Svekrve...neicrpna tema

onaona : samo hrabro ! Zašto da se lažemo ? Ovi ovde su svi mlađi (bar većina) ali shvatiće kad "porastu" tj. ostare.Strašno je koliko ljudi lažu. Znam neke koji bi prodali dušu đavolu samo da se malo odmore od dece i unuka.To im ne smeta da se hvale kako pomažu deci. I okolina prosto pritiska da se "deci" pomaže. Ja sam to rešila na vreme:idite svojoj kući i rađajte decu samo ako možete sami da brinete o njima. Mama će pomoći samo ako se mora ili joj se hoće.

Pitanje : DOKLE će neko da bude dete ? Jedan deo problema jeste baš to što svekrve neće da shvate da su im sinovi odrasli ljudi i u npr. 50.-toj na njih gledaju kao na decu. Pa onda "MAMA najbolje zna šta je dobro za njeno DETE" Podrazumeva se da zna i kakva mu žena treba. Kad se setim kako se moja svekrva ponaša prema mom mužu koji ima 50 godina i već je u penziji - kao da mu je najviše 10 godina i nema pojma o životu.

Evo tipicnog primera matorog deteta iz dijaspore!
Ocekuje da mu roditelj i ovde placa goscenje i cascavanje i njegovih gostiju, a svoje $ cuva... the
Placam i ja jer se retko vidjamo, sta cu, ali to nije fer.

Otidjite pa nakupujte sami za vase posetioce kada ste ovde ili, jos bolje, izvedite svoje kumove i prijatelje negde.

Naravno da su mi i deca gosti - svako ima svoju kesu, ja pojma nemam kol`ka im je plata...to je njihova stvar, pa, oni su odrasli ljudi, oni su porodica za sebe.

Treba da se masite za novcanik i dodate neki $ za hranu - valjda ste odrasli da to shvatite.

@Gloria, pametno si rekla deci. Zaista treba da radjaju za sebe!
U tim razvijenim zemljama deca ne ocekuju toliko od svojih roditelja.

Kako god da mi, Glojija, uradimo ne valja:
Ako se pokaze interesovanje, to se okarakterise kao mesanje.
Ako se pokaze distanciranost, to se okarakterise kao nedostatak emocija.
Ne mozes im ugoditi nikako, pa to se onda i truditi?
Zato se ja i ne trudim!

Nasa matora deca iz dijaspore su usvojila obicaje tih zemalja kada je u pitanju njihov odnos prema roditeljima, te se ne moze ocekivati da roditelji i dalje bude 'balkanski roditelj' (ili roditlej - zrtva).

I pored svega, ja sam nekako zadovoljna svojom decom jer su se tamo snasli - meni to imponuje, svaki roditelj zeli da mu dete uspe.

I nekako mi je jasno zasto se ovde toliko ljute - dokle god su roditelji zivi, "deca"eca

Схватам ја да имаш другачије виђење родитељства од мог...и могу ја то рационално да прихватим...али се емотивно буним у себи...
Не бих волела да си моја мама, а не бих волела ни да сам ја таква мама... :-(

Деца одрастају, наравно да су своји људи, наравно да их нећу третирати као ''децу'', али не желим ни да их третирам као термите и не желим да свет делим на ''нас'' и ''њих'', а да су при томе ти непријатељски ''они'' у ствари моја деца.:roll:

Схватам ја да имаш другачије виђење родитељства од мог...и могу ја то рационално да прихватим...али се емотивно буним у себи...
Не бих волела да си моја мама, а не бих волела ни да сам ја таква мама... :-(

Деца одрастају, наравно да су своји људи, наравно да их нећу третирати као ''децу'', али не желим ни да их третирам као термите и не желим да свет делим на ''нас'' и ''њих'', а да су при томе ти непријатељски ''они'' у ствари моја деца.:roll:

kao sto Z.Colic jednom rece:"nista ja tu ne bih dodao..." tako i ja potpuno se slazem....

imam razumevanja za drugacije misljenje,dozivljaj itd...ne vidim ja tu neki "evropski problem",po meni je sve pitanje ljubavi...gde ljubavi ima u dovoljnoj kolicini tu problema nema. Ljubav sve leci,razume,oprasta....ljubav ne dozvoljava sebicluk,merenje na kantar ko koliko daje i koliko prima,ma sta to znacilo.

:D jezik kao sredstvo komunikacije :D:D:D nema šanse

Sit gladnome ne veruje ! Ajde da pokušam pojasniti:

Ovo što pišemo onaona i ja je viđenje iz našeg ugla. Kad moja deca dolaze kod mene ona se osećaju kao da se vraćaju u detinjstvo SVOJOJ kući što nije istina jer obe sad imaju DRUGU kuću. Ja sam kod starije kcerke bila u gostima 1 (jedan) put godišnje za 6 godina a kod mlađe nikad za 2 godine koliko ima svoj dom.Starija dolazi 2-3 puta godišnje, a mlađa sad dođe 1 put mesečno. Svaki put se trudim da im bude lepo, da spremim svakome da jede baš ono što voli, ...Dakle - daleko od toga da ne želim da im pružim sve. Problem je što jedna penzija to baš i ne pokriva. Svaku posetu dooobro osetimo.Obožavam unuku i ništa ne mogu da joj odbijem, pa ni da potrčim iako baš i nisam zdrava za to.Nas dve se "dopisujemo" redovno: ona meni crtež ručice ili prva slova, a ja gomilu šašavih gumica za kosu, cedevita bombone, orbit žvake, ....sve u pismo pa šalji. U pošti već znaju: baba piše unuci.Kad odu - umorni smo ko psi i ležimo danima jer smo oboje oboleli (srce) , para nema ali nam je srce puno.Nismo mi nikakva čudovišta koja mrze svoju decu.Verujem da i onaona čini sve isto što i ja i svaka majka ovog sveta: obavezno spremi omiljenu hranu svog deteta i sve po redu pa šta košta da košta. I ja pozovem njihove drugove da dođu - da se vide.
Problem je u tome što je teško svom detetu reći: nema, ne mogu kad se tako retko viđate.A dete ne može ili ne želi da shvati situaciju roditelja.
Nedavno je kod mene bila prijateljica. Sin je već 2 godine na koledžu u SAD, jedini način da ga vidi je na ekranu mog kompjutera.Malom dosadila priča o hrani kao problemu. Kad smo mu rekli ovdašnje cene - šokiralo se dete.U normalnim zemljama izdaci za hranu su 15-20% kućnog budžeta, ovde 80- 90%. Možda procenti nisu najtačniji, ali je činjenica da je razlika između OVDE i TAMO ogromna.Odnosi roditelj- dete isto. Koji amerikanac brine o starim roditeljima i kako (plati dom, konstatuje da su na Floridi, retko zove telefonom) ? Na Zapadu usvojite nova pravila, teško zarađene pare vaše su i to je u redu, ali moje pare nisu - ja sam MAMA i moram SVE da dam "deci" :confused:

Teši me samo jedno: sve se vraća !:D Ono što su moja deca radila meni - njima će raditi njihova deca! Kako vreme prolazi, moja unuka pravi probleme svojoj majci - iste kakve je njena majka pravila meni :D:D:D Satisfakcija ! Kako se slatko smejem tome :D
Bićete i VI u našoj situaciji pa ...Razmislite ipak o onome što pišemo, pomoći će vam da stvorite bolji odnos sa roditeljima jer smo potpuno iskrene i želimo pomoći.Vaši roditelji samo neće da vam kažu u lice ovakvo nešto. Neću ni ja svojoj deci!:D Toliko ih volim da boli, ali ...

Teši me samo jedno: sve se vraća ! Ono što su moja deca radila meni - njima će raditi njihova deca! Kako vreme prolazi, moja unuka pravi probleme svojoj majci - iste kakve je njena majka pravila meni Satisfakcija ! Kako se slatko smejem tome

Мени ова злурадост звучи ужасно! :(

Мисли, ко рађа децу ваљда унапред рачуна на многа одрицања због њих, на многе муке и проблеме које доноси родитељство, и не схвата то као казну божију, неправду или безразложну муку... Па је л' ти криво што си пролазила много мука док си васпитавала децу? Је л' било узалуд? Ако јесте - чија је одговорност?

@glorija, dzaba se ti trudis da objasnis, nema sanse.
Mene samo cudi da i cerke mogu biti neosteljive... ja sam mislila da je to samo kod sinova... Geni su prosto cudo, to unakrsno nasledjivanej zaista moze biti interesantno.

Ja kad odem tamo, ja kod nih nikada nisam boravila, ne samo sto nikada nisam prespavala, nego ni rucala (to njima ne odgovara, iz nekog razloga) vec ja tamo boravim kod moje sestre koja zivi u istom gradu - to i njima odgovara (a to odgovara i meni iz nekog razloga).
Srecom, te to odgovara i toj mojoj (daljoj) sestri koja boravi kod mene kada ovde dodje i jako dobro se razumemo.

I, onda, zasto treba da ja ovde gostim njihove goste koji dolaze kod mene da bi njih videli!
Zasto oni te svoje prijatelje ne izvedu negde pa tamo na miru da popricaju... ali, ne kazem nista jer se, opet da ponovim, retko vidimo, pa ja otvorim novcanik i platim sta treba.
A o spremanju onoga sto vole ne pisem jer je to prosto normalno da se radi.
Cinjenica je da ja nista ne zelim da uzimam (Kako me ovde okrivljuju). Naprotiv, ja dajem na razne nacine (zalosno je da kod mnoge matore dece roditelj valjda samo dok moze da daje, ja ne kazem da je to kod moje dece, ali znam da kod neke dece jeste tako!)

Hellen, pa ja tebi i ne mogu da budem mama - nisi ti tako mlada (moja mama je postala baba sa 40 godina jer je i ona rodila sa 20 kao sto sam posle i ja), nije to neka mladost kako se ovde sa toliko godina prikazuju.

Ja ne vidim nikakvu zluradost u Glorijinim recima, vec prosto jednu cinjenicu da se neke stvari jednostavno ponavljaju hteli mi to ili ne.

Kada deca odrastu, kada predju 30-tu, nema tu vise roditelj ti je kriv za ovo ili ono (to ce ti reci svaki psihijatar). Dotle se roditelj i moze okrivljivati, ali kada se odredjene godine prodju, onda je sama osoba ta koja je takva kakva je postala (dal` bolja nego pre, dal` losija, to sve zavisi od kojecega).

Ali, ostaje cinjenica da tvoje odraslo dete kada postane mator covek, ne mora bas nesto i da prepoznas svoje vaspitanje u njemu.

Moja zelja je da su deca zadovoljna, ali ja prosto moram brinuti o sebi i to i radim.
Nije isto biti roditelj maloletnom detetu i detetu koje vec ima svoje dete, tj koje je preslo 30-tu ili 35-tu.

Ova halabuka i neprijateljstvo prema meni pokazuje samo sebicnost matore dece koja se ovde javljaju. Ja nisam bila tako sebicna prema svojoj majc koja nije tako davno umrla i koje se secam sa velikom neznoscui!
Ovde sam nasla puno ruznih reci i o sopstvenim majkama... to je za mene bljak, ali nikoga ovde ne vredjam.
Svakom na dushu nek ide....

pozdrav

Hellen , izvini , ali mi se čini ta vrlo površno čitaš : NIČEGA mi nije žao, pa ja sam i Pedagogiju upisala samo da bolje razumem SVOJU decu i budem bolja majka. Nisam radila van kuće jer sam se osećala kao siroče kraj živih roditelja koji nikad da dođu kući. Meni je najbitnija ocena moje dece a ONE tvrde da sam uvek bila i jesam najbolja mama.Kad vide ostale...(jednog zeta je majka "poklonila" u 3. G !!!)

A smejanje apsolutno nije zlurado. Sva deca prolaze iste faze razvoja.Dođe vreme za sve.Kad kćerka priča kako je mala krenula sama kući iz školice, ja se setim kako je ona krenula sama kući iz Robne kuće pa me tražili razglasom :D Posle je sasvim ozbiljno tvrdila da sam se JA izgubila :D:D:D Sve te male "tragedije" bake su već preživele.
Uostalom, ja sam poznata po tome što se mnogo smejem - lakše se preživi :D
Smejala sam se i posle srčanog napada - setila se kakve su face napravile one žene oko mene :D

Što se odricanja tiče: uvek sam insistirala da deca shvate da se roditelji NE žrtvuju za decu !!! Ako čovek neće da pruži detetu sve što može i što detetu treba - neka ga i ne rađa. Moja je mama insistirala na svojoj "žrtvi" i celi život mi to nabijala na nos - na kraju sam joj rekla da je ona to tražila, ja nisam tražila da me rodi.

da Glorija,ovo posebno isticem sto si napisala:

Glorija:
"Bićete i VI u našoj situaciji pa ...Razmislite ipak o onome što pišemo, pomoći će vam da stvorite bolji odnos sa roditeljima jer smo potpuno iskrene i želimo pomoći.Vaši roditelji samo neće da vam kažu u lice ovakvo nešto. Neću ni ja svojoj deci! Toliko ih volim da boli, ali ..."

ali, dzaba si to napisala jer to nece da shvate ovde!

Prava deca: ono što im se ne sviđa ili im ne koristi ....:D:D:D
Mi smo krive - mazimo ih i previše volimo :D
Opet sam odlepila: gledam slike i srce me boli od ljubavi a suze same idu.Moram brzo da se setim nečeg drugog inače ću da udavim decu telefonom. :D

Ma neću - mama zna da oni imaju pametnija i važnija posla nego da ćaskaju sa mamom.

A oni ? Čim je problem - zovi mamu ! To nam je izgleda sudbina :D

Nisu one neosetljive, mlade su i veruju da mama može uvek sve. Prave se da ne primećuju da smo ostarili i bolesni - boli ih to. Znaju po glasu kad nam nije dobro i polako uče da nas ne opterećuju ako baš nije neophodno.Vole nas i ne brine me budućnost, trudim se samo da ne preteruju sa brigom - mi smo sretni kad su one sretne, a starost je neminovna.Molim Boga da im ne budemo teret, a da pomažemo uvek smo spremni.Ali da je u pitanju moje dete koje se ponaša kao sin onaona- e :confused: ??? Verovatno bih ga već na vratima pitala u koji hotel su se smestili.:D Ako on ne ugosti majku - kako ima uopšte obraza da joj dođe ? Zet i kćerka polome se oko nas kad dođemo, prosto nam nezgodno. Ne mogu da verujem.
Ja moju svekrvu nisam obožavala ali kad je dolazila bila je pažena i mažena kao majka mog muža i baka moje dece. To što pljuje po meni, nije bitno. Volim muža pa cu da istrpim posetu bez komentara. Pukla sam kad je bila skot prema sinu i unukama. Nikad od mene nije otišla izvrećana ili bez nekog znaka pažnje (voli baklavu i to je jedino slatko koje ja pravim bolje od nje - pravila sam posebno za nju).

Hellen, pa ja tebi i ne mogu da budem mama - nisi ti tako mlada (moja mama je postala baba sa 40 godina jer je i ona rodila sa 20 kao sto sam posle i ja), nije to neka mladost kako se ovde sa toliko godina prikazuju.

Нисам мислила буквално, наравно...

Не знам, одрасла сам у другачијој врсти односа, односа који је увек био пун међусобног уважавања, поштовања, помагања...а није био симбиоза, далеко од тога.

Између болесне међусобне зависности родитеља и деце и међусобне отуђености постоји још много нијанси.

Ја знам да увек могу да одем код мојих, да ће ме увек дочекати колачи у рерни и супица на столу, да су ми увек подршка и утеха, да могу у сред ноћи да позовем и да ће се мој отац од седамдесет и кусур година створити одмах ако треба моје дете да носи у болницу, да ће бака увек ускочити ако треба причувати децу, скувати ручак, позајмити новац...
С друге стране, они никада неће морати да брину око тога ако треба чекати сатима негде да би се оверио упут, неће морати да зову спремачицу да им помогне око већих кућних послова, око окопавања баштице, око молерско-фарбарских радова, око прекуцавања ћалетових чланака и текстова, око позјамиљивања новца или било чега другог...
У међувремену, свако од нас живи свој живот, не мешамо се једни другима у одлуке и изборе, у личне односе, у финансије...Имамо однос одрасли-одрасли, али је и даље пун породичне топлине.
Оно што желим је да и са својом децом и унуцима једнога дана имам такав однос.

Bravo Hellen ! Tako to i treba ! Tako se radi !

Izgleda da tebi baš zbog toga i nije jasno o čemu mi pričamo. Moji su bili loši roditelji. Ja sam se trudila da budem bolja. Moja deca zato dugo nisu shvatala da postoje LOŠI roditelji.
Da si ti bila primorana da se odrekneš bebe jer ti mama ne želi pomoći ? Da li si ti bila svojoj majci besplatna kućna pomoćnica od 11. godine ? Jesi li ti bila vukovac a mama tvrdi da si glupa i nesposobna ?...Posle nervnog sloma sam prekinula sve odnose sa njom jer je bilo: ili to ili smrt. Deca su bila očajna zbog mene ali su mi puno pomogle.

Veruj, ima ljudi koje je nemoguće ubediti da ono što rade nije u redu. Svekrve su majke muške dece koja su ovde na Balkanu prioritet. Zato se i dešava toliko toga lošeg kad se ožene : majka neće da se "odrekne" voljenog sina pa napada onu što ga "otima". Ne da ona prvo mesto u njegovom životu :D 23 godine sam pokušavala ama baš sve ali ne ide. Sretna sam što se sin redovno viđa i čuje s njima - zbog njega. A meni lepo :D
I snahe , sa svoje strane, greše jer ulaze u šemu i u okršaj. Pa dokle doguraju :D
Zato i kažem: svako svojoj kući a kad smo zajedno - ako se i ne volimo bar budimo pristojni. Zbog sina ali i zbog muža.

Ostaje da se slazemo u jednome: svako treba da vodi sopstveni zivot.

A ja to upravo i radim: trenutno zurim jer veceras idem u pozoriste (sto moj dragi bas i ne voli previse).
Tako da ako veceras vidite u nekom od beogradskih pozorista gospodju u farmerkama, lepoj beloj bluzi i crnim cipelama sa stiklom (sto ce mi biti tesko da nosim posle patika), znajte da sam to ja. :)

Zivot je tako kratak da ga trosimo na razmisljanje sta je snaja/svekrva rekla ili nije rekla vec treba ziveti zivot i ja to upravo i cinim.

@Glorija, tebi bi zbog srca prijalo da ides sa svojim dragi na Zlatibor (narocito kad otopli).
Konsultuj se sa svojim dr, pa lepo muza pod ruku pa na put!

pozdrav svima

Javljala sam se ranije ali nesto i nisam bila interesantna verovatno zato sto nemam problema sa "svekrvom". U stvari ona meni nije svekrva, ja samo zivim s njenim sinom. Medjutim izmedju nas dve nema nikakve komunikacije (ne mojom krivicom), draga mama jednostavno ne moze da se pomiri sa cinjenicom da je njen jedinac sa 30 i kusur resio da zivi sa nekim ko ga voli i da bude srecan i zadovoljan. Da zlo bude vece on zivi u MOM stanu, sto je za mamicu strasno:mad:. NJegova mama jednostavno ne moze da zamisli da njenom sinu neko kuva, sprema, pegla a da to nije ona. Kada citam vase price, ja bih zaista zelela i volela da moja svekrva bude neko kao sto je "onaona", da mogu sa njom da pricam o svemu, bez ustezanja, obaveza, kao sa prijateljicom a ne da mi uvek visi nad glavom da je ona NJEGOVA MAMA, i da za vreme dok smo komunicirale-nekih 2-3 god. slusala sam kako ona njega najvise voli na svetu, kako ona ne moze da zivi bez njega i niko ne voli svoje dete kao ona (mene moji ne vole kao ona njenog sina zato sto sam za 20. rodj. dobila stan na poklon i kao da su hteli da se oterase mene-njeno razmisljanje). Mislim strasno. tesko je i pricati o tome a kamoli sve te price uzivo doziveti:shock:. Ja zato sto vec x god. zivim sama ne znaci da ne volim svoje roditelje, ja ih obozavam i beskrajno sam im zahvalna za sve sto su uradili za mene, nikada me nisu drzali po strani, ucili su me da idem kroz zivot, da zaradjujem, da se snalazim, da naviknem na "udarce", oni su vrlo dobro situirani od cega i ja imam veliku korist ali pripremili su me za zivot. Ne mesaju se u moje odluke i izbore, dogovaramo se oko svega, ali svako kod svoje kuce. Zao mi je sto i moj momak nema takve roditelje zato sto je to njegov hendikep, sto i sam to priznaje, zao mu je sto nije samostalan kao ja, sto ne moze da se navikne da sam donosi svoje odluke nego su to uvek radili umesto njega. Mozda ce neko da me pogresno shvati ali ja sam samo vrlo iskrena, a mozda kada bi i drugi bili iskreni prvo prema sebi pa onda prema nama drugima stvari bi sigurno izgledale drugacije. "Onaona" drago mi je sto postoje osobe kao ti, puno te pozdravljam i sve najbolje.:heart:

Javi se za godinu dana da nam to opet kazes!!! :lol::lol:

E, sada ja! :) Dakle, kad sam bila nekih koji mjesec u braku i rekla da mi je sveki skroz ok, osuli paljbu sa svih strana - Da te pitam za godinu dana!
Evo, u vezi sa mojim muzem skoro 5 godina, od toga u braku skoro 3... Dakle, prosli mladenci, evo, cekamo sada i prvu bebu :) (To je bilo da se malo hvali, ne zamjerite)
Sa svekrvom sam super. Zamjeram joj onoliko koliko se da zamjeriti bilo kome - kao moja i sve mame planete zemlje, zovne, pa po pet puta kaze jedno isto. Ali, ruku na srce, i ja to nekada cinim. I sta jos mogu da joj saspem... Ama bas nista!
Ako ima para - odvesce nas na rucak negdje, kupice mi neku sitnicu ili mi pokloniti nesto. Nema teorije da ne dobijem najdivniju cestitku za bilo koji praznik i da prodjem bez poklona.
Nema teorije da mi ne kaze da divno izgledam ako se fino sredim.
Nema sanse da mi nesto zamejri. Velika mi je podrska u tome sto studiram, rada je da me posavjetuje samo ako to trazim, podrzava i razumije moju svestranost i nemiran duh...
U nas zivot se niko ne mjesa. Rado cu je pitati, kao i moju mamu kako joj je bilo u trudnoci, sta je najlakse skuvati na brzinu... I rado ce me posavjetovati.
Sada iscekujemo kraj ljeta i nasu bebicu. Ona je vec kaparisala da ce nam kupiti krevetac sa dusekom. Ali - da idemo zajedno u kupovinu jer ne zeli da nam anmece ukus.

Sa druge strane bas iz nejne familije ima porodica gdje se sin ozenio nedavno, sa 27 godina jednako straom djevojkom koja im nikako ne pase. I u sve im se trpaju - gdje ce putovati, gdje ce kupovati osnovne namirnice, ko ce im doci u goste i gdje ce ga izvesti, koliko puta ce se sa nekim vidjeti. Ali sve! Znaci, znam da ima i toga.

Moram biti iskrena, ja se sa svekrvom slazem super. Ni jedna ni druga nismo tip zene koja ce do zore da kafenise - radimo, privredjujemo, ona drzi butik i kreira sopstvenu modnu liniju. Svako se bavi svojim poslom sa zeljom da pomogne ovom drugom ako treba i iskreno se raduje uspjehu ovog drugog.
Nije to samo do mene, vec i do nje kao osobe i odnosa sa mojim muzem... KOmpletno dobra kombinacija, sta reci.

Javljala sam se ranije ali nesto i nisam bila interesantna verovatno zato sto nemam problema sa "svekrvom". U stvari ona meni nije svekrva, ja samo zivim s njenim sinom. Medjutim izmedju nas dve nema nikakve komunikacije (ne mojom krivicom), draga mama jednostavno ne moze da se pomiri sa cinjenicom da je njen jedinac sa 30 i kusur resio da zivi sa nekim ko ga voli i da bude srecan i zadovoljan. Da zlo bude vece on zivi u MOM stanu, sto je za mamicu strasno:mad:. NJegova mama jednostavno ne moze da zamisli da njenom sinu neko kuva, sprema, pegla a da to nije ona. Kada citam vase price, ja bih zaista zelela i volela da moja svekrva bude neko kao sto je "onaona", da mogu sa njom da pricam o svemu, bez ustezanja, obaveza, kao sa prijateljicom a ne da mi uvek visi nad glavom da je ona NJEGOVA MAMA, i da za vreme dok smo komunicirale-nekih 2-3 god. slusala sam kako ona njega najvise voli na svetu, kako ona ne moze da zivi bez njega i niko ne voli svoje dete kao ona (mene moji ne vole kao ona njenog sina zato sto sam za 20. rodj. dobila stan na poklon i kao da su hteli da se oterase mene-njeno razmisljanje). Mislim strasno. tesko je i pricati o tome a kamoli sve te price uzivo doziveti:shock:. Ja zato sto vec x god. zivim sama ne znaci da ne volim svoje roditelje, ja ih obozavam i beskrajno sam im zahvalna za sve sto su uradili za mene, nikada me nisu drzali po strani, ucili su me da idem kroz zivot, da zaradjujem, da se snalazim, da naviknem na "udarce", oni su vrlo dobro situirani od cega i ja imam veliku korist ali pripremili su me za zivot. Ne mesaju se u moje odluke i izbore, dogovaramo se oko svega, ali svako kod svoje kuce. Zao mi je sto i moj momak nema takve roditelje zato sto je to njegov hendikep, sto i sam to priznaje, zao mu je sto nije samostalan kao ja, sto ne moze da se navikne da sam donosi svoje odluke nego su to uvek radili umesto njega. Mozda ce neko da me pogresno shvati ali ja sam samo vrlo iskrena, a mozda kada bi i drugi bili iskreni prvo prema sebi pa onda prema nama drugima stvari bi sigurno izgledale drugacije. "Onaona" drago mi je sto postoje osobe kao ti, puno te pozdravljam i sve najbolje.:heart:

Moja buduca svekrva bas obrnuto al ja necu... :twisted::twisted::twisted:
Evo ti jedan savet:nemoj da mu ni kuvas,ni peglas ni spremas vec idite kod nje...pa ako joj se kuva za sina nek kuva, ko joj .... majku... a ti sve 4 u vis pa da vidis...jos joj ponesi i da mu opegla kosulje i pozovije da dodje da ti spremi...:lol::lol::lol:

Draga moja Maricicak, uopste se ja ne nerviram zbog takvog njenog ponasanja. Rekla sam joj sta sam imala tako da me uopste ne tangira. Htela sam samo da kazem da sve ove sto napadaju "onaona" uopste mi nisu jasne. Ja sam za tu soluciju svako kod svoje kuce, cist racun duga ljubav. Daleko od toga da sam ja neki idiot, razumem ja to mu je majka, ali ne mogu da dopustim da mi neko popuje kako se pegla, kako ona to pere, kako ona to radi ovako, a ispada da ja sve radim naopako. Ali sa druge strane tip sam da moram da kazem sta imam i sta mi smeta, pa makar meni bilo na stetu. Ne mogu da dopustim da neko ko mi ne pomaze u bilo kom smislu (hvala Bogu i ne treba) hoce da upravlja mojim zivotom . Sa druge strane njen sin ne obraca paznju na njene pridike, zadovoljan je nasim zajednickim zivotom, sto joj je i milion puta i rekao tako da je to nju jos vise razbesnelo. Meni je bitno da se ja i on slazemo i volimo a za druge bas me i briga. Imam ja roditelje koji me vole njena lazna ljubav i postovanje mi i ne trebaju.

Naravnod atreba da bude cist racun - duga ljubav. Samo se nadam da moja mama nikada nece reci kad joj dodjemo sa djecom "Joj, neka da ih vidim, ali jedva cekam da im vidim ledja...".
sto se tice baka servisa za cuvanje djece, ne vjerujem da ce ta politika biti kod mene. Naravno, moze baka da pripazi dijete, da ga odvede u setnju ponekad. Ali ne da to bude pravilo! Dok je malo (recimo do 2 godine) ja cu biti na porodiljskom jer radim u svojoj firmi pa mogu, a ako nesto budem odradjivala, dijete moze da pripazi muz, sestra, bake, nebitno, kome to vec ne pada tesko. Samo povremeno.
Od 3 godine, mislim da cemo krenuti u vrtic. Ako nekad ne stignem po dijete u vrtic, svkaako da cu zamoliti nekoga da to ucini za mene, ali ne zelim ikoga da opterecujem svojom odlukom da budemo roditelj. Mada, mojim roditeljima i svekrvi to nece ni biti opterecenje! Vec sad mislim kako da im objasnim zasto nece biti kod njih nego u vrticu...
Onaona je kultuna i pametna zena i naravno da neces sina od 30 godna tretirati kao dijete! Ali ga svakako moras tretirati kao familiju nesto blizu od tetaka i strinki. Nisi duzna da mu kuvas i sta znam, ali ocekujem od mojih roditelja isto sto mogu i oni ocekivati od mene - svesrdnu pomoc i razumijevanje u svemu samo onda kada se pomoc trazi.

interesuje me kako pored kucnih obaveza,nege i posvecenosti detetu,koje je potrebno,neophodno i naravno zadovoljstvo,stizes da toliko vremena potrosis na bla,bla o svekrvi.
Stop vise,izdigni se i korisnije potrosi svoje vreme.

Ti si klasicni oblik svekrve koja smatra da joj je sve dopusteno!!!!
Sta tebe ima da interesuje kako i da li uopste negujem SVOJE dete i sta tebe briga na sta ja trosim SVOJE vreme???
Vidim ti ga trosis na konkretnije stvari a ne na bla,bla tako da sam primetila tvoje aktivno ucesce na FORUMU O NUKLEARNOJ FIZICI ili PRAVLJENJU PLANA O RUSENJU PENTAGONA.
Svasta.

Molim te postedi me tvojih solarnih, pozitivnih,otvorenih kao i recenicama punih paznje i razumevanja:evil:

Moja buduca svekrva bas obrnuto al ja necu... :twisted::twisted::twisted:
Evo ti jedan savet:nemoj da mu ni kuvas,ni peglas ni spremas vec idite kod nje...pa ako joj se kuva za sina nek kuva, ko joj .... majku... a ti sve 4 u vis pa da vidis...jos joj ponesi i da mu opegla kosulje i pozovije da dodje da ti spremi...:lol::lol::lol:

E, nemam pojma shto, al oko tog kuvanja sam bas ono max izbirljiva... ili da kuvam sama, ili da mi kuva dragi ili moja mama; bas sam ovih dana razmisljala o tome i dosla do zakljucka da ne volim da jedem nesto sto nisam gledala kako se spremalo(ne racunam restorane):D Pa onda posto sebe i dragog mi gledam, a svoju mamu sam gledala celog zivota kako kuva, onda samo to gotivim i da pojedem. :-)

Pozdrav svima, evo nekoliko zadnjih bisera moje svekrve:
dosla je da me poseti sa prijateljicom kao iznenadjenje posto sam otvorila butik pa kao da ga vidi. Ja ih lepo ugostila, kao i uvek, a onda je ona na moj uzas izvadila cigaretu sa namerom da je upali tu u butiku. Ja sam lepo rekla uz smesak: "Nemojte molim Vas ovde, garderoba ce upiti" nasta se ona sarkasticno nacerila i zapalila i ispusila tri cigarete!!! dok je njena prijateljica lepo izasla napolje i ja sa njom da joj pravim drustvo i ispusila normalno napolju. I? Sta sam trebala da joj kazem: "Mars napolje!!" Mislim stvarno. Iskulirala sam, jedva cekala da ode, i posle celi dan luftirala radnju i molila se da garderoba nije upila! Zatim dodje posle Nove godine na nase insistiranje da uzme poklon koji sam joj ja kupila 9 to joj je bio drugi ili treci put da je dosla za tri godine - (mada hvala bogu na tome) i onda naravno scene jer gospodja nece da se izuje dok se u njenoj kuci naravno izuva!!
A tek kad mi je u lice sa sve smeskom rekla kako ja treba da budem sretna sto imam njega jer ja dobijam vise??!!
Kada sam pitala zasto ja dobijam vise ona mi je odgovorila da nisam neka manekenka, jedna prosecna devojka sa fakultetom koji danas, po njenim recima zavrsava svako. Jos je on mladji od mene itd.
prava sam srecnica (mislim ja i jesam jer ga volim a i on mene i lepo nam je ali.. sto se tice nje...)
i ponekad se tako pitam, boze da li je moguce da je on tako dobar kad je ona takva...

Ja imam silne probleme jer ovde ljudi prosto ne shvataju da se negde ne sme da pushi!
U nasoj kuci se ne pusi - kada neko nerazuman i primitivan dodje, to kao ne shvata, ali nema sanse da mi zapali!

Trebalo je da joj zabranis da zapali, kakve veze ima sto ti je svekrva!?
Sigurno ne bi dozvolila ni svojoj sestri da ti zapali cigaretu u garderobi.

I, uopste, pravila u tudjoj kuci prosto moraju da se postuju.
Slusala sam i ja cesto kako se "fakulteti lako zavrsavaju", ali su to uvek pricale osobe koje ga nisu zavrsile... stavrno neke reci mogu da iritiraju.

Pa rekla sam joj i lepo je zamolila da ne pusi u butiku, ali me je ona iskulirala, a kada bih joj ponovila grublje ili izricitije ona bi (ne prvi put) verovatno napravila skandal! pa nisam smela.. nema veze, prvi i zadnji put je dosla, a u slucaju da ponovo dodje i pokusa da zapali - e onda cu da je izbacim!
a sto se tice postovanja pravila u necijoj kuci - ja se potpuno slazem sa tim! Pa ako ne mozes da ispostujes necija pravila nemoj ni da dolazis. Meni to uopste nije jasno kako neko moze da ima toliko nepostovanja prema nekome, i to u njegovoj rodjenoj kuci!! I jos ti u lice kaze kako JA NJU NE POSTUJEM!! Neko je tu lud!! A i ja sam luda sto imam bilo sta sa njom.

Back