..učiniti da ih i drugi nema ..

Uporedjivanje svojih vrednosti sa drugima je takmicarski duh, naravno ako taj duh postane previse ambiciozan onda je to samo neka neobjasnjiva zelja za pokazivanjem svoje "nadmoci" na drugima.
Svi mi zelimo negde da potvrdimo sebe i da dobijemo potvrdu od sebe, pa mozda i od drugih, tako da verovatno zbog toga dolazi do takmicarskog duha.

Uporedjivanje svojih vrednosti sa drugima je takmicarski duh, naravno ako taj duh postane previse ambiciozan onda je to samo neka neobjasnjiva zelja za pokazivanjem svoje "nadmoci" na drugima.
Svi mi zelimo negde da potvrdimo sebe i da dobijemo potvrdu od sebe, pa mozda i od drugih, tako da verovatno zbog toga dolazi do takmicarskog duha.

upoređivanje - veoma važna reč
odakle ona?
kako nastaje?

da li ovako to ide: dete, pošto se rodi, počinje da uči
Ono uči, tako što kopira
Kopiranje podrazumeva i upoređivanje
Mozak stiče naviku da upoređuje i tako vrednuje

"ako želiš da se dopadneš roditeljima (kasnije društvu) - upoređuj se i potrudi se da ih zadovoljiš"

da li crv takmičenja (čovek kupuje novog bmw-a, samo da bi imao noviju mašinu od svojih drugara, iako mu ne treba) zapravo govori o tome koliko su bili polsušna deca?

btw, neko mi je rekao da bmw-jce voze samo tatini sinovi..
sve se nekako slaže sada.

...takmichi se onaj koji je procenio da moze,shto sa sobom shto sa ostalima...mada ovih drugih ima neuporedivo vishe...e sad i priroda takmichenja je vrlo bitana,da li je takmichenje u vrlinama ili u manama :lol:lichno voli da se takmichim sa samom sobom:D a onda i sa ostalima...ako procenim da mogu:mrgreen:

u suštini jste...kažemo djeci da uče bolje da bi mogle upisati fakultete itd...da bi se lakše zapolsili...bolje živjeli jendog dana...

šta je to nego takmičenje sa ostalima...pa nek se i zove tako, djecu ću ipak učiti tome...nema druge

al i tome da se poraz mora prihvatati i ići dalje

dokle god iza nečijeg odgovora može da se postavi pitanje - zašto?
odgovor nije potpun
e hebote bash si smarach:lol:..lepo reko zato shto mu se moze,tebi,meni njoj...a kad se moze ondaK se i hoce...e a ja zaboravila da si ti u zabokrechini...a tamo nema nadmetanja :mrgreen:..a moze i obrnuto..prvo hocu a poshto to neshto mnogo hocu onda cu da stvorim uslove i da mogu...ako ne spadash u takmichare nemamo o chemu da prichamo:cool:

e hebote bash si smarach:lol:..lepo reko zato shto mu se moze,tebi,meni njoj...a kad se moze ondaK se i hoce...e a ja zaboravila da si ti u zabokrechini...a tamo nema nadmetanja :mrgreen:..a moze i obrnuto..prvo hocu a poshto to neshto mnogo hocu onda cu da stvorim uslove i da mogu...ako ne spadash u takmichare nemamo o chemu da prichamo:cool:

ljudima se svašta može, pa ne rade to što mogu

ljudi svašta hoće, pitanje je zašto hoće baš to nešto a ne nešto drugo.

dakle?

images

dakle?

images

nije problem da hoce nesto neko, nego da moze nesto to. koliziranje moci (mogucnosti u stvari) sa zeljama je rezultanta prevelike zelje nad mrsavom sposobnoscu, prejakog srca a oslabljenog razuma, loseg instinkta naspram dobrog plana.... ili obicna karma i dharma...

dakle?...ti si sada proshirio temu...neophodno je a i dovoljno da to neshto recimo za mene ima vrednost...dakle ocu bash to shto za mene predstavlja neshto,a za drugog nije vredno truda...stvar lichnog izbora,no govorimo o takmichenju i takmicharskom duhu tako da se ti i ja sada takmichimo ko ce koga da nadgovori.:zcepanje:
[

nije problem da hoce nesto neko, nego da moze nesto to. koliziranje moci (mogucnosti u stvari) sa zeljama je rezultanta prevelike zelje nad mrsavom sposobnoscu, prejakog srca a oslabljenog razuma, loseg instinkta naspram dobrog plana.... ili obicna karma i dharma...

pa ja mogu da pojedem 4 doboš torte za petnes minuta ali ne radim to..
loša karma?

dakle?...ti si sada proshirio temu...neophodno je a i dovoljno da to neshto recimo za mene ima vrednost...dakle ocu bash to shto za mene predstavlja neshto,a za drugog nije vredno truda...stvar lichnog izbora,no govorimo o takmichenju i takmicharskom duhu tako da se ti i ja sada takmichimo ko ce koga da nadgovori.:zcepanje:
[

mda, dakle...da se vratimo na pitanje - ZAŠTO neko hoće da se takmiči.

mda, dakle...da se vratimo na pitanje - ZAŠTO neko hoće da se takmiči.
ok.sve mi jasno ti nisi takmichar i ne takmichish se i usput ti nisu jasni oni koji se takmiche...odgovor za tebe poshto dosadasnji nisu bili dovoljni,zato shto voli,zato shto mu se svidja da se takmichi,zato shto se nessto deshava u to,m takmichenju,pa makar i ne pobedio...idemo dalje:lol:jer vazno je uchestvovati ...:aha:

pa ja mogu da pojedem 4 doboš torte za petnes minuta ali ne radim to..
loša karma?

pa mozes ti pojesti 4 ali znades da ce ti kako se broj dobosha uvecava sve vishe bivati muka, tako da se zadovoljstvo pretvara u svoju suprotnost...sto ce reci da je karma dopustila da naucis nesto i da si se u stvari priblizio darmi (doduse ne instinktivno, trebalo je zeludac da zaboli ali i to je nesto).
eto i primera takmicenja sa sobom...moz jednu, moz 4 ali ce nakon toga biti aktiviran sanitarni element. motiv onih sto se takmice u prejedanju ili izjedanju za odredjeno vreme je apsolutno zanimljiv...moz biti novac a moz i titula (prvi u zdranju kobasica ili krofni ili sta vec...kao neki doktorat na lokalnom ili cak sirem nivou). takmicenje je dokaz da se moze vise i bolje a jos dokazati i sebi i drugima kako su kapaciteti veci od onog sto se pretpostavlja da se u sebi nosi, vodi ka ....gradjenju dobre karme, a sve ka cilju do dharme. toliko od mene.
ja volim inace samo da se takmicim sa sobom. o gubitcima necu ni slovo.

Takmicarski duh mora da ima za cilj ..nagradu i to materijalnu
jer je covek davno izgubio potrebu za duhovnim nagradama..
u suprotnom nema smisla..dokazivati se osim samom sebi..

Back