Тадић: Даћу мандат за састав владе Демократској странци!

SURbel:
Zar Toma svojevremeno nije ucestvovao u radu evropskog parlamenta (ili tako nekako), na kom jeziku mislis da je pricao???
Ja koliko se secam iz nekih TV prenosa, Toma sasvim lepo koristi engleski jezik.

Ja sam cuo da je taj njegovj jezik bio DALEKO BILO. Sto rece neko,kao da su mu na srpskom pisali kako se sta izgovara,pa cita.
Ispalo je da je Vuk za njega rodjeni Englez.

Alekasandar2:
Како управо прича на ТВ,
"Мандат се даје оној странци која има највише шансе да формира владу, како би требало да се да мандат оној странци која има највећи брај гласова у једном блоку, то је Демократска странка која има највећи број гласова у демократском блоку, па ће она добити мандат"

Господе!

Uzimajuci u obzir da je trenutno jedini izlaz koalicija izmedju DS i DSS, to i nije lose. DSS ce ih, sto bi to narod rek'o, drzati za muda, a cini mi se da bi Kostunije bolji bio kao Ministar Inostranih Poslova. Imace mogucnost da zaustavi bilo kakve ludosti koje bi teletabisima pale na pamet a Djelic je svakako ekonomski obrazovaniji od Kostunice.

Salvantis:
Tadic lupa gluposti, jer je osnovno pravilo da se mandat nudi onoj stranci koja je dobila najvise glasova na izborima. Na osnovu cega on procenjuje da "DS ima najvece sanse da formira vladu" je nesto sto je samo njemu jasno.
Naravno opet je tu i njegova podela na "demokratske i nedemokratske" gradjane Srbije (koji li su oni sto uopste nisu glasali? )

Uostalom celokupnim svojim ponasanjem predsednik Republike pokazuje koliko su ustavne odredbe po kojima predsednik ostaje i predsenik svoje stranke, jako lose resenje. Mnogo bi bolje bilo da su te dve funkicje potpuno i apsolutno odvojene umesto sto imamo nekakvo milosevicevsko resenje, s tim da ga Tadic zlopuotrebljava na jos gori nacin.

У уставу лепо пише да се Председник Републике НЕ МОЖЕ БАВИТИ било којим другим јавним послом - дакле не би могао бити ни Председник ДС-а, а још мање да води кампању за своју странку као Председник СРбије - а то не важи, рецимо, за премијера. Дакле, све време је кршио Устав.

SURbel:
Zar Toma svojevremeno nije ucestvovao u radu evropskog parlamenta (ili tako nekako), na kom jeziku mislis da je pricao???
Ja koliko se secam iz nekih TV izvestaja, Toma sasvim lepo vlada engleskim jezikom.

Jest, jest, pričao je on na engleskom, samo ga niko na engleskom nije razumeo. Čitao je sa papirića i to onako po srpski. Ako znaš onaj osećaj kad te je sramota tuđeg blama, tako sam se ja osećao gledajući ga.
nije stigao da usavrši jezike, jer polaže ispite na faxu :roll:

Alekasandar2:
Како управо прича на ТВ,
"Мандат се даје оној странци која има највише шансе да формира владу, како би требало да се да мандат оној странци која има највећи брај гласова у једном блоку, то је Демократска странка која има највећи број гласова у демократском блоку, па ће она добити мандат"

Господе!

A kome da da mandat, mozda Nikolicu? Pa on, mucenik jedan, najavljuje nove izbore zato sto nema s kim da formira tu vladu! I da li uopste razmislja koliko kosta to olako obecavanje novih izbora, zbog cega, da bi dobio opet isti broj glasova!

@Aleksandar2
Posto sam i ja ucio ustavno pravo i dobio 9, i bolje ga naucio od tebe, onda moram da ti kazem da se mandat daje onoj partiji koja je dobila najveci broj glasova, ali koja pri tom moze da formira vladu. Problem je u tome ako das radikalima mandat, oni nemaju s kim da formiraju vladu. Uzmi digitron, ako ne mozes napamet, pa saberi. A sledeca opcija je DS. Oni su drugi po broju glasova i logicno je da se ponudi njima, ako mogu da formiraju vladu. Ako ne mogu ni njima, onda DSS, pa g17 i na kraju SPS i LDP. Ali je ocigledno da postoje 2 varijante: ili ce vladu formirati SRS i DSS i Toma biti premijer (jer su radikali dobili najvise), sto je nemoguce, ili ce vladu formirati DS, DSS i g17 i Boza biti premijer. DSS ne moze da formira vladu bez DS, a g17 i LDP nikako. O tome se radi, to je osnovni princip parlamentarizma. I jos jedna stvar, za ono udruzivanje DSS i g17: u postizbornu koaliciju svaka lista unosi koliko je dobila i nije moguce udruzivanje tog tipa. A osim toga, zar nije logicnije, ako se vec razmislja na taj nacin, da se DS i g17 udruze, posto su i programski i ideoloski slicni?

usladic:
@Aleksandar2
Posto sam i ja ucio ustavno pravo i dobio 9, i bolje ga naucio od tebe, onda moram da ti kazem da se mandat daje onoj partiji koja je dobila najveci broj glasova, ali koja pri tom moze da formira vladu. Problem je u tome ako das radikalima mandat, oni nemaju s kim da formiraju vladu. Uzmi digitron, ako ne mozes napamet, pa saberi. A sledeca opcija je DS. Oni su drugi po broju glasova i logicno je da se ponudi njima, ako mogu da formiraju vladu. Ako ne mogu ni njima, onda DSS, pa g17 i na kraju SPS i LDP. Ali je ocigledno da postoje 2 varijante: ili ce vladu formirati SRS i DSS i Toma biti premijer (jer su radikali dobili najvise), sto je nemoguce, ili ce vladu formirati DS, DSS i g17 i Boza biti premijer. DSS ne moze da formira vladu bez DS, a g17 i LDP nikako. O tome se radi, to je osnovni princip parlamentarizma. I jos jedna stvar, za ono udruzivanje DSS i g17: u postizbornu koaliciju svaka lista unosi koliko je dobila i nije moguce udruzivanje tog tipa. A osim toga, zar nije logicnije, ako se vec razmislja na taj nacin, da se DS i g17 udruze, posto su i programski i ideoloski slicni?

Sve je to tačno i lepo ali ovo je Srbija ako nisam ja mandatar nek propadne država

Nije stravr o tome ko ce da bude mandatar. Stvar je u principu. Pravila postoje da bi se postovala, pa i u Srbiji. Osobito ako se neko poziva na legalnost i legitimitet. 22% nosi 5% vise legitimiteta od 17%, a legalno je po ustavu. Ovo je cista matematika. Narod je tako glasao i to je to. Logicno bi i meni, kao protivniku radikala, bilo da se mandat ponudi Tomi, ali on sam kaze da nece da formira vladu. Onda se ide na sledeci najveci broj, a to je DS. Vrlo je jednostavno i ne znam u cemu je problem. I DS kao vodeca stranka demokratske orijentacije ne bi trebala da odstupi od ovih nacela. Jer, ako DSS nece da podrzi ova nacela, onda ce oni biti krivci za neformiranje vlade i to ce ih kostati na sledecim izborima. Mislite o tome

usladic:
Nije stravr o tome ko ce da bude mandatar. Stvar je u principu. Pravila postoje da bi se postovala, pa i u Srbiji. Osobito ako se neko poziva na legalnost i legitimitet. 22% nosi 5% vise legitimiteta od 17%, a legalno je po ustavu. Ovo je cista matematika. Narod je tako glasao i to je to. Logicno bi i meni, kao protivniku radikala, bilo da se mandat ponudi Tomi, ali on sam kaze da nece da formira vladu. Onda se ide na sledeci najveci broj, a to je DS. Vrlo je jednostavno i ne znam u cemu je problem. I DS kao vodeca stranka demokratske orijentacije ne bi trebala da odstupi od ovih nacela. Jer, ako DSS nece da podrzi ova nacela, onda ce oni biti krivci za neformiranje vlade i to ce ih kostati na sledecim izborima. Mislite o tome

Ma pusti legitimnosti i dobre volje i takve staro demokratske stvari
Da smo takvo društvo, to ne bi ni došlo u pitanje.
Ova zemlja ima milion obaveza i problema da bi se mi birali ponovo za 3 meseca
Treba zasukati rukave i raditi, a ne većati 3 meseca ko treba da ima i premijersko mesto i imesto ministra UP.
Vlada pod hitno, pa bilo po cenu da Koštunica bude premijer, ali jasno takvu ucenu prezentovati javnosti.
Znaće se to kazniti na sledećim izborima.

usladic:
@Aleksandar2

Ti NE ZNAS da li neko moze ili ne moze da formira vladu dok se toj stranci ne da sansa da to uradi. Zato se u svim demokratskim drzavama mandat za sastavaljanje vlade daje prvo stranci koja osvoji najvise glasova i da joj se vremenski rok od mesec dana da to ucini, pa ako ona ne uspe onda se mandat daje prvoj sledecoj stranci po plasmanu na izborima.

usladic:

isto tako 30% nosi vise legitimiteta od 22% pa se opet onima koji su uzeli 30% ne dozvoljava da MAKAR PROBAJU da formiraju vlast.

Back