Tajna najkremastijeg pire krompira je ......

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
383.055
Recept korak po korak:

Prvo oljuštite beli krompir, isecite ga na kockice i stavite u hladnu vodu.
Kuvajte krompir oko 20 minuta, poklopljen, a u vodu dodajte i jednu kocku za pileću supu kako bi pire imao bogatiji ukus.
Kada je krompir skuvan, procedite ga i ostavite sa strane.
U posebnom loncu otopite malo putera sa mlekom, pa tu toplu mešavinu dodajte krompiru.
Dodajte i malo pavlake za kuvanje (slatke pavlake), pa sve zajedno dobro izgnječite ili umutite mikserom.
Dodajte so, malo muskatnog oraščića, biber i druge začine po želji, još jednom sve dobro izmešajte i gnječite do savršene kremaste teksture.
Pire poslužite uz jelo po izboru i uživajte u bogatom ukusu i mekoj, baršunastoj teksturi.

To je OK recept za TikTok, ali sam o pireu svašta naučio od profesionalnih kuvara.

Slatka pavlaka apsolutno ne može da ide u pire, samo neutralna eventualno.

Drugo, krompir za pire se ne ljušti pre kuvanja i ne seče u kockice. Kuva se sa korom da voda ne bi ušla u krompir i posle kuvanja se ljušti.

Treće, ne ide malo putera, ide PUNO putera. Na 1kg krompira ide 450gr putera. (DA, znam da zvuči previše ali nije)

Četvrto, ide i 1% do 1.5% soli na ukupnu masu, zavisno od ukusa

Peto, ne sme da se muti, mora da se gnječi.

Onda zaista ispada savršen, provereno.

Pozdravi ti te profi kuvare i reci im da 450 gr. putera nije normalno ..jedino ako nije neka velika kolicina krompira
Ja pravim pire po svom..Nekada kuvam krompir u ljusci pa posle kroz presu a nekada ga oljustim isecem na ploške i skuvam i ocedim.
Sa gnječilicom za krompir ga izgnjecim, dodam kocku putera , toplo mleko i so i sve to dobro rucno izmešam..
Ni jedne grudvice ne bude a pire je svilenkast ..Nikada ne mešam sa mikserom
Jednom sam probala sa pavlakom za kuvanje koju sam umesto mleka sipala u pire i bio je dobar.

Mojima se sviđa pire kako pravim.
Pisala sam u nekoj temi ali nije se svideo recept drugim domaćicama.

Oljušten krompir isecam na kockice, nalijem hladnom vodom, dodam kašicu soli i kuvam lagano.
Dobro skuvan krompir ocedim, dodam vrelo mleko, kocku putera i umutim mikserom.
Bude rastresit, kremast, ukusan. Dobar je i kada se jede kasnije.

Recept korak po korak:

Prvo oljuštite beli krompir, isecite ga na kockice i stavite u hladnu vodu.
Kuvajte krompir oko 20 minuta, poklopljen, a u vodu dodajte i jednu kocku za pileću supu kako bi pire imao bogatiji ukus.
Kada je krompir skuvan, procedite ga i ostavite sa strane.
U posebnom loncu otopite malo putera sa mlekom, pa tu toplu mešavinu dodajte krompiru.
Dodajte i malo pavlake za kuvanje (slatke pavlake), pa sve zajedno dobro izgnječite ili umutite mikserom.
Dodajte so, malo muskatnog oraščića, biber i druge začine po želji, još jednom sve dobro izmešajte i gnječite do savršene kremaste teksture.
Pire poslužite uz jelo po izboru i uživajte u bogatom ukusu i mekoj, baršunastoj teksturi.
Danas ću da probam ovo

Back