Tadić tražio smenu Vuka Jeremića!

NE-ZGODAN

Poznat
Poruka
7.555
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/143604/Tadi%C4%87+tra%C5%BEio+smenu+Vuka+Jeremi%C4%87a!.html

[QUOTE BEOGRAD 10. 12. 2010
Press
ekskluzivno otkrivamo
Tadić tražio smenu Vuka Jeremića!

Predsednik Srbije tražio od premijera da hitno smeni šefa diplomatije jer ga nije konsultovao oko bojkota Nobelove nagrade. Saradnici ga ubedili da bi u ovom trenutku smena ministra spoljnih poslova bila mnogo veća šteta nego korist
1
VESTI-DANA.jpg

Učitelj i učenik...Boris Tadić i Vuk Jeremić



Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je u sredu smenu ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića, saznaje Press u vrhu vlasti. Besan što ga Jeremić nije obavestio da će Srbija bojkotovati dodelu Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Lijuu Sjaobou, Tadić je od premijera Cvetkovića tražio da odmah smeni šefa diplomatije. - Predsednik Tadić je bukvalno poludeo kada je čuo da je Jeremić sam odlučio da bojkotuje Nobela. Pozvao je premijera Cvetkovića i zatražio od njega da odmah smeni Vuka, jer je ovakvom odlukom ugrozio evropske integracije koje su nacionalni prioritet broj jedan - prenosi sagovornik Pressa.
Đelić nije imao pojma
Prema rečima našeg izvora, niko u vrhu vlasti nije znao da će Jeremić doneti odluku o „bojkotovanju Nobela":
- Oko te odluke da se ne ide na dodelu Nobelove nagrade Jeremić se nije konsultovao ni sa kim. Ni sa Vladom, ni sa predsednikom. Čak ni Božidar Đelić nije znao da je Jeremić ovu odluku doneo na svoju ruku, pa je dao izjavu da je odluka da se bojkotuje Nobel u skladu sa državnom politikom Srbije. Nastao je čitav haos zbog jedne nesmotrene odluke... - prenosi izvor Pressa.
Naš sagovornik objašnjava da je predsednik Tadić odustao od smene Jeremića tek nakon što je posle višečasovnog ubeđivanja sa savetnicima i najbližim saradnicima procenjeno da bi to nanelo još veću štetu Srbiji.
- Da je bilo pameti, Vuk je na dodelu Nobela mogao umesto ambasadora da pošalje niže sekretare i tako reši i problem odnosa prema Kini i odnosa prema EU. Ovako smo pretrpeli ogromnu štetu... - tvrdi izvor Pressa.
Predsednik Tadić juče nije hteo da komentariše naša saznanja. Odgovarajući na pitanja novinara Pressa kako komentariše odluku da Srbija ne prisustvuje dodeli Nobelove nagrade kineskom disidentu, predsednik je juče rekao da je „ministar spoljnih poslova u svojoj nadležnosti i u skladu sa zakonom doneo svoju odluku".
A
VESTI-DANA.TUMB.jpg

Neki od sukoba Tadića i Jeremića
Rezolucija Srbije
Početkom septembra Boris Tadić sa Ketrin Ešton preinačio tekst rezolucije Srbije o odluci MSP, iza koje je stajao Vuk Jeremić.
Ne pita šefa stranke
Vuk Jeremić se kandidovao za potpredsednika DS-a bez podrške Borisa Tadića i većine stranke.
Biramo Kosovo, a ne EU
Vuk Jeremić 3. marta: Greši onaj ko misli da bi, ukoliko bi bila primorana da bira između EU i Kosova, Srbija izabrala EU
Nema odustajanja od EU
Boris Tadić 6. marta: Srbija neće dočekati pozitivno uslov koji bi se pred nju postavio da bira između EU i Kosova. Nikad nećemo odustati od članstva u EU


- Vlada Srbije, kako sam obavešten od premijera Cvetkovića, nije raspravljala o tom pitanju... Hajde da pustimo da institucije rade svoj posao. Ja ću se oglasiti kada se čitav taj proces završi. Ne bih hteo da se umešam u njihov posao pre vremena. Ionako me stalno optužuju da to radim, pa i kad ne radim... - kazao je Tadić posle skupa povodom Dana borbe protiv korupcije. On je dodao da kao predsednik Srbije poštuje svaku članicu UN i da ne želi da komentariše to što se Srbija uz zemlje kao što su Severna Koreja i Iran uzdržala od dolaska na ceremoniju uručenja Nobelove nagrade.
- Što se tiče mojih ličnih osećanja, ovim povodom najbolje bi bilo da ja o tome ne govorim. Moje odrastanje je disidentsko. I moj otac je bio oglašen državnim neprijateljem 60-ih godina, kada sam ja imao 10 godina - zaključio je predsednik Tadić.
S druge strane Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić izjavio je da neće biti revidirana odluka o tome da Srbija ne prisustvuje dodeli Nobelove nagrade za mir.
- Takvu odluku ne bismo donosili da nismo bili sigurni u njenu opravdanost. Takve odluke po Zakonu o spoljnoj politici ne donose se u okviru Vlade Srbije i to nije posao Vlade - rekao je Jeremić na niškom Filozofskom fakultetu.
Na pitanje da prokomentariše stav predsednika Borisa Tadića o tome, Jeremić je rekao da ne bi bilo primereno da ma koji ministar komentariše izjave predsednika.
Cvetković: Taktički potez
A premijer Mirko Cvetković rekao je u Birselu da je odluka o bojkotu dodele Nobelove nagrade za mir „taktički potez za dostizanje evropske integracije"?! On je u Briselu objasnio da „možda tako ne izgleda, ali takva odluka ne predstavlja skretanje Srbije s puta ka uključivanju u EU".
S druge strane, Evropski komesar za proširenje Štefan File posle sastanka sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem ponovio je da EU žali zbog takve odluke Srbije, od koje se očekivalo da koordiniše svoj stav sa spoljnom politikom Unije.
][/QUOTE]

Diktator u pokusaju je totalno izgubio vezu sa realnoscu...sece granu na kojoj sedi...na srecu Srbije...:mrgreen:
 

Back
Top