SVETI GRAL

• Začetnik teme Začetnik teme $
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ne bih se slozio sa tobom da su templari umrli sa de Moleom. oni su jako dobro znali sta im se sprema od pape i prokletog Filipa ali veliki majstor nije ni smeo ni mogao da bezi,jer je na njemu bilo da odbrani red. na zalost,Zak je cvrsto verovao da ce papa ipak biti na njihovoj strani,jer su prethodnih 200 godina prolivali krv po Palestini. kao sto znamo, Kliment se nije mogao suprotstaviti Filipovom uticaju pa su hramovnici ipak unisteni.
medjutim,ubedjen sam da je odredjeni broj odabranih vitezova na vreme pobegao a kralj nije video nista od templarskog blaga,sto nam opet nesto govori. takodje,nestala je i pozamasna templarska flota a u mnogim drzavama sudjenja nije ni bilo.
sto se tice nestanka templara nakon 1307.,najbolje bi bilo da se setimo Benokburna,koji se odigrao na dan svetog Jovana 1314. Skoti uz pomoc tempara pobedjuju Edvarda II i nakon toga hramovnici neometano nastavljaju da zive u Skotskoj.
koliko su dugo primali nove clanove i da li su se bas u tom periodu stopili sa masonima ja ne mogu da ocenim ali knjiga ``Rodjeni u krvi`` donosi jako dobru studiju o tome

Tachno......ali baš kao Templare ,one koje poznajemo sa njihovim odorama i zanmenjem više nema.Jednostavno su se povukli iz javnog života.Veliki uticaj u Škotskoj su imali i tačno je da su mnogo pomogli Robet de Bruceu kod Bannockburna.Posle toga je Džejms Douglas čak i napravio jedan pohod kada se sa svojim vitezovima iskrcao u Španiji i u nadolazećim borbama hrabro poginuo.Tom prilikom je sve vreme nosio srce de Brucea sa sobom da ga sahrani u Palestini.....ali to je već neka druga priča.....

Pozzzzz

Ma da oni su preziveli verovatno ali nikada vise nisu bili toliko dostupni u javnosti.
A postoje rayne teorije gde su pobegli.
Kao mesta gde se nasli utociste od progona spominju se skotska na prvom mestu, spanija i portugal (spanski vladari nisu prihvatili filipov zahtev za hapsenje templara, a i templari su promenili naziv reda), zatim se spominje prelivanje u ostale redove teutonske vitezove i hospitalce, kao i beg u ameriku ili u islamske zemlje.
Postoji trip da je Vasko de Gama bio clan nekog reda koji je nasledio templare lol.

A sto se tice njihove borbe u svetoj zemlji pokazali su hrabrost ali nisu se bas proslavili uspesima u borbi sa Saladinom. Ako se ne varam od svih borbi sa Saladinom oni su pobedili samo jednu.

Na zalost,moram da priznam da sa Saladinom nisu imali mnogo uspeha ali nisu templari jedina krstaska vojska tako da ne mozemo svu krivicu svaljivati na njih.
Treba napomenuti da su odnosi tempara i kraljevstva 1160-ih postali jako losi,pa je Amalrik 1168. u pohodu na Egipat bio lisen podrske hramovnika. Kap u casi prelilo je ubistvo Asasinskog izaslanika 1173. kome tempari sa pravom nisu verovali a sto je kralja strasno razljutilo. Dakle,Saladin je naisao na nespremne Franke,zavadjene sa svojim elitnim snagama a svima je bilo jasno da bez tempara nema ni govora o nekoj odbrani. Zanimljivo je da je Saladin bio pobozan i milosrdan,i da je prema svojim neprijateljima postupao sa postovanjem kada bi ih zarobio. Divio se hrabrosti Franackih vitezova ali je iz dna duse mrzeo Tempare i Hospitalce,sto je i razumljivo.
Prva bitka izmedju Saladina i Franaka odigrala se 25. novembra 1177. u Mongisaru gde Franci pobedjuju velikog muslimanskog ratnika. Ipak,10. juna 1179 Saladin uzvraca udarac i zarobljava velikog majstora Oda de Sen Amana,koji umire u muslimanskom zatvoru 1180. Nakon nekoliko godina zatisja,1187. Franci dozivljavaju novi poraz. U to vreme veliki majstor hramovnika bio je tvrdoglavi Zerar de Ridfor koji nije mogao da suzbije svoju naprasitost. 1. maja 1187. Franci presrecu Saladinove trupe na izvorima Kreson,severno od Nazareta. Na 90 tempara i jos samo 50 vitezova jurisalo je 7000 muslimana ali tvrdoglavi Zerar ipak naredjuje napad. Od ocekivanog krvoprolica spasli su se samo Zerar i jos dva templara.
Nakon toga,usledila je i konacna katastrofa. Naime,4. jula Saladin napada umorne krstase kod Hetina i potpuno ih unistava. Temparima i hospitalcima ponudjeno je da biraju izmedju islama i odsecene glave a hrabri ratnici su se otimali ko ce prvi biti posecen! Dani Prekomorskog kraljevstva bili su odbrojani. Nedelju dana kasnije pada Akra a u septembru Gaza i Askalon. 2. oktobra 1187. Saladin ulazi u Jerusalim a templari su primorani da napuste stab u Al Aksi. Noga hramovnika tamo vise nikada nece krociti.
Tokom Treceg krstaskog rata,templari su pokazali svoju hrabrost i neizmernu vojnu vestinu. 7. septembra 1191. sjajno vodjstvo Ricarda i nezadrzivi tempari pobedjuju Saladina prvi put nakon Hatina.
Veliki muslimanski ratnik umire 1193 a templari ulaze u nemirni XIII vek.

Kapernaum:
Da li je neko na ovoj temi čuo za Sionski priorat pre objavljivanja Den Braunove knjige "Da Vinčijev kod" ISKRENO?

ja nisam ni procitao tu glupu knjigu jer smatram da mi nece pruziti nista novo,a posto ju je procitala svaka neobrazovana baba bilo bi mi ispod casti da to sada radim. Za Sion sam saznao iz knjige Sveta krv sveti gral i po njoj nastavio da istrazujem jer mislim da je Sion jako zanimljiv

Kapernaum:
Da li je neko na ovoj temi čuo za Sionski priorat pre objavljivanja Den Braunove knjige "Da Vinčijev kod" ISKRENO?

tako neshto nit postoji
nit je postojalo...
ustvari
postoji neshto shto se zove tako
a napravili su ga 3 shvajcarska boema pod voljenom planinom...

a ako postoji gondor onakvim kakvim ga je tolkin opiso

isti takav je i sionsi priorat iz ona 2 veoma isplativa best-selera 8)

Slazem se sa Crow-om.....to je jedna velika glupost......chista komercijala.

Nego da se vrnem malo na izlaganje Nordica.
Sve si tachno izneo..nema shta.Sem nekih sitnijih stavrcica....moram da te ispravim.Nemoj mi zameriti...OK.Tachno da je Saladin bio veoma milosrdan i da je uglavnom pushtao zarobljenike ali uz veliki otkup.Bilo je svega i svachega tamo pa cak je doshlo i do zavade i otvorenih sukoba medju krstashkim redovima.Pa je chak i Papa posredovao za primirija.
Da se samo osvrnem na Kreson....To je bila jedna slucajna borba i Templari nisu bili uopshte pripremljeni na nju.Naime Gerard de Ridefort Veliki majstor Templara, Roger de Moulines Veliki majstor Hospitlca i josh neki istaknuti velikashi Franka kao i sam patrijarh krenuli su na pregovore u Tripoli sa tadashnjim grofom od Tripolija (zaboravio sam mu ime), koji je vec u medjuvremenu skopio primrije sa Saladinom i dozvoli prelazak Saladinove vojske preko njegove teritorije.Kada je za to saznao oholi Ridefort odmah je dao nalog da se okupe svi templari koji su tu bili zateceni i iz najblizih utvrda.Tako da je uspeo da skup par stotina boraca.Naravno da Veliki majstor Hospitalca nije hteo da propusti ovakvu priliku i da se ne pokaze kao odan hriscanin pred Jerusalemskim patrijarhom, pa je i on krenuo.
Nakon hrabrog jurisha na 7000 odlicho organizovanih Saladinovih vojnika, nastao je pravi masakr.Prezivela su oba majstora i josh jedan templar.
Ako su Ridefort i Moulines preziveli Kreson, zla sudbina ih je docekala kod Hatina.Saladin je pustio De Rideforta na insistiranje kralja Guy de Lusignana, ali je Veliki majstor hospitalaca Roger de Moulines skoncao svoj zivot odsecanjem glave.

Pozzzz........moram da zurim...:)

crow:
tako neshto nit postoji
nit je postojalo...
ustvari
postoji neshto shto se zove tako
a napravili su ga 3 shvajcarska boema pod voljenom planinom...

a ako postoji gondor onakvim kakvim ga je tolkin opiso

isti takav je i sionsi priorat iz ona 2 veoma isplativa best-selera 8)
E Crow da se ti i ja u barem jednoj stvari složimo...

nordic_warrior:
ja nisam ni procitao tu glupu knjigu jer smatram da mi nece pruziti nista novo,a posto ju je procitala svaka neobrazovana baba bilo bi mi ispod casti da to sada radim. Za Sion sam saznao iz knjige Sveta krv sveti gral i po njoj nastavio da istrazujem jer mislim da je Sion jako zanimljiv
Zašto si čitao tu glupu knjigu, zar ti i ona nije ispod časti.

svako ima svoje misljenje,i licno smatram da Da Vincijev kod ne moze da se meri sa knjigom Bejdzenta,Lija i Linkolna. Ponosan sam sto sam tu knjigu kupio nekoliko godina pre plitkog Braunovog dela kada su je tek retki procitali.
Ne slazem se sa svim teorijama koje su autori izneli ali mi krajnja slika deluje ispravno. iskreno,boli me uvo sta se desavalo sa jevrejskim prorokom koga greskom zovete isus hrist ali mi je knjiga ukazala na neke druge mnogo vaznije stvari i ja cu joj se uvek vracati.
opet ponavljam,sve je stvar licnih interesovanja i stavova

ama za jevrejskog proroka se slazem...
i za to da su templari neshto trazili, pa prestali da traze pa postali nedodirljivi 8)

ali, da imaju spise o tome ko su krvni naslednici isusa i marije
je tolko smeshno da to nije normalno!

shta, svitak papirusa gde pishe "isus i marija imali ceru saru, a ona se udala za tog i tog..."
shta to dokazuje???
moz samo vlasnika da pojede plamen jeresi i nishta vishe

a u ova 2 dela se josh i pominje chuvanje marijinog tela... :D
jelte, a ko je u prvom veku znao za DNK analizu???

neshto mocno su nashli... shta, neznam :(
a i mene interesuje...

a SANG REAL nisu sigurno!

uostalom, pricha o peharu sa onim svojstvima se javlja josh kod kelta mnogo pre isusa
za divno chudo, bash u bretanji
gde se i SAN GREAL jedino i pominje...

kad nadjem knjigu legendi, prekucacu...

Ma da. Vracamo se na varijantu da je sva gotika, mistika, vracarenje, alhemija i sve zivo i mrtvo sto se spominje u srednjem veku izmesano. I bas zato sto se ne zna tacna sudbina reda vec se samo teorise (slazem se da se pojavljuju dokazi i da ih ima) postoje razni koji komercijalisu temu i kupe slavu.

http://www.voanews.com/Serbian/archive/2006-03/2006-03-16-voa11.cfm
Pravni stručnjaci sa nestrpljenjem očekuju ishod parnice u jednom birtanskom sudu u kojoj se tereti izdavač knjige “Da vinčijev kod,” američkog autora Dena Brauna, za kršenje autorskog prava.
Tekući sudski proces u londonskom Kraljevskom sudu, punom figura i slika, mogao bi da ima veliki uticaj na način na koji autori istražuju i prikupljaju podatke za svoja dela, izbegavajući pri tome da budu oputuženi za kršenje autorskog prava. Dva autora, koja su povela pranicu protiv britanskog ogranka izdavačke kuće “ Random haus”, tvrde da je autor “Da viničijevog koda” Den Braun ukrao ideju iz njihove knjige ” Sveta krv i sveti gral”, objavljene 1982. Den Braun, koji se retko pojavljuje u javnosti, rekao je u svom iskazu da je tvrdnja britanskih autora Majkla Bajenta i Ričarda Lija, kako se izrazio, “ potpuna fantazija”. Tema obe knjige je teorija da je Isus Hrist preživeo razapinjanje na krst, oženio se Marijom Magdalenom, i da su njihovi potomci živi i danas. Teolozi smatraju tu knjigu netačnom i jeretičnom. Braunova Knjiga ”Da vinčijev kod” prodata je u više od 40 miliona primeraka u poslednje tri godine, a na osnovu nje je snimljen i film u kome glavu ulogu tumači glumac Tom Henks. Film bi trebalo da počne da se prikazuje 19. maja. Advokati koji se bave pitanjem autorskog prava prate taj slučaj sa velikom pažnjom. Medju njima je i Robin Fraj, iz londonske advokatske firme Bičkroft Vansbrou. On je rekao stranim novinarima akreditovanim u Londonu da bi pobeda Bajenta i Lija negativno uticala na pisce i publiciste svuda u svetu.
“Mislim da bi to onemogućilo mnoga istraživanja radi pisanja knjiga. Mnogi će biti u nedoumici kako da koriste radove drugih autora, jer je činjenica da se svi mi nadovezujemo na radove drugih. Retko se dogadja da neko može da kaže da je napisao potpuno originalno delo. ”
Medjutim, Fraj smatra da je reč o tako velikoj količini novca da ni jedna strana neće želeti da uništi , kako je rekao ”mogućnost finansijske dobiti od Da Viničijevog koda”, ukoliko presuda bude išla u prilog Bajenta i Lija.
“Svakako će doći do hitnih pregovora, do davanja priznanja autorima Bajentu i Liju, kao i do dogovora da i oni dobiju deo honorara. To će biti bolan i težak proces, ali je teško zamisliti da će svi izdavački poslovi u vezi sa tom kjigom prestati zbog jednog sudskog procesa.”
Fraj takodje očekuje da će prikazivanje filma “Da viničijev kod” početi kao što je i predvidjeno, čak i da Bajent i Li pobede. On je rekao da njih dvojica ne bi rizikovala protivparnicu koju bi protiv njih moglio da pokrenu producenti filma za svoje finansijske gubitke, u slučaju da presuda u njihovu korist bude preinačena posle žalbe.
Izdavačka kuća “Rendom haus” će finansijski profitirati, bez obzira na ishod ove situacije, jer je izdala obe kniige ” Da viničijev kod” i “Sveta krv i sveti gral”. Izdavač je saopštio da se prodaja obe knjige povećala kao rezultat sudskog procesa.

SMEŠNO...

I ovo treba uzimati za ozbiljano.

Crow,dugujem ti izvinjenje! uglavnom sam navikao da se svadjam sa nekim zatucanim ''hriscanima'' a ti to ocigledno nisi. primi moje iskreno izvinjenje. slazem se da je potpuna glupost traziti naslednike Isusa i Marije jer i ako ih ima ti likovi su potpuno nebitni,posto ni njihov toboznji predak nije bio nista bolji od mene ili tebe. :-D

veliki pozdrav

nordic_warrior:
Crow,dugujem ti izvinjenje! uglavnom sam navikao da se svadjam sa nekim zatucanim ''hriscanima'' a ti to ocigledno nisi. primi moje iskreno izvinjenje. slazem se da je potpuna glupost traziti naslednike Isusa i Marije jer i ako ih ima ti likovi su potpuno nebitni,posto ni njihov toboznji predak nije bio nista bolji od mene ili tebe. :-D

veliki pozdrav
apsolutno tachno!
nego... konstantin the nishlija imo kliker
pa religiju potlachenih modifikovo ama bash kako mu treba!
a naslednici nisu bili ludi da menjaju...

Sang Real mora da je pogodak, zato sto je prica o svetom cancetu potpuno moronska. Kak'e bre veze ima pribor za jelo sa bilo cim? A ako je Isus bio stvarno popularan svojevremeno, yebo je ko blesav.

Ovako...
kada vec razgovaramo, zelim da vidim koliko smo upuceni u sve ovo
Postavljam pitanje.

DO KOJEG STEPENA "MASONSTVA" MOZE DOGURATI COVEK A DA NIJE JEVREJ?

Delimicno cu da dam odgovor , ALI NE I STEPEN (jer je to i pitanje)...
Taj stepen ima naziv :

"PRINC KRALJEVSKE TAJNE"

Pa da vidimo...

gica:
Sang Real mora da je pogodak, zato sto je prica o svetom cancetu potpuno moronska. Kak'e bre veze ima pribor za jelo sa bilo cim? A ako je Isus bio stvarno popularan svojevremeno, yebo je ko blesav.

pa chanche je jedino i opisano...
u bretonskom spisu...
ajoj, gde li mi se dede ona Mitologija...

vanesssa56:
Ovako...
Postavljam pitanje.

Taj stepen ima naziv :

"PRINC KRALJEVSKE TAJNE"

Pa da vidimo...

pa jeshici krecu od 34 do 99
a goji mogu do 33

ima jedna divna knjiga na ovu temu... ;)

vanesssa56:
Ovako...
Postavljam pitanje.

Taj stepen ima naziv :

"PRINC KRALJEVSKE TAJNE"

Pa da vidimo...

33 valjda beshe..

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back