Svekrve...neicrpna tema

Suzy:
-Cokoladice-...mislim da bi, u situaciji da se neko od mojih roditelja -istresao- na mog muza ili nekog njegovog roditelja....sigurno mi se on ne bi smeskao vec bi mi zamerio...JA nedozvoljavam mojima da trunku nepostovanja pokazu prema njemu i njegovima...prema tome , i te kako je i on kriv (mozda i najvise) sto je matora -uzela maha- .Ako cu u nasem domu da se tresem od nje...neka hvala....ja se za nju nisam udala i nemam nameru od nje to da trpim a posebno ne moja majka..koja sigurno zbog necijeg komentara nece prestati da pusi...previse je ona , draga moja, starija i od tebe i mene da bi joj neko solio pamet i pricao sta da radi pogotovo sada.
Tako da -koliko god ona -ima prava - u nasoj kuci da vristi na mene i moju majku, imam valjda i ja prava da to prenesem muzu, jer necu kao mula da cutim.Dosta vise cutanja i trpljenja.Uzasava me stav da zensko samo treba da cuti i trpi.Uzas.
A naravno da vodim racuna i provetravam ...i to daleko od decije sobe....
I veruj mi i to da NEMAM NAMERU JA da se nekome u ovoj situaciji jos i izvinjavam.....svasta....
Ma sve je to lepo i krasno ali...ma stani i Ti malo na loptu...Shvati da tom JA-pa-JA filozofijom neces daleko dogurati.. Sama prebroji koliko si puta u svojim postovima rekla: JA, MENE, MOJE...Stavi umesto toga MI i razmisli i sama da li i tvoj muz u tom, VASEM domu treba da ima neka prava - recimo da ga doceka mir i raspolozena zena, kad dodje kuci - a ne naroguseni vojnik u (pravednom?) krstaskom ratu protiv NJEGOVE MAJKE...Svidjala se tebi ona ili ne - to je ipak njegova majka, zena koja ga je rodila, menjala mu pelene, ucila ga da hoda i govori, radovala se i strahovala zajedno sa njim...Sve sto ces i ti raditi sa svojim detetom...Ne znam je li beba decak ili devojcica - ali ako je decak razmisli i sama, kako ces se osecati ako za 20-30 godina i pomislis da ga njegova zena okrece protiv tebe?! Mozda ona nije imala snage da "prekine pupcanu vrpcu" na vreme, mozda ces ti biti 1000 puta bolja svekrva od nje, ako imas sina...a mozda i neces...Sve se u zivotu vraca...Ne zaboravi to...
A inace, drage moje, izogovarasmo SVEKRVE uzduz i popreko - neke su boga mi to itekako zasluzile...ali sta je sa TASTAMA? Jesu li nase majke bas uvek bezgresne i uvek u pravu? Ajde, budite sad iskrene i objektivne (?) kao do sada..

maksily:
Ma zene sta da vam pricam, ja s mojom ne da ne mogu da izadjem na kraj nego mislim da je zena hiper aktivna s svojim glupostima. Prvo je mene i svog JEDINOG sina(kome ne da nije htela da pravi svadbu,nego nije htela ni da dodje na svadbu,a cerki pravila lumperajke 7 dana) izbacivala bar jednom nedeljno na ulicu, a sad kad smo svojna svome, ona upada ko u svoje, pravi nam razmestaj po kuci, da ne pricam da bez pitanja pravi zurke kod nas, samo nas informise da je zvala 40ljudi, a ja samo sto se ne porodim...ljudi kad su dosli sokirani da cekamo prinovu. Pri tom nit pita jer mozda nesto treba za tu bebu, sta kako...ne nego se sad setila da ja treba da radim( a do sad dve god huska mog muza kako ja ne trebam da radim, kako se ja lepo obucem i onda cu da trazim ljubavnika i sl) i sad intenzivno maltretira sve oko sebe da ja posto poto radim jer ce trebati pare za dete. Mog muza svaki dan maltretira da nista ne kupujemo slucajno za kucu, da ne pricam da nemamo nista za prinovu jer to sve moze da se kupi za dan kad se beba rodi, puni mu glavu pricama da je glupost proveravanje krvne slike tokom trudnoce, ultra zvuk je pomodarstvo, njena majka nije isla na ultra zvuk a rodila je 4 dece... pa dobro eto ona je isla,ali...i u celoj prici sinoc zove da pita jer smo uramili i okacili njenu sliku u nasoj kuci i kad vise mislimo da to uradimo ( za 2 go zajednickog zivota ne videh da kod nje ima slika njenog svekra i svekrve, a da ne pricam da je nasu sliku uramila i cim je ljuta na nas skida je sa zida i stavlja ko zna gde pa je onda opet kaci kad joj dune) i dobija napad histerije koji se prenosi u nasu kucu, jer sta da radimo...ona ce biti ljuta ako dodje i vidi da nema njene slike, a nije bitno sto joj sin u kuci nema tv, telefon, krevetac za bebu... ma nije vredna vise ni jedne reci, bice moja zadnja makar se i nacekala, nego samo da mi dete odraste u zdravoj sredini i da ne povuce neki gen na nju!

E ovo je vec granicni slucaj...mozda treba lepo da porazgovaras za muzem, da mu objasnis, nekako, da mu je majka zrela za jedan dobar razgovor sa psihijatrom...Ako vec finansijski ne zavisite od nje - zasto je pobogu slusate?! Uzmi novac, izadji u grad, kupi sta ti treba za bebu i skloni...Ona to i ne mora da vidi...A sto se te price o poslu i ljubavniku tice, nadam se da je ona radila - jer kad ponovo pocne da gusla na tu temu mozes, najfinije i najljubaznije, da je pitas JEL ONA TO GOVORI IZ VLASTITOG ISKUSTVA? Veruj mi, ucutace...

cokoladic@:
Pusila si i u trudnoci ili samo sad kad dojis?
Mama ti rinta, da ti imas vremena, da visis na netu?

Ha, ha...pa kakvo ce dete da ti bude kada si koliko puna zajedljivosti i zlobe?Veruj mi to sto ja sada pusim ( u trudnoci nisam vidis) , je mnogo bolje po dete (bar sam kulturnija i smirenija) od tih tvojih osobina.
A mama mi pomaze jer vidis...i ako radim u firmi -sada sam na bolovanju, ja radim i privatno...i ako imam bebu.Znaci - nisam visibaba forumska kao ti.Ovde sam uglavnom kada imam neki problem ...da vidim moze li neko da pomogne u nekom od njih.....i taman da vidim kakvih nas sve ima.A svaka tebi cast -koja se foliras dvolicno pred svekrvom i muzem a ovde se istresas.Treba ova zena sa greskicom da na ovakvim temama zabrani ova zagadjenja tipa tebe.I duvan i alkohol su zdraviji.
A moja majka isto ima zelju veliku da provede neko vreme sa unukom...sto je ljudski...i malo pomogne.
Inace vidim odakle ti je blizak izraz -olicenje djavola-
za tebe je moja svekrva mala maca...i nadam se samo da nemas sina...

gudajoka:
Cokoladice, koliko sam te malopre hvalila sad moram da te kritikujem. Bez obzira sto se ni ja licno ne slazem s pusenjem tokom dojenja, to nije ni moja ni tvoja, a ni svekrvina stvar. Uopste nemas osnova da se upustas u kritiku necijeg licnog izbora, da li ce neko pusiti a bolestan je ili doji, to je njegov problem. Ovde je tema to sto je neko sebi dao za slobodno da se dere i kritikuje u tudjoj kuci. Pogotovo na zenu koja joj nije niko i nista i nema pravo da joj ista govori. Postoje drugi nacini da se izrazi misljenje a ne na taj krajnje nekulturan i nevaspitan nacin. Ona je tim postupkom pokazala da omalovazava i ne postuje ni snaju i priju. Ja bih je licno posela i lepo ali cvrsto joj objasnila da ne moze tako da se ponasa.

Svaka cast Joko...ti i Zorab shvatate sustinu....dok ocigleno ima i onih koji pokusavaju neke komplekse ili probleme da ovde iskaljuju...ko zna...gadni su oni koji prestaju da puse....zivci stradaju....(najozbiljnije) ..sto ja ne zelim da mi se desi...bar ne sada...Ali....to ******* naravno, kao sto si i primetila ovde nije tema, ali pokusavam da shvatim zasto nekima jeste...;-)

HEBEHA:
Ja ne pusim i to me ne privlaci, a uz sve imam astmu i nikako ne smijem da udisem dim cigarete.
Drzim da nije zgodno pusiti dok se doji (mada opet, moje je iskustvo nikakvo jer niti pusim niti sam imala dijete).
Ali zena se nalazi u fazi velikih promjena na svakoj bazi - navikava se na bebu, dojenje uzrokuje promjene u organizmu i utice na raspolozenje, psihicko stanje... Oporavlja se od porodjaja i koliko god zvucalo razmazeno - zeli puno paznje, razumijevanja, ako nistza drugo i one uslove koje ona smatra idealnima za svoje dijete. Taj novi "posao" je zadovoljstvo u kome zeli da uziva onako kako ona zeli, a ne moze da joj bude, jer vrlo dobronamjerna zena svugdje gura nos! Stoji da je fino sto misli o necijem zdravlju, ali rece zorab - moze se i drugacije reci. Medjutim, one su vec imale odnos koji onemogucava zdrav razgovor, kritiku i sugestiju... I taj predlog pada u vodu.
I mozda bi ugasila cigaretu, cisto njoj za ljubav, a sebi za zdravlje, ali uz sve navedene promjene koje su je snasle, nailazi nadmeni tiranin sa svojim prohtjevima, bez imalo razumijevanja, pa joj ta cigareta i treba da smiri nerve.

Da je svekrva pomoglada se ocisti kuca, skuva rucak i uspava bebica i i tme pokazala da je dobra i brizna a ne rondanjem, pa onda popila kafu sa snahom i onako "fino" joj rekla da bi mozda mogla da pokusa bez pusenja... i jos dodala "sta ti mislis?", mozda bi ovdje prisutna snajkica, ugasila cigaretu i rekla da ce nastojati da smanji pu se nje (zasto ovdje koji djavo lupa zvijezdice pa moram da cjepkam rijec?!), zahvaliti joj na brizi i jos ona nju posavjetovati u vezi zdravlja.

I Suzi ce morati da ucestvuje u sredjivanju odnosa, ali ce najprije morati da zivi bez svekrve. I to sredjivanje ce priustiti sebi, kada sredi svoje stanje, navikne se na sve sto se zbiva i pocne sasvim da uziva u zivotu i svojoj bebici. Suzi, srecno i poljubac za bebca!

Hvala draga...bas to je problem-taj njen bezobrazan i arogantan nastup...
ja ne zivim sa svekrvom , zivi par kilometara od nas ali stalno dolazi i smara...
Bez obzira na sve, sto nije lepo prisla i rekla sta je htela...opet sam ja -spustila loptu-
Dosla je juce...sva -na prstima-...svesna sa je pojela g.....Unuka je bila budna...nekih 10 min sam razmisljala da li da je zovem da je vidi....i prelomila sam.Pozvala je....ona je sva srecna dotrcala kod male...danas mi je pomogla oko rucka.....
Onu situaciju (da me izvine Zorab) nisam mogla da spominjem.Jednostavno nisam htela da kidam ponovo zivce...nadam se da je bilo dovoljno to sto je muz isti dan otisao kod nje i rekao koliko sam poludela...i da se krajnje nefer i nekulturno ponela.Nadam se da je bar neku pouku izvukla...a ja svoje zivce stvarno treba da cuvam jer i ovako kuburim sa tim mlekom.A tebi svaka cast na tolikom razumevanju....a eto...nisi pusac...i nemas dete..SVAKA CAST VALA ;-) bices divna majka..;-)

Suzy:
Ha, ha...pa kakvo ce dete da ti bude kada si koliko puna zajedljivosti i zlobe?Veruj mi to sto ja sada pusim ( u trudnoci nisam vidis) , je mnogo bolje po dete (bar sam kulturnija i smirenija) od tih tvojih osobina.
A mama mi pomaze jer vidis...i ako radim u firmi -sada sam na bolovanju, ja radim i privatno...i ako imam bebu.Znaci - nisam visibaba forumska kao ti.Ovde sam uglavnom kada imam neki problem ...da vidim moze li neko da pomogne u nekom od njih.....i taman da vidim kakvih nas sve ima.A svaka tebi cast -koja se foliras dvolicno pred svekrvom i muzem a ovde se istresas.Treba ova zena sa greskicom da na ovakvim temama zabrani ova zagadjenja tipa tebe.I duvan i alkohol su zdraviji.
A moja majka isto ima zelju veliku da provede neko vreme sa unukom...sto je ljudski...i malo pomogne.
Inace vidim odakle ti je blizak izraz -olicenje djavola-
za tebe je moja svekrva mala maca...i nadam se samo da nemas sina...

Suzy, srecice, ja se sa svojom svekrvom, za razliku od tebe, slazem. I sa muzem se slazem, za razliku od tebe. Zamisli, imam i sina, sa kojim se slazem.
A to sto visim na forumu, sta ces, mogu si priustiti.

P.S.
Drago mi je, sto si shvatila, da je tvoja svekrva ipak mala maca :)

cokoladic@:
Suzy, srecice, ja se sa svojom svekrvom, za razliku od tebe, slazem. I sa muzem se slazem, za razliku od tebe. Zamisli, imam i sina, sa kojim se slazem.
A to sto visim na forumu, sta ces, mogu si priustiti.

P.S.
Drago mi je, sto si shvatila, da je tvoja svekrva ipak mala maca

Sta je sa ljudima danas?
Cemu ovakvi odgovori?
Bas zalosno.
Suzy pozdrav!

Suzi-Nemoj da se nerviraš izgubićeš mleko.Ti najbolje znaš šta je dobro za tebe.Ako će ti biti lakše,daću ti moj primer.
Pušila sam svo vreme obe trudnoće-ne neumereno ali sam pušila.Pušila sam i dok sam dojila-umereno.Deca mi nisu bila bolešljiva nikada.Sada su odrasli ljudi ko od brda odvaljeni,Obojica su ne pušači i nisu nikada pušili iako im ja nikada nisam zabranila . Smatrala sam da kao pušač nemam moralno pravo na to. Ali su me gledali kada sam pokušala da se odviknem od pušenja. Samo sam im rekla-Pogledajte kako sam bolesna jer mi je organizam navikao na nikotin. Vidite kakvu zavisnost stvara.A zamislite kakvu tek onda zavisnost stvaraju droge.
Nikada nisam imala sa njima problema oko tih stvari.
Jedan mi je sin oženjen i imam i unuka. Dakle svekrva sam. Sin mi je nepušač a snaja mi je pušač.Umereno je pušila i za vreme trudnoće i dok je dojila. Unuk mi je zdrav (ima 2 god) veseo je i napredan. Liči na oca kada je bio njegove dobi. Nikada nisam osetila potrebu da snaji kažem bilo šta u vezi toga.Sigurna sam da i ti znaš sve mere koje treba preduzeti.
Mislim da detetu više šteti nervozna majka i u trudnoći i za vreme dojenja.Još da ti napomenem da sam zdravsveni radnik. :)
Mislim da je jako dobro što je tvoj muž preuzeo na sebe da interveniše. Nastoj da i u buduće to tako funkcioniše.On zna bolje od tebe šta i kako da joj saopšti.I uvek će biti drugačije shvaćen nego ti ,ma kako te svekrva volela.Mene moja svekrva jako voli -možda baš zato što sam i ja tako funkcionisala sve ove godine.Da li 30 godina braka dovoljno da imam pravo da dam savet? :) Ne brini se ovo što ti se dešava je samo period usaglašavanja, kasnije sve dođe na mesto i bude u redu.Uživaj u svojoj bebi-tako brzo odrastu.

Моја свекрва је била дивна жена, једна стамена, храбра и вредна Црногорка. :(
Од првог дана смо се заволеле, и колико њен син није ваљао, толико је она била она права!
Нажалост, умрла је кад је моја кћи, а њена унука имала 5 год., тако да је мала није ни запамтила...често гледамо фотографије и присећамо се како је често знала да пошаље назувке ,вунене прслуке и капе, бело пројно брашно и кајмак за качамак, смокве и суво воће...толико, колико је имала, али увек од срца... својим невештим рукописом је писала топла и нежна писма, и увек нас је храбрила...заиста ми недостаје, иако је прошло 15 година! :cry:

Tapetarduda, zdravstveni si radnik?
Da li si nekad videla, kako izgledaju pluca pusaca? A pluca pasivnog pusaca?
Misis, da bi u svetu vladala tolika akcija protiv cigareta, da to nije stetno? A pazi, industrija cigareta je cak jako donosna, pa se svugde u razvijenom svetu zabranjuje!

Ja sam pusac i nemam nameru da to menjam. Malo sam lenja, malo umisljam, da mi nije nista i tesim se, da pusim 3-4 puta manje nego drugi, a pomalo se i tesim, da cu valjda jednom imati i drugo dete, pa cu se tad resiti tog poroka. I ako se ja trujem svesno, ne zelim da trujem i nekog drugog, posebno ne svoje dete. Pazim gde i kad pusim.

To sto tebi i tvojim bliznjima nije nista, hvala bogu, ali nije receno, da ce tako i ostati. Zdravstveni si radnik i sigurno znas, kakve su posledice cigareta. Moj otac pusi vec ceo zivot, nije dobio ni rak ni nista, ali slika pljuca mu je uzasna! Sve zamagljeno, bronhiji odmrli, tesko dise i slicno. To je sve posledica cigareta.

Sto se tice urlikanja svekrve i njenog pristupa, to ne odobravam, ali Suzy bi pod hitno morala da se zamisli sama nad sobom i uradi nesto za zdravlje svoje bebe.

ja samo mislim da je Suzy malo odlepila,
em ima beby i neispavana je, em joj dolazi tamo neka budala da joj soli pamet u takvom stanju!
potuno je razumem.(ne kažem da i odobravam)
ja sam bila u sličnoj situaciji sa mojom svekrvom..i zvala je ona qrvetina:roll:
jer na svu muku dolazi ti tamo neka ženturača da ti popuje, a sigurno ne dođe da pomogne, nego samo se.re. kako bi i šta bi trebalo suzina majka da uradi!
suzi, sjaši malo..smiri se, izbegavaj je, kada dođe idi da prilegneš, uvali bebu muži ili još bolje njoj.
ubrzo će preststi da dolazi, jer njen cilj nije da ti čuva dete, nego da *****!

Pa, sve je vec u redu.
Suzy je lepo napisala da su se svekrva i beba vec druzile (dok je malecka bila budna), da je svekrva pomogla oko rucka, muz razgovarao sa mamom (e, ja sad da prepricavam...:), procitajte tu, iznad :) )
Dakle, tema je prestala da bude "goruća".
Ajte, dajte sada nesto novo ( a da nije o stetnosti duvana, pliz!).
Licno, posebno su mi dragi svetli primeri, o dobrim svekrvama... Je l' ima jos?

ok, kad je tako...
Evo neceg epskog:
pricala mi tetka, da je njena komsinica
imala svekrvu koja se - sad citiram -
"strasno namucila u zivotu... Svekar dodje pripit, probudi je i naredi: "Kukaj, zeno! Kukaj, jadna!! Kukaj, crna kukavice!!!!"
A sto, - pita zabezeknuta zena - sta je, da se nije desilo nesto!?
Desilo se, nego sta je! - hukce muz.
Da nije (pa sad ime nekog rodjaka, bolestan bio)...? -jadna zena ne sme ni da dovrsi strasnu misao.
"Nije, jos gore je! Kukaj, zeno, nema vise Vojvode Kajice, nit vojvode, nit Milica Barjaktara, niti...- pa tako redom...."
I, znate sta?
Kuka zena, narice, a komsije na vrata...da pomognu, tragedija se desila u komsiluku, pa da se nadju !
Cela istina, mame mi!

cokoladic@:
Misis, da bi u svetu vladala tolika akcija protiv cigareta, da to nije stetno? A pazi, industrija cigareta je cak jako donosna, pa se svugde u razvijenom svetu zabranjuje!

Ostavi ženu na miru.Em je u postporođajnoj depresiji em joj je teško.Šta nju briga za industiju cigareta?
Da li 24 god rada na onkologiji sa pacijentima obolelim od carcinoma pluća i bronhija smatraš dovoljnim viđenjem pluća pušača. Uzgred ja te snimke pravim :)

tapetarduda, ako ste vi zaista zdravstveni radnik (u sta duboko sumnjam, jer i sama imam skole i te vrste (mada u tome poslu nisam radila), onda vi ovde ne biste imali toliko opravdanja za pusace!

Takodje je vrlo neumesno da vi smatrate da imate prava da delita savete (tj pametujete) jer imate toliki godina braka iza sebe (BTW, ja imam vise godina braka nego vi i smatram da nisam zbog toga pametnija po bilo kom pitanju, udala sam se sa 18 i skolovala dalje u braku)... zasto bi zene koje su 3 godine u braku znale manje nego one koje su 23!?
I, uopste, po cemu je zena, ako je starija, samim tim i pametnija! Ko je glup, glup je i kao mlad i kao star!
Godine su totalno irelevantne u ovoj diskusiji!

Ja bih svojoj snaji svakako rekla (na lep nacin) da nije umesno da pusi u prisustvu deteta koje je moje unuce, ali bi njena odluka bila zadnja i to bih ja morala da poshtujem (mada kod nas niko ne pusi).

Vi ste zivi primer kako se negativna energija lako moze uneti u diskusiju... volela bih kada bi se strasti malo stishale...

Kako ja nisam konfliktna osoba, ja cu vase postove ignorisati ukoliko budu svadjalacki!
Samo malko vise tolerancije i sve bi bilo OK!

U svakom slucaju, ja vas pozdravljam

tapetarduda:
cokoladic@:

Ostavi ženu na miru.Em je u postporođajnoj depresiji em joj je teško.Šta nju briga za industiju cigareta?
Da li 24 god rada na onkologiji sa pacijentima obolelim od carcinoma pluća i bronhija smatraš dovoljnim viđenjem pluća pušača. Uzgred ja te snimke pravim :)

Razumem i depresiju i novu situaciju u kojoj se nasla, i nervozu i stres i sve. Ali to nije izgovor!
Mozes da se izgovaras na depresiju i nervozu sledecih 20 godina, jer toga ce biti dok god se brines o detetu, a mozes da preseces i postavis sam sebi neke norme i pravila. Verujem, da mogu svekrve da budu uzasne, ali za svoje dobro, moras se postaviti prema njima tako, da nisi sam povredjen. A taj stav nikako nije napadni, borbeni i tome slicno. A podrska koju pruzate Suzy, u ovom se trenutku lepo cuje, ali gledano dugorocno, nije koristna, vec stetna, jer Suzy ce uz takvu podrsku i razumevanje i sutra uci u slicnu situaciju i opet ce joj biti potrebna uteha i odobravanje, pa ce tako samo nastaviti u zacaranom krugu.

A sto se pusenja tice, ako ti na onkologiji nisi videla dovoljno, pitaj malo rodbinu tih bolesnika. Zalostno, sto kao zdravstveni radnik ne shvatas ozbiljno, kakve su sve posledice nikotina.

onaona:
tapetarduda, ako ste vi zaista zdravstveni radnik (u sta duboko sumnjam, jer i sama imam skole i te vrste (mada u tome poslu nisam radila), onda vi ovde ne biste imali toliko opravdanja za pusace!

Takodje je vrlo neumesno da vi smatrate da imate prava da delita savete (tj pametujete) jer imate toliki godina braka iza sebe (BTW, ja imam vise godina braka nego vi i smatram da nisam zbog toga pametnija po bilo kom pitanju, udala sam se sa 18 i skolovala dalje u braku)... zasto bi zene koje su 3 godine u braku znale manje nego one koje su 23!?
I, uopste, po cemu je zena, ako je starija, samim tim i pametnija! Ko je glup, glup je i kao mlad i kao star!
Godine su totalno irelevantne u ovoj diskusiji!

Ja bih svojoj snaji svakako rekla (na lep nacin) da nije umesno da pusi u prisustvu deteta koje je moje unuce, ali bi njena odluka bila zadnja i to bih ja morala da poshtujem (mada kod nas niko ne pusi).

Vi ste zivi primer kako se negativna energija lako moze uneti u diskusiju... volela bih kada bi se strasti malo stishale...

Kako ja nisam konfliktna osoba, ja cu vase postove ignorisati ukoliko budu svadjalacki!
Samo malko vise tolerancije i sve bi bilo OK!

U svakom slucaju, ja vas pozdravljam
Draga koleginice kakav svađalački ton? Koja moja rečenica je svađalačka? Iznela sam samo nekoliko činjenica. Što se ostalog tiče,šta mislite da vas kvalifikuje da dajete savete ?Dakle koje kvalifikacije neko treba da ima da bi dao savet na ovom forumu a koje ja nemam.?Što se tiče toga da ste srećom ne pušač svaka čast.Verovatno bih i ja bila da nisam radila onaj posao koji vi nikada niste radili ali znate sve o njemu.Ja ne znam zašto bi žene koje su tri godine u braku znale manje od onih koje su 23 godine u braku.Šta vi mislite?

@onaona
@cokoladic@
Meni su tri ginekologa, dok su mi vodili prvu trudnocu, govorila da je stetnije biti izlozen stresu nego pusiti, takodje, naglo ostavljanje puse.nja mozi izazvati shok. Majka me je izgrdila, kao dok sam bila mala, zato sto pusem jer "rodicu dete kao mace". Pokusala sam da ne pusim, ali nisam mogla. Pusila sam sve vreme trudnoce i rodila zdravog decaka cca 4.150 gr. Pusila sam i posle porodjaja i prevazisla postporadjajnu depresiju lakse.
Mnoga deca rastu u gorem okruzenju nego sto je dim cigarete. Ne rastu sva deca, niti su rasla u lepim, svetlim i provetrenim sobama. Sta reci za decu nepusaca koja rastu u Pancevu? Pa opet ljudski rod je opstao i dalje opstaje. Poz.

a sta reci za decu pusaca iz panceva koja zive i pokusavaju da rastu?

deca nisu trazila da se rode. ona su nas izbor. zato su roditelji duzni da im obezbede normalne uslove za zivot i odrastanje.

mogu da se kladim da su sva tri ginekologa bili pusaci.

roditelji pusaci su zavisnici. i sa svojim problemom treba da se nose sami, a ne preko zdravlja svog deteta.

postporodjajna depresija - lakse sa cigaretom? glupost.
jos lakse bi bilo uz svakodnevnu dozu alkohola i malo belog praha..

moj otac je bio pusac.ali cigaretu NIKAD nije zapalio u kuci.

ne mogu nikako da nadjem opravdanje za majke koje svojoj deci na taj nacin skracuju zivot.

cokoladic@:
tapetarduda:
Razumem i depresiju i novu situaciju u kojoj se nasla, i nervozu i stres i sve. Ali to nije izgovor!
Mozes da se izgovaras na depresiju i nervozu sledecih 20 godina, jer toga ce biti dok god se brines o detetu, a mozes da preseces i postavis sam sebi neke norme i pravila. Verujem, da mogu svekrve da budu uzasne, ali za svoje dobro, moras se postaviti prema njima tako, da nisi sam povredjen. A taj stav nikako nije napadni, borbeni i tome slicno. A podrska koju pruzate Suzy, u ovom se trenutku lepo cuje, ali gledano dugorocno, nije koristna, vec stetna, jer Suzy ce uz takvu podrsku i razumevanje i sutra uci u slicnu situaciju i opet ce joj biti potrebna uteha i odobravanje, pa ce tako samo nastaviti u zacaranom krugu.

A sto se pusenja tice, ako ti na onkologiji nisi videla dovoljno, pitaj malo rodbinu tih bolesnika. Zalostno, sto kao zdravstveni radnik ne shvatas ozbiljno, kakve su sve posledice nikotina.
Ne slažem se sa tobom. Ti joj govoriš da treba da dozvoli da joj se svako meša u život . Ako vide da mogu da joj se mešaju, mešaće se ceo život. Ako se suprotstavi,jedno vreme će gunđati i biti uvređeni pa će prestati jer će videti da ne vredi.
Citiram te-A sto se tice trudnoce, dojenja i pusenja, jeste odluka majke, ali ako majka nije sposobna, da presudi, sta je najbolje za dete, ima pravo i otac tog deteta da odlucuje, a kad je ugrozavanje zdravlja u pitanju, imaju prava i bake i prabake i komsije da se mesaju, komentarisu, savetuju.
Obrati pažnju na nije sposobna da presudi.Od kada su trudnice i porođene žene neuračunljive?.Ko je uračunjiv a ko nije određuje psihijatar.Tek ako je osoba neuračunjiva ima prava neko drugi da odlučuje u njeno ime.Ti tvrdiš da ta prava ima svako ko prođe ulicom. Odakle ti komšija molim te? Čak i kada se tiče zdravlja ako je osoba uračunjiva ona odlučuje šta će da prihvati.Čak i kada je lekar savetuje ona odlučuje da li će prihvatiti savet lekara.Dakle niko nema prava da odlučuje umesto nje.Što se tiče postporođajne depresije nju ima skoro svaka porođena žena u manjoj ili većoj meri.Neki su svesni da je imaju neke ne.Uglavnom su žene koje u manjoj meri pate od te takoreći fiziološke pojave svesnije da je imaju od onih koji je imaju u većoj meri.To je zbog sužene svesti koja je ujedno i znak i posledica postporođajne depresije.Dakle žene koje manje pate od te pojave imaju manje suženu svest i više su svesne da se nešto sa njima događa.Postporođajna dešpresija nikako ne može biti izgovor 20 godina iz prostog razloga što iako je njeno trajanje individualno, obično ne traje duže od godinu dana. Toliko od prilike je potrebno organizmu da uspostavi hormonsku ravnotežu.U ekstremnim slučajevima se može desiti da postpartalna depresija pređe u trajnu bolest ali samo ako je i pre toga postojala predispozicija.
Na onkologiji sam videla mnogo bolesnika kao i njihove rodbine. I moj otac je nažalost umro od raka pluća iako nije pušio, a ja sam ga negovala do kraja pa ne znam šta bih još eventualno imala da pitam rodbinu ostalih bolesnika koje sam ja savetovala u vezi nege .Posledice nikotina shvatam veoma ozbiljno,ali me više brine ozonski omotač,izduvni gasovi,voda za piće sa teškim metalima, bombe sa osiromašenim uranijumom,radioaktivni gromobrani,"prljava industija"antene mobilnih telefona,a iznad svega stres.Ali to je već profesionalna deformacija i ne očekujem da ćeš razumeti.Ovo je ujedno i odgovor koleginici koja ne veruje da sam koleginica.Trudila sam se da ne odgovaram previše stručno.

dive:
postporodjajna depresija - lakse sa cigaretom? glupost.

Mozda ne lakse, ali definitivno bi bilo teze da sam tada pokusala da ostavim puse.nje. Nijedan od ginekologa nije bio pusac.

Ostala prica je bila uopstena. Moja deca su imala i imaju sve uslove za zdravo odrastanje a i ja ne pus.im skoro dve godine.
Na zalost, standard vecine mladih bracnih parova u Srbiji ne dozvoljava da imaju ijedno dete, pa opet se radjaju hvala Bogu. Ne idu tvojom logikom da deca nisu trazila da se rode pa eto roditelji odreknite se svoga zivota jer imate potomstvo.

Back