Svi Vi koji sledite put srca...javite se

Maha Majo – osvrni se malo oko sebe – ljudi pisu o tim stvarima na gomili podforuma. Zabrana pricanja o Bogu ? Ne podseca li to malo na Orvelovu “ 1984”?

Okultizam, ezoterija ( to su sinonimi) – Nije li I Isus bio okultista ako je otkrio ljudima nesto sto je dotad bilo skriveno? ( Occultum – skriven, nepoznat )

Misticizam – nisu li apostoli I Isus bili mistici, nije li Hriscanstvo zasnovano na Misticnim otkrovenjima?

Nadrimedicina – nije li Isus lecio ljude sredstvima koja danasnja medicina ne razume??

Jeres – nije li Isus razapet zbog jeresi???

Ko ovo negira taj ne veruje u Isusa Hrista.

Najozbiljnije protestvujem protiv kretena koji je propisao ovakva pravila. Zapitajte se , cisto hipoteticki, da se danas Isus pojavi medju nama, da li bi on smeo u ovakvom sistemu nesto da kaze? Da li bi bio opet osudjen I ogranicen ovakvim pravilima ( opet hipoteticka teza )? Zapitajte se malo, kriticki razmisljajte, PROCITAJTE te knjige po kojima pljujete, jedino tako cete stvarno znati sta ste pljunuli.
Molim vas, ne budite ograniceni. Kada se kaze kontrola uma – ne radi se o matorom bradatom chichi koji stoji iznad vas I govori “ Nanu li vam vasu, sad cu da vam kontrolisem um !”
Kontrola uma je vaspitanje, ucenje elementarnom vaspitanju I nije obavezna ni za koga. Ja ne bih pristao da budem u bilo kakvoj organizaciji I sekti, te stvari sam proucio sam I za svoj grosh.
Verujem da ima kretena koji su zlokoristili te stvari da iskoriste druge ljude I otud tolika ogorcenost, ali shvatite takvih kretena je uvek bilo I bice, srednji vek je bio pun manipulatora koji su koristili I hriscanstvo da manipulisu nejakim, nekritickim pojedincima. Uvek , svakoj informaciji pristupite kriticki, ne slusajte KO PRICA NEGO STA PRICA. Proverite I ove informacije iz nedeljnog telegrafa I sa interneta, nije vazno da li je rekao psihijatar ili pop ili profesor ili Sveti Petar. Sami istrazite pojavu do kraja .
To je duznost svakog od nas, zbog generacija koje dolaze – ucinimo to da njih zastitimo – ne budimo lenji I sebicni.

kako_hocu:
Maha Majo – osvrni se malo oko sebe – ljudi pisu o tim stvarima na gomili podforuma. Zabrana pricanja o Bogu ? Ne podseca li to malo na Orvelovu “ 1984”?

Okultizam, ezoterija ( to su sinonimi) – Nije li I Isus bio okultista ako je otkrio ljudima nesto sto je dotad bilo skriveno? ( Occultum – skriven, nepoznat )

Misticizam – nisu li apostoli I Isus bili mistici, nije li Hriscanstvo zasnovano na Misticnim otkrovenjima?

Nadrimedicina – nije li Isus lecio ljude sredstvima koja danasnja medicina ne razume??

Jeres – nije li Isus razapet zbog jeresi???

Ko ovo negira taj ne veruje u Isusa Hrista.

Najozbiljnije protestvujem protiv kretena koji je propisao ovakva pravila. Zapitajte se , cisto hipoteticki, da se danas Isus pojavi medju nama, da li bi on smeo u ovakvom sistemu nesto da kaze? Da li bi bio opet osudjen I ogranicen ovakvim pravilima ( opet hipoteticka teza )? Zapitajte se malo, kriticki razmisljajte, PROCITAJTE te knjige po kojima pljujete, jedino tako cete stvarno znati sta ste pljunuli.
Molim vas, ne budite ograniceni. Kada se kaze kontrola uma – ne radi se o matorom bradatom chichi koji stoji iznad vas I govori “ Nanu li vam vasu, sad cu da vam kontrolisem um !”
Kontrola uma je vaspitanje, ucenje elementarnom vaspitanju I nije obavezna ni za koga. Ja ne bih pristao da budem u bilo kakvoj organizaciji I sekti, te stvari sam proucio sam I za svoj grosh.
Verujem da ima kretena koji su zlokoristili te stvari da iskoriste druge ljude I otud tolika ogorcenost, ali shvatite takvih kretena je uvek bilo I bice, srednji vek je bio pun manipulatora koji su koristili I hriscanstvo da manipulisu nejakim, nekritickim pojedincima. Uvek , svakoj informaciji pristupite kriticki, ne slusajte KO PRICA NEGO STA PRICA. Proverite I ove informacije iz nedeljnog telegrafa I sa interneta, nije vazno da li je rekao psihijatar ili pop ili profesor ili Sveti Petar. Sami istrazite pojavu do kraja .
To je duznost svakog od nas, zbog generacija koje dolaze – ucinimo to da njih zastitimo – ne budimo lenji I sebicni.

. 8-) .pozuri polako dragi kako kocu,
Niko ovde, pa ni ja, nije protiv tema koje navodis, vec protiv MANIPULATIVNOG OTVARANJA TEMA :!:
elendil:
Pre 20 godina u organizaciji Drustva PFR iz Zajecara u Zajecaru je odrzan prvi Seminar Preporadjanja...Zatim i dvogodisnja obuka za profesionalne rebirthere koju je u dvogodisnjem skolovanju vodila Judith Colingnon magistar klinicke psihologije iz Londona...
I preporadjanje se u Srbiji radi vec 20 godina...Tehnika SVESNOG,POVEZANOG DISANJA koja se lako uci i ciji rezultati su zaista fascinantni...Da li je neko radio preporadjanje i ima li neko iskustva sa njime?Ukoliko ima zainteresovanih za Seminar Preporadjanja u Beogradu posetite www.duhovnicentar.co.sr
8-)

Kako_hoću. Toliko si nepodobština izneo u predposlednjem postu da je to neverovatno.
Sa takvim stavovima se ne polemiše. Uostalom, to si prepisaop iz nekog boljevičkog udžbenika za borbu protiv vere u Sovjetskoj rusiji početkom XX veka.
No, ne sporim da imaš prava da tako misliš.
Samo nemoj da antihrista propagiraš ovde.
A što se tiče poslednjeg, tu se slažemo. Tvoje učenje ne da ne mogu da poštujem nego se grozim.

Mit dunavskih rusalki:
Neverovatna patetika očajnika

Ne mogu da verujem da si TI prijatelju napisao ove tri reci???!!!! Uzas!!! Ako se u icijem pisanju nazire patetika i ocaj, onda je to tvoje.To sto nisi u stanju da nesto ili nekoga razumes ne daje ti pravo da pljujes! Ponasas se kao razmazeno dete kome nije ukazano dovoljno paznje, pa sad vristi i dere se na sav glas! Pun si besa i da te ne bi ugusio ti mora da ga istreses pa i tamo gde za to ima najmanje povoda. Iskoristi tu energiju kojom pothranjujes bes i zelju za osvetom. Moli Boga da te nauci prastanju i Ljubavi.Tek tako ces uspeti da stignes do cilja do kog si namerio...do susreta sa Katinom. Je li to tvoj cilj? Ili je svo tvoje ispovedanje na forumu i van njega samo mamac kako bi sakupio dovoljno gradje za svoje kratke pripovetke i romane?
Ova tema je za ljude koji govore i pisu iz srca, i PROPOVEDAJU Ljubav... univerzalnu Ljubav. Ovo ti nije ``Politika`` niti ``Filozofija``.....siroko vam polje Forumsko.

VOLIM VAS... :)

Mit, ako mi ne argumentujes svoje razloge za klevetu da bi ih raspravili, moracu I dalje da te smatram za klevetnika – a klevetnik je jedno od znacenja reci “ Djavo.”

Nekada se za takve stvari islo na dvoboj – danas mozemo to da raspravimo na cililizovan nacin kako to I dolikuje – argumentima. Pa izvoli – cekam tvoje argumente.

Maha-maja:
8-) kakohocu, zao mi je ako si moj protest shvatio kao hajku, dugo sam na Forumu, i do sada nisam reagovala ovako. Upravo navodis ono sto me je potaklo da reagujem ...
Vise naslova za istu temu....O Duhovnom razvoju :confused: Kao da ovde postuju Duhovno nerazvijeni... Ko je mr. Elendil i sta propoveda pod maskom ...
Ponavljam, ovo nije mesto za PROPOVEDI !

Maha-majice...odgovori mi samo na jedno pitanje...smatras li ti sebe Duhovno razvijenom?

Hekate, drazi mi je sekund istine nego vecnost lazi. Inace ,osecam potrebu da napisem Kastanedinu definiciju tog “ratnistva “ koje se spominje, jer ljudi koji informacije dobijaju iz nedeljnog telegrafa I od popa sto otvara pivo krstom mogu biti isprepadani tim terminom.

“Za ratnika, biti u harmoniji znači biti fluidan a ne zaustaviti se usred bujice i pokušavati da se načini mesto lažnog i nemogućeg mira. On zna da može samo da daje sve najbolje od sebe pod uslovima najveće napregnutosti.Iz tog razloga, on nastoji da porazi neprijatelja na način kako to čine borbeni petlovi – sa strašću, sa radošću, znajući da je sledeći korak odlučujući. Njegov protivnik nije drugi čovek, već njegove sopstvene vezanosti i slabosti…”

Jos uvek cekam klevetnika I njegove argumente.

Zoran D. Luković
SEKTE - PRIRUČNIK ZA SAMOODBRANU
Svojevrsni leksikon u kojem je opisana delatnost različitih sekti, način na koji pridobijaju članstvo, savet kako da se prepoznaju i tako izbegne njihovo pogubno dejstvo na ličnost. Navedene su sve do sada poznate sekte: od ranih hrišćanskih, preko budističkih do sajentologa i raelijanaca (čitaoci ih znaju po objavi da je prvi ljudski klon začet i rođen pod njihovim nadzorom)

Hekate:
Ali pitanje je sasvim jednostavno...samo treba skinuti naocare.... :) :) :)

Lubav je Zakon...

Хикејт, верујеш ли да ја носим наочале толико затамњене да ништа не видим. Или мислиш да у мени нема љубави?

Ипак просведујем оном што Елендила чини пробчлематичним.
Мит дунавских русалки

Hekate:
Ne mogu da verujem da si TI prijatelju napisao ove tri reci???!!!! Uzas!!! Ako se u icijem pisanju nazire patetika i ocaj, onda je to tvoje.To sto nisi u stanju da nesto ili nekoga razumes ne daje ti pravo da pljujes! Ponasas se kao razmazeno dete kome nije ukazano dovoljno paznje, pa sad vristi i dere se na sav glas! Pun si besa i da te ne bi ugusio ti mora da ga istreses pa i tamo gde za to ima najmanje povoda. Iskoristi tu energiju kojom pothranjujes bes i zelju za osvetom. Moli Boga da te nauci prastanju i Ljubavi.Tek tako ces uspeti da stignes do cilja do kog si namerio...do susreta sa Katinom. Je li to tvoj cilj? Ili je svo tvoje ispovedanje na forumu i van njega samo mamac kako bi sakupio dovoljno gradje za svoje kratke pripovetke i romane?
Ova tema je za ljude koji govore i pisu iz srca, i PROPOVEDAJU Ljubav... univerzalnu Ljubav. Ovo ti nije ``Politika`` niti ``Filozofija``.....siroko vam polje Forumsko.

VOLIM VAS... :)
Хикејт, испрва нисам видео овај твој пост управљен на моју адресу.
Признајем да сам по мало разочаран твојим постом, заправо твојим појмањем моје реакције иако смо о томе разговарало.
Но није важно.
Уколико тако тумачиш ствари изузетно ми је жао, чак и онај део око материјала за приповеданје и писанје.
Нећу коментарисати, нити се бранити, чак ни опонирати или негирати, не себе ради, већ тебе ради.
То не значи да ћу бити злопамтило и ово памтити и икада ти спочитавати.
Напротив. низ постова нисам написао и послао као одговор управо збох тебе.
Мит или Фета или Рабин

Hekate:
Прениковаћу се на Мит дунавских русалки да после не би било манипулације тим мојим никовима, које никада нисам крио и које сви знају.
Па, одговорићу ти, драга моја, опширније.
Рабин - Мит дунавских русалки и Фета Подоури

kako_hocu:
Mit, ako mi ne argumentujes svoje razloge za klevetu da bi ih raspravili, moracu I dalje da te smatram za klevetnika – a klevetnik je jedno od znacenja reci “ Djavo.”

Nekada se za takve stvari islo na dvoboj – danas mozemo to da raspravimo na cililizovan nacin kako to I dolikuje – argumentima. Pa izvoli – cekam tvoje argumente.

ОК, добићеш одговор и аргументацију, свакако.
Са двобојем, нешто и не бих, но не из разлога кукавичлука, мало је романтично и по мало патетично. А цивилизованост, ма не бих да коментаришем. Е, сада, немој да си на крај срца и да се вређаш, ја то више онако, изражавам тек скептицизам.
Мит, Рабин, Фета итд.

Draga moja Hekate
U prvi mah htedoh ti odgovoriti javno. Potom sam se predomislio. Neću. I ne želim, ma šta da ko misli ili bilo šta da iz toga proizađe. Dakle uzdržaću se.

Znam, reći ćeš da sam ja upravo prekršio jedno pravilo. Da, i bila bi u pravu. Jesam. I budući da ta osoba sigurno prati ovu ‘’aferu’’, koristim priliku da joj se javno izvinim zbog načina na koji sam je povredio. To joj ništa neće značiti, no ipak.

‚‚Sad ćemo da se pomolimo. Molićemo se za jedinu stvar koja može da porazi jednog hodočasnika kad pronadje svoj mač, a to su njegovi poroci.. Ma koliko naučio od Velikih Majstora kako da barata sečivom, jedna njegova ruka će uvek biti njegov najgori neprijatelj. Molićemo se, ukoliko pronadješ svoj mač, da ga uvek držiš rukom koja te neće sablažnjavati.

...Smiluje se, Gospode, jer smo hodočasnici na putu za Kompostelu, a to može biti porok. Učini, u Tvojoj beskrajnoj milosti, da nikad ne upotrebimo naše znanje protiv sebe.

Smiluj se na one koji su milostivi prema sebi i smatraju da su dobri, a život prema njima nepravedan, jer ne zaslužuju ono što im se dešava. Smiluj se na njih, jer oni nikad neće uspeti da vode Dobru Bitku. I smiluj se na one koji su surovi prema sebi i vide samo zlo u svojim postupcima, i smatraju se krivim za sve nepravde ovog sveta. Jer oni ne poznaju Tvoj zakon koji kaže: ‚‚Čak su i vlasi tvoje kose izbrojane.''

Smiluj se na one koji zapovedaju i na one koji se satiru radom i žrtvuju se, dobijajući za uzvrat jednu nedelju kada je sve zatvoreno i nemaju gde da odu. Ali smiluj se i na one koji smatraju svoje delo svetim, i prekoračuju granice sopstvene ludosti da bi na kraju završili kao svetitelji ili bili razapeti na krst od svoje rodjene braće. Jer oni ne poznaju Tvoj zakon koji kaže: ‚‚Budite mudri kao zmije i krotki kao golubice.‚‚

Smiluj se, jer čovek može pobediti čitav svet a da nikad ne vodi Dobru Bitku sa samim sobom. Ali smiluj se i na one koji su dobili Dobru Bitku i sad tavore po ćoškovima i krčmama života, jer nisu uspeli da pobede svet. Jer oni ne znaju Tvoj zakon koji kaže:‚‚Ko sledi moje reči taj će podići kuću na steni.''

Smiluj se na one koji se plaše da se late pera, kičice, muzičkog instrumenta, orudja, jer smatraju da je neko već uradio nešto bolje od njih i ne osećaju se dostojnim da udju u čudesno carstvo Umetnosti. Ali smiluj se i na one koji su se latili pera, kičice, instrumenta ili alata, a svoje nadahnuće pretvorili u ništavno osećanje da su bolji od drugih. Jer oni ne poznaju Tvoj zakon koji kaže: ‚‚Ništa nije skriveno a da ne bi bilo otkriveno.‚‚

Smiluj se na one koji jedu i piju do sitosti, ali su nesrećni i usamljeni u svom izobilju. Ali smiluj se još više na one koji poste, zakidaju i zabranjuju i osećaju se svetim i propovedaju Tvoje ime na Trgovima. Jer oni ne poznaju Tvoj zakon koji kaže:‚‚Ako svedočim o samom sebi, moje svedočenje nije istinito.‚‚

Smiluj se na one koji se plaše smrti, a ne poznaju mnogobrojna carstva kroz koja su prošli i mnogobrojne smrti kojima su već umirali, i nesrećni su jer misle da će se sve svršiti jednog dana. Ali smiluj se još više na one koji su već spoznali svoje mnogobrojne smrti i danas se smatraju besmrtnima, jer ne poznaju Tvoj zakon koji kaže: ‚‚Ko se ne rodi ponovo, tqaj neće moći da ugleda Carstvo Božje.''

Smiluj se na one koji su dozvolili da budu zarobljeni svilenim užadima Ljubavi, koji smatraju da su nečiji gospodari i osećaju ljubomoru i gutaju otrov i muče sami sebe jer nisu u stanju da vide da se Ljubav menja kao vetar i kao sve na ovom svetu. Ali smiluj se još više na one koji umiru od straha od ljubavi i odbijaju da vole u ime jedne više ljubavi koju ne poznaju, jer ne poznaju ni Tvoj zakon koji kaže:‚‚o pije od ove vode, nikad više neće biti žedan‚‚.

Smiluj se na one koji svode Svemir na jedno objašnjenje, Boga na čarobni napitak, a čoveka na stvorenje sa osnovnim potrebama koje moraju biti zadovoljene, jer oni nikad neće čuti muziku sfera. Ali smiluj se još više na one koji imaju slepu veru, i pretvaraju, u laboratorijama, živu u zlato, i okružuju se knjigama o tajnama tarota i moći piramida. Jer oni ne poznaju Tvoj zakon koji kaže: ‚‚Carstvo nebesko pripada deci.‚''

Smiluj se na one koji ne vide nikoga osim sebe, za koje su drugi samo zbrkan i dalek prizor koji vide kad prolaze ulicama u svojim limuzinama, i zatvaraju se u rashladjene kancelarije na poslednjim spratovima, i pate u tišini od samoće koju donosi moć. Ali smiluj se još više na one koji su uvek široke ruke i čine dobra dela i žele da pobede zlo samo čistom ljubavlju, jer oni ne znaju Tvoj zakon koji kaže: ‚‚Ko nema mač, neka pr4oda svoj ogrtač i neka kupi sebi jedan.‚‚

Smiluj se, Gospode, na nas koji tražimo i usudjujemo se da uhvatimo mač koji si nam Ti obećao, na nas, narod sveti i grešni, rasut po zemlji. Jer ne prepoznajemo sami sebe, i često mislimo da smo odeveni, a zapravo smo goli, mislimo da smo učinili neki zločin, a zapravo smo nekoga spasli. Ne zaboravi, uTvojoj milosti, sve nas koji držimo mač rukom andjela i rukom demona, istovremeno, jer mi smo na svetu i ostajemo na svetu i vapimo za Tobom. Uvek nam je potreban, kao hleb nasušni, Tvoj zakon koji kaže:‚‚ Kad sam vas poslao bez torbe, bez bisaga i bez sandala, ništa vam nije nedostajalo‚‚.

Kako_hoću, e baš ne može to kako ti hoćeš i kada hoćeš. Sada bi na dvoboj pa onda ti je dosadno pa bi malo da odeš na kraći odmor.
Hteo si argumente, pa me još prozivao i optuživao za pljuvanje, sada ćeš morati da trpiš malo i posledice.
Usput, eto odgovra i nekim drugim koji su intelektualno pšrejaki za ostale teme, gde im je smor i koji bi također sebe da nadograđuju, kao nokte ili kosu, kako god.

Veliš, hrišćanin si i veruješ u Isusa Hrista. I nisi jeretik, čak ni ateista ili antiteista. Niti sektaš. U redu.
Hajfde da vidimo tvoju veru, ili ono što si naveo kao osnovne svoje postulate.
Pitaš, nije li Isus razapet zbog jeresi!
Pa, da vidimo tu tezu.
Šta je osnovna istina pravoslavlja? Bogočovek. U pravoslavlju ništa ne biva po čoveku i od čoveka, već sve dolazi od Bogočoveka i biva po Bogočoveku. Potpunu istinu o čoveku , o cilju i smislu njegovog postojanja, dolazi se jedino kroz Bogočoveka, dakle Isusa Hrista.
Hajde da budem malo savremen sa terminologijoj i malo da pojednostavim.
Sveto trojstvo čine Gospod Bog, Boggočovek, Isus Hrist i Sveti Duh. nepostojanjem, odnosno negiranjem bilo kojeg od ta tri konstitutivnog elemneta, nema ni preostala dva, svi su međusobno uslovljeni, jer, čine jedno jedinstvo.
Dakle, Isus Hrist je da uprostim ISTINA sam po sebi.
Da je jeretik, negirao bi samog sebe Gospoda Boga i Sveti Duh.
Ako prihvatimo mogućnost da je za Fariseje i Književnike judejske i bio bogohulnik, pa čak, ajde neka bude, i jeretik, oni, dakle fariseji, nisu u njemu videli Bogočoveka.
Tvtdnjom da je raspet zbog jeresi, zalazimo u materijalističko, odnosno marksističko i lenjinističko pšojmanje društvenih nauka i objjašnjenje religije kao društvene i uslovljene pojave, sa floskulom o opijumu za narodne mase. Ergo, biraj i sam se opredeli gde si. Hristov sledbenik nisi.
Ostale tvoje tvrdnje o misticizmu, okultizmu, nadrilekarstvu su samim tim bezpredmetne.
Isus kao Bogočovek je vaskrsavanjem mrtvih, izlečenjem bolesnih i slepi, hranjenjem pet hiljada ljudi sa tri ribe i tri hleba, činio čuda odnosno pokazivao svoju Božansku prirodu. Isus nije propovedao mistična otkrovenja već je govorio ISTINU jednu i večnu.
Isus Hrist je u svom ljudskom obliku, pored svoje bezgrešnosti imao svoju, dakle Božansku misiju među ljudima, doneo je Boižiju poslanicu ljudima i primio na sebe grehe celog čovečanstva, što je mogao kao Bogočovek i bezgrešan. Hristoj je rešio sva pitanja koja muče grizu duh ljudski, pitzanje života i smrti, dobra i zla, zemlje i neba, istine i laži, ljubavi i mržnje, pravde i nepravde. Dakle, pitanje čoveka i Boga.
Isus je ovaplođena, očovečena oličena večna Istina, večna Pravda, večna Ljubav, večna Radost, dakle, Sveistina, Svepravda, Sveljubav, sva Božanska savršenost.
Mala digresuija. Moj savet je da nabaviš Dogmatiku, udžbenik koji je napisao Ava Justin Popović i smerno da učiš.

Hajde dalje.
Interesantno kako vas, koji propovedate univerzalnu ljubav, ratnici njeni, sa svojim mačevima (uh, kada je to ljubav mačem i ognjem darovana) svi koji ne razumeju, ne shvataju ili se vašem učenju protive, negiraju i osporavaju, pa i protive načinu vašeg propovedanja, proglašavate olako onima koji vas se plaše jer vas ne razumeju a potom i šire mržnju upravljenu protiv vas a koja peoizilazi iz straha, Tu je klasična podela ONI – MI kako bi ste se homogenizirali, prvo na nivou ugroženosti a potom spremili za odbranu, mobilisali sve svoje snage, odnosno vrbovane i izmanipulisane ljudske resurse. Maha maja je o tome dala dobre elaborate te neću više o tome.
Problem je što indoktrinacijom i manipulacijom, koristeći određene emotivne i druge probleme ljudi, uvlašite ih u nešto što je anticivilizacijsko i ugrožava osnovna ljudska prirodna i građanska prava (pa i politička, što sada nijebitno).
Žao mi je što je jedna meni draga osoba samo i isključivo u hrićanskom smislu te reči, zarad svoje izuzetne dobrote i izražene potrebe za uspostavljanjem određenih vrednosti koje je imala pa na žalost izgubila, u dužem vremenskom periodu potpala pod uticaj naopakih doktrina i tzv. tehnika, a zapravo postala podložna manipulacijama.

http://religiousmovements.lib.virginia.edu/profiles/listalpha.htm
SEKTE ZA POČETNIKE

U savremenom dobu osnovni kriterijum za vrednovanje svega što je pozitivno je novac i ono što se pomoću novca može dobiti. A može se dobiti sve. Osim uobičajenih materijalnih stvari može se dobiti mir, vera, zdravlje, radost, inteligencija, prijateljstvo - tako bar obećavaju sekte. I po tome se razlikuju od opštepoznatog o ovim zajednicama. Do sada smo sekte smatrali za verske zajednice sa iskrivljenim tumačenjem i zloupotrebom zvanične religije, što su one u osnovi zadržale, ali su u skladu sa zahtevima novog vremena evoluirale i komercijalizovale se, postale profitabilne organizacije. Potvrda ove teze je čuvena rečenica Lafajeta Ronalda Habarda (1911-1986). osnivača sajentologije (Sajentološke prkve), jedne od medijski najzastupljenijih sekti, koja je za svega pedesetak godina postojanja uspela da stekne 10.000.000 vernika u oko 120 država sveta:„ Ako čovek zaista želi da zaradi milion dolara, najbolji način za to je da osnuje svoju religiju.” Ronald Habard je inače bio pisac naučnofantastične proze, sklon transcendentalnom. U mladosti je sa ocem, pomorskim oficirom američke vojske, često putovao na Daleki istok i u Indiju, gde se dodatno upoznao sa hinduizmom, budizmom i okultizmom. Preživeo je kliničku smrt od 8 minuta. Sajentološku crkvu je osnovao 1950. godine, a posle njegove smrti 1986. godine ostalo je 556 pisanih dela, oko 3.000 sati snimljenih predavanja i više od 100 filmova. Sajentolozi u svetu imaju oko 3.200 svojih objekata, cena osnovnog početnog kursa kod njih je 2.000 dolara, a kompletnog kursa 350.000 dolara. Pojedine holivudske zvezde ne kriju svoje članstvo u ovoj sekti, kao Tom Kruz i Džon Travolta, a velike finansijske i političke kriminalne afere u Americi se brzo zataškavaju i sajentolozi uživaju podršku Bele kuće, posebno od kada je na njenom čelu bio Bil Klinton kome su finansijski i medijski izuzetno pomogli u predizbornoj kampanji. Infiltriranjem svojih članova u krugove finansijske i političke moći sekte nastoje da zavladaju ne samo jednom državom, već celim svetom. Njihova moć van granica jedne zemlje se vrlo brzo širi, s obzirom da prihvataju pripadnike svih nacija i religija. Sama reč sekta potiče od latinske reči sequi, što znači slediti, a enciklopedijska definicija sekte tumači kao male grupe istomišljenika koje su se odvojile od matice religije u neku drugu samostalnu religijsku grupu. U odnosu na zvaničnu religiju od koje su se odvojile i u odnosu na to kako one
same sebe deklarišu veliki broj sekti se može grupisati u pseudohrišćanske, zatim pseudohinduističke i dalekoistočne sekte, sinkretističke sekte (mešavina više religija i kombinacija sa okultizmom i magijom) i satanističke sekte, kao i komercijalne kultove.

Novi svetski poredak kroz sekte

Brisanje nacionalnih i religijskih specifičnosti i razlika i formiranje jedne svetske religije, jedne svetske vlade i jedne svetske vojske i policije umnogome podsećaju na „novi svetski poredak”. Međutim, to su ujedno i osnovni ciljevi sinkretističkih sekti, danas možda najpoznatajih i najbrojnijih u svetu. Neke su stare više stotine godina, a neke tek nekoliko decenija, ali su sve veoma uticajne širom sveta. To su:
Rozenkrojceri, iz 14. veka, danas Internacionalna škola zlatnog ružinog krsta, kod nas sa centrom u Beogradu, čiji se sledbenici najčešće okupljaju u Klubu inženjera i tehničara. U svetu imaju između 500.000 i milion članova.

Svedenborgijanci, iz 18. veka, danas ih ima između 20.000 i 30.000, najviše u SAD i Švedskoj.

Iluminati, iz druge polovine 18. veka, preteče današnjih komercijalno-verskih sekti, potpuno poistovećeni sa ciljevima „novog svetskog poretka”.

Zlatнa zora, s kraja 19. veka, čiji su članovi najčešće i članovi neke okultne ili gnostičke sekte.

Teozofska i antropozofska društva, s kraja 19. veka, poznata po svojim osnivačima Heleni Petrovnoj Blavackoj i Rudolfu Štajneru.

Novo doba (New age), osnovana 1945. godine, sa preko 30 miliona pristalica u svetu i oko 10.000 u Jugoslaviji.

OTO - Ordo Templi Orientis, potiče od Viteškog reda templara osnovanog 1119. godine za vreme krstaških ratova. Moderna verzija ove sekte je osnovana 1895. godine, a njen najpoznatiji poglavar je bio satanista Alister Krouli. U Jugoslaviji se osamdesetih godina osnivaju kampovi i oaze u Mariboru, Ljubljani, Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Sarajevu, Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Vršcu, Trsteniku i Skoplju. Prvi prevodi njnhovih publikacija objavljeni su na slovenačkom jeziku, a početkom devedesetih godina beogradska izdavačka kuća „Ezoterija” objavila je prevode i na srpski jezik. Danas postoje u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Nišu, Vršcu, Trsteniku i na Ubu.

Bela gnostička crkva, osnovana 1960. godine, od 1991. godine sa sedištem u Beogradu, ali se ne oglašava pod pravim imenom, već poziva na relaksacioni trening, vežbe opuštanja, vežbe protiv stresa i slično.

Sajetologija ili Sajentološka crkva, osnovana 1950. godine u
Los Anđelesu, sa preko 10 miliona vernika u više od 120 država sveta,
poznata po kriminalnim aferama krađe poverljivih dokumenata u političkim vrhovima mnogih država. Zvanično, u Jugoslaviji ne deluje, ali je registrovala svoje robno-službene žigove u „Glasniku intelektualne svojine” Saveznog zavoda za intelektualnu svojinu SRJ, od kojih dva krsta pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a jedna oznakaje slična oznaci čina general-majora u VJ.

Unifikaciona crkva ili Munova sekta, osnovana 1954. u Pjongjangu, sa današnjim sedištem u Njujorku, finansijski najmoćnija verska organizacija novijeg datuma, sa velikim procentom akcija u fabrikama mašinogradnje, vojnoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Zastupljena je na svim kontinentima, ima između četiri i pet miliona sledbenika. U Jugoslaviji ima oko 1.000 sledbenika, ali je najmanje trostruko veći broj zaposlenih u Munovim firmama „Am Vej”, „Herba lajf” i slične. Kod nas deluje kroz Federaciju žena za mir u svetu. Profesorsku akademiju za mir u svetu i Porodičnu federaciju za mir u svetu. Često u štampi oglašava letnje tečajeve stranih jezika po izuzetno niskim cenama, gde se nudi rad uz boravak. Neke javne ličnosti i ugledni intelektualci kod nas su članovi Munove sekte.

OM Šinrikjo, osnovana 1987. godine na Himalajima, raširena u Japanu, sa centrima u Moskvi, Bonu, Njujorku, Bombaju, Šri Lanki. U Jugoslaviji nije delovala, ali je privukla veliku pažnju zbog propagiranja i masovnih ubistava trovanjem u tokijskom metrou. :arrow:

:arrow: Najpoznatije sekte u Jugoslaviji

Kod nas su najpoznatije sekte, osim spomenutih sinktretističkih. i neke
pseudohrišćanske, pseudohinduističke i satanističke.

Baptisti, kod nas se pojavili 1905. godine, danas ih ima oko 3000 krštenih i još oko 2.000 simpatizera. Imaju 92 objekta u Jugoslaviji i podeljeni su na severni i južni savez.

Nazareni, prvi sektaši među Srbima, danas ih ima oko 5.000 krštenih, odnosno oko 8.000 sa sledbenicima.Centar im je u Novom Sadu i imaju 80 objekata.

Adventisti ili subotari, osnovani 1833. godine i smatraju sebe crkvom, imaju oko 300 liastova na 273 svetska jezika, 4.200 škola, 11.000 učitelja i oko 300.000 polaznika, oko 500 viših škola i 22 fakulteta, 140 bolnica sa oko 6.000 lekara i medicinskog osoblja, 50 staračkih domova i 30 prehrambenih industrija. To je najbrojnija sekta u Jugoslaviji, sa oko 80.000 članova, odnosno 150.000 pristalica. Imaju 50 objekata i teološki fakultet u Beogradu, objavljuju časopis „Znaci vremena”, imaju u Beogradu radio-stanicu „Radio Glas nade” i humanitarnu organizaciju„ADRA”.

Jehovini svedoci, osnovani 1851. godine, ali od 1931. godine poznati pod ovim imenom, jedna od najbrojnijih, najrasprostranjenijih i najdisciplinovanijih sekti u svetu, broj članova im stalno raste, ima ih oko 20 miliona, glavno sedište im je u Bruklinu, a za Jugoslaviju u Beogradu. Kod nas ih ima oko 5.000 i imaju oko 70 objekata. Objavljuju časopise „Kula stražara” i „Probudite se!” na svim jezicima sveta. Misionarsko-marketinški su najspremnija sekta jer druge ljude posmatraju ili kao demone, ili kao potencijalne jehoviste. Ako jedan član porodice, kluba, firme...postane Jehovin svedok, ostali više ne mogu biti mirni jer će biti ili vrbovani ili demonizovani. Često dele stripove i svoje časopise ispred (ili u) osnovnih škola, fakulteta, bolnica. u poštama, na trgovima. Neke javno poznate ličnosti i intelektualci kod nas su pripadnici ove sekte.

Mormoni, osnovani 1830. godine u Americi, ima ih oko 10 miliona u svetu, u Jugoslaviji oko 300 sa centrom u Beotradu.

Pentekostalci, osnovani 1901. godine u Americi, ima ih oko 3 miliona u svetu. U Jugoslaviji ih je oko 30.000, gde imaju svojih 50 bogomolja i humanitarnu organizaciju „Hleb života”.

Treba naglasiti da se centrale ove četiri sekte - adventista, Jehovinih svedoka, mormona i pentekostalaca, nalaze u Americi gde su povezane sa američkom obaveštajnom službom CIA i Savetom za nacionalnu bezbednost SAD.

Crkva božija, osnovana 1886. godine u Americi, u Jugoslaviji ih ima oko 500, sa 20 objekata i sedištem u Beogradu. Božija deca ili Familija ljubavi, osnovana 1968. godine u Americi, ima oko 20.000 članova iz 86 zemalja sveta, među kojima je i Jugoslavija u kojoj je od 37 mladića i devojaka koji su otišli u njihova prihvatilišta 12 i ostalo, a među njima 6 maloletnica. Podržavaju hipi-pokret, rok-muziku, slobodnu ljubav...
Slobodna crkva, nastala 1978. godine, sa sedištem u Beogradu, dva objekta i oko 200 članova.

Hristova crkva, nastala u Americi, ima oko 4 miliona vernika, u Jugoslaviji oko 100.

Novoapostolska crkva, nastala 1863. godine u Engleskoj, ima oko 5 miliona sledbenika, u Jugoslaviji oko 300.

Hristova Crkva malokrštenja, nastala odvajanjem od pentekostalaca, kod nas ima oko 100 članova, sa centrom u Beogradu.

Hristova crkva jevanđeljske braće, najmanja verska zajednica, ima 20 članova sa sedištem u Beogradu.

Zapadnopravoslavna Crkva, osnovana 1875. godins, kod nas ima oko 2.000 članova sa sedištem u Beogradu.

Reč života, osnovana u Švedskoj, kod nas ima oko 1.000 pristalica sa centrima u Beogradu i Novom Sadu.

Univerzalni život, osnovana 1975. godine, ima 140 radio-stanica u svetu, u Jugoslaviji ima oko 1.000 simpatizera.

Transcendentalna meditacija, koju praktikuje oko 5 miliona ljudi u oko 130 zemalja sveta, o čemu se stara oko 10.000 iniciranih gurua. U okviru transendentalne meditacije (TM) osnovana je i Partija prirodnog zakona u oko 60 država sveta. U Jugoslaviji je osnovana 1978. godine kao Društvo za psihofizičku relaksaciju u Zagrebu, ali je 1982. godine ukinuta, jer je prevazilazila dozvoljene norme aktivnosta udruženja. Odmah se seli u Beograd i posle 8 godina zabrane registruje se kao društvena organizacija. Često se oglašava u dnevnoj štampi pozivajući na besplatna predavanja koja obećavaju bezbrižan i zdrav život za kratko vreme. Mada se veoma trudila da pribavi pozitivna mišljenja od zvaničnih državnih organa, Ministarstva zdravlja, i svaki put ističe da nije sekta, ipak je najmanji problem kada ova organizacija samo ne ispuni ono što obećava u svojim
oglasima.

Karma-centar ima svoj centar u Zemunu i primenjuje pseudohinduističke tehnike - meditaciju, jogu, autogeni trening, hipnozu, radiesteziju, intenziv prosvetjenja, psihoterapiju.

Šri-Činmoj, pseudohindunstička sekta nazvana po svom tvorcu koji vodi meditaicije u Ujedinjenim nacijama. u Jugoslaviji poznata po organizovanju tri „Trke mira” u Beogradu i spomen-ploči koju je dobila na jednom od najprometnijih mesta u najužem centru Besirada, ispred Zoološkog vrta.

Sai Baba, tvorac sekte rasprostranjene u preko 100 zemalja sveta, u Jugoslaviji sa oko 500 simpatizera, dva centra, u Beogradu i Novom Sadu, udruženjem za granične oblasti nauke Nikole Tesle i radio-emisijom Energetski kanal ljubavi„ na Trećem programu radio-Beograda. Svoje seanse održavaju po stanovima ili na Ušću u Beogradu. :arrow:

Back