Tajne

Ethelwulf

Poznat
Poruka
7.345
Ne znam koliko je ovo baš za psihologiju, al nema veze.. Desilo mi se u zadnja dva dana da mi dvoje ljudi povere tajne (ne svoje već tuđe, rečene njima u poverenju).. Sad, ja jesam osoba od poverenja, uslov je bio da ne kažem ovima da znam, i to što mi je rečeno neće imati nikakve posledice na ove tako da tehnički nema razlike znam li ili ne.. Znam da je prva stvar koju će neko reći nešto tipa "to govori mnogo o tome kakvi su to ljudi", ali sam video tu situaciju 3-5-10-20 puta pa ne možemo reći da je izolovan slučaj i da ih je samo par takvih.. Znači dok god kažeš poverljivoj osobi, u redu je što si rekao :lol:

A iskreno i meni ta logika deluje iznenađujuće pravilno kada dođem u takvu situaciju, po principu - "kakve veze ima?".. Koliko puta (ste saznali da) se ovo desilo vama i koliko vaših stvari izrečenih u poverenju mislite da šeta unaokolo :lol:

To zavisi od okolnosti.Generalno ne bi trebalo prenositi ničije tajne.Ipak postoje olakšavajuće okolnosti, ako je tim ljudima neko rekao svoju tajnu, a da oni to nisu ni želeli, recimo tajna im je poverena od strane neke brbljive osobe, onda nisu u nekoj posebnoj obavezi prema toj osobi.Isto tako zavisi od težine tajne.Otkriti neku tajnu koja može imati velike posledice po osobu koja je rekla tajnu je veoma loše.Ipak šta je to važna tajna a šta manje važna tajna takođe zavisi od percepcije osobe koja je rekla tajnu.Nekom može veoma teško pasti i razotkrivanje neke nebitne stvari, dok se neko ne brine ni oko veoma važnih stvari.
Isto tako, neko može otkriti tuđu tajnu bliskoj osobi od poverenja, da bi zaštitila sebe tj. ako je tajna takve prirode da je korisno reći nekom od poverenja.Primer, neki komšija je opasan po svoju okolinu, a to niko ne zna. :lol:
Postoji ceo jedan univerzum tajni i razloga za i protiv reći,tako da je potrebno proučiti svaki zaseban slučaj.Ali osoba koja olako otkriva tuđe tajne koje su joj drugi poverili je osoba kojoj se ne može suviše verovati.

pa prirodnije je da sheta nego da ne sheta ipak smo ljudi
psihloga kao mozes da tuzish
popa mozda ne...
ako se o psihologu i popu shire glasine da trtljalju unaokolo nije za njih dobro al ko zna da li su dobre glasine
a ovako se volimo i ne pricamo tajne nekih ljudi
kao

@Rudolf

Ovo nisu neke velike stvari, npr neke se tiču prepričavanja nekih anegdota iz života tog nekog trećeg, a koje mu je ovaj u poverenju rekao.. jer ga je recimo sramota toga.. Svet se i dalje okreće, ali se zapitah koliko se ustvari te stvari uzimaju olako i svi prepričavaju tajne a misle kako se to ne računa.. Takođe, što reče, neko kaže tajnu drugoj osobi a da ova to nije želela.. Jel bi to kao trebalo da znači da je u redu :think:

Za ozbiljnije stvari želim da verujem da ipak ljudi ozbiljnije postupaju.. ovo je u suštini i beznačajno, ali ume biti malo komično :lol: Neko ti kaže nešto u poverenju a ti misliš "u redu, samo će mojih sedam najboljih drugara znati :)" :hahaha:

to o čemu pričaš je tračarenje.
a taj koji je tebi rekao nešto o trećoj osobi u povrenju, isto će uraditi i sa informacijom koju od tebe dobije u poverenju..
ne želim da slušam takve priče, ni iz prve ruke nisu pouzdane, a tek kada pređu preko par usta dobijete nešto izopačeno.
ne zanima me ni šta se o meni priča, niti da saznam tuđe 'tajne'.

na tim sitnicama se pokazuju ''prijatelji'' i gube..bar se razocaras i nista im vise ne govoris

Najjače je kad sam ja nešto rekao drugaru (mada njemu i ne verujem i prilično mi je svejedno bilo i da se izlaprda, nebitna stvar neka).. i on to isto tako u poverenju kaže zajedničkoj drugarici.. I ona se jedno veče izlane, a ja se samo okrenem prema njemu - ŽENO! :rotf: Odma znaš da slučajno ne poveriš nešto ozbiljnije

Bila je medju bajkama u slici jedna o tome kako je covek, da bi proverio svoju zenu ume li da cuva tajnu, poverio jednu na cuvanje - da je izlegao jaje. Ona se poverila svojoj prijateljici, ova drugoj i tako redom... Svako je u prici nesto dodao, pa je do njega na kraju dosla sasvim nova verzija price... Poenta jasna kao dan - ako zelis da tajna ostane tajna nemoj je nikom pricati. Uvek se setim nje kad se tudje tajne prepricavaju uz kaficu...

Znam kome shta mogu reci a kome ne...u one osobe u koje imam poverenje znace sve shto mi se deshava u zivotu i znam da nece nikakve price da kruze okolo...nikada nisam volela one ljude rekla kazala i razni tracevi,ne interesuje me ni malo ko shta radi...inace meni neko neshto kad kaze u poverenju that`s it,nemam shta kome da prenosim,ono shto je receno ostaje tu za ceo zivot....a ako neko sa strane zeli nekakve price da izmishlja i prica okolo...izvolte samo napred jer me se ne tice ni malo.....

Tudje tajne ne prepricavam, jer ako je neko smatrao da sam ja od poverenja za ono sta je njemu/njoj važno, ja to poverenje neći izneveriti. I "izraditi" to. U svim odnosim medjuljudskim, izuzetno i najviše cenim odanost , poverenje. Moje u odnosu na druge, kao i tudje u komunikaciji sa mnom. Naprosto, težim i ja, da opet imam onu istu veru u ljude, pa da se odvažim, kao neka klinka, da i ja nekoem nešto svoje kao poverim, znači en enku tajnicu, nego onaj osećaj, da imate kome da kažete ono nešto..."sHHhhhhh", ali poučena vrlo lošim iskustvom, naprosto ne ide. Negde sam na dobroj distanci; tudje neću nikada izdati i reći, ali svoje teško da ću od sada pričati. Vrlo sma ja lepo videla, kada Vas gadjaju sopstvenim rečima, rečenim u poverenju, ali svakako sami ste krivi, jer kako kažu, kada hoćete nešto da čuvate od neprijatelja, čuvajte to i od "prijatelja " . Neko sam ko ne prosledjuje stvari koje mi ljudi povere, jer duboko cenim njihovo poverenje u mene, ma kako to delovalo sitno, meni je vredno.

Najjače je kad sam ja nešto rekao drugaru (mada njemu i ne verujem i prilično mi je svejedno bilo i da se izlaprda, nebitna stvar neka).. i on to isto tako u poverenju kaže zajedničkoj drugarici.. I ona se jedno veče izlane, a ja se samo okrenem prema njemu - ŽENO! :rotf: Odma znaš da slučajno ne poveriš nešto ozbiljnije
bas to sto misle da su nesto bitno rekli a pokazu koliko su mizerni

Kada prijarelju ili prijateljici poveravaš neku tajnu, uvek se seti da i on ili ona imaju još neke prijatelje.....ne znam ko je ovo rekao...neko poznat
Troje mogu zadržati tajnu, ako je dvoje od njih mrtvo...Franklin

Kada prijarelju ili prijateljici poveravaš neku tajnu, uvek se seti da i on ili ona imaju još neke prijatelje.....ne znam ko je ovo rekao...neko poznat
Troje mogu zadržati tajnu, ako je dvoje od njih mrtvo...Franklin

:eek: Ovo je jako zanimljivo.. Sad se mislim, ispada da neko poveri tajnu prijatelju zato što mu je teško da je čuva sam.. A onda isto tako tom prijatelju bude teško da drži tajnu, pa je i on mora poveriti nekome.. Znači, tajne su zlo :lol: Ili nemoj imati tajne ili ih ne poveravaj nikome

Ne znam koliko je ovo baš za psihologiju, al nema veze.. Desilo mi se u zadnja dva dana da mi dvoje ljudi povere tajne (ne svoje već tuđe, rečene njima u poverenju).. Sad, ja jesam osoba od poverenja, uslov je bio da ne kažem ovima da znam, i to što mi je rečeno neće imati nikakve posledice na ove tako da tehnički nema razlike znam li ili ne.. Znam da je prva stvar koju će neko reći nešto tipa "to govori mnogo o tome kakvi su to ljudi", ali sam video tu situaciju 3-5-10-20 puta pa ne možemo reći da je izolovan slučaj i da ih je samo par takvih.. Znači dok god kažeš poverljivoj osobi, u redu je što si rekao :lol:

A iskreno i meni ta logika deluje iznenađujuće pravilno kada dođem u takvu situaciju, po principu - "kakve veze ima?".. Koliko puta (ste saznali da) se ovo desilo vama i koliko vaših stvari izrečenih u poverenju mislite da šeta unaokolo :lol:

opusteno co'ece to se i meni desava :lol: al i ne cudim se, ja izgledam kao osoba od povjerenja :aha:
e sada svoje ne govorim onome od koga se nadam da ce govoriti ostalimo u ''povjerenju'' uglavnom nisam nista takvo otkrio...

Poverene tuđe mi tajne, ne otkrivam ( bilo kakvog karaktera da su, doduše nikada mi se neki ubica nije poveravao, a ostalo, bilo je svega.........), a nikada ni ne insistiram da ih čujem, ako taj sam neko nema ideju da mi se poveri.
U slučaju da sam ja ta koja oseti potrebu da se poveri, prvo pitam tog nekoga, da li je u stanju da čuje to nešto moje lično, da li je sposoban u tom trenu.
I da, nemam običaj se nešto često poveravam, jer to ipak daje teret osobi kojoj se čovek poveri, koliko god ozbiljna ili neozbiljna tajna bila ili šta već.
I ono uobičajeno, ljudima uvek imponuje kada im se neko poveri.

I ja vrlo slično razmišljam.

Al, najbolja je jedna moja drugarica koja ne ume ništa da zadrži za sebe i kad joj nešto pričaš ona pita - Jel to tajna, ako je tajna nemoj da mi pričaš :lol:

iskrena je, to poštujem.:)
ja se recimo ne plašim da ću to negde izlanuti, nego što ću se, poznajući sebe, i sama opteretiti sadržajem toga što je izrečeno.
jer šta je drugo nečija tajna nego nešto krajnje ozbiljno i vrlo delikatno?

Back