Salvantis:
Ybga bobe, ti kad nesto ne znas ili ne razumes, onda lazes. I kako ja sad da ti dokazem nesto kad ti konstantno pricas nesitine, zamenjujes teze i ponavljam, prosto receno lazes.
Vredjas, iskreno receno, neznas sta da kazes, pa prebacujes teme... ako ne znas odgovor u buduce izbegavaj....
E sad da li ima smisla nastavljati sa ovom istorijskom diskusijom pod takvim uslovima? Al' 'ajde jos jednom, pre nego sto iron sve ovo obrise:
O mongolima nemoj ni da pocinjes, bolje za tebe
Pretnja ili Samonabedjenost... mozda oboje?
Najvazniji rusko-turski sukobi su bili u moldaviji i na balkanu (bugarska), kavkaz je bio potpuno periferan, sto ti ocigledno ne znas.
Preiferan, pa je deo po deo Kavkaz presao u ruke Rusiji... periferija nema sta... :grin:
Verovatno mislis da je Rusija na Kavkazu postojala odavno... :grin:
Ako se za ruse ikada moze reci da su bili oslobodioci onda se to moze reci za XIX vek na balkanu. Piaj nekog bugarina ko ih je oslobodio od turaka, pa ce ti reci, a imali su uticaja i na nasu istoriju. Ako ti izjednacavas uticaj Turaka i Rusa na Balkanu u XIX veku, e pa onda ja stvarno nemam sta dalje da objasnjavam.
Dodaj druzini Asutriju i dobices tri sile koje zele da kontrolisu tj, tominiraju Balkanom, a u svemu se sve svodi sjasi Kurta da uzjasi Murta...
Ali, naravno, Rusi su ovde bili zato sto nas vole, a ne zbog interesa... :-D
Pravedan rat je filozofsko, eticko i pravno pitanje, koje postoji preko hiljadu godina. Da ti ja sad ne objasnjavam sve od rano-hriscanskih filozofa pa do Klauzevica, i sve do Povelje UN i danasnjeg medjunarodnog prava, mislim da je najkrace i sustinski, ako rat moze biti pravedan, onda je to samo pod uslovom da je odbrambeni. naravno da svi ruski ratovi nisu bili odbramnbeni, verovatno vise od pola su bili agresivni. Nego koliko je odbrambenih, pravednih ratova vodila Amerika? Jedan do dva od stotinak....racunaj procenat sam.
Po tvojoj teoriji Prvi balkanski rat nije pravedan za Srbe... nismo pravednici, napali smo teritopriju druge drzave... Da i ne spominjem Srpsko-Bugarski rat kralja Milana....
Vizantija, kao i srednjovekovna Srbija su bile okupirane od strane Turaka. Sta hoces da kazes da Vizantija nikada nije napadala Srbiju? Svasta.
Pricamo o Balkanu pre Turaka, nemoj da menjas tezu!
Da, samo sto je nas placao Vatikan da ratujemo protiv (Pravoslavne) Vizantije... i lepo smo profitirali...
Postavlja se pitanje kako to da su stari Srbi bili promucurni, a mi danasnji nismo!!! Svi Evropski narodi su napredovali, samo se mi vracamo u nazad, dokle?
A Finska? Presla iz ruke u ruku, od Svedjana, Rusima. Pa?
Mogla je i Srbija da posle Turaka predje u ruke Austriji... i nista... pa? Mislim, i onako nismo imali drzavu, da za njom zalimo...
Sad si stvarno smesan: Rusi su iskoristili nas u I sv. ratu?????? Pa ja bih pre rekao da su usli u rat zbog nas i na nasoj strani, mogli su i da nas puste Austro-Ugarskoj. Naravno imali su i svojih interesa, ali nisu nas iskoristili, kako su nas na primer iskoristili englezi u drugom sv. ratu. Cak bi moglo da se kaze da smo mi vise iskoristili njih :wink:
Kako, ajde mi objasni, molim te.
Amerikanci su ih molili da im pomognu u osvajanju japana, sto je staljin i obecao. Da nije bilo atomske bombe, ruska akcija u mandzuriji bi bila od sustinskog znacaja za japanski poraz (neki istoricari tvrde da je i ovako bila jednaka po znacaju za japansku kapitulaciju). Uostalom, kako rekoh japan je njih prvi napao i 1904 i tridesetih (tzv. "neobjavljeni rat" 38 i 39 ). Sta su trebali po tebi, da napadnu SAD i brane japan?
Hmmm, Amerikanci su molili Sovijete da napdanu vec skoro pobedjene Japance... :grin:
SAD prva nije zelela da se Sovijetistan mesa da ne bi morala da deli Japan na dva dela, kao sto je Nemcku! Samo, ako nisi znao, da su Japaneri napali 1941. SSSR, od SSSRa ne bi ostalo nista... Japanci su drzali Sovijete za muda i pustili su ih i napali Amere... i sa time osudili sebe na propast, a SSSR su dali pobedu na tacni! Za DZ!
Ukrajina je bila Rusija, Rusija je bila Ukrajina u XI, nema razlike, valjda znas bar osnovne stvari (izgleda ne). Kijev je bio prestonica srednjovekovne Rusije pobogu. Uostalom idi na wiki ili ukucaj medieval map na googlu, ako vec nemas neku knjigu , da ti ja ovde opet ne uploadujem karte. Ne bih da te bas toliko (opet) isponizavam
Gde je Rusija? :grin:
Pre sto prenaglis i odgovoris, procitaj malo bolje... :grin:
Reci za Rusiju da je kao drzava postojala u Srednjem veku je isto kao kad kazes "renesansna Nemacka" ili "renesansna Italija"...
Ali dobro, zasto ja tebi objasnjavas kad o tome nemas osnovnog pojma...
Ma da pogledaj ti Gvatamalu, Tajland i Kongo, ili tek Irak , prosto skacu od srece i radosti. Uostalom sta bi bilo sa Juznom Korejom da je propao kapitalizam i amerika se raspala, a da je SSSR pobedio u hladnom ratu? Sto puta bi bili u gorem stanju nego S.Koreja danas.
Pogledaj sve te drzave pre 20 godina... sigurno su bile naprednije i bogatije nego sad...